Interview! Richard de Mos (Code Oranje): ‘We kennen Rutte alleen van zijn gebroken beloften, dus stem hem weg!’

Terwijl de sneeuw al aan het smelten was, presenteerde Code Oranje haar officiële partijprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen die over een maand gehouden worden. Reden genoeg voor DDS om de grote man achter deze partij ‒ Richard de Mos ‒ eens aan de tand te voelen over zijn drijfveren, zijn nieuwe beweging en natuurlijk: het coronavirus.

1) Eindelijk staat jullie volledige partijprogramma online. Waarom duurde dat eigenlijk zolang?

“Dat komt omdat we onze informatie uiterst nauwkeurig hebben opgehaald; we hebben de expertise opgevraagd van vakspecialisten en lokale partijen, waar we veel mee samenwerken. En ook door gewoon door letterlijk de straat op te gaan, zogeheten ‘straatinterviews’ dus.”

2) Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond staat Code Oranje nu op 1 zetel in de peilingen. Een andere nieuwkomer, JA21, staat nu op 3 zetels. Ook zijn er nog andere (kleine) rechtse partijen als FVD en SGP. Hoe onderscheidt Code Oranje zich van al die andere bewegingen, en hoe wil de partij boven ze uitstijgen op 17 maart?

“We richten ons primair op ons eigen geluid en op onze eigen campagne. Met onze zogeheten ombudspolitiek, en ons netwerk aan lokale partijen ‒ die weten wat mensen nodig hebben ‒ hebben we echt iets onderscheidend. Geen geneuzel over conservatief of liberaal zijn, gewoon de handen uit de mouwen en problemen oplossen. Daar hebben we dan ook een geweldige agenda voor.”

3) Jullie pleiten voor een heropening van de horeca. Gaan jullie, als jullie zetels pakken, een feestje vieren in de kroeg of respecteren jullie liever het Rutte-beleid?

“Het liefst stemmen we Rutte gewoon helemaal weg! Wat mij betreft zou dat een massale stem op Code Oranje betekenen. Zodat er eindelijk een partij in de Tweede Kamer komt die het wél voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) opneemt en wél oog heeft voor zzp-ers. En omdat wij van de horeca houden, vieren we ‘Rutte Out’ gewoon in de kroeg!”

4) Stel dat jullie één of meerdere zetels pakken. Hoe denkt Code Oranje over een samenwerking met partijen als Forum voor Democratie en de PVV?

“Wij sluiten niemand uit en werken met iedereen samen die Nederland beter wil maken. Uiteraard moet iedere samenwerking wel voldoende Oranje kleuren.”

5) Welke partijen staan het verst van Code Oranje af?

“Rutte (VVD) is ‒ met de mensonterende toeslagenaffaire in het achterhoofd ‒ gewoon lijsttrekker van de VVD gebleven. Dat toont aan dat het hem puur om macht gaat, en daar doet hij dan ook alles voor. We kennen Rutte daarom voornamelijk van zijn talloze gebroken beloften: ‘immigratiebeperkende maatregelen’ betekende bij Rutte 750.000 nieuwkomers. Ook worden er ‒ zonder draagvlak bij de bevolking ‒ windmolens neergezet.

Daarnaast is zijn coronabeleid zwalkend en slecht voor de BV Nederland. Rutte heeft de zorg kapotbezuinigd, en politie en leger uitgehold. Het mkb is vergeten en de horeca opgegeven. En werkend Nederland kon fluiten naar die €1.000. Rutte staat het verst van mij af. Stem hem weg!”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. halo1

  Het programma van de “beweging” staat vol van de wollige woorden.. maar ik wil gewoon een partij met als eerste punt “stop de immigratie”” omdat dat de oorzaak van de meeste andere problemen is…

  1. ManX

   Geheel met je eens, halo1.

