LOL! Kneuterige verliezerspartij PvdA meent wat te eisen hebben: wil alleen samen met GL in kabinet

Het was voor de linkse partijen een verschrikkelijke verkiezingsnacht. De SP verliest zetels, GroenLinks halveert en de PvdA had net zo goed Lodewijk Asscher kunnen aanhouden als lijsttrekker. Toch menen ze bij de PvdA dat ze eisen kunnen stellen. Ze willen alleen in het kabinet gaan zitten als GroenLinks of de SP ook meedoen. Lachwekkend, wel!

Ook voor de sociaaldemocraten van de PvdA was de uitslagenavond een flinke ontgoocheling. Na de deceptie in 2017 leek het erop dat de PvdA weer wat aan het opkrabbelen was. Bij de Europese verkiezingen werden ze nog de grootste van Nederland, en in de aanloop naar de Kamerverkiezingen leek de positie van Asscher steeds meer onhoudbaar. Hij trok zich uiteindelijk terug en Ploumen mocht het stokje overnemen. Uiteindelijk zonder al te veel succes: de PvdA blijft op negen zetels steken. Toch durven ze nu al voor kabinetsdeelname eisen te stellen:

Zoals het er nu uitziet is men niet per se afhankelijk van een linkse partij voor een Kamermeerderheid. Uiteraard zal D66 proberen om het kabinet een ruk naar links te laten maken, maar het idee dat er minimaal twee linkse partijen zullen aanschuiven is gewoon niet realistisch. VVD en CDA hebben immers ook nog wat te eisen.

Het is een lachwekkend, ietwat pathetisch toneelstukje. De PvdA van Ploumen gromt als een wolf, maar klinkt als een chihuahuapuppy. En vergeet dat het niet echt een sleutelpositie in handen heeft. Maar schattig is het wel!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Max Aue

  Dat is een mooie openingszet van Ploumen. Dit betekent dat Kaag alleen de combinatie GL/PvdA als partner kan kiezen voor een toekomstig Kabinet. Ik denk dat dit haar niet slecht uitkomt. Alleen regeren met VVD en CDA is politieke zelfmoord.

  1. Gebande_3

   Alleen regeren met VVD en CDA is politieke zelfmoord.

   Correct, D66 wil er zeker een progressieve partij bij hebben.
   CDA is het schoothondje van de VVD geworden.

  2. halo1

   Als het maar niet de hoogmoed is die haar val inluidt. Maar het zou een stunt zijn: via VVD-CDA-nee uiteindelijk toch via rechts..

  3. Cootje

   Ha ha wie zit er verlegen om vergane glorie , socialisten zijn in geheel Europa uitgescheten , behalve in zuid Europa waar zelfs het koningshuis in de fraude en zelfverrijking protocollen mee beweegt , zelfs de allochtonen waar ze emmers aan thee hebben geschonken zijn voor zich zelf begonnen totaal uitgekotst duurt het nog jaren voor ze zijn uitgeroeid in de bestuurslagen en de subsidie clubjes . 25 zeteltje met zijn drieën die zijn politiek uitgespeeld , in 75 jaar niets voor het land gedaan behalve goed voor zich zelf gezorgd

 2. Bolkestein

  Het kabouterpartijtje de PvdA en Groen Links hebben bij elkaar nog minder zetels dan de PVV.

 3. Gebande_3

  Ja meneer Bart Reijmerink, u zwijgt liever over de 8 campingstoeltjes partij die een leidende rol in de formatie opeist.
  Dat noem ik nog eens grootsheidswaanzin.

 4. STOP FVD

  LOL, kneuterige winnaars partij FVD denkt wat te eisen te hebben, ze verwachten in de coalitie te komen. Ze mogen dan wel een paar zeteltjes hebben gewonnen, maar zijn nog steeds kleiner dan kneuterige PvdA. En dan is DAT je kop! LOL. Alsof iemand ook maar 1 woord met die fascist gaat wisselen. Dan nog liever de PVV, maar we weten allemaal al dat dat ook niet gaat gebeuren.

 5. janrama

  Lol, je ziet vooral vandaag DDS alles afkraken wat niet FvD gezind is.
  De redelijkheid is onder leiding van MIke ver te zoeken.

  Woordvoerder van Baudet laat vanmorgen weten dat Baudet hondsmoe is vandaar niet voor de camera.

  Daarna laat Baudet weten dat hij gisteravond een leuk feestje heeft gehad en toch veel meer zetels had verwacht.

  Zoek dat eens uit Bart, heeft hij weer te veel gezopen en gesnoven.

 6. Mar

  Geen slimme zet van FvD om te laten weten dat Thierry Baudet gisteravond helemaal op was. Hij had weken lang maar 4 uur geslapen per nacht.

  Daarmee geeft FvD gelijk aan dat Thierry totaal niet geschikt zal zijn als minister-president. Mark Rutte heeft heel wat uren gedraaid het afgelopen jaar. Hugo de Jonge eveneens. En die blijven doorgaan.

  Maar goed, Rutte heeft werkervaring. Baudet weet niet eens wat werken is.

  1. Max Aue

   “Geen slimme zet van FvD om te laten weten dat Thierry Baudet gisteravond helemaal op was.”

   De kans is groter dat de charlatan out was door een combinatie van drank en cocaïne.

   1. Mark Auel

    De man heeft hard gewerkt en een belangrijke bijdrage geleverd aan het landsbelang dus gun hem een verzetje in plaats van zo’n zure reactie te geven.

