Column Jan Roos: VVD is links, PVV gilt langs de zijlijn, FVD is roekeloos en JA21’ers zijn opportunisten

Over minder dan twee weken mogen we naar de stembus. Columnist Jan Roos gaat daarom nog eens alle rechtse partijen van Nederland langs, en legt uit waarom hij ze wel of niet waardeert. En welke beweging krijgt uiteindelijk zijn fiat? De partij die “gewoon volksvertegenwoordiging” als fundament heeft: “Geen ideologie, geen filosofen, geen god, geen gelieg, geen opportunisme,” aldus Jan.

Aan de rechterkant van het politieke spectrum is het volgens sommigen dringen geblazen. Al snel begint men dan over versplintering te praten alsof dat een verschrikkelijk fenomeen is. Wat ik die mensen dan probeer uit te leggen is dat je juist meer kans hebt op rechtser beleid als er meerdere partijen zijn met dat geluid. Maar eigenlijk proberen die zogenaamd kritische types vooral te betogen dat hun eigen clubje zo groot mogelijk moet worden. En dat is wat ik hier eigenlijk ook gewoon ga doen.

Op rechts zijn de volgende partijen actief: PVV, FVD, JA21, SGP, VVD en Code Oranje. Ik zal over elke partij een plasje doen met de reden waarom ik er niet op stem.

Om te beginnen bij de PVV. De club van het enige lid Wilders heeft zich de laatste jaren als stabiele factor in de Kamer getoond. Weinig gedoe, weinig rellen en weinig uitstappers, wat eerder regel dan uitzondering was. Naast Geert zijn Fleur Agema en Martin Bosma geweldige politici. Agema als dossiertijger op zorg, en Bosma als nar in Kamerdebatten over de NPO. Waarom stem ik er niet op? Ze mogen niet meedoen. Dat is voor mij belangrijk. Langs de zijlijn gillen dat alles klote is kan prima, alleen er verandert dan ook geen kloot.

Hetzelfde geldt van Forum voor Democratie. Niet zo heel lang geleden kon Baudet dertig zetels halen. Daarmee kon hij zo een kabinet inglijden waardoor hij rechts beleid zou kunnen hebben afdwingen. Hij verpestte het echter volledig met zijn roekeloze gedrag en rare uitspraken. Nu haalt Thierry hooguit vier zetels met allerlei radicale onzin. Leuk voor hem, maar niemand wil ooit nog met hem regeren. Het is dus niets meer dan het weggooien van je stem als je wel rechts beleid wil.

De heren en dames van JA21 worden wellicht wél geaccepteerd door het partijkartel, zoals hun voormalige voorman Baudet ze noemt. Waar hij zichzelf heeft buitengesloten kunnen zijn voormalige aanbidders misschien nog wel meedoen. Waarom stem ik er dan niet op? Omdat ik het opportunisten vind. Al maanden wist ik dat er onvrede was. Al maanden hielden dezelfde mensen hun kaken op elkaar over de onvrede. En pas toen de puist knapte kon iedereen zijn gal spugen richting Baudet. Waarschijnlijk allemaal opgekropte woede, alleen hielden deze mensen maandenlang braaf hun mond. De appjes die nu gelekt worden door JA21 naar de media lazen zij ook allemaal. Wat zeg ik? Ze zaten in dezelfde appgroep! En ze hielden allemaal hun waffel. Dan ben je mijn vertrouwen kwijt.

De SGP is christelijk. Godsdienst heeft niets te zoeken in de politiek.

De VVD is onbetrouwbaar en is heel ver naar links opgeschoven. Naast wat rechtse verkiezingspraatjes die nooit worden waargemaakt is de club zo in te wisselen voor D66 of GroenLinks.

Code Oranje dan? Ja, ik stem op de partij van Richard de Mos. Waarom? Omdat De Mos in Den Haag heeft aangetoond dat hij met zijn ombudspolitiek doet wat goed is voor burgers. Hij luistert en daarna doet hij. Geen ideologie, geen filosofen, geen god, geen gelieg, geen opportunisme, maar gewoon volksvertegenwoordiging. De Mos zegt niets radicaals, terwijl zijn plannen ons land alleen maar beter maken. Dus dat betekent vast versplintering in de ogen van sommigen, maar in de mijne betekent het de broodnodige vernieuwing.

