SP somber na winst voor VVD-schurken: ‘De verantwoordelijken voor het toeslagendrama hebben gewonnen!’

Het was voor de SP gisteren een verschrikkelijke verkiezingsavond. Ze staan op dit moment op negen zetels, een verlies van vijf zetels. De partij walgt nog wel het meest van de grote overwinning van enkele kabinetspartijen. Als hoofdverantwoordelijken voor de toeslagenaffaire worden zij niet afgestraft voor de verrichte wandaden, constateert partijleider Lilian Marijnissen onthutst.

De SP is net als de andere linkse partijen hard afgestraft door de kiezer. En dat terwijl de partij zich hard heeft gemaakt voor het lot van de gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Al het noeste werk van Kamerlid Renske Leijten wordt dus niet beloond door de kiezer. Sterker nog: de partij moet het de aankomende jaren doen met vier zetels minder.

SP-leider Marijnissen heeft het dan ook vooral te doen met de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Zij zullen de verkiezingsuitslag wel met afgrijzen hebben bekeken, vermoed ze:

“Toen ik vanochtend wakker werd heb ik me wel afgevraagd hoe moeten de gedupeerden van de toeslagenaffaire zich voelen met deze uitslag […] De verantwoordelijken van het toeslagendrama hebben gewonnen.”

Toch moeten de rode rakkers de hand ook in eigen boezem steken; ze hadden veel harder campagne moeten voeren over de schandalen bij de Belastingdienst. Ze hebben de gehele affaire nauwelijks geagendeerd, en de coalitiepartijen hebben daar flink van geprofiteerd. De SP had veel meer de aanval moeten opzoeken, en dat om onduidelijke redenen nagelaten. Dat is een gemiste kans voor de partij, en duidelijk te zien in de voorlopige uitslag.

De SP zal zichzelf de komende tijd eens flink moeten omvormen en met een nieuw, fris geluid moeten komen, Want al jaren zit de partij in een neerwaartse trend, en met de huidige koers gaan ze er niet uit komen. Dan kan je net als Lilian Marijnissen boos worden op de VVD dat zij winst boeken ondanks een tranentrekkende toeslagenaffaire, en dat is terecht ook, maar zelf moet je er dan wel in slagen iets substantieels tegenover te zetten. Juist voor al die getroffen toeslagenouders.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. StemPzeweg

  Je ziet een soort feeststemming bij D66 aanhangers maar kijk naar dit hele plaatje en je zult zien dat er voor links en progressief weinig te vieren valt. Links is keihard onderuit gegaan. VVD neemt toe terwijl ook FvD verviervoudigd en Ja21 overtuigend in de kamer komt. Dit is een flinke ruk naar rechts

  1. Monty

   ”FvD verviervoudigd”

   Dat klinkt daverend.

  2. halo1

   De schade voor links valt wel mee hoor.. D66 gaat hun taak gewoon overnemen.. zo hebben de mensen ook strategisch gestemd.

 2. Aborifa

  SP zou zich moeten afvragen of LM wel de juiste lijsttrekker is. Ze deed haar best maar is dat goed genoeg?

  1. halo1

   Ik denk niet dat de NL-kiezer echt wakker ligt van de “gedupeerden”.. 25 % heeft de kluit wel degelijk bedonderd.. en de eerlijke mensen moeten opdraaien voor de schade./ noem dat maar rechtvaardig. De SP is veel te eenzijdig sociologisch-ideologisch.. heeft veel te weinig feeling met psychologie, biologie en natuurkunde…dat is de echte waarheid!

   1. StemPzeweg

    SP is toch wel echt meer gevoelig voor de arme autochtoon dan andere partijen op links. Daarin worden ze vaak ook bekritiseerd

 3. Rieks

  Toeslagendrama…… Hoeveel “slachtoffers” zouden niet fiks beter zijn geworden van dit opgeklopte media-spektakel? Maar zulke dingen hoor je niet.

 4. Rieks

  FvD, PVV, Ja21 maar wat gaan ze bereiken? 10x niks.

  1. halo1

   Onzin hoor.. ze zijn als de dood voor de rechtse roaring= de eigenlijke oerkrachten( van de mens).. dat heet “‘indirecte invloed”!

 5. liefdevol rechts

  “De verantwoordelijken voor het toeslagendrama hebben gewonnen!’

  En kijk wat ze de volgende vier jaar zullen aanrichten.
  Het zal van kwaad naar erger gaan, onthoud dat maar, linkse stemmers.

 6. Hamer Sikkel

  Deze (voorlopige) uitslag is vooral teleurstellend voor links.
  De VVD wint vanwege het ‘leiderschap’ van Rutte in de coronacrisis.
  D66 wint door het ‘verrader’ jegens Kaag namens Wilders
  en het Forum wint, omdat Baudet werd geschoffeerd bij RTL.

  De linkse partijen hebben zich de afgelopen vier jaar sterk gemaakt tegen de afschaffing van de dividendbelasting, het bevriezen van de huren en de gerechtigheid voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire.
  Prompt lieten veel linkse kiezers ze in de steek, want Sigrid is zo’n progressieve vrouw.
  Om vervolgens in een rechts kabinet te gaan zitten met de oude hap.
  We doen het graag nog eens over!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.