Kijk! Fleur Agema (PVV) sloopt zorgbeleid Rutte: ‘Komende tien jaar willen ze nog eens helft ziekenhuizen sluiten!’

Donderdagavond schoof Fleur Agema aan bij Margriet van der Linden om het over de gigantische problemen in de zorg te hebben. Voor de verandering was het daardoor een schitterende uitzending van M, Want Agema veegde echt op schitterende wijze de vloer aan met het wanbeleid van de kabinetten-Rutte inzake het zorgbeleid. Deze is jarenlang vakkundig gesloopt. Niet zonder gevolgen: heel veel problemen waar we nu tegen aan lopen komen daardoor, betoogde Agema, en niet eens zo zeer door corona.

“Als we het hebben over het bredere perspectief is, hoe zijn we hier gekomen?” vroeg Agema gisteren aan tafel bij M: “Kijk, corona is ons overkomen ‒ dat kan ik geen minister, geen premier kwalijk nemen. Maar als je ziet hoe er de afgelopen tien jaar met de zorg is omgegaan: vijf ziekenhuizen gesloten, negentien Intensive Cares gesloten, vijftien spoedeisende hulpposten, 843 minder medewerkers op de Intensive Care in vijf jaar tijd. Zó is er omgegaan met de zorg.”

Het is een heldere uitleg, waarmee ze in één klap uitlegde waarom ons zorgsysteem zo slecht kan omgaan met “de extra druk” veroorzaakt door corona. Als het coronavirus een jaar of vijf á tien jaar geleden naar Nederland was gekomen was ons systeem in een veel betere positie geweest ermee om te gaan. Maar dit kabinet sloopt de zorg eerst en roept vervolgens dat wij onze vrijheden moeten opgeven omdat zíj de zorg kapot hebben gemaakt.

Je zou erom lachen als het niet zo enorm triest was.

Hoe dan ook, Agema ging natuurlijk gewoon verder: “Als je nu kijkt naar dat nog steeds die ziekenhuizen niet meer budget krijgen, op nul procent groei zitten, dan zie je dat we een kabinet hebben dat nog steeds niets met de zorg heeft. En als ik dan de begroting lees, dan zie ik dat ze de komende tien jaar nog eens de helft van de ziekenhuizen willen sluiten in een tijd dat het aantal 75-plussers verdubbelt.”

Doe jezelf een plezier en abonneer je gratis en voor niets op mijn nieuwe Telegram-kanaal. Zo blijf je de hele dag door op de hoogte van het allerlaatste nieuws!

Jawel, dat lees je goed. Terwijl de boven-ons-gestelden allemaal roepen dat we de komende jaren nog meer pandemieën en dergelijke kunnen verwachten wil het kabinet niet meer ziekenhuizen bouwen, maar juist meer ziekenhuizen sluiten. “Wat er nodig is,” concludeerde Agema, “is dat er een andere blik op zorg komt. Dan kunnen we misschien dit soort crises beter aan.”

We wensen Agema veel succes hiermee. Maar de kans dat ze erin slaagt is miniem. Want Rutte en co. vinden het veel te fijn om a) flink te besparen door de zorg links te laten liggen en b) ons onze rechten gewoon af te pakken als wat er nog over is van de zorg ‘overbelast’ dreigt te worden. Wellicht dat ooit het roer omgaat. In de tussentijd is het aan de Fleur Agema’s van de wereld om Rutte het vuur aan de schenen te blijven leggen over zijn zorgafbraak in verleden, heden… én toekomst.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. zeester

  Building Back Better zonder Rutte en kornuiten

 2. Piet151

  Ik heb de begroting er eens op nageslagen. D.w.z. de begroting van 2021. Daar staat helemaal niets over sluiten van ziekenhuizen, laat staan de helft ervan.

  Laat die cijfers eens op je inwerken. Agema zegt dat de afgelopen 10 jaar 5 (VIJF) ziekenhuizen zijn gesloten. Dat zou best kunnen. De komende 10 jaar, dus dezelfde periode, zou de helft van alle ziekenhuizen nog eens moeten sluiten, beweert ze. Als we een lage schatting nemen en alleen de algemene ziekenhuizen nemen, dat zijn er 90, dan zouden dus nog een 45 ziekenhuizen gesloten worden. Wie kan zich dat voorstellen? Misschien bedoelt ze minder ziekenhuisorganisaties met een min of meer gelijk aantal bedden en meerdere vestigingen? Of dat verstandig zou zijn, weet ik niet. Het zal wel wat overhead schelen en je kunt specialisaties gemakkelijker delen. En misschien zijn er meer voordelen. Het was beter geweest als ze wat meer had toegelicht.
  Maar dat zei ze allemaal niet, want ze noemde expliciet sluiting van 45 ziekenhuizen.

