Ruslandhaat breekt traag vaccinerende EU nóg verder op: Spoetnik-vaccin 91,6% effectief, Brussel heeft niks ingekocht

De Europese Unie loopt weer eens achter de feiten aan: we hadden diverse keren de kans om het Russische Spoetnik-vaccin alvast te bestellen, maar vanwege de eeuwige afgunst jegens de Russen is dat niet gebeurd. Nu blijkt dat dit vaccin voor bijna 92% effectief is: andere vectorvaccins, zoals AstraZeneca, hebben een verwachte effectiviteit van rond de 60%. 

Tuurlijk: de Russen waren vrij schimmig en geheimzinnig tijdens de testfases van hun vaccin. Ze rolden het vaccin al uit voordat de laatste testfase gedaan was. Toch had Nederland, of op z’n minst de EU, de afgelopen maanden makkelijk enkele doses kunnen inkopen. Dit hebben we namelijk wel gedaan met tal van andere vaccins, ook vaccins die nog in ontwikkeling zijn. Of op z’n minst een optie kunnen nemen.

Afgelopen vrijdag bood de Spoetnik-fabrikant de Europese Unie aan om 100 miljoen doses te leveren voor het einde van het tweede kwartaal: onze Brusselse kompanen reageerde niet al te happig hierop.

Ondertussen loopt de levering van andere vaccins niet al te soepel. Vertragingen bij Pfizer en AstraZeneca zorgen ervoor dat we minder vaccins geleverd krijgen dan we er hadden besteld. Het was wel handig geweest als we nu de Russische optie achter de hand hadden, hè?

Vanuit Europa was er veel scepsis over het Russische vaccin, gevoed door het feit dat de Russen ook niet erg transparant waren in het delen van de onderzoeksfases. Nu blijkt uit onderzoek wel dat het Russische vectorvaccin mogelijk effectiever is dan de vectorvaccins van AstraZeneca en Janssen.

De EU heeft helaas wel vaccins besteld bij andere farmaceuten toen die ook nog niks definitiefs hadden, maar heeft dit niet gedaan bij het Russische vaccin., wat nu mogelijk een grote misser blijkt te zijn. Het politieke spelletje vanuit de EU is mislukt – want de Russen waren wel degelijk instaat een werkend vaccin te ontwikkelen.

Hadden we nu toch maar enkele doses ingekocht, want nu koopt Nederland extra vaccins bij Moderna, die tot op heden het duurste vaccin van allemaal is. Terwijl we dus voor een prikkie (pun intended) het Russische Spoetnik hadden kunnen hebben. Wat een faal!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Franz Biberkopf

  “Vanuit Europa was er veel scepsis over het Russische vaccin, gevoed door het feit dat de Russen ook niet erg transparant waren in het delen van de onderzoeksfases.”

  Terecht lijkt me. Achteraf blijkt dit schimmige vaccin te werken maar achteraf kijk je de koe in de kont.

  1. Mireille

   Afwachten Franz, zodra ik mijn prik kan halen, kom ik naar buiten. Of ze moeten bij mij komen, dat is voor mij Kaatje Egaal.

  2. usb3.0

   Jullie zijn een stel achterlijke bij elkaar natuurlijk als je stelt dat een vaccin schimmig is maar het vaccin dat hier in Nederland in de burgers wordt gedrukt prima vinden, echt zo achterlijk ben ik ze nog niet vaak tegen gekomen, suks dom volk zeg,,

   1. Thant dolph

    Néé wrokkige antiBloedtransfusietje grafworstje.

 2. ikweetwatikwil

  Ze zijn knettergek met hun Rusland haat.

  1. Franz Biberkopf

   Het heeft met haast niets te maken. Men had onvoldoende vertrouwen in het vaccin en het is in ons belang dat men daar zeer kritisch in was. Dat, tot ieders verbazing, het vaccin onverhoopt toch blijkt te werken doet daar niets aan af.

   1. Franz Biberkopf

    haast = haat

   2. usb3.0

    maar dat kan franzje niet zeggen natuurlijk..

 3. RvdBe

  De Russen zijn slecht, de chinezen zijn slecht, Amerikanen zijn slecht, alleen euers en tuigvluchtelingen deugen.

