Hugo de Jonge mist weer schot voor open doel: levert geen 300 vaccins voor onderzoek om er half miljoen te besparen

Er wordt weer een hoop aangerommeld door niemand minder dan de nationale coronabrekebeen Hugo de Jonge. Oud-RIVM-baas Roel Coutinho is ‘verbaasd’ dat het ministerie van Volksgezondheid geen 300 vaccins over heeft voor onderzoek naar inenting van mensen die al corona hebben gehad. Daarmee zouden namelijk misschien wel tot een half miljoen vaccins kunnen worden bespaard!

Het verzoek is simpel: het Amsterdam UMC wil driehonderd vaccins, om daarmee te onderzoeken of mensen die reeds het coronavirus hebben gehad genoeg hebben aan een enkele prik in plaats van twee. Maar nee: Hugo de Jonge en zijn ministerie geven nul op rekest. Het zou een half miljoen vaccins schelen, maar kortetermijnbelangen overheersen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) noemt schaarste als reden voor het niet beschikbaar stellen van de vaccins. Volstrekt idioot om dit onderzoek links te laten liggen, alleen omdat ze per sé alle beschikbare vaccins nu op te prikken. Vooral als het zou betekenen dat er straks veel minder vaccins nodig blijken te zijn dan in eerste instantie gedacht. Dat vinden ook vooraanstaande wetenschappers, meldt EenVandaag:

“Uiteindelijk kunnen we bij goede onderzoeksresultaten juist veel vaccins besparen, ongeveer een half miljoen”, zegt viroloog Menno de Jong, die betrokken is bij de studie.

In Frankrijk hebben ze het hele onderzoek overgeslagen en zijn ze direct overgegaan op minder (en latere) vaccinatie voor ex-coronapatiënten. Wellicht hoeft Nederland dat niet zo rigoureus te doen, maar het laat wel zien dat de gedachte daar ook heerst dat een ex-coronapatiënt waarschijnlijk zelf al redelijk wat afweer tegen het virus heeft opgebouwd.

“Het ministerie van VWS zegt in een reactie dat het zorgvuldig wil omgaan met de vaccins. Het ministerie wil een beoordeling en advies van het RIVM en de Nederlandse organisatie voor gezondheidszorgonderzoek, ZonMw over de aanvraag van het Amsterdam UMC afwachten. Daarna zal er bekeken worden of de vaccins alsnog beschikbaar kunnen worden gesteld, zegt een woordvoerder.”

De Jong is in ieder geval niet blij met die reactie. “Inmiddels zijn we al een maand verder. Zorgvuldigheid is uiteraard belangrijk, maar kan volgens mij prima gecombineerd worden met snelheid. Dat is nodig in deze tijd.”

In Nederland moet alles weer volgens regeltjes, procedures, protocollen en adviesorganen. Want kennelijk is iedereen met ook maar een béétje macht of invloed bang voor ook maar enige vorm van verantwoordelijkheid. Nederland zit in crisis, maar crisismanagement past helaas niet in de papieren werkelijkheid van onze overheid. En zéker niet als dat een half miljoen vaccins scheelt. Zou je zeggen, hè? Maar ja: hier zit Hugo de Jonge aan de knoppen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. LifeBuddy

  ”Het is toch volstrekt idioot om dit onderzoek links te laten liggen” Nou, dat is het niet , want de arische sLinkse zijn bang dat er met dat onderzoek een grote mogelijkheid bestaat dat er NEP vaccins [chinese zoutoplossing] bij zitten en dat kost maar liefst 30 zetels -. Rasisme ten Top.!!!

 2. Adrianzoon

  ach , onze fuhrer weet het altijd beter. Onze fuhrer vaardigt 4 maatregelen te gelijke tijd uit en hij weet dan met zekerheid te zeggen dat de avondklok zorgt voor een verlaging van het reproductiegetal.

  Als je nu nog niet begrijpt dat corona een smerig politiek spel is dan zal je het nooit begrijpen !

 3. Nostradamus

  Nooit zullen Rutte en de Jonge toegeven dat ze al bijna een jaar op het verkeerde pad zitten. Een beetje toegeven dat de oppositie gelijk heeft, dat kan natuurlijk niet want zij zijn de wijste. Iedere fout verdoezelen ze met weer een nieuwe fout.
  Lekker doorgaan zo FC Knudde. Maak het land maar kapot! Jullie vertrekken vast toch wel een keer naar Brussel.

 4. Vrijedenkert

  Men doet er alles aan om het klootjesvolk met maatregelen onder de duim te kunnen houden!

  1. Jack Flash

   Wordt alleen maar erger.

   Snurk lekker verder NL.

 5. Kharm

  Niet vergeten dat de grote baas die boven Hugo de Jonge staat . Mark Rutte is . Iemand die altijd zijn handen in onschuld wast met een onschuldige grijns op zijn kakkes.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.