Lol! Rutte is D66 lekker aan het stangen: ‘Eerst formeren met JA21 of ChristenUnie, daarna pas met links’

VVD-leider Mark Rutte heeft aangegeven eerst een coalitie te willen vormen met JA21 of de ChristenUnie. Als dat écht niet lukt, dán is hij pas bereid om met een linkse partij te onderhandelen. Dat blijkt uit de brief die Rutte aan de verkenners heeft gestuurd.

Rutte probeert een coalitie te vormen die minimaal een meerderheid in de Tweede Kamer heeft. En dan het liefst eentje die ook in de Eerste Kamer “zoveel mogelijk zicht heeft op een meerderheid.” In de praktijk betekent dit dat hij het heeft, aldus het AD, over een coalitie van VVD, D66, CDA… en dan JA21 of de ChristenUnie.

Waarschijnlijk heeft hij dan liever JA21 vanwege de Eerste Kamerzetels. Maar zowel JA21 als de ChristenUnie staan praktisch lijnrecht tegenover de idealen die D66 nog zegt te hebben. Mochten deze combinaties niet tot een succesvolle formatie leiden, dan wil Rutte met de linkse partijen in gesprek. Daarbij noemt hij de SP als eerste en GroenLinks als laatste.

Door zo ‘hoog’ in te zetten op twee rechtse partijen voert Rutte de druk op bij D66. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat die partij op beide opties ‘nee’ gaat zeggen en vervolgens durft te eisen dat er twee linkse partijen voor in de plaats komen. In dat geval zal Rutte wellicht gaan pleiten voor een ‘uitruil’, waarin hij zegt: ‘jullie mogen een linkse partij uitkiezen, maar dan kiezen wij een rechtse partij.’

De PvdA wil alleen met een andere linkse partij dus die zou in dat geval al afvallen. GroenLinks is de grote verliezer van deze verkiezingen dus dat zal er ook niet inzitten. De enige logische keuze (die ook voor de VVD acceptabel is) is dan de SP. Voor D66 wordt het dan een stuk lastiger om te moeten kiezen tussen JA21 of de ChristenUnie, vooral als die partijen ook allerlei lastige eisen gaan stellen. Maar goed, onder druk wordt alles vloeibaar! Zeker bij D66’ers, die eigenlijk helemaal geen eigen principes hebben. Maar je kan ze wél lekker jennen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Max Aue

  Rutte snapt donders goed dat het zal uitdraaien op een coalitie met drie linkse partijen maar moet nu voor zijn achterban acceptabel maken. Daarom moet hij eerst zichtbaar maken dat een coalitie met JA21 en CU onmogelijk is. Die verplichte dans moet eerst even worden gedanst.
  Over 14 dagen zijn informateurs van VVD en D66 bezig een Kabinet van VVD, CDA, D66, PvdA en GL in elkaar te sleutelen.

  1. Cootje

   24/ 42 miljard lasten verzwaring bedrijfsleven , volgens mij kan je Rutte met Rob Jetten op pad sturen maar ook met mevr Kaag , Rutte is niet kieskeurig , maar de rekening leggen bij zijn achterban het bedrijfsleven , wat die linkse idioten willen kan zelfs Rutte niet opbrengen en ook zijn clubje de VVD . En bij het CDA een halvering of 20/25% van de veestapel is onbespreekbaar , Kaag mag het doen zoals de VVD het wilt of ze mag het zelf proberen zonder VVD En het CDA

  2. EvertB

   Toch is jouw beschouwing in dezen te somber. Als politieke partij moet je natuurlijk ook kleine kansen op regeringsdeelname pakken. Kijk maar naar wat onze oprechte christenvrienden van de CU is gelukt.
   Vergeet ook niet dat D66 met Sigrid Kaag veel stemmen van de zwevende linkse kiezer heeft gekregen: 23 procent van de GroenLinks-, PvdA- en SP-stemmers geven D66 vertrouwen.
   Zelfs 2 procent van de gebruikelijke Wildersfans waren de eeuwige oppositie beu en omarmen de sterke leider van D66.

   1. usb3.0

    de d666 heeft allemaal zwevende kiezers die zijn helemaal van de pot gerukt, het is angstvallig stil rondom de verkiezingen, ik denk dat er nog wel een lijk uit de kast gaat komen..

  3. Heinrich

   Ernst-
   De echte vraag luidt, “Waarom kan geen coalitie met JA21” !
   De kiezers/achterban wordt deze info onthouden, immers,daar snapt het domme plebs toch niets van?!

 2. RvdBe

  Het vertrouwde”rechtse” geroeptoeter van onze held, het wordt vvd,d66,links,links en links.

 3. HD

  Pasen gaat hem niet worden. Maar Rutte geeft voorlopig de moslims wel hun familiebezoek met ramadan, hadden wij dat met kerst maar gehad.

  1. EU_K0K

   Eigen schuld.
   Had u de kerst maar in mei moeten vieren.

 4. EU_K0K

  Gelukkig heb ik niets te maken met die formatie ellende.
  Ik woon gelukkig in een gebied waar Baudet ons de vrijheid heeft teruggegeven en het leven weer normaal is.
  Ik wens het nog niet bevrijde gedeelte van Nederland sterkte.

  1. Jack Flash

   Dat je Baudetverslaafde bent is hier bekend kokkie. Thanks voor de “support”

   1. EU_K0K

    Heeft u ook op Baudet gestemd en heeft u ook uw vrijheid van hem terug ontvangen?

    1. Jack Flash

     Ik had een slimme vraag ook niet verwacht van kokkie.

 5. Duckday

  Rutte waait met elke wind mee het maakt hem niks uit ALS RUTTE maar aan de macht blijft. Angst om dat straks de bagger naar buiten kan komen. en de macht zou verliezen.
  De huidige politiek helpt dit land volledig de afgrond in

 6. Meriadoc Brandebok

  Op grond van de verkiezingsuitslag is dat de enige logische richting. Links heeft van de kiezer een electoraal pak slaag gekregen. Daaruit volgt de conclusie dat links eigenlijk niets aan de formatietafel te zoeken heeft. Zeker een vijfpartijencoalitie, gewenst door de PvdA, is volslagen onzinnig als men met vier partijen kan regeren. Bovendien is het significant dat links de romppartijen niet aan een meerderheid in de Eerste Kamer kan helpen.

  Zowel Ja21 en de ChristenUnie hebben een sterk mandaat van de kiezer. De CU door haar deelname aan de regeringscoalitie van Rutte III die haar meerderheid wist te vergroten. JA21 door haar zetels in de Eerste Kamer en haar mandaat van drie nieuwe zetels in de Tweede Kamer.

  1. usb3.0

   Zo stellig was occult fantasietje de vorige x natuurlijk niet

 7. JFU

  Allemaal voor de bühne. Hij wil gewoon over links, zoals de afgelopen 10 jaar.
  Door het z.g.n te proberen kan niemand hem verwijten dat deze combinatie niet lukt. Krijgt hij toch weer zijn geliefd links kabinet. Zo voorspelbaar allemaal.

 8. usb3.0

  Leugenclown rutte jaagt de Nederlandse bevolking op de kast, maar in wat voor achterlijk land woon ik eigenlijk dat mensen zich gewoon in de zeik laten nemen, ik bedoel, Groningers die massaal leugenclown rutte hebben gestemd? kom op zeg dat gelooft niemand, en als zoethoudertje heeft Baudet 8 zetels gekregen..

 9. Heinrich

  Zo veel woorden hoeven niet gebruikt te worden, het kan in een korte zin:
  “Gecamoufleerde kartelvorming”.

 10. Aborifa

  Extreem links heet tegenwoordig progressief. Pas op!

 11. kattekop

  Allemaal toneel.

 12. Drollevanger

  Dus men kan kiezen tussen de NSBers van Ja, en de kwezels van het CU.
  Dat wordt een leuk clubje dat geen Nederlander wil. Gelukkig hebben ze wel verstand van vaccin,s

 13. Drollevanger

  Ik zou zeggen geef de boeren subsidie tot 50 melk-koeien, en bouw die subsidie af onder de 100 koeien. Dan lost het probleem zichzelf op en is iedereen tevreden.
  Ik vraag me wel eens af of Links, buiten rolmopshondjes om, een hekel aan dieren heeft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.