BREKEND NIEUWS! Belgische rechtbank: ‘Overheid moet álle coronamaatregelen opheffen’

Goed nieuws uit België! De Brusselse rechtbank in eerste aanleg heeft de overheid opdracht gegeven om álle draconische, autoritaire coronamaatregelen binnen dertig dagen te beëindigen. Dit gebeurt op straffe van een dwangsom á 5.000 euro per dag.

In België is de Franstalige Mensenrechtenliga naar de rechter gestapt in verband met de coronamaatregelen. Die zijn volgens de liga in strijd met de mensenrechten, wat natuurlijk klopt. De bewegingsvrijheid bestaat bijna niet meer, en daarbij mag je bijna niks. Je economische rechten als ondernemer worden je bijna helemaal ontnomen. En ga zo maar door.

Hoe dan ook, de advocaat van de liga, Audrey Lackner, laat nu trots weten dat de mensenrechtenstichting in eerste aanleg gelijk heeft gekregen van de rechtbank in Brussel. Als de overheid de beperkingen niet opheft na 30 dagen krijgt de staat dagelijks een boete van 5.000 euro. De totale boete kan oplopen tot 200.000 euro.

Natuurlijk is de overheid niet onder de indruk van dat bedrag, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat de rechter opdracht heeft gegeven om de coronamaatregelen op te heffen. De aanklagers zijn onder meer de juridische strijd aangegaan omdat de Belgische federale regering alles via “ministeriële besluiten” doet, en niet via het parlement. Dát is even een flinke streep door de rekening daar.

Er is, dat zal niemand verbazen, nog beroep mogelijk tegen deze uitspraak. De Belgische overheid beraadt zich momenteel op stappen. De kans dat Brussel zich hiertegen verzet is, nou ja, 100%. We hebben in eigen land met de zaak van Viruswaarheid tegen de avondklok gezien hoe dat dan gaat: er wordt snel een beroep geregeld, en vervolgens is de kans zeer groot dat het Hof alsnog overstag gaat en de staat geeft wat het wil. Tenminste, daar vrees ik voor.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en word lid van de fantastische DDS-Groep op Facebook-alternatief MeWe!

Maar voorlopig staat deze uitspraak wel degelijk. Dit is een enorme klap in het gezicht van de Belgische staat, dat nu óf in beroep moet óf alles alsnog op een andere manier moet proberen te regelen, bijvoorbeeld via het parlement, wat véél lastiger zal worden. Genieten!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Monty

  ”mensenrechtenstichting”

  Is dit ook niet één van die linkse hobby’s.
  Zal wel geen bijval krijgen uit de rechtse hoek.

  Is trouwens in België die doen er ook meer als een jaar over om een kabinet te formeren.
  Eer deze maatregelen in België werkelijk worden afgeschaft zijn wij allang van onze maatregelen af.

  1. coenzoon

   💩

 2. JFU

  Wordt eenvoudig opgelost door net als in ons land is gedaan, snel een noodwet invoeren…..en klaar zijn ze. Zo eenvoudig gaat dat.

 3. Max Aue

  “Volgens Lackner zegt de rechtbank eigenlijk dat de wettelijke basis waarop de ministeriële besluiten gebaseerd zijn niet geldig is.”

  We hebben hier dus te maken met dezelfde situatie als die we in Nederland moesten oplossen. De rechter maakt in eerste aanleg bezwaar tegen de juridische grondslag van de maatregelen en de regering krijgt 30 dagen de tijd om dat juridisch te fixen. Dat kan met een wetswijziging of een hoger beroep.

  Materieel gaat dit nergens over en dat zou ook idioot zijn.

  1. coenzoon

   quote We hebben hier dus te maken met dezelfde situatie als die we in Nederland moesten oplossen. end

   volgens de huis strónt vlé®k is alles toegestaan om alles en iedereen kapot te maken en te onderwerpen. Dat noemt onze decadente tról dan een democratische noodwet !

   puur fascisme

 4. EmmerZ

  Respect voor onze zuiderburen. Afschaffing van overheidsprogramma’s = minder geweldsbedreigingen = altijd goed.

 5. AidemediA

  Nou Belgische regering, u vraagt aan de Nederlandse vrouwelijke voorzitter van het gerechtshof hoe je dat ff moet fiksen. Zo gepiept en geen haan die er verder naar kraait. Wellicht zijn er in België, ook van zulke onafhankelijke rechters.

 6. STOP FVD

  De werkelijke reden is :

  Volgens de rechtbank ontbreekt een goede wettelijke basis.

  Volgens VRT Nieuws zijn de maatregelen op een aantal rampenplanwetten gebaseerd. Die zouden onvoldoende basis bieden voor de drastische maatregelen tegen de verspreiding van corona.

  Dus net als in Nederland, als het alsnog goed wordt geregeld (op de juiste manier) dan zullen de regels gewoon van kracht blijven. Dit is enkel een uitspraak op het feit dat de Belgen het niet op de juiste manier hebben geregeld.

  Net als in Nederland DUS NIET omdat de regels zelf kant noch wal raken.

  Brekend nieuws? Nou niet echt, je probeert er nog wat van te maken, maar “er wordt snel een beroep geregeld, en vervolgens is de kans zeer groot dat het Hof alsnog overstag gaat en de staat geeft wat het wil.” hoeft niet echt zo snel als in NL, 30 dagen de tijd.

  En overstag gaan en de staat geven wat het wil? Zo’n sore loser opmerking a la Trump (of Baudet), geen geloof hebben in het rechtssysteem. Nou dan weet ik nog wel een landje voor je waar je heen kan gaan….. Wappie.

  1. usb3.0

   Aldus stopje dé fascistische vaccinazidrammende coronafetisjist

  2. coenzoon

   quote Dus net als in Nederland, als het alsnog goed wordt geregeld (op de juiste manier) dan zullen de regels gewoon van kracht blijven. Dit is enkel een uitspraak op het feit dat de Belgen het niet op de juiste manier hebben geregeld. end

   fascisme kan je nooit op de juiste manier regelen coronafascist !

 7. EU_K0K

  Zoals gebruikelijk maakt MvdG weer een geheel eigen versie van het nieuws

 8. Vrijedenkert

  In Nederland hadden we ook een rechtbank die de avondklok illegaal verklaarde en per direct opheffing eiste van de Rijksoverheid!
  Helaas, een met spoed opgetrommelde hogere politiek-correct rechtbank stak hier direct een stokje voor en binnen een week was de uitspraak teruggedraaid…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.