  1. halo1

   Ik kijk als PVV-stemmer altijd met geknepen billen naar haar.. ze heeft HET net niet.. net iets te “mottig” en demagogisch..al die ziekenhuizen worden natuurlijk niet gesloten ..ze biedt in ieder geval de tegenstanders altijd voldoende al of niet ter zake diendende contra-argumenten . En de PVV moet natuurlijk oppassen niet al links-medisch te worden ..trekt weer “buitenlanders” aan.

   1. WayneGretzky99

    Vergis je niet in Fleurtje. Zij heeft ze echt wel op een rijtje.

    1. Mireille

     Fleur is een gekooid tijgertje, @Waynee.

     1. usb3.0

      en jij een structurele tegendraadse

   2. Piet151

    @halo1
    Hier zit Fleur Agema m.i. helemaal fout. Maar in het algemeen vind ik haar één van de sterkere PVV-vertegenwoordigers. Ze kent haar feiten, weet die politiek slim te gebruiken en laat zich niet zo gauw verleiden tot schelden. Ik zal nooit op haar of haar partij stemmen, maar ik vind haar wel een te accepteren vertegenwoordiger van haar achterban. Die mag blij met haar zijn.

    1. usb3.0

     Nee hoor zij zit helemaal niet fout integendeel zelfs, zij slaat de spijker op z’n kop, het zijn namelijk dé feiten die zij aan licht brengt..

     1. Piet151

      @usb3.0
      Dan ben ik benieuwd waar jij het feit van die sluiting van ziekenhuizen vandaan hebt: sluiting van 45 ziekenhuizen in 10 jaar!

     2. usb3.0

      “Vijf ziekenhuizen gesloten, negentien Intensive Cares gesloten, vijftien spoedeisende hulpposten, 843 minder medewerkers op de Intensive Care in vijf jaar tijd”

      Dit zijn de feiten van de afgelopen 5 jaren doe daar eens 10 jaar bij op met het beleid dat nu gevoerd wordt.

      Maar zoals gewoonlijk ga jij in de nuance en ga je volledig voorbij aan het probleem..

  2. usb3.0

   De komende 10 jaar druiloor, de komende 10 jaar sluiten ze nog eens de helft van de ziekenhuizen, wat een idioot ben jij toch, elke x het middenpadje nuance tot op het bot…

   1. Piet151

    @usb3.0
    Ik geloof niet, dat ik je begrijp. Dat de helft van de ziekenhuizen de komende 10 jaar wordt gesloten is een ononderbouwde bewering van Fleur Agema. Ik citeer haar slechts en zet er vervolgens grote vraagtekens bij.

    1. usb3.0

     “Ik citeer haar slechts en zet er vervolgens grote vraagtekens bij.”

     Logisch dat jij dat doet, maar ik denk dat zij er veel meer zicht op heeft dan jij buiten het feit dat jij overal vraagtekens bij zet is het feitelijk zo dat de bevolking (nog wel) vergrijst, en de ziekenhuizen worden gesloten of heb jij bewijs dat het tegendeel waar is…

     1. Thant dolph

      Usbtje zit weer om de hete brei te draaien… Hij kan het niet goed hebben dat iemand het waagt om niet-onderbouwde beweringen van een volksvertegenwoordiger van zijn partij in twijfel te trekken …

     2. Piet151

      @usb3.0
      Ik heb sterk de indruk, dat we langs elkaar heen redeneren.
      Ik hoef namelijk niet te bewijzen, dat de ziekenhuizen NIET gesloten worden. Fleur Agema doet een boude bewering en dan is het aan haar om dat te bewijzen. Ik kan in ieder geval geen enkele indicatie vinden, niet in de 2021-rijksbegroting, en elders ook niet. Ik benieuwd waar zij haar oordeel vandaan haalt.

     3. usb3.0

      “Fleur Agema doet een boude bewering”

      Is dat zo! en waaraan kun jij dit onderbouwen dan?

     4. usb3.0

      Aldus lightb-er transdolfje klavanneke bloedkots

  3. Seneca

   @piet151
   je houdt hier een ingewikkeld betoog maar de enige vraag die je mevrouw Agema zou moeten stellen is: ‘hoe weet u, dat men over een periode van 10 jaren, 50% van de ziekenhuizen wilt sluiten?’ zij spreekt over 10 jaar en jij kijkt naar de begroting 2021. ietwat overdreven om haar uitspraken in twijfel te trekken. typisch links karaktertrekje.

   1. Piet151

    @Seneca
    Ze zegt zelf al, dat ze het in de begroting heeft gelezen. En dus kijk ik dat even na, maar vind niets. De enige begroting die er nu is, is die over 2021. Aan die van 2022 wordt binnenkort pas begonnen.

