Losers! Voorlopige prognose ANP: CDA, GroenLinks, SP, 50Plus, Henk Krol én de PVV verliezen fors

Wat zijn deze partijen ongelooflijk hard onderuit gegaan gisteren. CDA, GroenLinks, SP, 50Plus en de PVV verloren samen volgens de voorlopige prognose van het ANP maar liefst 22 zetels. Met name GroenLinks had een nachtmerrie van een avond gisteren. Voor hém dan, want voor weldenkend Nederland is de verkiezingsuitslag van zijn radicaal-linkse partij natuurlijk bijzonder goed nieuws.

We vallen maar meteen met de deur in huis. Want de PVV leek af te koersen op een tweede plek, zoals vier jaar geleden. Maar dat bleek niet het geval. Sterker nog, niet alleen wint de partij van Geert Wilders dit keer ‘slechts’ brons, veel belangrijker is dat de PVV daadwerkelijk zetels heeft verloren. Dit terwijl de peilingen de PVV juist (een lichte) winst gaven. Daar is iets misgegaan voor Wilders. De vraag voor hem en zijn partijgenoten is: wat is er op het laatst gebeurd?

Maar de PVV is natuurlijk niet dé grote verliezer van de avond. Oh nee. Die titel gaat naar GroenLinks. Het partijtje van Jesse Klaver is ongenadig hard onderuit gegaan. Van de 14 zetels die GroenLinks in 2017 nog won blijven er nu volgens het ANP nog maar 7 over. 50 procent van de zetels weg. In één nacht. En dat terwijl Klaver tot deze verkiezingen nog mocht hopen dat hij binnenkort dé leider van verenigd links zou worden. Nou, die droom kan hij wel op zijn buik schrijven.

Hilarisch.

Als GroenLinks verliest denk je: die mensen konden best weleens naar de SP gaan. Maar nee, niets is minder waar. De SP verloor namelijk óók. En flink ook. Want waar de partij van Lilian Marijnissen in 2014 nog 14 zetels kreeg, net als GroenLinks, moeten de rode maoisten nu 9 zetels accepteren. Oké, het maakt van de SP de zesde partij in de Tweede Kamer qua grootte (van de 16!), maar het is natuurlijk een enorme teleurstelling voor de stalinisten. Ze gingen voor winst, niet voor verlies. En dat ze de dubbele cijfers niet halen – met hun geschiedenis en roots in de samenleving – is eigenlijk gewoon een schande.

Ook 50Plus heeft een ontzettend slechte dag gehad. De bejaardenpartij verdiende natuurlijk niet beter nadat de nieuwe partijleider opzichtig flirtte met de anti-ouderenpartij pur sang, D66. Je zou denken dat veel weggelopen kiezers dan voor de nieuwe partij van Henk Krol zouden kiezen, LHK. Maar nee. De oudere gentleman van de Nederlandse politiek kan op zoek naar een andere baan. Want hij kreeg gisteren welgeteld nul zetels. Eigenlijk is dat wel erg jammer. Want Krol was één van de weinige politici de afgelopen weken met de moed om de coronagekte te benoemen.

En dan, last but not least, het CDA. Wopke Hoekstra zou het wel even doen deze verkiezingen. Hij was zogenaamd dé grote uitdager van Mark Rutte. Nou, dat werd dus één grote flop. De man die zijn partij moest redden na het fiasco dat luistert naar de naam Hugo de Jonge maakte er zelf óók een puinhoop van. Lekker schaatsen met Sven Kramer, als een robot debatten doen. En maar denken dat mensen wel op je gaan stemmen. Want CDA.

Nee dus. Het CDA had natuurlijk kunnen toeslaan, maar dan had de partij Pieter Omtzigt lijsttrekker moeten maken. Met hem aan de macht was het CDA vrijwel zeker veel groter geweest dan het geval nu is. Maar nee, het moest allemaal geregeld worden in achterkamertjes. Zie hier het resultaat. 15 zetels volgens de prognose, vier minder dan in 2017. Succes ermee hoor, dames en heren nepchristendemocraten.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Parler!

De volgende keer misschien bij het kiezen van een lijsttrekker tóch maar luisteren naar het volk?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

68 reacties

 1. Augustus

  He verwacht niet dat de twee partijen die het briefstemmen hebben georganiseerd zo veel op vooruit gaan.

  1. Monty

   Vreemd hé.
   Voor de vorm hebben ze groenlinks laten verliezen en FvD laten groeien, zodat het niet opvalt.

