Heldhaftige kerk Urk laat coronaregels (deels) los en gaat weer écht open: ‘Voor de zielenheil van de mens!’

Op Urk zijn ze klaar met het dictatoriale wanbeleid van het kabinet. Niet zo gek natuurlijk, want hoewel dat beleid er zogenaamd op gericht is om ‘het aantal besmettingen te beperken’ is het grootste effect ervan dat de hele samenleving, de psyche van mensen incluis, wordt gesloopt. Op Urk doet de Sionkerk daar nu niet meer aan mee. De deuren gaan open en mondkapjes zijn niet verplicht. “We doen dit vanwege het zielenheil van de mens,” zegt ouderling en voorlichter H. Snoek geheel terecht tegen de media. En de burgemeester? Die heeft het nakijken. Gelukkig maar.

Het zal de Sionkerk op Urk ongetwijfeld heel wat haatmail opleveren van goedbedoelende mensen, maar de kerk doet vanaf afgelopen weekeinde weer normaal. En dan bedoel ik niet ‘het nieuwe normaal,’ zoals het kabinet dat wil, maar het oude normaal. Van mensen die in grote groepen naar de kerk komen, daar samen bidden en zingen, en samen een religieuze ervaring beleven.

De gereformeerde gemeente heeft afgelopen zondag de kerk open gegooid voor alle leden… en dat blijft vanaf nu zo. “Het is niet dat we het op Urk beter weten, of dat we niet luisteren naar de overheid,” zegt ouderling en voorlichter H. Snoek in een toelichting op de brief die de kerk aan zeshonderd leden heeft gestuurd. “We willen gehoorzaam zijn aan de overheid, maar wel in samenhang met Gods geboden. We doen dit vanwege het zielenheil van de mens,” word hij geciteerd door Trouw.

Iedereen die geen gezondheidsklachten heeft is welkom in de kerk. Afgelopen zondag waren er om een uur of 10:00 en om 17:00 zo’n 350 à 500 mensen aanwezig. De volstrekt bezopen anderhalvemeterregel wordt niet gehandhaafd, maar mensen zitten voorlopig wél zelf een beetje van elkaar af. Er hoeft geen mondkapje op, en natuurlijk wordt er gewoon uit volle borst gezongen. Want zonder zingen en zonder gemeenschapszin is er ook geen collectieve religieuze en spirituele ervaring.

Snoek zegt terecht dat er weliswaar gekeken wordt naar hoe andere sectoren open kunnen, maar dat kerken het haasje zijn en blijven. Zoveel mogelijk online. Maximaal dertig mensen. “En op de psychische nood van de gemeente wordt niet gelet,” voegt hij toe.

Dat klopt natuurlijk helemaal. De autoriteiten – van het kabinet tot het RIVM tot de betrokken ‘adviseurs’ – negeren de psychische nood van álle mensen. Ze staren zich alleen maar blind op corona-besmettingscijfers, terwijl ze tegelijkertijd zoveel mogelijk tests laten afnemen zodat die besmettingscijfers zo hoog mogelijk b;lijven. Daar schreven wij eerder vandaag al over.

Als kerkleiders is het de eerste en belangrijkste verantwoordelijkheid van deze mensen om zorg te dragen voor de geestelijke en spirituele gezondheid van hun volk. Dat kan niet tijdenlang door allerlei beperkingen en de kerkgang bijna onmogelijk te maken. Op een gegeven moment moeten mensen weer in de bankjes zitten, met elkaar, bij elkaar. En samen zingen.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en word lid van de fantastische DDS-Groep op Facebook-alternatief MeWe!

Het is dan ook volstrekt logisch dat de Sionkerk op Urk dit doet. Nu is het wachten op andere gemeenten die in haar voetsporen volgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Monty

  ‘Nu is het wachten op andere gemeenten die in haar voetsporen volgen.’

  Niet alleen andere gemeenten maar ook religies.

  Mocht er iets gebeuren kan er altijd gezegd worden dat het Gods wil was.

  Komen er niet meer besmettingen dan is er het bewijs dat God ze heeft beschermd en is vaccineren niet meer noodzakelijk.

  1. ZWAAR13

   Ik voel de hypocrisie alweer aankomen zodra een moskee alle coronaregels/voorschriften/aanbevelingen aan zijn laars lapt.
   Maargoed, survival of the fittest.