    1. Piet151

     @Seneca
     Ik help je een beetje. Het enige dat ik in de begrpoting 2021 over dit thema kan vinden is de volgende volzin op blz. 14: “We willen dat in 2030 zorg 50% meer (of vaker) in de eigen leefomgeving (in plaats van in zorginstellingen) wordt georganiseerd, samen met het netwerk van mensen.”

     Met een heel vrije interpretatie en een flinke dosis fantasie kun je daarin de bewering van Fleur Agema lezen. Opvallend is wel, dat de term “ziekenhuizen” hierbij niet wordt vermeld, wel zorginstellingen.

     1. J.P Coen

      quote
      Piet151 10 uur geleden Beantwoorden
      @Seneca
      Ik help je een beetje. Het enige dat ik in de begrpoting 2021 over dit thema kan vinden is de volgende volzin op blz. 14: “We willen dat in 2030 zorg 50% meer (of vaker) in de eigen leefomgeving (in plaats van in zorginstellingen) wordt georganiseerd, samen met het netwerk van mensen.” end

      Dat er nog mensen hier zijn die proberen om met de decadente hoopt strónt malle pietje een discussie te voeren blijft me verbazen. De hoop strónt zegt geen bezuiniging te kennen om vervolgens zelf te komen met de quote waar de bezuinig in aangekondigd word. Je bent toch knettergek als je je kostbare tijd besteed aan die huistróllen van dds

     2. Piet151

      @J.P Coen
      Dank voor je complimenten. Ik was blijkbaar niet voldoende duidelijk voor je. In mijn citaat staan geen bezuinigingen. Er staat, dat 50% meer zorg in de thuissituatie zal worden geleverd, terwijl Agema beweert, dat volgens diezelfde begroting 50% van de ziekenhuizen gaat sluiten. Op meerdere punten slaat Agema met haar bewering de plank mis:
      * Er staat nergens dat het over ziekenhuizen gaat. Dat suggereert de begrotingstekst ook niet, want die lijkt vooral te focussen op zorg in de thuissituatie, vooral voor ouderen dus.
      * Er worden nergens bezuinigingen genoemd, wel het voornemen tot het leveren van de gewenste kwaliteit aan zorg door dat anders te organiseren.
      * Als we ervan uitgaan dat de zorgbehoefte toeneemt, o.m. door vergrijzing, is dit een 10-jaars strategie om zorg te blijven leveren van de gewenste kwaliteit tegen acceptabele kosten.
      * Het voornemen in de begroting bestrijkt een periode van 10 jaar, waarin 50% meer zorg in de thuissituatie zal worden geleverd. Dat is heel wat anders dan 50% minder in ziekenhuizen. Dat is een koe van een denkfout van Agema, of een bewust foute interpretatie om kiezers om de tuin te leiden. Ik vrees, dat ze dat laatste probeerde, want voor het eerste is ze te slim.

  4. Franz Biberkopf

   Het slaat inderdaad nergens op, Piet 151. Het betreft populistisch gewauwel.

  5. Tepelkloofje

   @Piet151

   Ik heb de begroting er NIET op nageslagen, maar heb gewoon eens naar de aantallen gekeken.

   Er zijn instellingen waarover je een discussie kunt hebben of het nu wel of niet tot de noemer ‘ziekenhuis’ gerekend moet worden of niet, maar zelfsdan is er toch een duidelijke trend waarneembaar:
   In 1970 waren er 200 algemene ziekenhuizen en 7 AMC’s.
   In 2000 waren er rond de 100 algemene ziekenhuizen.
   In 2020 zijn er 61 ziekenhuizen en 8 AMC’s.

   De grootste reden hiervoor is opschaling: kleinere ziekenhuizen kunnen het financieel niet meer bolwerken en fuseren met andere ziekenhuizen zodat megazorginstellingen ontstaan.
   Aan het geld ligt het niet: de kosten van de zorg bedragen 9.5% van het BBP, en zullen in 2025 naar 10.6% BBP gestegen zijn. Dit is werkelijk absurd. Vergelijk: in 1965 was dit nog maar 1.4% BBP.

   Veel mensen zijn geneigd te denken dat dit komt door de exorbitante managementkosten in de zorg. Medici zelf spreken dat echter tegen. De grote boosdoener is de verplichting om elke mogelijke behandeling te faciliteren. Oftewel: alle esthetische neuscorrecties, geslachtsveranderingen, anusblekerijen, reageerbuisreproducties, en ga zo maar door.

   Kortom: Agema heeft gewoon gelijk. Enneh, de volgende keer dat u uw schaamlippen wilt laten bijkleien, besef dan: het is leuk dat het kan, maar het is funest voor het noodzakelijke medische zorgaanbod.

