Oliedomme EU eist solidariteit: draagt lidstaten op hun schamele beetje coronavaccins aan vaccinloos Oekraïne geven

De Europese Commissie roept EU-landen op coronavaccins aan Oekraïne te geven. Het land heeft namelijk nog geen prik gezet en staat nu op het punt om bij Rusland aan te kloppen, zegt De Telegraaf. Zij hebben namelijk genoeg van het succesvolle Spoetnik-V op de plank liggen.

De EU slaat weer eens een behoorlijk modderfiguur op het internationale podium. Binnen de EU loopt het vaccineren voor geen ene meter en blijken we compleet afhankelijk te zijn van buitenlandse producenten, die hun vaccins maar in relatief kleine hoeveelheden aan EU-landen kunnen leveren. Rusland bood de EU ruim 100 miljoen doses van hun eigen coronavaccin Spoetnik-V aan, maar daar willen ze bij de EU niets van weten. Dat ligt momenteel namelijk erg gevoelig vanwege MH17, Navalny, de Krim en de oorlog in Oekraïne.

We moeten het dus maar doen met wat we hebben. En het kleine beetje wat we hebben moeten we, als het aan de Europese Commissie ligt, óók nog eens afstaan aan Oekraïne, weet De Telegraaf:

„Ik heb onze lidstaten gevraagd om een deel van hun doses aan Oekraïne te schenken”, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de commissie. „Boven op Covax.”

Een slecht idee. Ten eerste is dat op geopolitiek vlak onderhandelen vanuit een positie van zwakte, want de Russen kunnen de EU met gemak overbieden als het op het leveren van vaccins aankomt.

Ten tweede is dat voor de EU-burger ook een klap in het gezicht, want de EU voert al een ontzettend rampzalig wanbeleid als het op vaccins aankomt. En nu wordt er van de burger ook nog eens verwacht dat hij nog maar even wat langer gaat wachten op een prik omdat ze het in Oekraïne niet voor elkaar hebben en dreigen te worden geholpen door de Russen!

Dat valt toch op geen enkele manier te verkopen? Oekraïne rekent er gewoon op dat één van beide kampen (de EU of Rusland) wel voor ze in de bres springt. Het is een soort bewust gekozen hulpeloosheid en de Europese Commissie trapt er met open ogen in! En de EU-burger is, zoals wel vaker, degene die de rekening mag betalen én langer in lockdown moet blijven bivakkeren. Bedankt, Brussel en Kiev!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. The devil and the deep blue sea

  Je zou die EU hufters toch tegen de muur zetten…..

  1. hans-e-pans

   Als er nu nog niemand in de gaten heeft dat de Oekraïne al volwaardig lid is van de EU moet dan toch eens de ontstaans-/bestaansgeschiedenis van de EU er goed op nalezen.

   Het is een aaneenschakeling van beloftes, halve leugens, hele leugens, corruptie en bedrog.

 2. Tedje Kruis

  Onze Waffen-Wout doet de slogan “eigen volk eerst” weer eer aan.

  1. WayneGretzky99

   En zo hoort het ook. Eigen echte volk eerst.

  2. Cootje

   Oekraine als je er 5 gratis krijgen verkopen ze er 7 illegaal , is een puur corrupt land net als Roemenië en Bulgarije

 3. ikweetwatikwil

  Als je leest dat sommige mensen het vaccin niet overleven , dan mogen ze die van mij ook hebben

  1. JochemX

   Inderdaad, komen we makkelijk van dat troepie af.

 4. Cootje

  Oekraine is toch dat corrupte zooitje waar wij NEE tegen zeggen en Rutte JA met inlegvellen .gewoon in hun sop gaar laten koken of vragen of van Baalen en Verhofstadt een inzameling houd onder de zakkenvullers uit de eu parlement

 5. RvdBe

  Gaan die Oekrainers toch rechtstreeks bij Rusland Sputnikspuiten regelen, waarom moet dat via ons lopen?

 6. Cootje

  POETIN heeft een verschrikkelijke mooie brug gebouwd om hun vaccin razend snel te brengen , maar die Oekraïners moeten nog aardgas betalen die ze op de pof hebben besteld

 7. Cootje

  Oekraine wonen daar mensen?

 8. Cootje

  Chauffeurs uit de Oekraine schijten onze nationale parkeer plaatsen onder , is het werkvee voor de multinationals laten die nu eens goed zorgen voor hun veestapel , die Oekraïners bevuilen onze bossen met stikstof en methaan en de boeren krijgen de schuld

 9. Cycle25

  Brussel is een doodordinaire : weg met ons club en rommelt de EU een oorlog in met Rusland. Het zou mij niet verbazen als de Rusland een blitzkrieg uitvoert en de Balkan gewoon weer annexeert, Brussel vraagt er om…

  1. Cycle25

   herstel..als de… – de

  2. WayneGretzky99

   Mogen ze gratis hebben. Zijn wij van die bagger af.

 10. EvertB

  Nauwelijks problemen in Oekraïne:
  44 miljoen inwoners
  25 miljoen vaccins
  73 inwoners per km²

  De kwetsbaarste 12,5 miljoen vaccineren, moedermelk aan de allerjongsten en de rest extra alcohol.

 11. NoDoubt

  De EU kost ons alleen maar miljarden van uw centen. Uw pensioen gaat er tenminste 20% op achteruit. Het aantal mensen onder de armoegrens is al meer dan een miljoen. In Brussel kunnen ze het probleem van Straatsburg niet eens oplossen. Als we niet in de EU zaten bleven er miljarden over en soeverein.

  1. AS210854

   Maar voor hun zelf de pensioenen flink te verhogen zonder daarvoor premie en belastingen te betalen, kunnen ze dan weer heel goed.🤮😤

 12. Genesis

  Brussel = Tuig van de richel!!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.