 2. ganzenhoeder

  Michael enkele dagen geleden, voor het FVD verwacht ik minstens 12 zetels anders klopt het niet.

  Blijft leuk, van 27 zetels(2019) in de peiling naar 8 in 2021.
  Stel je voor dat Baudet was opgestapt, minstens 15…….

 3. Meriadoc Brandebok

  Het is een slagveld op links. De SP en GroenLinks zijn finaal in de pan gehakt, de PvdA is jammerlijk op 9 zetels blijven steken. Vermoedelijk omdat Kaag hun partijen heeft leeggevreten.

  Het zou dus onjuist zijn van het motorblok om één van deze partijen te benaderen. VVD, D66 en CDA moeten opnieuw om tafel met de ChristenUnie.

 4. Gebande_3

  De euforie bij DDS is maar schijn.
  Van grootste partij in 2019 tot de grootste splinterpartij is natuurlijk een bedroevende prestatie.
  Van 27 naar 8 zetels, 2/3 verloren in 1,5 jaar tijd.
  Dat heeft zelfs GL niet voor elkaar gekregen.
  Alles is een kwestie van perspectief.

 5. Monty

  Daar stond Wilders tegen over Kaag, ‘Verrader’.

  Dat kan hij nu beter zeggen tegen zijn ‘trouwe’ adepten die hem verraden hebben.

  1. Meriadoc Brandebok

   Ja, die adepten van de PVV hebben Wilders laten vallen voor een stem op de neofascisten. Maar volgens mij is dat slechts een tijdelijk fenomeen. De fascisten gaan op coronagebied sowieso niets bereiken. Als het leven weer redelijk terugkeert naar normaal, krijgt de PVV weer winwt.

   1. halo1

    De PVV had te weinig geld, te weinig creativiteit, te weinig “psychologie”, een slechte (corona)-campagne, te weinig intellectuele steun + de fout Kaag (te persoonlijk).. ze zal zich drastisch moeten reformeren.. of zo doorsudderen.

    1. Monty

     ”ze zal zich drastisch moeten reformeren.”

     Wie moeten ze binnen de ‘partij’ voor dit alles verantwoordelijk houden?
     Misschien een andere partijleider?

     1. Monty

      Links_liegt
      Misschien was het je niet opgevallen maar ik ben niet pro Wilders.

     2. halo1

      Wilders wil nog 10 jaar doorgaan..maar hij kan ook kiezen voor een vrij leven..nu 17 jaar bezig. Het hoeft niet.. kan oppositie blijven ..maar een totale reformatie: nieuwe mensen: verbreding,verinterlectualisering met als doel grote-grootste-51%-partij lijkt mij de uitweg..

     3. Monty

      @halo1
      ”totale reformatie: nieuwe mensen: verbreding,verinterlectualisering”

      -Nieuwe mensen?
      Wat is er mis met de huidige.
      -verbreding,?
      Anti islam is waar hij voor leeft en betaald wordt.
      -verinterlectualisering?
      Zijn ze dan niet intellectueel genoeg.

  2. Cootje

   Was dat die vrouw die ons land vertegenwoordigde met een hoofddoekje wegens zakelijk belang . ?

   1. Beukman

    Wegens ’s lands belang.

    1. Cootje

     Landsbelang daar heeft Rutte toch een doctrine voor ?? Is daarbij ook al het gebruik van hoofddoekjes noodzakelijk.

     1. Beukman

      Wie politiek wil bedrijven, zal nu en dan water bij de wijn moeten doen. Dat is dan ook de reden dat Wilders geen goede MP zou zijn.

     2. Cootje

      Een goede premier ? 13 zaken waar je bestuurlijk voor een recht komt , buiten de banken die onschendbaar zijn in strafvervolging individueel heeft er verder niemand zo goed old boys netwerk

     3. Cootje

      Gerecht

     4. Beukman

      We hadden het over hoofddoekies, Cootje. Ik neem aan dat je op Kaag haar trip naar Iran doelde. Ze kwam daar om de veiligheid van de regio in Israel te bespreken. Daar zat een nationaal en een internationaal belang achter. De wet schrijft een sluier voor. Ze had ook kunnen weigeren om het ding om te doen. Dan had ze met het eerste vliegtuig weer naar huis gekund. Sterker nog: dan had ze haar baan ook meteen wel kunnen opzeggen, want als diplomaat ben je dan niets waard.

