shutterstock 1897544689

Oliedomme EU eist solidariteit: draagt lidstaten op hun schamele beetje coronavaccins aan vaccinloos Oekraïne geven

Geen categoriefeb 08 2021, 17:00
De Europese Commissie roept EU-landen op coronavaccins aan Oekraïne te geven. Het land heeft namelijk nog geen prik gezet en staat nu op het punt om bij Rusland aan te kloppen, zegt De Telegraaf. Zij hebben namelijk genoeg van het succesvolle Spoetnik-V op de plank liggen.
De EU slaat weer eens een behoorlijk modderfiguur op het internationale podium. Binnen de EU loopt het vaccineren voor geen ene meter en blijken we compleet afhankelijk te zijn van buitenlandse producenten, die hun vaccins maar in relatief kleine hoeveelheden aan EU-landen kunnen leveren. Rusland bood de EU ruim 100 miljoen doses van hun eigen coronavaccin Spoetnik-V aan, maar daar willen ze bij de EU niets van weten. Dat ligt momenteel namelijk erg gevoelig vanwege MH17, Navalny, de Krim en de oorlog in Oekraïne.
We moeten het dus maar doen met wat we hebben. En het kleine beetje wat we hebben moeten we, als het aan de Europese Commissie ligt, óók nog eens afstaan aan Oekraïne, weet De Telegraaf:

„Ik heb onze lidstaten gevraagd om een deel van hun doses aan Oekraïne te schenken”, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de commissie. „Boven op Covax.”

Een slecht idee. Ten eerste is dat op geopolitiek vlak onderhandelen vanuit een positie van zwakte, want de Russen kunnen de EU met gemak overbieden als het op het leveren van vaccins aankomt.
Ten tweede is dat voor de EU-burger ook een klap in het gezicht, want de EU voert al een ontzettend rampzalig wanbeleid als het op vaccins aankomt. En nu wordt er van de burger ook nog eens verwacht dat hij nog maar even wat langer gaat wachten op een prik omdat ze het in Oekraïne niet voor elkaar hebben en dreigen te worden geholpen door de Russen!
Dat valt toch op geen enkele manier te verkopen? Oekraïne rekent er gewoon op dat één van beide kampen (de EU of Rusland) wel voor ze in de bres springt. Het is een soort bewust gekozen hulpeloosheid en de Europese Commissie trapt er met open ogen in! En de EU-burger is, zoals wel vaker, degene die de rekening mag betalen én langer in lockdown moet blijven bivakkeren. Bedankt, Brussel en Kiev!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten