Rutte negeerde Omtzigt-advies over vaccins, dat blijkt kapitale fout: we hadden al bijna gevaccineerd kunnen zijn

Demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge blijken een kapitale fout te hebben begaan. Zij hebben de kans laten lopen om flink te investeren in het effectieve ‘Oxford-vaccin’ én daarbij een voorrangspositie te bedingen. Hadden ze dat wel gedaan, dan was Nederland inmiddels al bijna volledig gevaccineerd.

De Britten waren vorig jaar bereid om de portemonnee te trekken voor de ontwikkeling en de productie van het veelbelovende ‘Oxford-vaccin’. De Universiteit van Oxford zocht vorig jaar februari al naar partners om het coronavaccin, dat toen nog in ontwikkeling was, te gaan produceren. Al vrij snel hadden ze Halix in Leiden op het oog. Een derde van de door de Britse regering geïnvesteerde 75 miljoen euro zou naar Halix gaan voor de productie. Maar omdat ze op nog grotere schaal wilden produceren, was er nog eens 10 miljoen euro nodig. Oxford keek daarvoor naar de Nederlandse overheid.

Eén van de betrokken wetenschappers komt via via uit bij CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Op 28 april (2020) zit Omtzigt bij premier Rutte in het Torentje. Hij legt Rutte de concrete vraag van Oxford University voor om die 10 miljoen euro te investeren.

Een dag later krijgt Rutte een schriftelijk verzoek voor de investering en wordt aangeraden om te bellen met Halix-directeur Alex Huybens. En vanaf dat moment gaat het compleet mis.

AstraZeneca en Oxford University kondigden twee dagen na het gesprek tussen Rutte en Omtzigt aan te gaan samenwerken. Begin mei volgen Nederlandse ambtenaren de instructie van die brief op en bellen met Halix. Vanuit dat bedrijf krijgen ze echter te horen dat een investering “niet meer aan de orde was,” waarschijnlijk vanwege de samenwerking tussen AstraZeneca en Oxford.

Toch had Nederland eigenlijk nog gewoon kunnen investeren, als de ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid éven verder hadden gekeken dan alleen Halix, en met AstraZeneca of Oxford University hadden gebeld. Dan had Nederland nu de eerste miljoenen doses zélf kunnen gebruiken en was bijna het hele land al gevaccineerd geweest. Via de NOS:

“Inmiddels worden er bij Halix volgens de Europese Commissie iedere maand zo’n 6 miljoen doses vaccin gemaakt, genoeg om 3 miljoen mensen mee te vaccineren.”

Die levensreddende kans hebben Rutte en De Jonge dus gewoon voorbij laten gaan. En wat deed De Jonge een maand na de gesprekken met Halix wél? Hij richtte de “inclusieve vaccin-alliantie” op. Samen met Duitsland, Frankrijk en Italië sloot Nederland al snel daarna een overeenkomst met AstraZeneca over de levering van vaccins. Niet op tijd investeren in vaccinproductie, maar wel afspraken maken over een eerlijke verdeling met landen die vele malen groter zijn dan wij… Het is ongekende onkunde!

Het gevolg mag duidelijk zijn: Nederland zit al bijna vier maanden in een heel strenge lockdown, terwijl de vaccinatie zeer traag voortkabbelt. En de politiek verantwoordelijken? Die blijven lekker zitten. Ja hoor, waarom ook niet?!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. StemPzeweg

  Rutte en de Jonge hebben episch gefaald in hun crisismanagement en het is werkelijk onbegrijpelijk dat Nederland deze faalhazen beloond heeft in de verkiezingen

  1. rafi

   Dit nieuws is van na de verkiezingen. Misschien blijkt morgen na het debat dat Rutte weggestuurd wordt om zo het vertrouwen te herstellen, wat nieuwe verkiezingen betekent. Misschien dat de kiezers dan beter weten.