      Kaag zette haar trots echter opzij en deed het ding om. Terecht wijst ze erop dat dit haar beslissing was.
      Geert is óf een sukkel óf hij speelt dat hij het is door haar hier op aan te vallen.

   2. Monty

    @Cootje
    Dat was die vrouw die wel succesvol is gebleken in haar campagne en niet is verraden door 200 duizend adepten.

    1. Cootje

     Dus gaat deze vrouwelijk moraal ridder naast een man staan die de hoofdrolspeler is in ongekend onrecht , 13 bestuurlijke duistere dwalingen op zijn naam heeft staan , waren die slachtoffers toch wel iets eerder aan de beurt , bijnaam Pinokkio of bij alle instellingen genaamd fraudeur

     1. Beukman

      Nee Cootje, jij bent hier de moraalridder, die zegt: “Foei Kaag. Jij mag geen sluier om want vrouwenonderdrukking!”

    2. Cootje

     Misschien is je het gewend van huis uit . Ze kan de bootjes toeristen toespreken in hun eigen taal het Arabisch , want Rob Jetten is gek op die toeristen want wie moet er in zijn tijd zijn kont wassen als hij die leeftijd gebruikt , een goede staalborstel doet wonderen en tegen die tijd zijn er liefhebbers zat , als de import van deze gelukzoekers zich weet te voltooien . Maar rechts had totaal 23 zetels en heeft er nu 28 dus de verharding zet door tegen dat onzinnige beleid

   3. Loelap

    Erger nog dan dat hoofddoekje is dat ze daar met gebogen rug stond. Dat straalde onderdanigheid uit. Zo staat ze niet tegenover een Westers staatshoofd. Bah!

 6. Tepelkloofje

  Nou, nou, nou, de superlativiteit klotst weer tegen de plinten omhoog. Een gratis tip, Michael: als je nu een wat minder hyperoverdreven schrijfstijl hanteert, dan gaat de geloofwaardigheid van je stukjes omhoog. Is echt zo.

  Overigens, ook Splinter (tot voor gisteren beter bekend als Groep Koten-van Arissen) is 100% van de zetels kwijt. Relatief een veel groter verlies dus alsdan Snotneus Inc.

 7. Cootje

  Hoe zal het gaan met kauthar bij de ra ra club , en met de button 1873 vertegenwoordiger in Amsterdam .

  1. janrama

   Hee @Cootje, vertel eens hoeveel zetels haalde jouw partij -van wij zijn het zat-

   1. Cootje

    Ik stem pvv . En rechts gaat het zout in de Corona wonden strooien , over een halfjaar de failliete ondernemers begeleide dat ze hun belastingschuld mogen spreiden over 3 jaar

 8. janrama

  Nog geen reactie van Baudet.
  Hij is volgens Smolders moe en zwaar teleurgesteld, had gerekend op 15 zetels.

 9. Gebande_3

  Zojuist de laatste 2 peilingen van Maurice bekeken.
  Ook van peilingen is zijn expertise nog van weinig waarde.

 10. gustav

  Ondanks de goede uitslag voor FvD en de stabiel gebleven PVV, moeten beide lijsttrekkers niettemin doodmisselijk zijn mbt de domheid van het electoraat!
  De eerste waanzinskreet van Kaag was gisterenavond “we moeten direct beginnen aan de milieuramp”
  Welke milieuramp? Waar?
  Ze wilt waarschijnlijk naar China/Rusland afreizen, om persoonlijk en bewapend de draaiende kolen/gas/kerncentrales en bouwplannen hiervoor, per dwangdecreet te stoppen!

  1. Monty

   ”stabiel gebleven PVV”

   Wilders ook nu weer verloren terwijl de peilingen winst voorspelden.
   Daar zal iemand in Amerika heel anders over denken.

   1. Robert75

    Ach jochie toch. Mooi man D66 als 2e partij. Lekker regeren met de VVD. Dus nog meer immigratie, nog meer EU, nog meer Islam en noem maar op. Nederland stemt zichzelf de afgrond in want er is werkelijk geen touw aan vast te knopen aan dat stemgedrag van dit schaapjesvolk. Het is namelijk heel erg raar dat net 2 jaar geleden het Forum de grootse werd tijdens de provinciale statenverkiezingen. Een Partij die tegen immigratie is en de Europese Unie. Om dan nu weer vervolgens op partijen te stemmen die alles voor de EU over hebben en de grenzen wagenwijd open laten. Het is dan ook heel erg vreemd dat domme stemgedrag in Nederland.

