‘Linkse Nederlanders worden steeds driester, intoleranter, en neigen immer meer fascisme’

De coronacrisis is een uitgelezen mogelijkheid om eens wat verstoffende boeken uit de kast te trekken. Frits Bosch deed dat met het epistel Wat is fascisme? van Robin te Slaa. Hij begint na te denken over de parallellen tussen de fascistische politiek uit de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw en de wijze waarop het linkse establishment zich momenteel manifesteert. Frits vraagt zich af: “Wat voor land krijg je als je kiezers die rechts stemmen wegzet als staatsgevaarlijk?”

Ik herlees momenteel Robin te Slaa’s voortreffelijke boek Wat is fascisme?. Het zet me aan het denken, want ik zie steeds sterker fascistoïde neigingen bij linkse partijen in ons land, alhoewel het in de VS nog veel sterker is. Een kleine greep uit de berichten van de afgelopen week: Hans Laroes meent Jort Kelder af te moeten serveren als “ niet inhoudelijk genoeg” voor de taak van Op1-presentator. Een ridicule aanklacht. Kelder is juist overgekwalificeerd voor dat praatprogramma. Als Buitenhof-presentator was hij veel beter, maar daar moest zo nodig een vrouw verschijnen.

Dan Leo Lucassen en Tom-Jan Meeus die de avondklokrellen in de schoenen schuiven van PVV en FVD. Hoe achterlijk kun je worden! NRC plaatst hun bagger graag.

Dan was er Lieke Smits (Universiteit Leiden) die modder blijft gooien naar prof. Paul Cliteur inzake vermeend racistische uitlatingen, terwijl inmiddels is vast komen te staan dat ze er niet zijn en waren. Vervolgens wil Trouw een verbod op de PVV, de op één na grootste partij van ons land.

Wat is er gaande in deze bovenkamers? Dit is slechts de ‘buit’ van een week. De conclusie is dat links steeds driester en intoleranter is ten opzichte van rechts. Men neigt naar fascisme.

Ik lees verder in Wat is fascisme? en verbaas me er weer over hoe het kon zijn dat Hitler de meest abjecte teksten kon zeggen, en 99,4% van burgers er achterstond. Hij schreeuwde NSDAP’ers toe dat alle joden vernietigd moesten worden. Ze gingen staan en juichten hem toe. Hoe kan dat? Is ‘het volk’ zo dom, zo dweepziek? Zijn we nu beter? Ik vrees the niet. En als dat niet zo is, welk lijntje loopt er dan naar het heden?

Waarom verklaart links zo de oorlog aan rechts? Het gaat hen altijd om macht. Maar de macht hebben ze al en al zo lang! Rechts was en is kansloos. Dus, vanwaar al dat gehak? Ze willen macht accumuleren, alle macht.

Maar er is meer aan de hand. Links heeft geen oplossingen voor de problemen waarvoor we ons geplaatst zien. Dat weten ze en ze weten dat u het ook weet. Dat is bedreigend voor hen. Dit is dus het moment om definitief rechts op de knieën te krijgen voor het omslaat. Links doet alsof de EU, ‘inclusie’, klimaat en minder marktwerking dé oplossingen vormen voor onze samenleving. Maar niemand gelooft dat. Onze leiders ‒ Rutte in het bijzonder ‒ weigeren verantwoordelijkheid te dragen of enige visie te vertonen.

Wat voor land krijg je als je inzet op groepsidentiteit? Wat voor land krijg je als je kiezers die rechts stemmen wegzet als staatsgevaarlijk? Dan krijg je een nog verder verdeeld land. Als je zo doorgaat ben je de vijand van het land waarin we graag willen wonen.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

80 reacties

 1. Edjan

  100% gelijk, Frits Bosch.

  1. Jack Flash

   Goedzo Frits.

 2. Tedje Kruis

  De bejaarde extremist heeft er geen enkele moeite mee om propaganda te verspreiden en een weerzinwekkend vijandbeeld te scheppen jegens alle ongewenste meningen en mensen.

  Frits de Fascist, het nieuwste nummer uit de Suske en Wiske reeks.

  1. WayneGretzky99

   KudT he die spiegel.

