[Podcast] De Zuilcast #1 met Sid Lukkassen: Hans van de Breevaart over populisme en SGP, concurrenten of bondgenoten?

In de eerste aflevering van de Zuilcast, de nieuwe podcast van Sid Lukkassen en Daan Boshoven, praten de twee heren met Dr. Hans van de Breevaart, auteur van het boek Concurrent of Bondgenoot, over een mogelijke alliantie tussen christelijke politiek en populisme. Hoewel dit een buitengewoon interessant werk is wordt het boek niet opgepakt door de media. Niet zo gek, want Van de Breevaart schopt toch wat heilige huisjes omver en heeft een perspectief dat bepaald niet gewaardeerd wordt door het mediakartel.

Het idee achter het onlangs verschenen boek Concurrent of Bondgenoot was dat auteur Hans van de Breevaart de opkomst van het populisme en de drijfveren erachter wilde agenderen onder SGP’ers. Hij is zelf als onderzoeker verbonden aan het wetenschappelijk instituut van de partij. “Waar gaat het nu werkelijk om bij het populisme? Je kunt er tegen ageren, wat mij betreft vanuit de onderbuik,” want dat is wat vooral gebeurt meent Van de Breevaart. Maar hij is het daar niet mee eens. Hij ziet dat Thierry Baudet en Geert Wilders het ene zeggen, maar dat de media vervolgens er iets anders van maken. Juist als SGP’er wil hij kijken naar waar het populisme werkelijk over gaat, en of dat tot iets anders leidt dan wat de media én de oude politiek er steevast van maken.

Wat dit gesprek zo ontzettend interessant maakt is dat Van de Breevaart natuurlijk afkomstig is uit een nest dat óók marginaal is. Juist daardoor heeft hij wat sympathie voor de zogenaamde “populisten,” die ook “in de marge” zitten. Opvallend is daarbij dat Abraham Kuyper, toen die opkwam, óók werd aangeduid als “populist,” aldus Van de Breevaart die niet alleen theoloog is, maar die ook geschiedenis gestudeerd heeft.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

En dan goed nieuws voor DDS-lezers! Want Sid Lukkassen en ondergetekende hebben afgesproken dat we een samenwerkingsverband aangaan met deze podcast. Er zijn drie opgenomen. Dit is de eerste aflevering. De andere afleveringen volgen morgen (Paul Cliteur) en overmorgen (met Wybren van Haga). Daarna zijn we bij… en zullen nieuwe afleveren van de Zuilcast in première gaan hier op DDS!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. EU_K0K

  Er zijn drie opgenomen.
  Dit is de eerste aflevering.
  De andere afleveringen volgen morgen (Paul Cliteur)
  en overmorgen (met Wybren van Haga).
  Daarna zijn we blij met onze liquide middelen.

 2. de ziender

  Ach ach, de SGP keurt kindermishandeling goed en is een kennelijke voorstander van het huidige fascistische systeem. In korte tijd een echt walgelijke partij geworden.

  1. Max Aue

   Dat klopt, ook de SGP radicaliseert langzaam maar zeker naar extreem-rechts.

 3. Hamer Sikkel

  De SGP bestaat bij de gratie van vijf kerkgenootschappen in NL.
  De Christelijk Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Gemeente, de Gereformeerde Bond, de Hersteld Hervormde Kerk en de Oud Gereformeerden zijn het resultaat van jarenlange afsplitsingen en scheuringen binnen de Protestants Gristelijke geloofsgemeenschap.
  Al die schisma’s en dwalingen hebben ertoe geleid, dat die gelovigen – dus ook hun politieke vertegenwoordiging – behoorlijk geradicaliseerd zijn.
  Maatschappelijke uitsluiting van vrouwen, homo’s, televisie, vaccinaties en seculiere wetenschap zijn hiervan het trieste gevolg.
  En helaas met een bikkelharde en soms zelfs gewelddadige dogma.
  ⁉️

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.