    1. Edjan

     Robert, eens. Meer windmolens, meer “vluchtelingen” meer woningnood, meer EU; een transferunie, geld van noord naar zuid, een belastingunie, een Europees leger, en als kers op de taart: meer chinaficatie; eerst een vaccinpaspoort dan op naar het Chinese puntensysteem.
     De Nederlander wist dit heel precies, maar hij haalde er zijn schouders over op.

  2. janrama

   @gu
   ” goede uitslag voor FvD en de stabiel gebleven PVV”
   🤣🤣🤣🤣🤣

 11. Cootje

  We gaan vandaag weer over op de gewone zaken , en Corona blijft de boel gewoon het hele jaar slopen , de tegenstellingen worden er goed door uitvergroot , aan het einde van het jaar een golf van faillissementen en huilenden MKBers , Europa op zijn gat . En de gevestigde orde in het nauw , en dan is het leuk dat de democratische gekozen leiders met of zonder hoofd doekje het mogen begeleiden . Zij hebben namelijk gezorgd voor het zinkende schip . Het gratis geld naar zuid Europa blijft gewoon voelbaar.

  1. Crassus

   Welnee, @Cootje. Het is lang niet zo erg als dat u voorspelt. Lees het FD maar eens. Het bestaat alleen maar in uw over cooked brein. DDS heeft een tabje Economie, maar dat wordt nauwelijks benut. Misschien iets voor Cootje om daar wat zinnigs te plaatsen.

   1. Gebande_3

    Cootje leeft in een parallelle werkelijkheid.
    Of hij ooit ontwaakt in de realiteit is nog onbekend.

   2. Cootje

    We zullen de reacties afwachten als de lock down wordt verlengt , van onderhandeld de vriendelijke horeca ondernemers .

 12. Harry Haller

  Toch een zetel voor BIJ1, Rutte 35 (volgens Telegraaf)

  1. Gebande_3

   Harry kan waarschijnlijk zijn geluk niet op.

   1. Beukman

    Harry betreurt het nu dat hij gisteren niet mee heeft gegokt in de aanpalende draad. Het heeft mij een hele berg bitcoins opgeleverd.

 13. pasco

  Circa 28 zetels voor “rechts” Nederland, is toch stevige oppositie!
  Daar kan men veel mee dwarsliggen!

  1. gustav

   Pasco/
   Bij de stemmingen is er alsook hulp van versplinterd, wraakzuchtig links, het gaat niet van een leien dakje lopen voor Rutte4!

  2. Gebande_3

   Wat denkt u met 1/5 aan dwarsliggers te bereiken?

   1. Cootje

    1/5 aan dwarsliggers gesteund door de ravage aan economische Corona slachtoffers . Wordt toch nog een groot gevaar voor de zittende elite , de politiek heeft D66 als verrassing , Corona heeft er meer , de bretoense variant word populair in Frankrijk , MACRON wil een leuk toeristen seizoen , en is gek op exporteren .

    1. Crassus

     @Cootje, niet mauwen. Tip: Richt je op fondsen die zich bezig houden met energiewinning op basis van waterstof. Die zijn er al, niks faillissementen.

     1. Cootje

      Waterstof gaat de horeca redden , misschien kunnen de bootjes toeristen de volgende keer komen via het zwarte gat .

  3. Cootje

   En daar komen de ondernemers doden nog bij die zitten nu nog aan het infuus , maar die blijven met de nieuwe varianten daar liggen op de beademing afdeling tot dat ze een voor een omvallen economischs een langzame dood is beter voor de bezetting van de tolk shows elke avond

 14. bandini

  Maar het is toch ook mooi dat de PvdA zich niet heeft hersteld van die doodsmak van 4 jaar geleden; al had ik het Ploumen, die het charisma van een gepofte aardappel heeft, wel nog wat extra de dieperik in zou zijn geduwd!

  1. Gebande_3

   PvdA is de enige linkse partij de niet verloren heeft, ondanks de recente leiderswisseling.

  2. Monty

   ”ook mooi dat de PvdA zich niet heeft hersteld van die doodsmak van 4 jaar geleden”

   Maar wat te bedenken van de Wilders. Na vier jaar gewoon 15% verloren.
   Vier jaar lang heeft hij het volk gekneed en gevormd. De peilingen stonden op winst en dan wordt hij op deze manier afgerekend.

   Dan heb je je boodschap niet goed weten over te brengen aan het volk.