  2. coenzoon

   vind net deze !

   frappant omdat in 2018-2019 geen corona was.
   Kennelijk had men covid in voorbereiding de leugenaars

   h**ps://ec.europa.eu/health/sites/health/files/vaccination/docs/2019-2022_roadmap_en.pdf

  3. Marija

   Zij hebben gefaald en de kiezers ook.
   Wij zijn gewoon dom dat
   wij die clowns nog geloven ook.
   In een land vol blinden is eenoog koning.

 2. C.A.Barstow

  Hieruit blijkt weer overduidelijk dat een groot deel
  van het stemvee volkomen hersenloos heeft gestemd.

  Rutte is een smeerlap, alleen als het over de inning van de belastingen gaat begaat hij geen blunders, dan weet hij het klootjesvolk feilloos te vinden.

  1. Max Aue

   Wel opmerkelijk dat veel reaguurders hier nu betreuren dat er niet meer vaccinaties hebben plaatsgevonden.

   1. usb3.0

    Nee hoor maxje dit lieg jij

   2. rafi

    Het punt is dat ze gefaald hebben in hun beleid. Dat ze incapabel zijn. De inhoud van het beleid is dan irrelevant. Vervelend dat dit weer jou uitgelegd moet worden. Proleet.

   3. coenzoon

    veel reaguurders binden onze roverheid gewoon vast aan haar afspraken ! dat zegt niet dat ze voorstander zijn van vaccineren domme jongen

 3. Fax uit Darmstad

  Wat kost het Nederland dat er geen vitamine D aan de bevolking wordt geadviseerd?
  Er is berekend dat deze uitkomen op 4000 extra sterfgevallen!
  Finland en Noorwegen doen vitamine D in hun melkproducten en daar is de percentuele sterfte door Covid-19 vele malen lager, ook in gebieden met dezelfde bevolkingsdichtheid als in West-Nederland.
  Vaccinatie van sommige influenza stammen verloopt minder goed bij vitamine D tekort.
  Tenslotte is er een studie in een Amerikaans tijdschrift dat concludeert dat een te lage vitamine D bloedspiegel bij opname van een Corona patiënt een 3,87x hogere kans geeft om die opname niet te overleven.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468980/

  1. Pauline Kummer

   Geeft een opname meer kans op niet overleven wanneer het om een patiënt gaat met Covid en een te laag vit.D gehalte? Dat kan toch niet aan een opname liggen. Want dan zou je zeggen niet opnemen.

   1. Fax uit Darmstad

    Uw weet overduidelijk niet wat de nadelen zijn van beademing zijn.

    1. coenzoon

     paulientje weet heel veel niet , decadente tróllen doen zich wel bespraakt voor

     1. Fax uit Darmstad

      Paulientje ligt al samen met beuki en auxi op bed.

 4. usb3.0

  Kijk dit is wat leugenclown rutte bedoeld met miljarden investeringen in de zorg

  1. Max Aue

   bedoelt

   1. usb3.0

    Het probleem van taalnazi’s als maxje, is niet zozeer het walgelijke moralistische toontje dat maxje steeds uitslaat, maar dat maxje door zijn gezever de aandacht verschuift van de inhoud naar de vorm, waardoor de discussie stopt.
    Dé tactiek om zijn gebrek aan argumenten te verhullen.

    1. CZ

     @USB: Welke discussie? Met Max met Velenamen kun je nooit discussiëren.
     Wahahahaha… 😛

     1. usb3.0

      Dat dan weer wel

 5. Max Aue

  Achteraf kijk je de koe in z’n kont.

  1. Fax uit Darmstad

   Daar heeft u zeker wat te vaak ingezeten.

  2. StemPzeweg

   Je kunt beter te veel bestellen en ze niet nodig hebben. Dit is echt een faal actie van jewelste. Vooruitplannen is niet aan iedereen besteed

  3. usb3.0

   maxje kijkt graag in kontjes natuurlijk, liefst jonge jongetjes

  4. rafi

   leer je het nou nooit?

  5. rafi

   haar kont dus

 6. Monty

  Achteraf kijk je een koe in zijn kont.