Stem lijst 16, Code Oranje.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Code Oranje staat in het middelpunt van Den Haag. Geef mij de PVV maar, die staat in het middelpunt van heel Nederland.

 2. Forlan

  Goede column. Je kunt wel zeggen dat stemmen op de PVV een verloren stem is maar 4 jaar geleden stemde ik op VNL en toen heb ik besloten nooit meer op nieuwe partijen te stemmen. De kans is vrij klein dat er een zetel overblijft op rechts, dus dan praat je pas echt over een verloren stem. Verder eens

 3. Drollevanger

  Ik kan mij in bovenstaande mening wel vinden, maar ik stem gewoon weer op de PVV.
  De Mos kan maar zo op zijn punten gelijk hebben, maar ik stem tegen versplintering.
  De PVV heeft standpunten die voor het merendeel de mijne ondersteunen.
  Daarnaast is het niet de schuld van de PVV dat ze niet in het kabinet zitten. Dat is volledig de schuld van het kartel en zijn zwijmelende meelopers.
  Als de kiezer zorgt dat het kartel niet weer een meerderheid kan vormen, dan krijgen we eindelijk een rechts kabinet dat de Nederlander op de eerste plaats zet.
  Ik vind trouwens de links/rechts aanduiding een verdraaiing van de feiten door Links bedacht.
  Een kabinet met PVV, FVD, SGP, SP, en mogelijk code Oranje in de basis is niet links of rechts, maar een ideale weerspiegeling van wel nadenkend Nederland.
  Bovenstaande clubs zijn allemaal voor Vrede op Aarde, maar niet als de Nederlandse werkezels alleen de prijs moeten betalen

  1. Edjan

   +++

  2. Niet L niet R

   Perfect verwoord!

 4. StemPzeweg

  Helemaal mee eens. Stem 17 maart links

 5. driewerf

  Hoe heette toch ook alweer dat schijtcubje waar Jan de grote leider lijder zou worden
  PROEST ….

 6. Franz Biberkopf

  “Wilders heeft zich de laatste jaren als stabiele factor in de Kamer getoond. Weinig gedoe, weinig rellen en weinig uitstappers, wat eerder regel dan uitzondering was.”

  Jan heeft de affaire met de corrupte pooier Dion Graus kennelijk niet meegekregen.

  1. Nostradamus

   Misschien niet. Maar wel de ranzigheid van de linkse partijen 🙂 🙂 🙂

 7. Nostradamus

  Wanneer er voldoende stemmen op de PVV zijn en wellicht de grootste wordt, dan kan het bijna niet anders dat Pinokkio verdwijnt en de VVD in een coalitie gaat treden met de PVV en andere rechtse partijen. Een stem op de PVV is dus niet per definitie langs de zijlijn gillen. Geert had dat pas geleden heel mooi uitgelegd: h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2021/02/geert-wilders-stelt-nederland-voor-de-keuze-of-jullie-maken-mij-minister-president-of-ik-blijf-in-de-tweede-kamer-zitten/

  1. halo1

   Ik help het je hopen hoor..maar de anti-PVV-coalitie blijft in werking vrees ik. Kijk naar de themas!s: Europa en immigratie zorgvuldig weggehouden, klimaat-kritiek geridiculiseerd, pandemie-strijd 80 tegen 20 enz. Wel tendens 70 tegen 30…

 8. halo1

  Ik stem geen code Oranje.. omdat niet duidelijk is waar zij voor staan.. het wemelt van de kreten als people movement enz. maar ik wil een partij die in 5 concrete trefwoorden zijn standpunten kan weergeven, zoals b.v.FVD : EU, immigratie, klimaat, pandemie, omroep..

 9. Yoyo

  Code Oranje heeft zeker mijn sympathie.
  Maar ik blijf toch bij FVD, met die gekke Thierry.

  1. Franz Biberkopf

   Gek is hij zeker.

 10. Logica

  Jan, je vergat nog 1 rechtse partij te vermelden, Trots op Nederland.

  Maar wat je ook kiest, de VVD gaat straks verder met het CDA en wat linkse partijen. Dat zal dan ook wel D’66 worden en misschien Pvda/GL. Die laatste 2 willen alleen samen regeren.

  Hoeveel geld gaat er de komende 4 jaar weer naar Brussel? Hoe ver zal de vorming van 1 federale EU dan zijn? Komt omroep ON in het bestel? Ik vrees allemaal verkeerde uitkomsten en die angst is terecht als ik kijk naar de laatste 10 jaar.

 11. Rene van der Grijp

  Ik vind dat je uit principe moet stemmen. Daarom PVV.

  Dat de kans dat ze in de regering komen heel klein is neem ik daarbij op de koop toe.

  Als maar genoeg mensen op de PVV blijven stemmen en er groei in zit dan komt er hopelijk een moment dat het kartel breekt en ze niet meer om de PVV heen kunnen.

  Ontwikkelingen elders in Europa zouden hieraan bij kunnen dragen. Met name in Vlaanderen gaat het de rechtse kant op. Denemarken en Oostenrijk zijn goed bezig en in Oost-Europa zijn ze gelukkig immuun voor de multiculturele waanzin. Er is nog hoop.

  1. Franz Biberkopf

   Het valt op dat de buitenlanders Rene van der Grijp en ManX allebei PVV stemmen. Ze haten Nederland en hopen wellicht dat dit land opschuift naar extreem-rechts.
   Ik krijg er een vieze smaak van in mijn mond.

   1. ManX

    Even gorgelen met Listerine en je bent weer het heertje.

   2. Rene van der Grijp

    “Ze haten Nederland”.

    Als dat zo zou zijn dan zouden we niet op dit forum zitten.

 12. Meriadoc Brandebok

  Het verhaal dat de VVD een linkse partij is, is een platte leugen. We hebben inmiddels meer dan 10 jaar rechts beleid achter de rug: bezuinigingen, privatiseringen, staatsrechtelijke veranderingen, met als hoogtepunt de Participatiewet. En gisteren nog stelde Wopke Hoekstra voor te korten op de WW. Wanneer stoppen mensen dit fabeltje te verkondigen?

  1. Franz Biberkopf

   De mensen die het beweren zijn extreem-rechts en vanuit dat perspectief zijn alle andere partijen links.

   1. Meriadoc Brandebok

    Zoals de communisten sociaal-democraten als rechts beschouwden.

  2. ManX

   Onder Rutte/VVD zijn tal van linkse/groene maatregelen tot stand gekomen zoals de (zwaar vervuilende en woudverwoestende) biomassacentrales en is het linkse immigrantenbeleid onverkort voortgezet gedurende het laatste decennium.

   1. Meriadoc Brandebok

    Welnee, het klimaatbeleid werd jaren vooruitgeschoven door de kabinetten-Rutte, onder meer door de invoering van de PFAS-wet. Als gevolg daarvan staat Nederland rondom de “groene maatregelen” bekend als één van de traagste in Europa. Alles het gevolg van hard rechts beleid. Overigens werden bij alle klimaatmaatregelen de grootvervuilers ontzien.

    h**ps://www.ad.nl/nieuws/nederland-loopt-achter-met-klimaatplannen-we-zijn-helemaal-braafste-jongetje-niet~a8d8bf8d/

  3. Rene van der Grijp

   Het onderscheid tussen links en rechts is verschoven, Brandebok. Het brandpunt ligt bij immigratie en tegenwoordig ook bij de klimaathysterie. In die zin laat de VVD zich kennen als een nogal linkse partij.

   Komend uit een VVD-nest zag ik deze ontwikkeling, die al begon toen figuren als Dijkstal de macht binnen de VVD grepen, met lede ogen aan. Ik stem er sinds die tijd niet meer op.

   1. Meriadoc Brandebok

    Het verschil tussen links en rechts loopt op alle beleidsterreinen, niet op enkele thema’s. Als dat zo zou zijn kon men de SP ook wel rechts noemen (gezien haar EU-standpunt).

    1. Rene van der Grijp

     Het accent verschuift telkenmale. Dat blijkt wel uit het feit dat de PVV als extreemrechts weggezet wordt terwijl hun sociaal-economische paragraaf nauwelijks verschilt met die van de sociaal-democraten.