  2. Linksbuster

   Aldus tedje de linksfascist…kijk eens in de spiegel sukkel!

  3. Loelap

   Ja Ted, Frits beschrijft Links (extremistische) mensen zoals jij. Doet pijn hè.
   Vraag maar even een kalmeringstabletje aan de zuster.

  4. driewerf

   De waarheid is hard ik weet het knul .

  5. 75

   De brugklassers doe weer ook hun plasje

  6. Rene van der Grijp

   Tedje Kruis, het nieuwste nummer uit de sokpoppenreeks van oppertr*ol en psychopaat Ernest met-de-vele-namen.

   1. Franz Biberkopf

    Rene had toch kunnen weten dat het mijn gewoonte is nicknames aan de wereldliteratuur te ontlenen?

    1. Rene van der Grijp

     Dat is vaak het geval, maar niet altijd. Je hebt ook een voorkeur voor vrouwennamen. Als je door de mand bent gevallen trek je de stekker uit de betreffende sokpop, zoals in het geval van Lucinde.

     1. Franz Biberkopf

      Lucinde was geen nickname van mij, domme paranoïde man.

   2. Meriadoc Brandebok

    Rene, tussen haakjes: het toegezegde artikel wordt helaas niet geplaatst.

    1. Rene van der Grijp

     Dat vind ik erg jammer, Meriadoc. Ik snap ook niet zo goed waarom gratis content wordt geweigerd, temeer omdat dit een thema is dat hier altijd inhoudelijke reacties oproept.

     Misschien kan je het plaatsen als commentaar op een topic dat al bestaat, zoals dit topic.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ja, ik vond het ook onbegrijpelijk. Aanvankelijk beoordeelde de heer Engelbart het op de inhoud en vroeg of ik de actualiteit kon aantonen. Dat vond ik alleszins redelijk en heb ik gedaan. De heer Van der Galien mengde zich binnen enkele minuten nadien in de mailwisseling en wees het om politieke redenen af: hij adviseerde me ermee naar Joop te gaan. Ik begreep er niets van, het betrof een historisch verslag zonder kritiek of wat dan ook en met een referentie naar de gedachte van rechts dat de Nazi’s links waren. Het leek me toch niet onjuist dat hoofdzakelijk rechts ervan overtuigd is dat de Nazi’s links waren?

      Enfin, ik zal het in deze sectie proberen te pasten. Kan alleen weer even duren tot ik reageer, aangezien reacties uiteraard een uitvoerige tegenreactie vragen.

     2. Meriadoc Brandebok

      Mijn reactie staat nu in de moderatie.

     3. Franz Biberkopf

      Inmiddels is kritiek op het FvD of Baudet op DDS ook reden voor een ban.

      Het wordt steeds kleingeestiger.

     4. Meriadoc Brandebok

      Ja, Franz, de klad kwam er eind 2020 in, toen de heer Engelbart geen artikelen meer schreef. De content is vanaf toen paralel gaan lopen aan hetgeen FvD op Twitter uitstortte. Onder meer de campagne tegen de lockdowns en “buildback better” komt exact overeen met de campagnes van FvD. Begin 2020 week DDS daar nog van af door strikte maatregelen te pleiten. Helaas is de onafhankelijkheid van de opinies op dit blog in toenemende mate weggesmolten. Jouw verbanning en de inbraak op de mailwisseling zijn daarvan de symptomen.

      Dat gaat me wel aan het hart. Als bezoeker/commenter van DDS zag ik het medium als het fatsoenlijke alternatief voor het schreeuwerige GS – een blog dat zowel links als rechts op de korrel neemt. En die kracht is er nu uit. Zeer jammer.

     5. ManX

      Dat ben ik met je eens Meriadoc. Zelf plaats ik ook nauwelijks reacties meer; een, twee keer per dag kom ik even kijken en daar houdt het mee op. DDS is een zeer eenzijdig dramblog aan het worden en het tegenwicht van Engelbart wordt gemist (zijn rigide banbeleid evenwel niet).

