shutterstock 1836763360

Zeg maar dag met je handje tegen corona-versoepelingen! Met alle dank aan de 'sneeuwlockdown'

Geen categoriefeb 09 2021, 13:00
Met de komst van sneeuw in Nederland zitten we met een nieuw probleem opgezadeld: het coronabeleid zal de komende weken stilliggen. Hoezo? Omdat de besmettingscijfers hierdoor mogelijk onbetrouwbaar worden geacht.
Hoe leuk de sneeuw ook dezer dagen mag zijn, voor het coronabeleid is het rampzalig. De komende weken zijn de besmettingscijfers niet betrouwbaar zo stelt OMT-lid en hoogleraar infectieziekten Andreas Voss in het AD:

"Je hebt de kans dat mensen die besmet zijn zich nu niet laten testen. Maar er zijn ook meer mensen thuis, omdat ze niet naar het werk kunnen. Dus loop je straks weken achter in de beoordeling, van wat de coronamaatregelen precies tot effect hebben.’’

Wat dus slecht nieuws is voor Nederland. Gisteren werd bekend dat de avondklok zal gelden tot 2 maart. Maar omdat het coronabeleid nu 'stil ligt' zijn er over enkele weken geen betrouwbare cijfers om te kunnen concluderen of het gekozen beleid werkt. Wat dus betekent dat een verlenging van de maatregelen goed mogelijk is, simpelweg omdat er onvoldoende betrouwbare data is om te durven kiezen voor afwijken van het beleid.
We hebben het zien gebeuren. Afgelopen weekend werden al preventief teststraten gesloten vanwege het slechte weer. Dit was dus meteen zichtbaar in de cijfers: er werden véél minder besmettingen gemeld. Aangezien ons kabinet veel beleid probeert af te stemmen op de cijfers, en de cijfers van de komende tijd wellicht niet betrouwbaar zijn, is een lockdownverlenging vermoedelijk de enige mogelijkheid totdat er voldoende zekerheid is.
Lekker hoor, maar niet heus!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten