Rutte en medeverantwoordelijken toeslagenaffaire komen er gewoon mee weg: worden niet strafrechtelijk vervolgd

De regering gaat geen opdracht geven om premier Mark Rutte en andere medeverantwoordelijken voor de toeslagenaffaire strafrechtelijk te vervolgen. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus volgt daarmee het advies van de Hoge Raad op. Dat meldt het AD.

Bijna negentig gedupeerden deden begin dit jaar aangifte tegen (oud-)bewindslieden Mark Rutte, Lodewijk Asscher, Eric Wiebes Wopke Hoekstra, Tamara van Ark en Menno Snel. Zij zouden zich volgens advocaat Vasco Groeneveld schuldig hebben gemaakt aan ambtsmisdrijven. En dat is niet zo gek, want de toeslagenaffaire blijkt al ruim 15 jaar bezig te zijn en in al die tijd heeft geen van hen er ook maar iets aan gedaan. Sterker nog, ze hebben het zelfs actief proberen toe te dekken.

Maar de Hoge Raad heeft even naar de zaak gekeken en concludeert dat er “geen aanknopingspunten” voor een opsporingsonderzoek waren, dus niks aan het handje! Nu is het aan de Tweede Kamer om expliciet de opdracht te geven om wél tot vervolging over te gaan, anders gebeurt er helemaal niets. En welke partij durft het nu nog aan om die opdracht alsnog te geven? De PVV of FvD misschien, maar die krijgen nooit genoeg steun. Dan zijn je kansen op samenwerking met de VVD of het CDA namelijk direct vervlogen.

Rutte en zijn kompanen wordt nu de hand boven het hoofd gehouden door de Hoge Raad. En wie alsnog gerechtigheid wil die riskeert serieuze (politieke) consequenties.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. usb3.0

  Er zijn er hier een aantal die dit van harte toejuichen natuurlijk, we weten allemaal welke imbecielen dit zijn natuurlijk, maar om even een hint te geven, het zijn de structureel tegendraads links reagerenden…

  1. Linksbuster

   Rutte wordt als beloning zelfs voor de 4e keer minister president….triest maar waar.

   1. halo1

    Omdat hij meebuigt met links .. kan je ook zeggen dat hij links kleinhoudt.. een grote verdienste.. wat vind je daarvan?

  2. halo1

   Van harte toejuichen doe ik dit, bepaald niet links gezind zijnde, niet.. maar ze vervolgen.. op grond van het feit dat het voornamelijk allochtonen betrof.. zou ik pas echt “imbeciel” vinden Dat jij als PVV-fan nou ook zo meegaat met dat linkse frame!! Voor mij weegt het onrecht van de multi-culti-waanzin zwaarder dan dit “onrecht”.. het is afwegen.

   1. usb3.0

    halo1 maakt het racistisch, de desbetreffende ambtenaren gewoon vervolgen op basis van het overtreden van de wet, als `halo1 1km te hard rijdt krijgt halo ook een bon, dat vind halo normaal maar vele, waaronder ik, vinden dat “idioot”
    halo drinkt liever een kopje thee en een foeigesprekje, ik zeg keihard aanpakken..

    1. halo1

     In 25 % van de gevallen was wel degelijk sprake van (allochtonen)fraude.. die krijgen nu dus ook verschoning + compensatie (30000).. dat zou Wilders moeten zeggen i.p.v. mee te huilen met links..

 2. Cootje

  In een bananen republiek met D66 rechters en een uitstekend old boys netwerk is er geen vuiltje aan de lucht voor de verdachte delinquenten . De ene hand wast de andere hand

  1. Emma Louise

   Jouw vertrouwen in onze internationaal geprezen rechtsstaat verdient wel bijstelling, @Cootje.

   Uit ’s lands grootste dagblad:
   Procureur-generaal bij de Hoge Raad, Jos Silvis, schrijft in zijn onderzoeksverslag dat de problemen in de toeslagenaffaire het gevolg zijn van wettelijke tekortkomingen. Dat voor ouders in het toeslagensysteem grote problemen kunnen ontstaan „is bij het opstellen van de wetgeving niet onderkend.” Belangrijke juridische middelen voor rechtsbescherming zijn door de wetgever indertijd niet in de wet opgenomen.