  2. Franz Biberkopf

   In dat geval is stemmen op PVV of FvD een goed idee. Niet dat het enige invloed heeft op het gevoerde beleid (die partijen doen voor spek en bonen mee) maar het geeft misschien een prettig gevoel.

   1. halo1

    Onzin hoor.. niks “”voor spek en bonen”‘.. ze zijn als de dood voor Wilders.. rhetorisch begaafd..helaas kunnen ze hem als “botterik” afserveren.. maar zonder hem hadden we b.v. nog duizenden “‘asiel”klanten meer erbij gehad .. en nog meer lock down…
    “ínformele” invloed heet zoiets..

    1. Fortiori

     Dit is onbewezen, waaruit blijkt dat? Welke partijen drongen er op aan -nog meer mondkapjes- totale lock down?

   2. ManX

    Het geeft inderdaad een voldaan gevoel als je niet hypocriet stemt op een kartelpartij die uitsluitend voor de macht gaat, maar als je je eigen weg volgt en stemt naar je principes.

    Iets wat jou natuurlijk volledig onbekend is.

    1. Franz Biberkopf

     Ik stem ook altijd volgens mijn principes. Gelukkig betreft het een partij die in staat is tot besturen.

 2. gustav

  Het partijprogramma van Code Oranje is niet effectief, onvolledig!
  Zonder de duidelijk uitgesproken stellingname, dat een ongebreidelde intocht van ‘tinto’s’ snel aan banden moet worden gelegd, kan deze partij met recht, ‘ nep-rechts’ worden genoemd!

  1. pasco

   Gustav:
   +++++++++
   Zo is dat!

 3. Cootje

  Alle partijen die Rutte weg willen hebben , hebben allemaal gelijk maar democratischs staat hij in de peilingen op eenzame hoogte . Dus al het huilie huilie van het MKB is huilen met een oog en die willen van twee wallentes eten hun leider laten zitten en de pijn in hun portemonnee verdelen . Een verandering komt niet zonder pijn dus als ze Rutte wensen te steunen dan mag de situatie het zelfde blijven en gaan we aan het einde van het jaar kijken hoe we er voor staan in 2022 . Een succesvol model moeit je niet veranderen

 4. Tedje Kruis

  We kennen de Mos als een verdachte in een omvangrijk omkoopschandaal.

  1. Cootje

   Heeft geen old boys netwerk om hem heen en wordt ook niet gedekt met een dubieuze doctrine invloeden . Maar verdachte is volgens ons altijd onschuldig tot de andere kant is bewezen . Maar je zelf buitenschot houden met verzwegen inhoudelijke stukken zwart gelakte pagina’s geen herinneringen en een straf ingestelde doctrine ondersteund door een zwaar old boys netwerk onder de noemer democratie hebben buiten bank delinquente die hun misdaden kunnen afkopen met 750 miljoen€ weinig mensen toegang tot deze verdiensten of gunsten

   1. Tedje Kruis

    Daarom zeg ik ook “verdachte”

    Maar het lijkt er wel sterk op dat de Mos juist gebruik heeft gemaakt van het “Old boys netwerk” uit Den Haag.

    Aan de andere kant, als hij daar de Haagse bevolking in grote meerderheid een grote dienst bewijst, vind ik dat nog wel verdedigbaar om zonde doel te bereiken.
    Politiek gaat nu eenmaal niet zonder je handen vies te maken.

 5. liefdevol rechts

  Ja, stem Rutte weg maar geef je stem aan de partij die op het moment beter Voorstaat met zetels dan beginnende partijen.
  Want geef je een stem aan zulke kleine partijen blijven ze ook te klein om ook maar iets te betekenen en slaan ze de linkse toer op om toch maar iets te mogen zeggen.
  Dus de enige partijen die iets kunnen redden voor ons zijn FvD en PVV

  1. Fortiori

   Maar het FvD is toch ook niet zo groot? Met gemak passen ze op een 4 zits bank als je ze op visite krijgt. Dat is brulkoek wat je zegt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.