Lijsttrekkersdebat in volle gang: Rutte en Baudet vliegen elkaar in de haren

Het NOS Radiodebat is begonnen (hier live te zien). Onder leiding van Lara Rense en Xander van der Wulp gaan dertien lijsttrekkers met elkaar in debat in de Oude Zaal aan het Binnenhof. Het debat trapt af met premier Rutte (VVD), Lilian Marijnissen (SP) en Thierry Baudet (FvD).

In het eerste kwartier lanceert Baudet een frontale aanval op Rutte, met wat hij het geblunder van deze overheid noemt, bijvoorbeeld op deze onderwerpen: de aardgaswinning in Groningen; de trage reactie van de overheid op de toeslagenaffaire en; het falende beleid rondom de coronacrisis.

Rutte: “Past daar dan bij, zou ik tegen hem (Baudet, red.) willen zeggen, om twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid van de verkiezingen, wat hij doet. Nadat hij eerst uiting heeft gegeven aan antisemitisme, in appjes. Uiting heeft gegeven aan homofobie. Uiting heeft gegeven aan racisme en daarmee zijn kiezers eigenlijk in de kou laat staan, want dat maakt het onmogelijk (…)”

Rutte reageerde dus niet eens inhoudelijk maar rakelde opnieuw de beschuldigingen van antisemitisme, racisme en homofobie richting Baudet op. Marijnissen probeerde er een paar keer tussen te komen maar wist niet echt een punt te maken. Baudet verwierp de beschuldigingen en spoorde Rutte aan om juist inhoudelijk te reageren. En toen was het eerste debat eigenlijk al voorbij! De NOS vat het als volgt samen:

“VVD-lijsttrekker Rutte vindt dat Baudet ten onrechte twijfel zaait over de betrouwbaarheid van de verkiezingen. Baudet noemt dat lage en valse beschuldigingen en neemt vervolgens heel lang het woord om te zeggen dat hij onterecht wordt aangevallen.”

Geen inhoudelijke reactie van Rutte dus, alleen wat gezwets over dat er weer een sterke overheid moest komen met een menselijk gezicht. Iets dat door Lilianne Ploumen (PvdA) doodleuk wordt nagepraat in het tweede debat.

Het lijkt er dus op dat dit twee uur durende lijsttrekkersdebat weer behoorlijk oppervlakkig zal blijken. Jammer, maar dat viel ook wel te verwachten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Arbeider65

  Marijnisse weer zwak……. TB Verbaal weer sterk.

 2. Jack Flash

  Slaapverwekkend, voorspelbaar met de nodige cliché’s.
  Gaap zucht…

 3. Nostradamus

  Je ziet langzaam de neus van Pinokkio langer worden.

  Voor Rutte;
  Disclaimer over fascisme, racisme & antisemitisme t.o.v. marxisme & communisme.
  h**ps://youtube.be/watch?v=XfsJxkobPXk

 4. usb3.0

  Typisch dat juist leugenclown rutte geciteerd wordt..

 5. Fortiori

  Baudet langdurig aan het woord…dat is geen verrassing. Gaswinning in Groningen, Baudet vond dat het moest doorgaan ondanks de bevingen.

 6. Meriadoc Brandebok

  Rutte veegt de vloer aan met Baudet. Het laatste debat wordt veel interessanter – de strijd der titanen, VVD vs CDA vs PVV.

  1. Nostradamus

   Je bedoeld dat Pinokkio weer dezelfde oude leugens verteld. Pinokkio begint op een communist te lijken.

   Disclaimer over fascisme, racisme & antisemitisme t.o.v. marxisme & communisme.
   h**ps://youtube.be/watch?v=XfsJxkobPXk

 7. JFU

  Het maakt allemaal niet uit al die debatten. De kaarten zijn al geschud in de achterkamertjes. De linkse VVD gaat weer samen met de andere extreem linkse partijen die er nu ook in zitten. De PVV wordt weer de 2e grootste partij die zoals altijd volledig wordt genegeerd, omdat de VVD volledig over links gaat, en maling heeft aan de 2e partij met zijn miljoenen kiezers. Zo werkt nu onze democratie 2021.

 8. Boemboem

  En dan mag Rutte nog tegen de heer Geert Wilders haha. Dat word de aftocht a afgang van Rutte

 9. vvw

  misschien kan rutte zijn arbitraire getallen even toelichten de fantast

 10. Franz Biberkopf

  BREAKING: Baudet roept op tot het ronselen van volmachtstemmen.

  Bedenkelijk dan wel strafbaar.

  https://www.parool.nl/nederland/thierry-baudet-roept-fvd-ers-op-om-volmachtstemmen-te-ronselen~b741cadf4/

 11. Franz Biberkopf

  BREAKING: Baudet roept op tot het ronselen van volmachtstemmen.