  1. StemPzeweg

   Je kunt beter te veel bestellen en ze niet nodig hebben. Dit is echt een faal actie van jewelste. Vooruitplannen is niet aan iedereen besteed

  2. rafi

   haar kont

 7. Egbert van Zutphen

  Het falen van Rutte en de Jonge is waarschijnlijk een geluk bij een ongeluk.
  Volgens veel virologen en vaccin-experts is het vaccineren van gezonde mensen tijdens een pandemie zeer dom en gevaarlijk.
  Google bijvoorbeeld maar eens naar de mening van de Belgische topviroloog Geert Vanden Bossche.
  Dus misschien zijn we onze prutsers in het kabinet straks wel dankbaar voor hun verregaande onbekwaamheid.

  1. Buiswater

   Ja Egbert, ik denk dat de ruim 10.000 bedrijfjes hier ook zeer dankbaar om zijn.

 8. Mar

  Als je ziet hoe het vaccineren verloopt, had het geen moer uitgemaakt. GGD en andere betrokken instanties krijgen de boel niet op de rails.

  Het heeft ook geen goed gedaan dat als een bepaalde groep begon te roepen om voorrang het hele schema weer werd omgegooid.

 9. STOP FVD

  Ik ben het een keer met de schrijver eens, zucht!

 10. Piet Klein

  Dat Rutte een los vliegend projectiel is geworden is meer dan duidelijk. Kennelijk voelt en waant Rutte zich de onaantastbare leider van NL die per decreet kan regeren. Helaas zijn de resultaten slecht, een land dat naar een middenmotor in economisch opzicht is afgezakt, weggeven van geld aan rijkere Italianen, maar mogelijk steken de Duitsers er toch een stokje voor, Rutte gaat vaak met ambities naar Europa voert een politiek theater stukje op en komt met lege handen thuis, een mislukt klimaat akkoord, een mislukt pensioen akkoord, een huizen markt volledig uit het lood, een ECB die maar geld mag blijven bijdrukken en vervolgens willen ze uw geld niet hebben, een rente gelijk aan nul of zelfs negatief, duurste openbaar vervoer in Europa, een van de duurste zorgstelsels van Europa en verloederde ouderenzorg, onvoldoende capaciteit op ICs, onvoldoende ziekenhuisbedden (/personeel), een toeslag affaire etc. Een toeslag affaire met duizenden zwaar gedupeerden NL-ers, vervolgens het proberen te dumpen van Omtzigt via formatieonderhandeligen. Nu nog steeds demissionair minister president begint hij zonder last of ruggespraak als onaantastbaar leider van NL afspraken te maken met Merkel, Draghi, Macron etc. over vaccinatie plannen terwijl hij in huis er in redelijke mate een potje van heeft gemaakt. Als Rutte morgen door mag gaan doordat formatieplannen voor een Rutte IV doorgang vinden zal hij zich nog onaantastbaarder gaan voelen, wordt er nog meer machtspolitiek gevoerd zoals richting Omtzigt.

  Maar je kunt Rutte als gekozen kamerlid niet naar huis sturen. Men krijgt Rutte alleen weg als een zodanig groot aantal politieke partijen het vertrouwen in Rutte opzegt dat er niet meer te formeren is met hem. Ze moeten nu melden dat ze niet in een Rutte IV willen deelnemen. Voor de meeste partijen zal dat voordelen opleveren omdat ook zij af zijn van willekeur en de macht die Rutte nu uitoefent dankzij zijn electorale positie en kennelijk de onaantastbaarheid die hij nu voelt. Politieke partijen zullen meer tot hun recht kunnen komen als het politiek landschap verandert. Het kan zijn dat er geen kabinet te vormen is. Deze partijen moeten ook duidelijk maken dat ze geen minderheidskabinet gaan steunen. D66 zal misschien niet erg duidelijk een standpunt innemen maar mocht Rutte moeten verdwijnen dan zullen zij de champagne opentrekken omdat er tussen vermoedelijk de 5 tot 20 zetels te verdelen zijn en zij een serieuze kandidaat zijn om de grootste partij te worden als het electoraal beeld zich doorzet.

