Peilingen! Corona-faalhazen VVD stijgen een zetel naar 39, DENK en 50PLUS onderuit

In de laatste zetelpeiling van EenVandaag staan coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gezamenlijk op 76 zetels. De zetelverdeling blijft stabiel ten opzichte van de vorige peiling, maar ongeveer de helft van de kiezers is nog steeds niet helemaal zeker van hun stemkeuze.

Met minder dan een week te gaan voordat de stembussen opengaan voor de verlengde Kamerverkiezingen leidt de VVD nog altijd in de peilingen, zo blijkt ook vandaag weer nu EenVandaag de nieuwe cijfers bekend heeft gemaakt.

Coalitiepartijen
De VVD staat nog steeds aan kop met 39 zetels (+1). Ook de ChristenUnie krijgt er een zetel bij en staat nu op 6 zetels. Het CDA verliest een zetel en komt uit op 17, terwijl D66 stabiel blijft op 14.

Oppositiepartijen
De PVV en Forum voor Democratie blijven stabiel op respectievelijk 21 en 4 zetels. GroenLinks en de PvdA verliezen er één en komen op respectievelijk 12 en 11 te staan. De SP blijft steken op 10 zetels.

Qua nieuwe partijen worden alleen JA21 (+2) en Volt (+1) vertegenwoordigd. BIJ1, Code Oranje, de BoerenBurgerBeweging en de Piratenpartij halen te weinig stemmen voor een zetel, zo noteert het AVROTROS-programma.

Onzekerheid
Ondanks het feit dat de zetelverdeling nauwelijks lijkt te verschuiven is er een enorm aantal kiezers dat nog niet zeker over de partijkeuze lijkt te zijn, rapporteert EenVandaag ook. Vooral VVD en CDA kunnen hier enorme last van krijgen omdat bij die partijen het aantal onzekere stemmers relatief de grootste impact zouden kunnen hebben.

In het ergste geval, hoewel vrij onaannemelijk, zou een fatale blunder de VVD 25 zetels kunnen kosten en het CDA 12. Bij de linkse partijen (D66, SP, GroenLinks, PvdA) is het aandeel onzekere stemmers relatief het grootst en is het aandeel ‘zekere stemmers’ goed voor slechts drie zetels per partij. Genoeg kansen, dus, voor nieuwkomers om de hegemonie op links flink op te schudden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Monty

  Dat is vreemd.
  Vorige week stond de PVV nog 29 zetels en de VVD op 30.
  Wat is er gebeurd?

  1. Cycle25

   Niks, om 21:00 is de taart toch al verdeeld, zo lang de “ons kent ons” fabriek zijn eigen waren keurt zijn verkiezingen in dit land net zo corrupt als een dictatuur.

  2. werikke

   ik heb je al vaker uitgelegd dat er verschillende peilingen bureaus zijn met verschillende soorten mensen dus elk peilingen bureau eigen uitkomst. dus geen peil op te trekken . mijn bureau zegt 32 zetels voor PVV en 44 voor FVD .

   1. EvertB

    “mijn bureau zegt 32 zetels voor PVV en 44 voor FVD”

    Deze fantasie was ook de reden dat jij moest stoppen. Net als bijna 140.000 andere eenmanszaakjes.

 2. Sp@@nse_K0K

  De PVV en Forum voor Democratie blijven stabiel op respectievelijk 21 en 4 zetels.

  25 Zetels terwijl iedereen weet dat heel Nederland naar rechts wil.
  Dat kan alleen maar betekenen dat er gefraudeerd is met de peilingen.
  Oh, de peiling ging per post, ik weet genoeg.

 3. Monty

  De PVV+CDA + SP+ PvdA +CU + 50plus+SGP +fvd+ Ja21

  Samen goed voor 76 zetels. Het kan wel met een beetje overleg.

 4. Syrah

  Wout heeft humor – Corona faalhazen FVD.

  1. Jack Flash

   Suggestieve propaganda is de ultieme manier om politieke ambities te verwezenlijken cq te realiseren.
   Wat verrot zootje is het toch.

 5. Ellena29

  Ik durf te wedden dat de meeste mensen gewoon op doe rot koppen van Mark en Hugo blijven stemmen… niks is meer normaal hier..

 6. Meriadoc Brandebok

  In deze peiling hebben alle linkse partijen bij elkaar (PvdA + SP + GL) nog minder zetels dan alleen de VVD. Goede genade, de linkse partijen lijken een giga-nederlaag tegemoet te gaan.

  1. Cootje

   Linkse partijen zijn in geheel Europa uitgekotst , die hebben er altijd voor zich zelf gezeten en nog ,hun verdien model is het armoede model en de thee cultuur .

 7. dinaro

  Vol=VOL….dat hebben de meeste mensen nog niet begrepen.
  Tot….de zogenaamde volgende generatie ( waar vooral links het over heeft)
  zonder huis komen te zitten!
  Alles moet wijken voor de volgende generatie’s….
  No1 is dat Nederland overvol is, en daar wordt niets tegen gedaan.
  Ons sociale vangnet stelt over geringe tijd helemaal niets meer voor.
  Rutte en de VVD worden beloond, die kunnen verder met hun afbraak
  van Nederland.