  Strafbaar en wel zeer onbehoorlijk.

  ht*ps://www.parool.nl/nederland/thierry-baudet-roept-fvd-ers-op-om-volmachtstemmen-te-ronselen~b741cadf4/

  1. Nostradamus

   In hetzelfde artikel: Volgens hoogleraar staatsrecht Wim Voermans is Baudet niet strafbaar. “Een oproep tot ronselen is niet strafbaar. Je kunt je wel afvragen of dit handig is.”

  2. Nostradamus

   In hetzelfde artikel;
   Volgens hoogleraar staatsrecht Wim Voermans is Baudet niet strafbaar: Een oproep tot r0nselen is niet strafbaar. Je kunt je wel afvragen of dit handig is

  3. Nostradamus

   Is niet strafbaar. Je liegt en verspreid fake nieuws.

   1. Beukman

    Ronselen op individuele basis is toegestaan. Wordt het echter georganiseerd – en dat is wat Baudet feitelijk wil doen – dan begeef je je wel heel erg in een grijs gebied, en overtreed je vermoedelijk de wet, aangezien ronselen dan een stelselmatig karakter krijgt. Onder andere DENK heeft er in het verleden ook bonje door gekregen.
    Heeft Thierry dat zelf dan niet door in zijn zetelgeilheid?

    1. usb3.0

     Waar horen we kwiebussen als beukho*r en franzje panzje als het gaat om het ronselen van jihadisten? nergens dus…

     1. Beukman

      @Universele Bus
      Je bent het dus met me eens dat wat de mini-Trump doet, te weten oproepen om massaal stemmen te ronselen voor zijn beweging, echt niet kan.
      Goed om te horen dat we het eens zijn.

     2. usb3.0

      “Goed om te horen dat we het eens zijn”

      Nee hoor, er is geen we, beukho*r heeft het niet begrepen, uiteraard ontkent beukho*r het niet als het gaat om het ronselen van jihadisten maar schreeuwt wel als het om Baudet gaat

     3. Beukman

      Bus heeft geen enkele problemen met het ronselen van onopgeleide aborteurs voor in zijn praktijk. Hij heeft zich er nimmer tegen uitgesproken.
      Gelukkig gaat dit topic daar niet over maar over de ronselpraktijken van Baudet.
      Helaas echter heeft ook daat onze Bus geen moeite mee.
      Kunnen we concluderen dat Universele Bus geen moeite heeft met ronselen in het algemeen?

     4. CZ

      Blabla Beukwijf

     5. usb3.0

      Hiermee bevestigt beukho*r een pathologische leugenaar te zijn met een absolute voorliefde voor het bewust vermoorden van weerloze ongeboren baby’s..

     6. Franz Biberkopf

      Het ronselen van jihadisten is inderdaad ook strafbaar.

     7. usb3.0

      We horen beuklho*r en franzje beffenkopf niet als het gaat over jihadisten

     8. ManX

      Baudet is een ongelooflijke fluim. Dat die zwakbegaafde narcist nog aandacht krijgt is onbegrijpelijk.

     9. Beukman

      We horen jou ook niet over het ronselen van jihadisten, Universele Bus. So what? Spreek je liever eens uit over Baudets ronselpraatjes.

    2. vvw

     doet de pvda bij elke ronde in de moskee , gelet op het verleden dus niets mee beukhol

   2. Canta

    Nostradamus
    Ronselen is volgens de kieswet wel degelijk strafbaar maar Baudet ontkent dat hij dat bedoelde. Het stukje waarin dit beweert wordt is wel snel verwijderd.
    Baudet zegt nu: “Mensen die misschien niet zo politiek betrokken zijn, die willen misschien wel een volmacht geven en dan kun je dus toch meermaals stemmen. Dus één persoon kan vier keer stemmen eigenlijk, als je maar die volmachten kunt regelen.”
    En hij riep kort geleden nog heel hard : „Wij willen NORMALE en eerlijke verkiezingen”.
    Ook beweerde hij zich aan de coronaregels te zullen houden. Ook dat deed hij niet.
    Toen Hoekstra ging schaatsen met Kramer, viel men hier bijna over elkaar heen met de kritiek. Waarom hoor ik nu niemand over het wangedrag van Baudet?

    1. werikke

     ik viel niet over gedrag van Hoekstra ik vond overdreven dat hij zijn excuses moest aanbieden. ook nu vind ik overdreven en men probeert gewoon Baudet in hoekje af te zeiken . je moet zo voorzichtig zijn als je Baudet heet want achter elke boom staat hypocriet die alleen maar uit is te bashen ipv te accepteren . Net als Wilders die criminele marokkanen bedoelde maar links Nederland belachelijk bezig was hem kapot te maken.