     6. Meriadoc Brandebok

      Ik mis het tegengeluid van de heer Engelbart ook. Dat hield het blog evenwichtig en in balans. Nu ontbeert het blog de balans, helaas, die er in voorgaande jaren wel was.

 3. Monty

  ”Wat is fascisme”

  Het fascisme (Italiaans: fascismo) is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. Het is een politiek stelsel dat onder meer werd ingesteld in Italië van 1922 tot 1943.

  Welke politieke partijen hebben hier het meeste mee op.
  Welke Nederlandse politicus lijkt het meest op de grondlegger Benito Mussolini?

  1. Jack Flash

   Ach gut, wappiepediamonty

  2. halo1

   Niemand .. eerlijk gezegd.

  3. Nostradamus

   “Welke Nederlandse politicus lijkt het meest op de grondlegger Benito Mussolini?”

   Rutte vanwegen het liegen of SS vanwege haar racisme of Klaver vanwege het extremisme. Alle drie uit de linkse politiek. Ik kan niet kiezen. Kies jij er maar één!

   1. Monty

    autoritair nationalisme
    antidemocratisch,
    anticommunistisch,
    antiliberaal,
    antiparlementair
    anti-intellectueel.

    Nee bovenstaand punten slaan niet Rutte of Klaver.
    Die hebben niks met nationalisme eerder iets met communisme.
    Anti-intellectueel is meer voor partijen die het kartel (elite) juist willen breken.
    Anti-democraties past echt bij een partij zonder leden.

    Welke partijleiders of partijen propageren dit alles?
    ( ) VVD
    ( ) Wilders
    ( ) CDA
    ( ) D666
    ( ) Groen Links
    ( ) PvdA
    ( ) SGP
    ( ) FvD

    1. Nostradamus

     Dus jij kiest voor SS van Bij1. Maar dat vind ik niet helemal juist.

     Het klopt dat Rutte niet autoritair nationalistisch is. Voor de rest is hij antidemocratisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. Hij ziet zichzelf als enige intellectueel en kan daarom zo goed liegen. Over communistisch, dan moeten we even afwachten wat de komende jaren gebeurd mocht hij opnieuw premier leugenaar worden.

     Het klopt dat Jesse niet anticommunistisch is. Voor de rest is hij antidemocratisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. Autoritair nationalisme m/z autoritair internationalisme.

     Wie heeft eigenlijk het artikel op Wikipedia geschreven of onlangs bijgewerkt?

     1. Monty

      Toch zie ik in Rutte of Klaver geen Benito Mussolini.

      De aanhang van hen zie ik niet met vlaggen en vaandels door de straten marcheren of hen een bulderende nationaliste speech geven van Nederlanders voor de Nederlanders.

      Of het oproepen tot een revolte mochten de verkiezingen niet zo verlopen als zij hadden gewenst.

     2. Nostradamus

      Hebben antifa, BLM, rebellion extinction en palestijnen geen vlaggen?
      Bulderen ze geen internationalistische (globalistische) propaganda?
      En wil (extreem)links de PVV en FVD niet boycottten?
      Wat zeiden ze in amsterdam ook alweer als Wilders aan de macht zou komen?

      En je eigen vlag dragen wil niet gelijk zeggen dat je nationalistich bent. Gewoon mensen trots op de eigen nationaliteit.
      Eigen land eerst lijkt mij ook beter dan alle buitenland eerst. Help eerst jezelf zodat je anderen beter kan helpen. Anders help je alleen jezelf naar de kloten.

     3. Monty

      ”’antifa, BLM, rebellion extinction en palestijnen geen vlaggen”

      Dit zijn geen politieke partijen in ons land of politieke leiders of ze zijn nieuw op de kieslijst.

      ”En je eigen vlag dragen wil niet gelijk zeggen dat je nationalistich bent.”
      Klopt, ik vlag ook met feest- en gedenken dagen.

      Maar er zijn genoeg documentaires over nationalisten en daarin zie je natuurlijk hoe diverse mensen vlaggen.

  4. Adriaen van Bergen

   Sorry voor je Mussolini was een socialist. Staat klip en klaar op wikipedia en in alle geschiedenisboeken.

   1. Monty

    Benito Mussolini had zeker niks met fascisme te maken?