    1. Meriadoc Brandebok

     HahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha 🤪😂

   2. usb3.0

    Iedereen weet natuurlijk dat jullie zelf je kop met enige regelmaat in de poeder drukken, stelletje junken

  2. Harry Haller

   Mar blijkt ook een forse onderbuik te hebben die zomaar in een keer leeg kan lopen.

  3. usb3.0

   marretje heeft geen idee hoeveel werk het is, marretje vindt echt dat elke politici dag en nacht klaar moet staan, marretje heeft nog geen slag gewerkt in haar simpele leventje..

 7. halo1

  Het draait natuurlijk (na maanden touwtrekken) uiteindelijk uit op VVD-CDA-D66 + 2 linkse partijen.. we kennen het linkse gedrein.

  1. Arafat

   Nederland is versnipperd en gaat lekker naar de klote! Zal ik echt niet wakker van liggen! Ben toch voorstander vN een zeer individualistische maatschappij! Ieder voor zich en god voor ons allen!😄😄😄😄😄😄😈😈😇😇😇

 8. Ooggetuige

  Het is niet ondenkbaar dat het CDA de komende tijd in een diepe crisis belandt, zeker als blijkt dat Omtzigt meer stemmen heeft gehaald dan Hoekstra. Het is voor zowel VVD als D66 dus heel verstandig om een plan B achter de hand te hebben: een revival van Paars. Om aan een meerderheid te komen is er naast de PvdA een vierde partij nodig, dus het is begrijpelijk dat Ploumen nu al haar huid duur verkoopt.

 9. halo1

  Zag trouwens dat in Griekenland de grootste partij extra zetels krijgt.. we kunnen daar nog wat van leren om dat eeuwige touwtrekken te voorkomen..

 10. Michael M

  De tering gaat naar de nering. Om in de toekomst betere resultaten te bereiken moeten het mogen stemmen alleen nog gelden voor burgers welke zelf hun rekeningen en huur moeten betalen en weten wat het is om te moeten werken voor je levensbehoeften. Voor thuiswonenden vanaf 18 geen stemrecht meer geven.

  1. Mark Auel

   Ik vind dit wel een interessante gedachte stemmen slechts voor mensen die in hun eigen behoefte kunnen voorzien.

 11. Pauline Kummer

  Nee, een partij zonder enige directe ervaring wil zitting nemen in de regering. Brutaler kun je het niet maken. Gelukkig gaat mevr. Ollongren zich op de hoogte stellen. Ik hoop van harte dat zij terugkeert.

 12. Arafat

  HAHAHA PVDA heeft al ruim voor de verkiezingen aangegeven niet in het kabinet te willen gaan zitten zonder GL en SP! Deze partijen ook dus helemaal niks nieuws onder de zon. Het argument dat PLOUMEN nu eisen zou stellen aan een deelname in het nieuwe kabinet is een bewijs dat mensen de politiek totaal niet volgen! PFFFFF dat heeft dan stemrecht👎👎👎👎👎👎👎

 13. liefdevol rechts

  “Ze willen alleen in het kabinet gaan zitten als GroenLinks of de SP ook meedoen.”

  Ik hoop dat ze hun woord houden als het niet hun kant opkomt.

 14. Meriadoc Brandebok

  VVD+CDA+D66+PVDA+GL is een vijfpartijencoalitie, waarvan er drie behoorlijk links zijn. De winnaar van de verkiezingen, Ruttes VVD, gaat daar niet aan beginnen. Al was het maar omdat een vijfpartijencoalitie – met het onbetrouwbare GL – nagenoeg geen garantie biedt voor een stabiel kabinet tijdens een pandemje. Het is ook twijfelachtig of het CDA zin heeft om zich halsoverkop in dat avontuur te storten. En de VVD gaat het CDA niet loslaten; dat is wel zeker.

  Een combinatie van de romp + PvdA is dus niet mogelijk, een combinatie van de romp + PvdA/GL is niet mogelijk. Brengt het de romp terug bij ChristenUnie of JA21.

  1. Max Aue

   “Een combinatie van de romp + PvdA is dus niet mogelijk, een combinatie van de romp + PvdA/GL is niet mogelijk. “

   Ik begrijp dat volgens jou alleen een combinatie van VVD, CDA en D66 mogelijk is. Ik voorspel je dat Kaag daar niet in gaat trappen.

   1. Meriadoc Brandebok

    Een combinatie van de romppartijen + PvdA is nog mogelijk als Ploumen GroenLinks loslaat. Het is een dwaze zet van Ploumen om kabinetsdeelname van GroenLinks als voorwaarde te stellen voor kabinetsdeelname van de PvdA: de VVD gaat dat niet doen en GL heeft zwaar verloren. En waarom zou men met vijf partijen regeren als het ook met vier mogelijk is?

  2. usb3.0

   occult fantasietje is echt volledig van de pot gerukt natuurlijk maar het laat precies zien met wat voor enorme imbecielen we hier leven in Nederland

 15. Beukman

  Bart lijkt niet helemaal te begrijpen hoe het werkt.
  Zeker mag Ploumen haar eisen stellen. Het valt haar moeilijk kwalijk te nemen dat ze zich niet laat lenen om als klein links partijtje in een centrum-rechtse coalitie te worden geslacht.
  We krijgen de komende weken een boeiend spel schaak te zien, ik verheug me erop.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.