   1. Piet151

    @Tepelkloofje
    Je hebt v.w.b. de cijfers gelijk. Maar daar zei Agema niets over. Zij beweerde met grote stelligheid, dat de komende 10 jaar de helft van alle ziekenhuizen gesloten zal worden. Dat had ze in de begroting gelezen. En daarmee suggereert ze, dat er concrete plannen bestraan. En precies dat is een grove leugen. Het enige wat er staat is, dat de zorg thuis met 50% zal toenemen. En dat is heel goed voorstelbaar met de toenemende vergrijzing, bijvoorbeeld.
    Agema belazert ons. Ze denkt, dat wij zo naïef zijn daarin te trappen.

 3. Pieter48

  Geen wonder dat de vvd niet samen met de PVV wil regeren. Mevrouw Agema verteld ons al jaren wat het sloop team Rutte zoal veroorzaakt heeft. Maar ja zij is kamerlid van een rechts populistische partij. Dus daar heeft de regering geen oren naar. Al jaren worden kamerleden uit het rechtse kamp niet serieus genomen.Al was er wel geluisterd dan waren er nu veel minder problemen in ons land.Zelfs in Europa.

  1. Barbera

   @Pieter, dat is dom geklets.
   De harde en soms tegen de grondwet schurende standpunten van de PVV blokkeren iedere samenwerking.

   PVV kan het niet maken om deze standpunten te verzachten want dat betekent kiezersbedrog.

   1. WayneGretzky99

    Die hebben tenminste een rechte rug itt die rubberruggen dom linksch extremisten.

 4. Barbera

  Ziekenhuizen dicht omdat het Rijk niet extra bij wil springen.
  Logisch toch, marktwerking is niet de oplossing, enorme salarissen van bestuurders enz.
  Sluit dan maar de handel.

  Oplossing, terug naar het Rijk.
  Net als vervoer, post enz.

  Klinkt socialistisch maar dat is wat Agema ook wil.
  PVV is sociaal en economisch zo links als wat.

  1. halo1

   We hebben hier ook geen echte marktwerking Barbera.. schei toch uit.. dat is links-framen.. we hebben een soort tussen-oplossing tussen Ziekenfonds (zonder de vroegere twee-deling) en marktwerking. Jouw SP-“oplossing”” betekent wel dat de kosten nog veel meer zullen stijgen.. zeg dat er s.v.p. wel eerlijk bij.. en de “rijken en bedrijven”” natuurlijk ervoor opdraaien. Overigens zou een coalitie van links met de PVV een echte sensatie zijn: zorg + economie links.. cultureel rechts. Ondenkbaar? Dan wordt het toch weer 4 jaar met Rutte.

   1. WayneGretzky99

    Jij snapt het gelukkig wel.

  2. WayneGretzky99

   Ga nou als linksch onwetend ambtenaartje niet over marktwerking beginnen want daar snap je al helemaal niets van.

  3. WayneGretzky99

   Pas maar op, je rara vrindjes vinden alles aan de PVV extreem rechts dus binnenkort hangt er een granaat aan je deur.

 5. Mireille

  Mevrouw Agema heeft de uitbreiding van Erasmus M.C. gemist. Daniël den Hoed en Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam. En meerdere u ziekenhuizen. UMC, AMC Rijksuniversiteit Groningen.

  1. usb3.0

   mireille mist alle sluitingen ivm de marktwerking, de tekorten die nu in de zorg zijn, het niet opschalen van de zorg, mireille verdedigd het asociale bezuinigingsbeleid van een pathologische leugenaar

   1. Vanduinen

    Het is toch een goede rechtse gewoonte het aan de markt overlaten. In financiële kringen zegt men “de markt heeft altijd gelijk” Geen overheidsbemoenissen, een gruwel.

    1. usb3.0

     Prima om iets aan de markt over laten maar als ziekenhuizen failliet gaan gaat het niet goed natuurlijk, of vind vendjunen het wel een prima ontwikkeling.

 6. usb3.0

  Het ergste is nog, WIJ betalon ons een slag in de rondte

 7. Drollevanger

  Als het PVV zich beperkt tot hun hoofdpunten, kan het uitstekend met bijna alle andere partijen samenwerken.(uitgezonderd natuurlijk Denkachtigen of CU.)
  De PVV wil de grenzen dicht voor gelukzoekers, ze willen de islam buiten de deur houden, en de EU terug richting EEG.
  Er zijn maar zeer weinig Nederlandse kiezers bij hun volle verstand, die dit niet willen.
  Ik heb veel in Z-Oost Europa rondgekeken, en zag wat de islam daar eeuwenlang heeft aangericht.
  Dat wil niemand zijn eigen landgenoten aandoen. Vraag dat maar eens aan de overgebleven Armenen.

 8. Drollevanger

  Beste Mirelle. Ik zit nu door de ziekenhuissluitingen net zover bij een eerste hulp vandaan als een gemiddelde Afrikaan.

 9. Drollevanger

  Ik heb al vaker op haar gereageerd.
  Maak haar in het volgende kabinet minister van volksgezondheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.