  Het aller belangrijkste is dat Rutte uit de macht gaat omdat hij slechte resultaten neer zet maar het allerergste is dat hij bereid is de democratie en personen middels machtspolitiek onder druk te zetten.

  1. Fax uit Darmstad

   Piet

   Ik ben het niet helemaal met u eens. Dat betekent niet dat ik vind dat Rutte deze “crisis” goed aanpakt.
   Vanaf zijn aantreden 10 jaar terug heeft Rutte alleen maar crises meegemaakt.
   Ook daar zijn fouten gemaakt maar dat had minder impact op een ieder z’n persoonlijke omgeving.
   En over de toeslagen affaire ga ik het niet eens hebben, het is een grote farce.
   Ik zou niet op de VVD stemmen, maar een paar credits als bestuurder verdient Rutte wel.
   Het zullen er niet veel zijn, maar het gebrek aan denkvermogen in de rest van Nederland is hier credit aan.

   1. Piet Klein

    Rutte heeft een aantal sterke kwaliteiten, aimabel in de omgang, uitstekende media performance, sterke marketing kwaliteiten en het vermogen bijvoorbeeld om de media in te pakken maar is inhoudelijk zeer zwak. Dat hij ons door crisissen geloodst zou hebben kan ter discussie te gesteld worden. Steeds heeft Rutte er voor gekozen geld bij de burgers weg te halen en niet in de economie te investeren. We hadden er een stuk beter voor gestaan met een andere aanpak. En ook nu weer zien we dat er plannen gemaakt worden om de burger weer meer te pakken. Kijken we naar de aanbevelingen van de DNB dat mag je je borst nat maken. Een onzinnig rapport want de DNB stelt zich politiek op en moet alleen maar de waarde van de euro en het toezicht op de banken e.d. voeren. Hoewel Rutte en de VVD zich graag presenteren als de ondernemers partij dat is een imago dat niet klopt. Rutte is boekhouder die alleen de burgers weet te pakken ondernemen is blinde vlek. Netto betekent dit dat we door crisissen heen gerold zijn, we één van de matigste groei cijfers in Europa hebben, gezakt zijn op de internationale ranking van de prestaties van economieën. Als je “een andere functie” voor Rutte zoekt maak hem marketing manager met een verbod zich met de inhoud te bemoeien. En ik deel je mening dat mede door de media het denkvermogen van Nederland er credit aan is.

 11. Drollevanger

  Rutte wordt de eerste 20 jaar nog niet weggestuurd. Dat hebben de Media met de grachtengordel al besloten
  Een sturend berichtje hier, een zogenaamd burgermeester-lekje daar en de Media en het Kartel zitten weer jaren onder de pannen.
  Daar kun je mensen op trainen. Dat heet mediatraining.

 12. Drollevanger

  Rute met zijn VVD heeft ons weliswaar door crisissen heengeloods zoals zijn aanhangers beweren.
  Maar dat waren meest crisissen die hij eerst zelf had veroorzaakt.
  Daarnaast trekken hij en zijn club zich niks van het volk aan, zie de Oekraine- referendum, of het niet uitbetalen van de Groningers, de toeslagen affaire.
  Het begon al met het NEE van het volk tegen de huidige EU. Het maakt Rutte niks uit wat het volk zegt.
  Zie de doorlopende asieldrama. Dat stopt onder Rute en de VVD nooit, terwijl het in bv Hongarije uitstekend werkt. Dus het kan prima. Zie ook Denemarken nu.
  Erdogan maakt van de oudste kerk van Europa, de Hagia Sofia, gewoon weer een moskee en je hoort er hier niemand over. Rutte zeker niet.
  Ik liep in een naburige stad, en zou me doodschrikken toen een Arabier vanaf een toren begon te schreeuwen dat zijn god de grootste is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.