AstraZeneca onder vuur bij geïrriteerde experts voor mogelijk verouderde data: ‘Nauwkeurige cijfers zo snel mogelijk openbaar!’

Een groep van experts verwijt AstraZeneca van het gebruik van oude data bij hun nieuwe onderzoek naar het vaccin. De resultaten van een studie naar de effectiviteit van het coronavaccin zouden hierdoor niet kloppen omdat AstraZeneca dus verouderde cijfers heeft gebruikt. De soap rondom het vaccin gaat dus verder. 

AstraZeneca meldde gisteren nog vol trots dat uit hun eigen onderzoek blijkt dat hun middel 100 procent effectief is in het voorkomen van ernstige vormen van Covid-19 en ziekenhuisopnames. Maar een groep van onafhankelijke gezondheidsexperts hebben grote twijfels geuit over het onderzoek. Het Data Safety Monitoring Board (DSMB) trekt de cijfers van AstraZeneca in twijfel en vragen om opnieuw onderzoek te doen naar het vaccin, zo staat te lezen op de NOS. DSMB vermoedt dat AstraZeneca verouderde data heeft gebruikt, en nu goede sier maakt met getallen die niet meer kloppen.

De groep van onderzoekers heeft een verklaring opgestuurd naar AstraZeneca, en roept op tot een nieuw gemeenschappelijk onderzoek. Een onderzoek op basis van de goede data dit keer:

“We roepen het bedrijf op samen te werken met DSMB om de effectiviteitsdata opnieuw tegen het licht te houden en ervoor te zorgen dat de nauwkeurigste, meest recente data zo snel mogelijk openbaar worden gemaakt.”

Zo zwelt de kritiek op het Brits-Zweedse bedrijf opnieuw aan. Het wantrouwen neemt met de week toe, omdat AstraZeneca niet in staat blijkt om de beloofde leveringen na te komen, en daarnaast zijn er nog tientallen meldingen van trombose na het gebruik van dit vaccin. Met het nieuws dat experts vervolgens ook nog eens twijfelen aan de gebruikte data voor het meten van de effectiviteit blijft er niks over van het vertrouwen.

AstraZeneca gooit op deze manier zijn eigen ruiten in. Keer op keer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. StemPzeweg

  Wat een verschrikkelijke bedrijf is die AstraZeneca. De EU zou ze voor de rechter moeten slepen voor bedrog en leugens en boycotten

  1. Loelap

   Sylvana kan dit probleem wel oplossen.

 2. Lucky Luke

  Nederlands is tch verrekte moeilijk blijkt maar weer, in het Nederlands is Data eht meervoud van Datum, zi van Dale. Wat anderen zonder gevoel voor onze taal bedoelen is GEGEVENS en niet DATA, welterusten. Leerr uw Nederlands, dat is ons cultuurgoed en niet Engels.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.