Peiling: Het tij is gekeerd! 59% wil versoepelingen en eist: gooi de terrassen weer open!

Het gaat écht de goede kant op met het publieke sentiment over het Nederlandse coronabeleid. Want waar het kabinet lange tijd op steun kon rekenen voor zware maatregelen is dat nu echt aan het veranderen. Zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen weer open kunnen, en willen ook andersoortige versoepelingen zien. En snel een beetje!

Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat het draagvlak voor het coronabeleid hard aan het afnemen is. Eind februari werd de “algemene aanpak” nog gesteund door 75%. Dat is dus heel kort geleden. Nu is dat nog maar 62%. Dat is een slecht teken voor het kabinet, maar wacht: het wordt beter. Voor de rest van de mensheid.

Want waar een week of wat geleden het “economische beleid” (van corona) gesteund werd door 53% is dat nu nog maar 42%. Met andere woorden, een meerderheid keurt de economische plannen van Rutte nu áf. Of weer anders gezegd: Nederlanders zijn kláár met de wijze waarop het rampenkabinet-Rutte III de economie om zeep helpt.

Dat blijkt ook uit het volgende gegeven: 59% van de kiezers zegt tegen I&O dat het kabinet de terrassen, restaurants, en cafés weer moet opengooien. Er is zelfs een deel van de bevolking ‒ 10% ‒ dat wil dat álle beklemmende coronamaatregelen in de prullenbak worden gedeponeerd. Maar als je alleen maar naar “versoepelingen” kijkt is er dus al een overgrote meerderheid die een einde aan de strenge, gestoorde, draconische, dictatoriale lockdown wil.

Ongelooflijk genoeg komt de meeste steun voor het coronabeleid van VVD-kiezers. Waar dat ooit liberalen waren zijn zij dat nu dus niet meer. Rutte heeft zijn doel bereikt: de VVD is geen liberale partij meer, en trekt nu juist veel mensen aan die in het verleden vrijwel zeker op het CDA gestemd hadden.

De partij waar het minste steun te vinden is voor het coronawanbeleid kan natuurlijk alleen maar Forum voor Democratie zijn. Slechts 3% van FVD-stemmers steunt het coronawanbeleid van het kabinet. De overige 97% is wél wakker en begrijpt dat het kabinet veel meer kapotmaakt dan het redt.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Twitter!

Over het geheel genomen is één conclusie overduidelijk: Nederland is aan het ontwaken uit een diepe, bijna comateuze slaap over het voortsukkelende coronabeleid. En dat vlák voor de verkiezingen. De timing had niet beter kúnnen zijn! Tenzij, natuurlijk, je Mark Rutte bent.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Paardenmiddel

  De nos had kortgeleden ook een enquete gehouden: 89% wil restaurants open. En het opheffen van de lockdown scoorde ook hoog.

  Fvd moest gister in Heerlen,zijn campagne opheffen: er kwamen(ongeveer 500) teveel mensen opdagen. Tot grote schrik van de vvd burgemeester.

 2. Franz Biberkopf

  Het Kabinet zou dolgraag willen toegeven aan de versoepelingen waar iedereen naar verlangt maar zal dat pas kunnen doen als dit verantwoord is. De komende twee weken moet blijken of de gevreesde derde golf meevalt. In dat geval zal men ongetwijfeld besluiten om versoepelingen door te voeren. Als eerste zal de avondklok worden opgeheven en ik denk dat dit volgende week gebeurt.

  Het Kabinet zit met het dilemma dat men de fout van deze zomer, toen men te snel tot versoepelingen overging, met dramatische gevolgen, niet wil herhalen. Ik heb veel respect voor hun moed om tegen het maatschappelijke sentiment in te gaan en de lijn strak vast te houden. Niemand is gebaat met lichtzinnig toegeven aan populistisch gewauwel.

  1. ikweetwatikwil

   Franz Je bent zo glad als een aal. Niet te geloven.

   1. gustav

    Ikweetwatikwil/
    Franzi is geindoctrineerd vanaf zijn prille jeugd, bovendien geestelijk/fysiek, naar alle waarschijnlijkheid misbruikt!
    Immers zijn verlinksing is abnormaal, een psychose welhaast!
    Niet meer te redden!

    1. Franz Biberkopf

     “naar alle waarschijnlijkheid misbruikt!”

     Ik vrees dat dit een verwijzing is naar de jeugd van Gustav.

     Sterkte, kerel!

     1. pasco

      FB:
      Ha, slappe kinderlijke reactie/verdediging!

  2. StemPzeweg

   +++++++

  3. Emma Louise

   Ik had het niet realistischer kunnen verwoorden, @Franz.

  4. Cycle25

   Je zwamt uit je nek, waar zijn de uitbraken in de 6500 supermarkten die Nederland telt ?

   Miljoenen burgers passeren maandelijks de kassa, 250.000 zijn werkzaam in deze branche, alles is coronaproof..

   Met je populistische gewauwel..

 3. gargamel

  Misschien moeten we met een dosis optimisme naar de corona kijken.
  Seizoensgriep is uitgeroeid, er zijn steeds minder andere ziekten.
  Zoals later bleek, denk ik dat we allemaal ergens in de buurt van Convid -22 of 23 opgelucht zullen zijn.
  Andere ziekten zullen tegen die tijd uitgeroeid zijn, geen kanker, aids, beroertes, hartaanvallen meer … dus het menselijk leven wordt verlengd tot zo’n 110 – 130 jaar als je over deze griep heen komt.

 4. sonny

  Er zijn vergelijkingsgrafieken en tabellen openbaar gemaakt in de VS!
  Gebieden MET een lockdown hadden evenveel besmettingen als gebieden ZONDER lockdown!
  Google er maar op!

  1. right

   Sonny@
   Dat is inderdaad juist, heb daar ook kennis van genomen!

  2. Franz Biberkopf

   Biden noemt voorstellen om in de V.S. alles weer open willen gooien ‘Neanderthal thinking’.
   Daar heb ik niks aan toe te voegen.

   ht*ps://www.theguardian.com/us-news/2021/mar/03/us-coronavirus-covid-states-mask-mandates-reopening-businesses-vaccines

   1. pasco

    FB:
    “Thinking”?
    Zegt dat seniele warhoofd!
    Laat jezelf ook eens checken!

  3. Piet151

   @sonny
   Dat klopt helemaal, als je tenminste heel slim geschikte te vergelijken staten kiest. Zo kun je alles bewijzen. Maar de duidelijkste indicatie van de ernst en het gevaar van corona krijg je, als je naar de wereldwijde ontwikkelingen kijkt en de reacties van deskundigen daarop. Als je bijvoorbeeld vandaag eens naar Tsjechië kijkt, zie je wat er ook kan gebeuren: de hoogste besmettingscijfers en IC-bezetting. Die zou je bijvoorbeeld ook eens met Nederland met zijn weloverwogen strategie, kunnen vergelijken. Dan krijg je heel andere conclusies. Benauwde critici als Marcel de Hond trekken elke vergelijking uit zijn verband en concluderen maar raak, zonder peer review, zonder inhoudelijke kritiek op de gebruikte modellen. Dat kritiseert gemakkelijk, maar slaat verder nergens op, net als die vergelijking dus tussen Californië en Florida. Ik zou zeggen, dat dergelijke benaderingen gevaarlijk zijn en ontsporing van de epidemie dichterbij brengt.
   Alleen iemand die kijkt als een struisvogel negeert dergelijke signalen. Struisvogelgedrag is de uiterste vorm van wegkijken.

   1. Gerda2

    Piet @ zonder peer review

    Bij de Drosten p c r test is dit ook nooit gebeurd, waardoor nu wereldwijd een ondeugdelijke (voor corona) test wordt gebruikt, met alle gevolgen van dien.
    Al zou de Hond nog zo zijn best doen, deze schade zal hij nooit kunnen evenaren.

    In Duitsland komt er een proces o.a. tegen Drosten.
    Advocaat is o.a. Reiner Fuellmich, die ooit de fraudezaken tegen Volkswagen en Deutsche Bank heeft gewonnen.

    israelnationalnews.com/News/News.aspx/297626

    1. Piet151

     @Gerda2
     Die test is zeker wetenschappelijk ge-peer reviewed. De kritiek naar aanleiding daarvan is voor zover ik weet nog steeds in behandeling, o.m. bij het RIVM. De test is de meest gebruikte test en de overgrote meerderheid van de specialisten die ermee werken vinden het ook de meest betrouwbare. Een betere is niet bekend. Over de tekortkomingen (o.m. het verschil tussen besmetting en besmettelijkheid) ervan is nooit geheimzinnig gedaan, al vanaf het begin van de pandemie niet. En net als elke andere test, ook op heel andere terreinen, heeft ook deze een betrouwbaarheidsmarge. In het algemeen vindt men het allemaal zeer acceptabel en bruikbaar.