   De problemen hangen volgens de leider van het parket bij de Hoge Raad niet samen met vervolgbare ambtsdelicten van bewindspersonen. „De aangifte is grotendeels gebaseerd op de ondervraging door een parlementaire commissie. Wettelijk mag die ondervraging niet als bewijs worden gebruikt in een strafvervolging.” Silvis geeft aan dat „in een systeem van parlementaire democratie de politieke verantwoording voorop hoort te staan.”

   1. Cootje

    Dus de conclusie de onder ede gehoorde sub bewindslieden en ambtenaren mogen liegen en bedriegen en de bijstelling is dat in de bananen republiek of narcotica staat onder de mom van de hoge raad uitstekend werkt voor het old boys netwerk . Jos Silvis dineert niet met de slachtoffers van de toeslag affaire , volgens mij heeft hij als rechter Jos B ten onrechte tot 18 jaar veroordeeld de grootste dwaling in de rechtspraak . Dus ook dankbaar gebruik gemaakt old boys netwerk . Dus geprezen rechtsstaat ??

 3. Eppo123

  What’s new?

 4. AidemediA

  Klasse justitie !! De boven het klootjesvolk gestelden, komen overal mee weg. En pinokkio en z’n slaafjes gaan vrolijk verder.

 5. liefdevol rechts

  “En welke partij durft het nu nog aan om die opdracht alsnog te geven? De PVV of FvD misschien, maar die krijgen nooit genoeg steun”
  Ach, even wachten tot na de verkiezingen en het dan even in orde brengen, dan herleeft de democratie terug zoals het moet

  1. Nostradamus

   Daarom is het belangrijk dat de PVV de grootste wordt. Om met de VVD en FVD te kunnen regeren zal Rutte uit de politiek stappen en dan kan hij berecht worden. Win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win win situatie.

   1. Vanduinen

    wím of wín? Wie wil er met de hekkesluiter FvD regeren?

 6. gustav

  Guillotine, hakbijl, kokende pek met veren, strop, schandpaal, rekbank, zijn methodes/instrumenten waarmee ik graag het kartel zou willen behandelen!

  1. right

   gustav@
   Wat heeft je voorkeur?

 7. Meriadoc Brandebok

  Ik vind dit een goede zaak. Uiteraard hebben de ministers niet opzettelijk mensen kapotgemaakt. Het betrof een fatale combinatie van onkunde, regelzucht, incompetentie, omstandigheden en het niet willen toegeven van fouten. Want het toeslagendebacle stamt wel uit het feit dat andere, minder onschuldige, allochtonen de Belastingdienst goed hebben belazerd. Vergeet dat niet!

  1. Jack Flash

   Handen schudden of meer of minder roepen is ook véél erger.

   Stem PVV/FVD.

  2. Linksbuster

   Quote…Het betrof een fatale combinatie van onkunde, regelzucht, incompetentie……..
   Ziedaar een perfecte omschrijving van het kabinet rutte…hulde bokje!!
   Wel tegen het zere been van biberfranz..hij omschrijft deze lieden als ” fatsoenlijke en bekwame bestuurders”…lol!

   1. Meriadoc Brandebok

    Fouten maken is menselijk.

    1. Nostradamus

     Pinokkio kan wel wat menselijke trekjes hebben maar het blijft een houten pop.

    2. O.k.

     Deze fout kwam door algoritmes en die zijn niet menselijk. Wel bij de les blijven dit is volledig bewust zo ingevoerd en uitgevoerd zonder na te denken hoeveel mensen eraan onderdoor gaan. Rutte en alle verantwoordelijke horen vervolgd te worden.

  3. Nostradamus

   Niet opzettelijk? Ben jij een struisvogel?
   Dat was nu juist het hele punt van dit verhaal. Hier zit een opzet achter. Die mensen zijn bewust kapot gemaakt.

  4. Cootje

   De onechte kindertjes van de eerste generatie gaan haast met pensioen in hun land .

  5. Cootje

   Ze zijn onder ede verhoord ?

 8. Franz Biberkopf

  De Hoge Raad kwam tot de juridische conclusie die elke eerste jaar rechtenstudent en elk normaal mens al op het eerste gezicht kon trekken.

  Dom artikel, dit.