    1. Adriaen van Bergen

     Alles, maar fascisme komt uit de socialistische koker.

   2. halo1

    Dat was hij tot WO 1.. tot hij de grenzen van het socialisme zag.. als hij buiten de oorlog was gebleven..was hij nog ver gekomen.. het was ook een beetje Zeitgeist: massaal-techniek-loudspeakers enz. En hij was natuurlijk au fond anti-haulocost..

 4. Pieter48

  Misschien zijn de linkse deug mensen een beetje onzeker over de aanstaande verkiezingen.Misschien komt er een zwaai naar rechts. Eerder werden de deug mensen ook erg chagrijnig na een verkiezingsnederlaag. Weet u nog mijnheer Melkert. Er zal toch weer geen Folkert uit de kast gehaald worden?

 5. Nostradamus

  Tsja, nationaal SOCIALISME is nog altijd SOCIALISME. SOCIALISME is geen fascisme, zoals (extreem)links het graag frame’t. Daarom kloppen die lijntjes veel beter met wat er voor de 2e wereldoorlog gebeurde dan de lijntjes met het meer realistische geluid vanuit rechts. De valse frame moet kapot!

  Disclaimer over fascisme, racisme & antisemitisme t.o.v. marxisme & communisme.
  h**ps://youtube.be/watch?v=XfsJxkobPXk

  1. halo1

   Het nationale was natuurlijk in zijn uitwerking veel belangrijker en catastrofaler dan het socialisme, waarmee nog wel te leven viel, gezien het enthousiasme van veel Duitsers : Kraft durch Freude-reizen, Volkswagen, Volkswohlfahrt, Winterhilfe, Eintopfsonntag enz. Maar dat nationale was toch echt rechts: militarisme + autoriteit..en dat heeft ze de das omgedaan: oorlog + natuurlijk de holocaust…en dit is natuurlijk het “geschenk” bij uitstek voor links…om rechts te verketteren.

   1. Nostradamus

    Vreemd, nationalisten willen grenzen dicht. Waarom zouden nationalisten de wereld willen veroveren?

    1. halo1

     Die Duitsers/nationalisten/nazis redeneerden toen natuurlijk van : we zijn in 1918 “genaaid”(Dolchstoss, oostfront gewonnen) .. en dat willen we voor eens en altijd voorkomen.. daarom die veroveringslust naar het oosten.. ze zagen alleen niet dat die volkeren net zo aggressief werden als zij zelf..dachten het te kunnen winnen.. en dat was buiten de waard. Bij linkse politiek heb je het omgekeerde.. komen die vreemde volkeren naar jou toe.. om wat (gratis) te halen.. daarom: grenzen dicht. Goed uitgelegd?

   2. Adriaen van Bergen

    Het socialisme( daaronder vallen socialisme/communisme/facisme/nazisme/maoisme en noem de rest van de dictators met hun eigen versie van linkse ideologie maar op) is de meest catastrofale ideologie van de 20ste eeuw.
    Dus wat je zegt klopt niet.

    1. Nostradamus

     Je vergeet marxisme. BLM en Antifa, de terroristische marxisten.

     1. Adriaen van Bergen

      Ik was er al bang voor dat ik niet compleet was.

    2. Thant dolph

     Dat is wel de grootste simplificering van het nieuwe jaar tot nu toe.

     1. Nostradamus

      Goed dat hij rekening houdt met jou! 😉 🙂 🙂

     2. Adriaen van Bergen

      Maar, gooi er eens een argument tegenaan, zodat we er nog wat van kunnen leren.