 2. Heras

  Zo, geweldig nieuws. Inmiddels weten we dat de corona onzin op een leugen berust en het aantal doden niet hoger is dan de griepdoden.
  Het aantal ‘besmettingen’ is een ander woord voor ‘geteste mensen’.
  Steeds meer mensen gaan inzien wat een leugens door overheden gezegd zijn, om de Who te pleasen met de verkoop van vaccins.

 3. Kleurloze Politiek

  Dit is nooit goed te praten..
  Kerk of Moskee gemeenschap verantwoordelijkheid is ook hier een belangrijke norm naar je mede mens.

  Ik hoop dan ook dat dit Kerk er van bewust is wat dit te wege kan brengen.

  In de Islam mag een besmettelijke zieke niet mengen met andere gezonde en zeker niet in de moskee.
  En dat geld overgins ook voor paarden en Dromedarissen.

  1. usb3.0

   De islam vind ook dat ik als brandstof voor hel dien

 4. Branzino

  “We willen gehoorzaam zijn aan de overheid, maar wel in samenhang met Gods geboden. We doen dit vanwege het zielenheil van de mens.”

  Ik heb veel respect voor gelovigen in welke religie dan ook. Maar ik vraag me wel af waar geschreven staat, dat je in een crisistijd per se in een kerk anderen moet gaan besmetten. Want corona ontkennen ze niet, ook de mogelijke effecten niet.
  En verder lijkt men in Urk te denken, dat er maar één manier is om aan het zielenheil van mensen te werken en dat is tijdens een kerkdienst. Dan blijven wel heel erg veel aardbewoners verstoken van dat heil en dat is dan toch ook wel weer zielig.

  We leren Urk zo weer kennen in al zijn beperktheid van denken en doen.

  1. Canta

   Branzino
   “We leren Urk zo weer kennen in al zijn beperktheid van denken en doen”
   Plus de beperktheid van de mensen die het hier hebben over een heldhaftige kerk.
   Want was dit nou een moskee geweest die dit met dezelfde argumenten had gedaan, dan waren ze compleet afgekraakt en bestempeld als verraders.
   Wanneer Christenen de wet van God boven die van de staat stellen dan zijn het helden.

 5. Monty

  “We doen dit vanwege het zielenheil van de mens,”

  Stellen ze nu de wetten van de kerk boven de wetten van ons land?

  1. Branzino

   @Monty
   “Stellen ze nu de wetten van de kerk boven de wetten van ons land?”
   Klopt en dat wordt nu precies de moslims verweten. Nu hebben we het zelf kunnen horen of lezen.

 6. Vanduinen

  De Islam staat dit zelfzuchtig gedrag niet toe. Daarmee zijn ze dus moderner dan die kerk met met haar principes, ook mbt ziekte of zwakte, dan kan er van de vastenplicht afgeweken worden. Hoesten hoort bij de Kerk, daar is pepermunt voor. De Dienst is belangrijker dan de verantwoording tov de gemeenschap.

 7. Pengyou

  Deze kerk in Urk plaatst zich hier boven de staat. DDS keurt dit goed? Tevens, hoe staat DDS tegenover moskeeën die zichzelf boven de staat plaatsen (evt met zielenheil als argument)?

  1. B. Pascal

   De overheid adviseert alleen. Dus wanneer je geen mondkap draagt, is het geen probleem, dat mag. Maar omdat je het advies negeert krijg je een boete.

   Lees de grondwet omtrent religie. Dan zie je dat deze kerk geen wet overtreedt.

   1. Branzino

    @B.Pascal
    Bijzonder, die visie van jou op wetgeving. Het zijn blijkbaar adviezen, maar bij niet opvolgen volgt een boete. Net als bij de maximum snelheid dus? Het is een advies, harder dan 50 km/h mag weliswaar, maar dan krijg je wel een boete, omdat het advies niet is opgevolgd. Iemand om het leven brengen is een advies, het mag, maar je draait wel de bak in. Of zie ik dat verkeerd. Op die manier overtreed je nooit een wet, omdat het immers maar adviezen zijn?

    Hoe zit het dan met de echte adviezen, zoals bezoek thuis? Dat is een advies, mag inderdaad en bij overtreding volgt geen boete. Waarom in die situatie niet?