     In Nederland is door Viruswaarheid al een rechtszaak gevoerd over de toelaatbaarheid van de test en de kwaliteit van de overheidscommunicatie m.b.t. corona. Die hebben ze verloren.

     Wat er in Duitsland gebeurt weet ik onvoldoende. Ik heb niet de indruk, dat men daar wakker ligt van een proces. En of de uitspraak relevant is voor Nederland vraag ik me af. De wereldwijde signalen over corona en covid19 zijn overduidelijk en slechts een heel kleine groep mensen ontkent of negeert de pandemie. De discussie gaat vooral over de genomen en nog te nemen maatregelen en dat is altijd heel nuttig.

     1. Gerda2

      Ik zou mijn huiswerk maar eens gaan doen, Piet.
      Je vertelt weer sprookjes.
      Je doet uitspraken, terwijl je zo te horen niet goed op de hoogte bent.
      Drosten test is voor ingebruikname nooit ge-peer reviewed.
      Marjon Koopman was er ook bij betrokken.
      Ik hoop van harte dat ze zich ooit zullen moeten verantwoorden.

      We wachten geduldig af.

 5. gustav

  Het linkse sukkelige electoraat, gelooft alles dat Rutte naar buiten brengt, slikt het als ultieme waarheden!
  Liegen en bedriegen is alsook een (oneerbare) kunst

 6. Franz Biberkopf

  “Het gaat écht de goede kant op met het publieke sentiment over het Nederlandse coronabeleid.”

  Verantwoordelijke en professionele bestuurders laten zich niet leiden door het publieke sentiment.

 7. Spaanse_K0K

  Het tij is gekeerd!
  59% wil versoepelingen en eist: gooi de terrassen weer open!

  Zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen weer open kunnen,
  en willen ook andersoortige versoepelingen zien.

  Een opinie-pyromaantje is Michael zeker.

 8. kattekop

  Er is helemaal geen derde golf.
  Of er zelfs een 2de golf was betwijfel ik zelfs.
  Dat maken ze ons wijs want de midenstand /MKB is nog niet helemaal kapot gemaakt wat toch echt wel de bedoeling was van onze acteurs in den Haag.
  Lees great reset/ build back better.

  1. Monty

   ”de midenstand /MKB is nog niet helemaal kapot gemaakt ”

   Waarom zou de overheid dit willen?

 9. liefdevol rechts

  Zeker is het tij aan het keren, al geruime tijd maar nu begint het echt, het huidige beleid weet donders goed dat ze het niet langer kunnen tegen houden.
  Er zijn geen excuses meer voor links om de gehele bevolking in gevangenschap te houden.
  Als ze inzien dat de”grote reset” uitdraait op een grote flop dan hebben ze ook niets meer aan het verzonnen”gevaarlijk griepje”
  Aan alle mensen met gezond verstand: volhouden, de grootste meerderheid steunt jullie in de strijd voor de vrijheid.

 10. Realist

  De peilingen vd zogenaamde besmettingen worden qua hoogte bepaald door welk beleidt Rutte wil, heeft niks meer te maken meer eerlijkheid,

  1. Piet151

   @Realist
   O.k., volgens jou gaat het in Nederland op die manier. Zou inderdaad kunnen. Er is wel heel veel fantasie nodig om dat aan te nemen, maar toch. Maar in het buitenland dan?

   Toen onder Trump de besmettingscijfers maar bleven stijgen, het aantal doden eveneens, paste dat dan in dat beleid van Trump? Wilde hij het zo? Met Biden kan het niet te maken hebben, want die had in Amerika nog niets te vertellen. de Democraten idem. Maar hoe dan? Kwam dat Trump goed uit en hielp het hem naar de overwinning?

   En de Britse variant onder Boris Johnson. Kwam Johnson dat goed uit? Organiseerde hij de anto-corona campagnes zo, dat de ziekte even flink kon oplaaien? Zou kunnen, inderdaad. En dan? Wat moet er nu gebeuren?

   Zo zijn er talloze voorbeelden van over de hele wereld. Hebben de diverse overheden dit echt allemaal zelf gewild, voor eigen gewin. En zijn de resultaten naar tevredenheid?

   Wat een kinderlijk gezwets nu toch weer. Welke overheid had aantoonbaar zelf belang bij de corona-pandemie???

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.