Belastingdienst heeft nog steeds haar IT-zaakjes niet op orde: ‘Toont de deplorabele staat bij de fiscus!’

Voor de derde achtereenvolgende dag kampt de Belastingdienst met een gigantische storing. Dit tot ergernis van ondernemers en politici. Het vertrouwen in de fiscus was al compleet verdwenen na de toeslagenaffaire, maar nu blijkt nog steeds dat de dienst niet alles in orde heeft. Ondernemers vrezen in tijdnood te komen hierdoor. Bedankt, overheid!

Nederlanders worden opgeroepen om op tijd hun belastingaangiften te doen, en dat kan vanaf afgelopen maandag. In theorie dan, wat vervolgens blijkt dat de Belastingdienst zelf niet alles in orde heeft. De onvrede over de fiscus neemt daarom zienderogen toe in Den Haag. Kamerleden hebben vandaag dan ook kritische vragen gesteld.

PvdA’er Henk Nijboer praat terecht over de “deplorabele staat van de ICT” bij de belastinginners. Want als het zelfs al bij een nieuw systeem niet soepel verloopt, wat voor fouten zitten er dan wel niet in andere oudere systemen? De Telegraaf meldt dat Renske Leijten, die door de toeslagenaffaire al als een grote ‘vriend’ van de belastingdienst wordt gezien, schriftelijke vragen gaat indienen:

“De systemen kunnen het blijkbaar niet aan. Je zou willen dat die gebouwd en getoetst zijn op een enorme piek. Ik wil weten waar deze problemen door komen, dan kun je er ook van leren. Want dit is niet goed, je wil nu juist bouwen aan vertrouwen bij de Belastingdienst.”

Het vertrouwen in de fiscus – en wat dat betreft ook in de overheid – heeft een flinke knauw opgelopen. Op deze manier brengt de Belastingdienst zichzelf nog meer in de verlegenheid. Ook vrezen boekhouders en andere ondernemers in tijdnood te komen door het gestuntel bij de fiscus:

“Ik heb ze toegezegd dat ik dat voor 1 april zou doen. Maar zoals het nu gaat, kan ik dat niet rondbreien.”

Zeg eens. Wat hebben ze wél goed gedaan de laatste tijd bij de Belastingdienst? Bedankt hoor, prutsers!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Tedje Kruis

  Henk Nijboer, charisma 0,0 maar een briljant kamerlid

 2. Nostradamus

  De heren én dames politici zijn er zelf ook schuldig aan. De belastingaangifte is ook veeeeeeeeel te ingewikkeld. Daar kan geen computersysteem tegenop.
  Dat komt doordat de heren en dames politici het bewust ingewikkeld maken i.v.m. de verdeel en heers tactiek. Lekker overal regelingetjes in het leven roepen om zo overal een laagje centen af te kunnen stropen. En rekenen op de sukkels die niet door hebben hoe ze moeten declareren omdat ze niet snappen en weten hoe. Criminele (R)overheids bendes.

  1. Jack Flash

   Accountants kunnen het met bijscholing niet eens bijhouden.
   Gij zult maar ondernemer zijn.

 3. Augustus

  De overheid wordt bestuurd door managers en die denken bij IT enkel aan kosten, terwijl IT het bestaan van de meesten van hun overbodig maakt. Wat we in Den Haag hebben is een overschot aan managers en regenten, en een gebrek aan technische kennis om deze rommel bij elkaar te vegen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.