     1. Canta

      werikke
      Ik had het over MEN toen ik het over de kritiek op Hoekstra had.
      Bashen is tegenwoordig ook een nogal geliefd woord en wordt gebruikt om terechte kritiek te bagatelliseren.
      Want je reageert niet op het feit dat hij probeert volmachten te krijgen om zo meer stemmen voor zijn partij te krijgen terwijl volmachten bedoelt zijn om te stemmen op de voorkeur van degene die die volmacht geeft. En ongeïnteresseerde in de politiek komen echt niet naar hem toe om hem een volmacht te geven. Zij stemmen gewoon helemaal niet.
      En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat hij het Neurenbergproces illegitiem noemde.
      Baudet wordt aangesproken op zijn doen en laten. Net zoals dat bij anderen gebeurt.

  4. Appelstroop

   Dit deden linkse clubjes ook vorige verkiezingen, ervoor zorgen dat kleinkinderen konden kiezen voor hun opa en oma’s. Toen was rechts er boos om, nu doet die rare Baudet het en is links boos. Wie het ook doet, het blijft foute boel. Iedereen dient gewoon zelf te stemmen en dit soort truukjes om stemmen binnen te harken die je niet verdient is links of rechtsom verwerpelijk.

 12. Emma Louise

  Rutte heeft Baudet in een minidebatje volledig kaltgestellt. De rol van Baudet is overduidelijk al bijna twee jaar uitgespeeld na de dramatische duikeling in de peilingen en de aansluitende exodus van aanvankelijke geestverwanten.
  De komende weken kan Mark zich ontspannen focussen op Wilders en terloops van prikjes van Hoekstra en Kaag pareren.

  1. Emma Louise

   …en terloops wat prikjes van…

   1. CZ

    Aldus Emma Velenamen.

  2. usb3.0

   emma verdedigt een minister die het Nederlandse volk voorliegt, besodemietert, wegzet als fraudeurs, de EU meer acht dan Nederland, miljarden naar Brussel sluist etc etc etc etc etc etc

 13. Franz Biberkopf

  In het getoonde fragment wordt Baudet hopeloos weggevaagd.

  Baudet was niets, is niets en het wordt niets.

  1. CZ

   Aldus de lachwekkende leugenaar onder vele namen.

 14. Beukman

  De toon van de voortdurend verongelijkte Baudet doet erg denken aan die van die andere valse nicht: Willem Oltmans.

  youtu.be/2IkeaRXCGJQ?t=1429

  1. Fax uit Darmstad

   Arie de Beuker
   Goed antwoord, de spijker op z’n kop:
   Oltmans ontving een vergoeding van acht miljoen gulden voor gederfde inkomsten door tegenwerking van de staat bij zijn werk als journalist.
   Zijn compromisloze optreden tegen wat in zijn ogen leugen en bedrog was en zijn felheid in woord en geschrift bezorgden hem tevens de naam een ijdele querulant te zijn.
   Joseph Luns, Nederlands minister van buitenlandse zaken, noemde Oltmans een ‘eenmotorige mug’ waaraan een weldenkend mens geen woorden vuil moest maken.
   Zie de overeenkomsten met Baudet.

   1. Beukman

    Leuk gevonden, Darmfax.
    Wat deze tweegrachtengordelbewoners óók gemeen hebben: weglopen of dreigen weg te lopen als iemand hen lastige vragen begint te stellen.

 15. Appelstroop

  Marijnisse die boos is op een corrupte overheid, haar oplossing: de overheid alle macht geven. Maar dan zijn het socialisten, dus komt het allemaal goed. Gelukkig is de rest van ons kikkerlandje verstandig(er).

 16. thijshil

  We kennen de trucjes van Pinokkio,mark Rutte. Er loopt ook nog een aangifte tegen hem , kijk naar kindertoeslagaffaire.
  En mark rutte kom eens uit de kast. Jort Kelder en Mark Rutte neuken elkaar

 17. werikke

  ik zag het gezicht van Rutte toen die Baudet aanviel. Wat een gemeen eng mannetje en blijf erbij dat het een dictator is geworden met zeer gemene trekjes. ik heb zo’n hekel aan dat mannetje gekregen die doet alsof die vriendelijk lachend door leven gaat maar als camera weg is of wordt uitgedaagd smerig mannetje is .

 18. liefdevol rechts

  En Rutte zat daar maar in het vuistje te lachen tewijl de presentatrice Baudet even in de reden viel en vond om hem even zwart te moeten maken met beschuldigingen die nergens op slaan.
  Tja… We zijn het nu wel gewoon zeker?
  Links die als een losgeslagen gek in het rond begint te slaan en volslagen onzin begint te verkondigen.
  Dat dit debat die richting zou uitdraaien is geen verrassing.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.