 8. Cootje

  Wij wensen Rutte en zijn tevreden achterban veel Corona plezier , om de boel tevreden te houden in jullie de 4de golf en in oktober de 5de golf en dan is 20221 weer succesvol verlopen voor Rutte . Op marktplaats advertenties van terrassen te koop en de winter en zomerkleding van de retailers voor een zacht prijsje uit de faillissementen verkopen . De stem op Rutte pakt geweldig uit en je krijgt wat je verdient met zoveel vertrouwen , 2021 wordt een leuk jaartje op zeker voor Europa met de zuid Europese opvreters

 9. CZ

  Dat FVD gaat winnen is evident!

 10. liefdevol rechts

  Geloof het maar niet, de media is ons weer een rad voor de ogen aan het draaien.
  Pas na de verkiezingen zal het duidelijk worden en kan de media weer gaan framen omdat ze het weer niet gehaald hebben

 11. LifeBuddy

  Vreemd. Overal zie ik vvd/cda posters met alleen maar bloksnorren erop! Of, leven wij in zo een Dictoriaal arisch sLinks land?

 12. Joachim Ziemszen

  “ Bij de linkse partijen (D66, SP, GroenLinks, PvdA) is het aandeel onzekere stemmers relatief het grootst”

  Die onzekerheid betreft vooral de keuze binnen dit linkse blok. Ik voorspel dat in die verdeling Kaag de hoogste ogen gaat gooien.

 13. Joachim Ziemszen

  Er is onzekerheid over de keuze bij veel kiezers maar die blijft altijd binnen een zekere bandbreedte. Kiezers die twijfelen om op PVV of FvD te stemmen zullen voor het overgrote deel binnen die bubble blijven. Op grond van deze peiling kan met grote zekerheid worden voorspeld dat PVV en FvD samen rond 25 zetels kunnen halen maar waarschijnlijk iets minder. De overige rechtspopulisten geef ik in de stembusuitslag weinig kans.

 14. Rieks

  De verkiezingen komen eraan en ik weet nog niet precies op wie te stemmen. Misschien een kleine rechtse nieuwe partij? Maar die spelen geen rol straks. Niet stemmen? Neen daar is de democratie toch te kostbaar voor.
  Bij alle overpeinzingen dacht ik aan het CDA en hoe die partij Nederland heeft laten vallen in de afgelopen 20, 30 jaar. Tuurlijk, niet alleen het CDA, ook andere partijen deden dat maar van het CDA had je toch anders verwacht. En het bleek gewoon een meelopersclub die alle principes, NL items liet vallen: de EU, Zwarte Piet, het homohuwelijk (in 1998 was men nog faliekant tegen), gemeentelijke herindeling, de toestroom van vluchtelingen en gelukzoekers, de klimaatgekte, de aftakeling van het onderwijs. Men stemde slap mee met VVD en PvdA. Het CDA zou het verdienen wanneer het zou verdwijnen.

  1. dinaro

   KOP + SPIJKER @ Rieks!

 15. de ziender

  De duivels van 66 gaan de verkiezingen “winnen”… Hoe laat zich raden… Kaag nieuwe baas,,,

  1. werikke

   ja de NPO doet niets anders dan D666 promoten en die Kaag vind ik echt een van de ergste

 16. Kharm

  De volgende oorlog zal een burger oorlog zijn .
  tegen onze regering en tegen de EU.
  De euro kwam dat was makkelijk , maar voor wie dan.
  Normale bedrijven handelden altijd al dollar of ponden dus gebruikten wisselen van gulden naar Franken of liere niet.
  Ook ging het al in Engels taal veelal
  Open grenzen het meeste vervoer ging al in transit
  Het was goed voor de economie , klopt de rijken werden rijker de armen armer .
  Dus stem PVV en we gaan weer als echte Nederlanders over zee .
  Want bij 1 Europa vanuit Brussel geregeld . worden wij weggestemd bij meerderheid van stemmen door de middellandse zee landen met onze 17 miljoen inwoners , tegen Frankrijk 67 miljoen Spanje 47 miljoen Italië 60 miljoen Griekenland 11 miljoen .
  Dus wij met onze 17 mil tegen 142 miljoen zijn bij voorbaat de grote verliezers

 17. Patt

  Kabinet bekend vvd-cda-d66-pvda. Stemmen geen nut en weer 4 jaar klagen.

 18. leonvds

  Gewoon een kabinet met VVD, CDA en PVV. Zo moeilijk kan het niet zijn. Een (extreem) links kabinet gaat echt geen stand houden. De kiezer wil over rechts dus het wordt tijd dat daar naar geluisterd wordt!

  1. Max Aue

   Ze hebben het een keer geprobeerd met de PVV en dat werd een ramp.

   De huidige, succesvolle, coalitie krijgt bij deze verkiezingen waarschijnlijk opnieuw een meerderheid. Het zou dom zijn dit winnende team te veranderen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.