 6. halo1

  Links heeft natuurlijk vanaf de jaren 60 de wind mee gehad… mede door de holocaust-bewustwording.. derhalve zijn inclusiviteit, globalisme, anti-bedrijfsleven-heid, eerlijk delen enz. tot grote bloei gekomen, vooral als slogans. Nu ziet men dat dat vastloopt.. we zouden b.v. 50 miljoen inwoners hier krijgen, de meeste rijken zouden wegvluchten, de criminaliteit zou uit de hand lopen. Dus.. moeten ze wat in hun wanhoop…

 7. Cootje

  Nu de allochtonen clubjes voor zich zelf zijn begonnen en de twee uiterste goed zichtbaar worden , terwijl die er in Nederland al 60 jaar is heeft de linkse kerk dat altijd ontkend , Hans Janmaat werd weggezet als racist en als we naar hem geluisterd hadden , zag alles er veel beter uit. Nu voelt de theedrinkende partijen zich vol in hun kruis geraakt en zet alle met belastinggeld gesponsorde media in om rechts te demoniseren , ze zelfs al fascisten te bestempelen. Maar de tweedeling is een feit en rechts is in het electoraat veel groter dan de poppenkast figuranten van de linkse kerk , de linkse kerk is op een paar mutanten op zijn retour , het baantjes carroussel wordt langzaam afgebroken

 8. Adriaen van Bergen

  Als ik de peilingen moet geloven stemmen er, gelukkig, steeds minder mensen op die onbenullen.

 9. liefdevol rechts

  Net zoals in ’40 / 45 toen de joden op de trein richting concentratie kampen werden gezet willen de linkse “brave” borsten het liefst nu alle rechtsdenkenden ook op zo’n trein zetten.
  Je vraagt je af welke politieke groepering er toen aan het bewind was, in ieder geval niet rechts!!

  1. Nostradamus

   Klopt. Nationaal SOCIALISTISCHE duitse arbeiders partij in germanië en de nationaal SOCIALISTISCHE beweging in hollandia.

  2. Thant dolph

   En andersom geldt dat in een nog veel grotere mate , dus wat loop je nou In de ruimte te lüllen?!

   1. Nostradamus

    Leg eens uit?

    1. Thant dolph

     Ik bedoelde te verwijzen naar:

     “willen de linkse “brave” borsten het liefst nu alle rechtsdenkenden ook op zo’n trein zetten.”

     Als de de mate van rancune/haat Zegels andersdenkenden het criterium is, kunnen met een gerust hart de termen links en rechts in bovenstaande zin verwisseld worden…
     Zeker als je op het gemiddelde van alle commentaren Onder de artikelen van deze website afgaat.

     1. Thant dolph

      = jegens

  3. Fortiori

   Meerdere politieke partijen waaroder de RKSP de hoofdmoot vormde:

   De RKSP baseerde zich op Bijbelse normen, volgens de katholieke leer. Op sociaal gebied was voorts de pauselijke encycliek Rerum Novarum uit 1891 van groot belang. Daarin werd staatsingrijpen bepleit om een sociale samenleving te krijgen. Socialisme werd, evenwel, krachtig afgewezen.

   Het hanteren van Bijbelse normen kwam onder meer programmatisch tot uiting bij de zedelijkheidswetgeving en het familierecht en verder bij zaken als het bevorderen van de zondagsrust en bij het ‘beteugelen’ van bioscopen en schouwburgen en het tegengaan van alcoholisme. Meer in Wikipedia.

 10. Pieter48

  Links georiënteerde partijen hebben vele jaren de arbeiders vertegenwoordigd. De afgelopen veertig jaar zijn ze hun doel voorbij geschoten. Dat blijkt ook uit de zetels van de PvdA .Toen veertig nu een splinter clubje. Oorzaak het niet luisteren naar de werkende dus de gewone Nederlanders. En het koesteren in binnen laten stromen van honderdduizenden immigranten. Deze partijen hebben waan ideeën waar ze niet van af zullen zien. Wie niet voor links is deugd niet en zullen ze te vuur en te zwaard bevechten.

 11. tata

  Lieke Smit is een schande voor mijn academie met de lijfspreuk Praesidium Libertatis.

  1. halo1

   Waar slaat dit op tata.. ben zo benieuwd.. is ze stout geweest?

   1. tata

    Ze blijft Paul Cliteur van antisemitisme beschuldigen nadat die daarvan is vrijgepleit. Walgelijk.

 12. ikweetwatikwil

  Helemaal eens met Frits Bosch.

  Kijk eens waar “links” ons heeft gebracht. Een andere mening , dat mag niet. Dat lees je ook op sommige reacties hier. Het liefst willen ze je verbannen uit Nederland of erger.
  Zover is het gekomen . Plaatsvervangers zijn er al en er komen meer.