     1. Meriadoc Brandebok

      De PVV staat dan ook bekend als een tamelijke “one issue”-partij. Veel van de linkse standpunten blijven vaak onderbelicht. Iedereen en z’n moeder concentreert zich dan ook steevast op de radicaal-rechtse islamstandpunten.

   2. Franz Biberkopf

    De VVD is naar links opgeschoven maar niet alleen op punten als klimaat en immigratie, met name ook op de klassieke linkse onderwerpen: inkomens- en vermogensverdeling, zwaardere lasten voor het bedrijfsleven en een grotere rol voor de Overheid. Op die onderwerpen zijn de extreem-rechtse partijen PVV en FvD ook nauwelijks nog rechts te noemen.
    De oorzaak is dat het electoraat naar links opschuift.

    1. Meriadoc Brandebok

     Zeker, maar pas nadat het doorgeslagen neoliberale rechtse beleid begon te falen. Toen schoof de VVD – uit electoraal opportunisme – naar links (ongeveer midden Rutte III).

     1. Franz Biberkopf

      Mee eens.

     2. halo1

      Het ist juist heel slim van de VVD met links mee te buigen…niks “opportunisme”
      .. want zo houden ze ze klein.. vanavond bij Nieuwsuur trouwens weer genoten van Marijnissen in de tang…

     3. Meriadoc Brandebok

      Ja, zo houden ze links inderdaad klein.

     4. Meriadoc Brandebok

      Biberkopf, ik denk dat rechtse luitjes als ManX en Rene menen dat het rechtse beleid verkeerd heeft uitgepakt en nu de schuld op links proberen af te schuiven.

     5. ManX

      Meriadoc heeft volkomen gelijk: in de hele naoorlogse periode komt links in het politieke verhaal nergens voor en is er 75 jaar lang een keihard rechts bewind gevoerd.

      Pas nu, in deze tijd voor de verkiezingen, steekt links aarzelend het kopje op. Maar maakt in het rechtse politieke klimaat dat Nederland in alle geledingen in zijn greep heeft, natuurlijk geen enkele kans.

     6. Meriadoc Brandebok

      Je legt me woorden in de mond.

 13. Tom Bombadil

  Ga of op fvd of op pvv stemmen. De laatste maanden vind ik baudet minder worden en wilders sterker, sinds de hiddemeister weg is is forum niet meer wat het ooit was en begint steeds meer op een clubje roeptoeters te lijken die wel gelijk hebben maar met minder belangrijke zaken bezig is.

  1. EvertB

   Ik zou zeker op de partij stemmen als ik vind dat ze gelijk hebben. In jouw beschrijving de veranderingsgezinde FvD. Zij pleiten immers voor doorbreking van het zogeheten partijkartel.

   Als je gewoon wilt protesteren zonder belang te hechten aan veranderingen in de politiek zou ik PVV stemmen. Rutte en Wilders gaan echt niet samenwerken. Een stem op de PVV is dus een stem op de VVD.

   1. ManX

    “Een stem op de PVV is dus een stem op de VVD.”

    Dit is een onzinnige, domme en foutieve redenering. Een stem op de PVV, is een stem op de PVV. Punt.

    Die stem gaat niet naar de VVD en die wordt er dus ook niet sterker van.

    Als je bedoelt dat de VVD niet met de PVV wil samenwerken, is dat heel iets anders. Dat geldt ook voor partijen als PvdD, SP, SGP, FvD en hoogstwaarschijnlijk ook voor GroenSlinks en de PvdA: die worden allen uitgesloten van kabinetsvorming en een stem op een van deze partijen zou -volgens jouw redenering- dan een stem voor de VVD zijn.

    Als je positiespel op het bord er zo uit ziet, ben je de ELO-grens van 1600 nog niet gepasseerd.

    1. EvertB

     Voor Tom gaat de keus tussen FvD en PVV. Daar haak ik op in en geef aan dat FvD dan de juiste keus is.
     Alle andere partijen zijn voor Tom al afgevallen. En dat geldt evenzeer in mijn redeneertrant want logisch.

     1. ManX

      Jouw conclusie is niet logisch: ‘een stem op de PVV is dus een stem op de VVD’ is geraaskal.

 14. fretFred

  Ja21 is alleen maar van NEE tegen de EU NEE tegen normale moslims NEE tegen de klimaatwet NEE tegen opvang van echte vluchtelingen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.