  1. Nostradamus

   Domme opmerking, dit.
   De slachtoffers hebben er niets aan. De schuldige eindverantwoordelijk blijft aan de macht en moeten ze de komende jaren wellicht nog als hun Premier zien. Ik ben blij dat het mij niet is overkomen.

   1. Franz Biberkopf

    Dat klopt, de slachtoffers hebben er niets aan, aan een juridische vervolging van ministers overigens ook niet.

    1. Cootje

     Je zal afhankelijk wezen van een man die de grootste gerechtelijke dwaling op zijn naam heeft staan , en ondanks dat foutje is gepromoveerd tot procureur hoge raad , dan is het old boys netwerk en bananen carroussel uitsteken vertolkt .de slachtoffers toeslagen zijn van het kaliber Jos B . De onder ede gehoorde bewind personen en ambtenaren zijn van het kaliber dineer vrienden

    2. usb3.0

     Toch wel zeer opmerkelijk de selectiviteit die franzje hier steeds ten toon spreid als het gaat om de “rechtsstaat”, typisch d666

  2. Cootje

   ?????

 9. O.k.

  Zo ziet men maar hoe het onrecht systeem weer zegevierde.

  1. Nostradamus

   Het “ongekend onrecht” systeem van de Pinokkio doctrine.

 10. JFU

  Zo gaat dat in een corrupte dictatuur.

  1. Kleurloze Politiek

   Aangezien de onderste steen nog lang niet naar boven is gehaald.
   Zo blijkt nu dat dit al voor 2007 speelde dus tja dat was nog in de tijd van regering Balkende 2

   1. usb3.0

    Allemaal aanpakken, mensen die belastingschuld hebben worden ook keihard aangepakt

 11. Kleurloze Politiek

  Een moeilijke beslissing..

 12. ikweetwatikwil

  Onze regeringen hebben nooit goed nagedacht aan de gevolgen van “kom er maar in ”
  Alles loopt spaak . Belastingdienst , zorg, onderwijs, woningnood, zelfs corona , Opsluiten van heel Nederland. Het is om de brij heen lopen. De PVV is de enige partij, die daar rond uit over is. Het heeft veel te maken met misbruik.

 13. Xyz1234

  De masochisten in dit land zullen blij zijn met dit nieuws.

 14. Tom Bombadil

  Rules for thee but not for me.

 15. Kleurloze Politiek

  Ik denk niet dat je dit kabinet op de corona maatregelen moet afrekenen..
  Tenslotte zijn zij ook een soort patiënten die op advies en vertrouwen van de arts medicijnen in moeten nemen waarbij er geen honderd procent garantie is dat zij ook daadwerkelijk er van genezen..

  Het zijn bewindslieden en geen virologen..

  1. usb3.0

   “Ik denk niet dat je dit kabinet op de corona maatregelen moet afrekenen..”

   Ja wel degelijk! en dit gaat hier niet over, het allerergste is nog dat jij dit vergoelijkt dat de verantwoordelijken niet worden vervolgd…

  2. Franz Biberkopf

   Dat denk ik ook, elk Kabinet had globaal hetzelfde beleid gevold, zoals dat globaal ook in alle andere landen plaatsvindt.

   Een demagogisch nummer maken van corona, zoals het FvD doet, is onzindelijke politiek.

   1. Franz Biberkopf

    gevold = gevolgd

   2. usb3.0

    franzje rechtvaardigt hier fout vvd toeslagen beleid, door het gewoon ergens anders over te hebben en de FvD erbij te halen, als je het over achterlijken hebt is franzje toch wel een wereldkampioen, onze toetsenbord terrorist

 16. C.A.Barstow

  Natuurlijk niet!
  Had u iets anders verwacht dan?
  Onder huichelachtige, misleidende landverrader Rutte kan en mag alles.

  Stem die smeerlappen weg,
  Stem FvD/PVV.

 17. Lucky Luke

  Nederland staat al op de lijst van corrupte landen, het is allemaal vriendjespolitiek en dat pulp houdt ekaar altijd de hand boven het hoofd, Nederland heeft als één van de weinige landen ter wereld een wet waardoor je de overheid niet kunt aanklagen, dus over corruptie gesproke,. Ze kunnen dus met alles wegkomen waar u en ik voor gestraft zouden worden,

 18. rexm

  Rutte, de Honnecker van Nederland, hoelang nog.!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.