   1. Cootje

    Wilders heeft een paar zetels verloren maar rechts heeft duidelijk gewonnen , de tweedeling is duidelijk aanwezig , en de gevolgen van de aanhoudende Corona epidemie de economische slachterij die dat beestje tot gevolg heeft gaat de boel de komende jaren goed uitvergroten , het gaat na de zomer al de boel op scherp zetten want nog een halfjaartje Corona met zijn beperkingen is een explosief goedje ,

 15. StemPzeweg

  Geweldig! BIJ1 lijkt in de kamer te komen. We krijgen Sylvana Simons. Ik ga de slingers uithangen

 16. Meriadoc Brandebok

  Nog even mijn voorspelling ernaast leggen

  Partij – mijn gok – het zetelaantal – verschil
  VVD 32 35 3
  PVV 23 17 6
  D66 19 24 5
  CDA 17 15 2
  PvdA 10 9 1
  SP 7 9 2
  GL 9 7 2
  FvD 7 8 1
  CU 6 5 1
  PVDD 6 6 geen
  SGP 3 3 geen
  JA21 3 4 1
  DENK 3 2 1
  VOLT 2 3 1
  BIJ1 1 1 geen
  50PLUS 1 1 geen
  BBB 1 1 geen

  Zo, dus ik had alleen de PVV en D66 fundamenteel verkeerc ingeschat. Bij alle resterende partijen zat ik binnen 3 zetels foutmarge.

  1. Beukman

   Ik was net met hetzelfde bezig. 8 partijen exact juist voorspeld, waaronder VVD en Forum, de rest binnen de foutmarge. Alleen met D666 zat ik er meer dan 3 zetels naast.
   Wij doen het beter dan De Hond!

   Partij – mijn gok – het zetelaantal – verschil

   VVD 35 35 geen
   PVV 20 17 3
   D66 19 24 5
   CDA 16 15 1
   PvdA 10 9 1
   SP 8 9 1
   GL 6 7 1
   FvD 8 8 geen
   CU 6 5 1
   PVDD 8 6 2
   SGP 3 3 geen
   JA21 3 4 1
   VOLT 3 3 geen
   DENK 2 2 geen
   BIJ1 1 1 geen
   50PLUS 1 1 geen
   BBB 1 1 geen

   1. Meriadoc Brandebok

    De Hond zat er dit keer best goed naast. De PVV werd sterk overgewaardeerd, de VVD en D66 enorm onderschat. Ook voorspelde Maurice een lage opkomst, terwijl deze inmiddels de opkomst vab 2017 evenaart.

    1. Max Aue

     Mijn voorspelling (hoewel niet zo concreet als die van Meriadoc en Beukman) was redelijk adequaat. Ik zat er echter naast met het FvD, die heb ik onderschat.

     1. Meriadoc Brandebok

      Dat klopt.

     2. Bolkestein

      PVV groter dan PvdA en Groen Links bij elkaar.

  2. Branzino

   @Meriadok Brandebok
   Goed gedaan, ik zou voor mezelf beginnen als ik jou was. Maurice de Hond en al die anderen hebben eigenlijk wel afgedaan, ondanks hun knappe modelletjes. 😉

   1. Meriadoc Brandebok

    Bedankt voor je compliment, Branzino. 😀

 17. Kleurloze Politiek

  Daar waar iedereen dacht corona de VVD de das om zou doen heeft het juist meer zetels toe gebracht…
  De pvv was iets te overmoedig tijdens de verkiezingscampagne op tv.
  Je kunt een vrouwelijke minister van buitenlandse zaken geen verrader noemen terwijl in ze op staatsbezoek was.

  En daarbij ging wilders te vaak te persoonlijke op de man in, in plaats van de partij in het algemeen.

 18. kattekop

  Het is nu wel heel duidelijk geworden dat Nederland en trouwens ook de omliggende landen gewoon een ambtenaren-staat is en de vele ambtenaren, trendvolgers en anderen die financieel afhankelijk zijn van de staat zullen nooit op de PVV of FVD gaan stemmen want die 2 partijen willen een kleinere rol voor de staat.
  Dus ook minder bureaucratie en minder ambtenaren.
  Je gaat toch niet op een partij stemmen die jouw leuke baantje wellicht gaat weg saneren.

 19. Bolkestein

  PVV is in z’n eentje groter dan de PvdA en Groen Links bij elkaar.

  Nog een weetje: PVV + FvD hadden 22 zetels. PVV + FvD + JA21 hebben 29 zetels.

  Dan hebben de kartelpartijen toch zetels moeten inleveren ten gunste van het nieuw realisme.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.