 4. Linksbuster

  Hoe dan ook..2021 kunnen we ook vergeten.
  Twee jaar verlies van vrijheid..en met welk resultaat?
  En of 2022 wel wat wordt waag ik te betwijfelen.
  Hoe staat het met de opschaling in de gezondheidszorg…of ben je als patient alleen met corona nog welkom….ik hoor van de jonge niets over plannen van een gespecialiseerd corona hospitaal, opdat de normale behandelingen in de andere ziekenhuizen weer kunnen plaatsvinden.

 5. Cycle25

  Brussel : Liever dood dan één vaccin uit Rusland..

  Het bewijst opnieuw dat Brussel het slechtste is wat Europeanen kunnen overkomen..

 6. Mireille

  Rusland heeft ook gevaarlijke cocktails, smeerseltjes e.d.

  1. usb3.0

   mireille denkt echt dat Nederland een lief land is die niet doet aan farmaceutenbedrog

 7. EvertB

  Een kennis van mij is het via via gelukt om ingeënt te worden met het Russische vaccin.
  Hij kan met een gеняust hart zеббeи dat er бeən efectoski secundarioski is.
  он теперь говорит по-русски и сидит с голой грудью на лошадке-качалке.

  1. WayneGretzky99

   +1

  2. Thant dolph

   Hahaha!😁🤭😷

 8. WayneGretzky99

  Die test resultaten zullen verder ook helemaal niet zijn gemanipuleerd. De comrads zijn alleen goed in doping. En mensen vergiftigen natuurlijk.

 9. Appelstroop

  Als het gewoon goed werkt, en daar lijkt het op, moet je het gewoon inkopen. Laat je de bevolking liever veel later vaccineren puur om politieke spelletjes, dan ga je over lijken.

  1. usb3.0

   Hoezo de bevolking vaccineren? de bevolking moet helemaal niets natuurlijk dat moet de bevolking zelf uitmaken of wenst appelstroop een fascistische vaccinatie programma?

   1. Appelstroop

    Nee?

    Voor de mensen die geen vaccin willen, om wat voor reden dan ook,
    zou er geen plicht moeten gelden. Daar zijn de meeste mensen,
    van links tot rechts het wel mee eens.

 10. Cootje

  Een snelle levering kan via de brug over de krim

 11. Emma Louise

  Bart schrijft dat het politieke spelletje vanuit de EU is mislukt – want de Russen waren wel degelijk instaat een werkend vaccin te ontwikkelen.

  Brussel speelt ten aanzien van Rusland uiterst begrijpelijk een succesvol politiek spel. Zou men de aangeboden 100 miljoen doses vaccins bestellen dan levert de EU zich uit aan de Russen die dit als een grote politieke overwinning zullen beschouwen; de Russen redden de wereld.
  En dat ligt moeilijk in de EU na Ruslands annexatie van De Krim, de onophoudelijke tegenwerking in het MH-17 dossier en de vergiftiging van Navalny.

  1. usb3.0

   emma is natuurlijk volledig van de eurofiele EU pot gerukt, de EU is een gedrocht

  2. Cootje

   Moraal ridders , Shell is ook veroordeeld in Nigeria , en de Chinese houden zich nergens aan , de Wk voetbal in Qatar . Ze hun moeder nog maar nu hebben ze principes in brussel

 12. Patt

  Rusland is gevaarlijk. Mensen worden elke dag gehersenspoeld. Mensen geloven het nieuws. Gas uit Rusland gevaarlijk Vaccin gevaarlijk. Alles gevaarlijk. VS probeert ons dat te laten geloven omdat ze graag hun spullen aan ons willen verkopen. En wij domme mensen zonder eigen mening geloven alles.

 13. HD

  Goedenavond met Markje, spreek ik met president Putin? stoor ik?
  Ja maar ik ben premier van Nederland! Ik ben de collega van Halbe Zijlstra die met u in een vergadering zat. Oh weet u niet!
  Ja die Halbe heb ik een baantje gegeven bij de BOVAG.
  Maar ik wilde u iets vragen, het gaat over het vaccin Sputnik V, dat wil ik graag kopen van u. Waarom u nu lachen? Wat? U vindt mij een schijnheilig glibberig huftertje?
  Vindt u het anders beter dat mijn collega Ollongren contact met u opneemt, ja die van de zwartmakerij aan uw adres ja.
  Ja maar ik heb het nooit gezegd hoor, ik vindt u heel erg aardig hoor? hallo, hallo President Putin hoort u mij? Nee fuck hij heeft de hoorn op de telefoon gegooid.
  Nou dat is lekker zeg, Kajsa stomme koe het is allemaal jouw schuld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.