  Stem PVV of FVD.

  1. Thant dolph

   ” Het liefst willen ze je verbannen uit Nederland of erger.”

   Merkwaardig: bij veel van de comments al hier kan de onbevooroordeelde lezer toch minstens even gemakkelijk tot een conclusie komen die diametraal het tegenovergestelde beweert.

 13. Seneca

  het linkse volkje liegt en men weet dat u dat weet. toch blijft men liegen want men weet dat u daar niets tegen doet…

  1. Fortiori

   Dit is een uitspraak van een stoiicijns filosoof. Het betreft gewenning aan de situatie waarin men verkeert.

 14. Telex

  Fascisme is alles wat doorslaat en eindigt op isme, Zoals daar zijn Nazisme, kapitaalisme, communisme, socialisme en vergeet ook niet te ver doorgevoerd patriottisme

  1. Gerda2

   Ook expressionisme, fauvisme, dadaïsme?
   Er zijn nog best veel woorden die geen negatieve lading hebben.

  2. Thant dolph

   De Liberaal Thorbecke was ook een fascist. Over Adam Smith of John Stuart Mill hebben we het maar niet eens…

 15. 56RdK

  100% raak Frits! Hopelijk ontwaken vélen voor 17 maart a.s. uit de waanzin die hun nu overheerst en zal de nuchterheid neerdalen!

 16. Franz Biberkopf

  Het bewijs voor fascisme is hier pijnlijk dun.

  Frits van der Bosch maakt een flodderige indruk.

  1. Rene van der Grijp

   Wat leuk! Ernest heeft weer een nieuwe nick aan z’n omvangrijke sokpoppenkast toegevoegd.

   1. ManX

    Dat zal wijlen Reiner Werner Fassbinder bepaalt niet leuk vinden.

    1. ManX

     Reiner = Rainer

    2. EvertB

     bepaald 😉

     [Alfred Döbler was de auteur van het boek]

     Ook zo genoten van de toernooioverwinning van Jorden van Foreest?

     1. Franz Biberkopf

      Döblin

     2. EvertB

      Stimmt, het is Döblin. Ik wilde dat boek altijd nog eens lezen en dit is een gepaste aanleiding.
      Zodra ik het gelezen heb geef ik het aan. Daarna mag je weer van naam veranderen.
      😃

    3. Franz Biberkopf

     bepaald

 17. George Knight

  Grappig stuk zonder feiten en met halfwassen meningen. Het zegt uitsluitend iets over de denkwereld van de auteur. In zijn bubbel beschuldigt hij links van alles en nog wat. Bosch is een amusante, maar fatalistische doemdenker die zich niet baseert op de realiteit. Hij is exact op z’n plek bij DDS.

 18. Drollevanger

  Het valt mij op dat veel mensen wel realistisch denken, maar toch steeds weer stemmen op partijen die de democratie niet echt hoog in hun vaandel hebben, zoals bv de stop op het referendum club van D66, Groenlinks, enz.
  Niemand bij zijn volle verstand juicht de massale asiel invoer toe, toch stemt men weer op bv de CU.

 19. de ziender

  Zoals een decennia voor de oorlog in Duitsland wekelijks en soms dagelijks met Der Stürmer zijn antisemitische propaganda verspreidde, zo zien we dat terugkomen in de Corona- en vaccinatie-propaganda.

 20. Graaf1807

  Misschien is het nu tijd voor een grootser werk dan die Nederlandse hobbyisten: check out Jonah Goldberg’s fenomenale boek Liberal Fascism (hoewel 10 jaar oud) voor het echte laatste woord op dit vlak.

 21. rexm

  Die Rutte denkt dat de burgers van Nederland kleuters zijn, omdat zijn gedrag en uitstraling een kleuter leider is.
  Zulke figuren dienen zo snel als mogelijk uit het het Haags toneel gezet te worden.

 22. liefdevol rechts

  ‘Linkse Nederlanders worden steeds driester, intoleranter, en neigen immer meer fascisme’

  Is er iets dat wij nog niet weten?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.