Naïeve TU Delft helpt het brute Chinese leger aan kennis: gastonderzoekers kapen Hollandse uitvindingen

In Nederland blijkt men weer eens compleet naïef te zijn geweest. Zeker 29 Chinese militaire wetenschappers hebben de afgelopen jaren onderzoek gedaan aan de TU Delft. De opgedane kennis wordt mogelijk gebruikt voor het Chinese leger, blijkt uit onderzoek van Delta, het journalistieke platform van de TU Delft.

Chinese studenten die naar het buitenland gaan om te studeren, zijn niet altijd te vertrouwen. En al helemaal niet als het om militaire wetenschappers gaat. Je kunt er namelijk donder op zeggen dat ze in opdracht van de Chinese overheid aan de slag gaan, want anders mogen ze het land niet eens uit.

Iedereen die ook maar een beetje verstand heeft van hoe de Chinese overheid naar de wereld kijkt en hoe hun geopolitieke strategie eruitziet, weet dit. China is namelijk bezig om een enorme ‘inhaalslag’ te maken. Ze willen een politieke, militaire en economische grootmacht worden, en daar hebben ze héél veel voor over. Daarom proberen ze andere landen er economisch uit te concurreren. Daarom zijn ze zo agressief in hun diplomatie. Daarom sturen ze overal studenten naartoe. En daarom hebben ze ook lak aan intellectueel eigendom. Voor hen is het een kwestie van pure machtspolitiek en ieder voordeel wat ze kunnen krijgen, nemen ze ook direct. Het is niet voor niets dat Amerikaanse inlichtingendiensten bepaalde Chinese universiteiten op een zwarte lijst hebben gezet.

Maar in Nederland maken we ons kennelijk nergens druk om. Hier vinden we het alleen maar leuk dat er buitenlandse studenten komen, vooral als ze er grof geld voor neertellen om hier te mogen studeren.

Maar wees niet bevreesd hoor, de TU Delft neemt het wel degelijk serieus en heeft twee jaar geleden al ‘serieuze’ maatregelen genomen, stellen ze bij Delta:

“In 2019 heeft de TU Delft een adviseur aangesteld voor de samenwerking met Chinese wetenschappers en universiteiten. Voor Delftse wetenschappers die twijfelen of ze met Chinese vakgenoten in zee moeten gaan, is onder meer een checklist gemaakt.”

Een checklist… Dit is het niveau van geopolitiek denken in ons land. En het maar angstaanjagend vinden dat de Chinezen in zo’n razend tempo opkomen. We hebben ze zelf alle middelen aangereikt!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. rafi

  In de vorige eeuw hadden de slappe Hollanders van Urenco Almelo zich al eens laten inpakken door de charmes van de Pakistaanse kernwetenschapper Dr. Khan, waardoor Pakistan een kernmacht is geworden. In WW II hielp men graag de Duitse bezetter aan zeer moeilijk te vervalsen paspoorten, geheel ongevraagd. Tuk op een complimentje van de mof. Niks nieuws onder de zon dus. Maar wanhoop niet over intellectueel eigendom: over korte tijd is al die kennis weer verouderd. Kennelijk kan de chinees niet zelf creatief zijn, dus dan probeert hij weer te stelen van de creatieve blanke Westerse man. Hopelijk is die dan niet meer zo gevoelig voor hun charmes. Alleen: in Holland is het onderwijspeil dan misschien wel zo gedaald, dat ze hier niks meer kunnen komen stelen.

  1. Jack Flash

   Ons landje wordt steeds meer een kale kip.
   Eeuwig zonde.

   1. hans-e-pans

    Of de Nederlanders verkopen hun vooruitlopende technologie voor een habbekrats, of ze laten deze technologie stelen, het is maar om het even.

    Verkopen voor een habbekrats is ook een soort stelen, namelijk van subsidies verstrekt door de Roverheid van Nederlands belastinggeld.

  2. Pengyou

   Bedankt voor dit artikel. CN doet dit al decennia. De studiekeuze-vrijheid is er relatief (pakweg 30jaar geleden bestond het nog niet)en studenten mogen naar het buitenland om kennis te genereren, andere landen te leren begrijpen en hopelijk zelfs strategische posities te kunnen vergaren). Uiteraard ten faveure van zichzelf, maar ook van de staat. Het lijkt me ook verstandig om bepaalde studieprogramma’s niet toegankelijk te maken voor studenten uit bepaalde landen. Overigens is het wel goed om te beseffen dat
   CN zich zoals vaker van geen kwaad bewust is. In NL (en de meeste andere landen) worden beurzen ook strategisch uitgedeeld (i.e. door NWO, key sectoren). Dan heet het alleen geen kennis jatten of overheidsinmenging, maar horizon verbreden.

   1. Pengyou

    Excuus, dit was als algemene comment bedoeld. Niet als reactie op bovenstaande.

 2. HD

  Welke stakker is hiervoor verantwoordelijk, ja hoor potje Ollongren. Zal niet.

 3. Aborifa

  Chinezen zijn slim en sterk. Hollanders zijn woke en week.
  Dat krijg je er van.

  1. Fax uit Darmstad

   Ik zou zeggen trouw er met zo’n een, eens kijken wat je dan zegt. Ik dacht dat jij gek op Afrikanen was.

 4. Heinz

  De pindah Chinees van voorheen heeft nakomelingen die hier nu de krenten uit de pap halen en meenemen naar het Moederland als studiehoofden.

 5. Augustus

  Dit komt omdat PhDs uit China volledig worden gefinancieerd door de Chinese overheid. Dan houden professoren hier die in de watten worden gelegd meer geld over. Daarom zie je vaak bijvoorbeeld bij Delft en Eindhoven dat de helft van de promovendi Chinees zijn, zodat deugende zakkenvullers zoals bijv. Kees Storm een paar ton per jaar kunnen vangen.

 6. usb3.0

  Hoe naïef, Nederland laat het zien, telkens weer..

 7. wijsneus

  En als je weigert, dan wordt je uitgemaakt voor rascist.

  1. Max Aue

   Nee, voor racist.

 8. 56RdK

  Zeg er maar niks van want dan ben je een racist, een buitenlanderhater!

  Ach, net zoals er Turken in ons leger zitten én ook op strategische posten bij de NAVO. Turken die verplicht zijn hun dienstplicht in Turkije te voldoen, ook al wonen ze hier of ander westers land.
  Maar zeg er maar niks van, dat onze Defensiegeheimen daar belanden, want …..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.