 8. Vit

  Ik gun ze met z’n allen een weekje of twee aan de beademing, hoewel ze nemen andere mensen daarin mee dus toch maar niet, kijk dat is nou een christelijke gedachte en daar hoef je niet voor in een kerk te zitten, dat kan thuis ook.

  Ps, er is geen god.

 9. Max Aue

  de zielenheil = het zielenheil

 10. Hamer Sikkel

  Op Urk laat men de kinderen niet inenten tegen polio en gaat iedereen gewoon massaal in de zwarte-kousen-kerk zitten.
  Als de voorzienigheid van god niet werkt en ze worden doodziek van de corona dan kunnen ze Thierry Baudet en Wybren von Haga (Fascisten voor Demonen) de schuld geven.

 11. usb3.0

  Eindelijk eens wat tegenstand in het kader van de imbeciele disproportionele regels, de achterlijkheid die mensen tegenwoordig ten toon spreiden is echt schandalig, iedereen moet zich vrij kunnen bewegen.
  Nederland in een lockdown, islamist Ahmed Aboutaleb begint te zeuren over de avondklok en hup leugenclown rutte versoepelt de avondklok voor de ramadan…

  1. Vit

   @ usb3.0

   Als die disproportionele regels er niet waren geweest was het aantal slachtoffers misschien dubbel, zou dat kunnen denk je?

   1. usb3.0

    “Als die disproportionele regels er niet waren geweest was het aantal slachtoffers misschien dubbel”

    Inderdaad misschien maar misschien dus ook niet hè

    1. Vit

     Hmm, wat denk je zelf?

     1. Branzino

      @Vit en usb3.0
      Berekeningen die laten zien dat er zonder maatregelen minder slachtoffers waren geweest zijn er niet. Berekeningen die het tegendeel aantonen of aannemelijk maken zijn er wel. Ik noemde eerder een rapportage van Nederlandse onderzoekers die de eerste golf geanalyseerd hebben. Zij kwamen op 134.000 doden die gevallen zouden zijn, als er geen maatregelen waren getroffen. Nu waren dat er ongeveer 9500. De rapportage van Van Dissel in zijn technische briefing van gisteren laat eenzelfde ontwikkeling zien in tal van grafieken voor de derde golf. We mogen blij zijn, dat de overheid zijn nek durft uit te steken met de drastische maatregelen van vandaag.

  2. Beukman

   iedereen moet zich vrij kunnen bewegen

   Wie zegt dat of waar staat dat, Universele Bus?

   1. usb3.0

    We weten allemaal dat beukho*r een enorm sympathie heeft voor fascistisch gedachtegoed dus beukho*rs opmerking is logisch te noemen

    1. Beukman

     Juist. De bange Bus heeft het dus allemaal maar verzonnen.

 12. Vit

  Jesus is coming, look busy.

 13. Vit

  Dood gaan we allemaal en dat is niet erg, maar het gaat om de reis er naar toe en dat is voor coronapatienten geen pretje, langzaam stikken gun je je ergste vijand niet.

  1. Max Aue

   Juist.

   Dank.

   1. Vit

    Geen dank, het is serieus bedoeld want van nabij meegemaakt met onze verstandelijk gehandicapte medemens die je het gebruik van beademingsappararatuur niet kunt uitleggen.

    Mijn beoordeling is als we met z’n allen meedoen met de maatregelen zijn we er het snelst vanaf, wat is een jaar in een mensenleven? Ook ik voel me dagelijks unheimisch maar weet zeker dat we er bovenop komen.

    1. Vit

     Ps, Beukman heeft hier vast een passend antwoord op, gebbetje hoor Beuk een uitdaging zogezegd.

     1. Beukman

      Jouw optimistische en positieve boodschap steekt hier op DDS aangenaam af tegen alle galbakkerij, Vit.

     2. Vit

      Dank gozert (haagse uitdrukking).

 14. Vit

  Serieus luitjes voordat ik een tukkie ga doen, laten we met z’n allen deze pandemie te boven komen door te volgen wat er nu wetenschappelijk bekent is te volgen en niet zoals die van Engel (weet verdikke zij voornaam niet meer) een of andere halve tamme in ieder geval.

  Truste!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.