Tanya Hoogwerf (Code Oranje): ‘Wij willen doen wat anderen hebben beloofd: het antisemitisme tot het verleden laten behoren!’

Tanya Hoogwerf, de nummer 3 van Code Oranje doet deze verkiezingen een gooi naar een Kamerzetel. Ze wil samen met haar partij voor eens en altijd afrekenen met het sluimerende antisemitisme: “Wij willen gaan doen wat anderen al te lang beloofd hebben en antisemitisme in Nederland definitief tot het verleden laten behoren.”

De verschrikking van de Holocaust is decennialang een les geweest voor de wereld. Een les wat er daadwerkelijk kan gebeuren op het moment dat een volk stelselmatig wordt uitgesloten en weggezet als vijand, als tegenstander, als bedreiging. Wat er kan gebeuren op het moment dat een overheid weigert om in te grijpen op het moment dat de haat gemeengoed wordt en als vergif de samenleving binnen sijpelt en zelf als overheid deze haat aanwakkert.

Decennialang hebben wij kennis genomen van de lessen uit het verleden. Stil gestaan bij de wreedheden die hebben plaatsgevonden in kampen als Sobibor en Auschwitz. Letterlijk stilgestaan om de zes miljoen doden te herdenken en gezegd, nie wieder.

Het Joodse volk kent een lange geschiedenis van uitsluiting, vlucht en verkettering. Iets waarvan we hoopten dat dit na de vervolging door de nazi’s tot het verleden behoorde. Maar helaas blijkt de werkelijkheid weerbarstiger en anders te zijn.

Jodenhaat of antisemitisme is nog bijna aan de orde van de dag. Via het scanderen van krachttermen in een voetbalstadion of latent via foute grappen of schuine opmerkingen, maar sinds een aantal jaar vileiner en gevaarlijker via invloeden die met de immigratie van niet westerse migranten Nederland zijn binnengeslopen.
Het is bekend dat Joodse instellingen zoals synagogen en zelfs scholen permanent beveiligd moeten worden. Dat Joden zichtbare symbolen zoals keppeltjes en davidsterren al jaren niet meer zichtbaar durven dragen en blijvend gebukt gaan onder de druk van haat.
We hebben gezien dat er in Rotterdam een bijeenkomst doorgang kon vinden waarvan bekend was dat de organisatie in handen was van aan Hamas gelieerde organisaties. We hebben rappers zien pleiten om Hamas te erkennen als helden van het verzet. We kennen de hardnekkige geruchten dat de aanvallen op de Twin Towers onderdeel zouden zijn van een zionistisch complot, dat IS eigenlijk opgericht zou zijn door de Mossad en we horen jonge Turkse jongetjes op het journaal zeggen na de aanval op Charlie Hebdo dat dit een zionistisch complot zou zijn.

Zo is er een klimaat geschapen waarbij de angst regeert en er sprake is van sluimerend, maar ook openlijk antisemitisme. Met ingeslagen ruiten bij restaurants en zelfs bekladding op begraafplaatsen als gevolg. Niet een keer, niet twee keer, maar steeds weer met gevoelens van frustratie, onmacht en isolatie als gevolg.

De reactie van de landelijke politiek is dusver voor de bühne als altijd ferm. We moeten antisemitisme veroordelen, aanpakken, er moet een nationaal coördinator komen. Plannen worden gemaakt en gepresenteerd en vervolgens verandert er niets.
Het was pijnlijk en treffend toen we onlangs een debat voerden in de Rotterdamse raad over ingeslagen ruiten bij een Joodse begraafplaats in de stad.
Eigenlijk bijna gelijktijdig met de zoveelste vernieling bij Ha Carmel in Amsterdam werden bij kleine, verborgen begraafplaats in Kralingen voor alweer zeker de vijfde keer de glazen afschermingen vernield. De zesde keer in twee jaar tijd.
In een tijd dat de Joodse gemeenschap juist op zoek is naar mogelijkheden om de rijke Joodse geschiedenis van Rotterdam met de inwoners te delen is het vertrouwen in de veiligheid die daarvoor nodig is tot een dieptepunt gezakt en zullen de verborgen plekken verscholen blijven. Een gemiste kans tot meer begrip.
Antisemitische incidenten zijn ook in Rotterdam niet uniek. Wij ontspringen de dans niet als het gaat om bijvoorbeeld de pro Hamas demonstraties, groot of klein. De linkse politiek blijft ziende blind voor de sluimerende haat die hierdoor alleen wordt gevoed en ziet er geen been in om een ‘links’ verbond aan te gaan met de islamitische partij NIDA. Pas na landelijke ophef over openlijk antisemitisch tweets worden de lokale fracties door het landelijk bestuur teruggefloten en gaat de stekker eruit. Als dat degenen zijn die mede het beleid moeten bepalen moet er duidelijk gaan worden waarom ik me zorgen maak.

Gelukkig zijn we soms in staat om na signalen van het gebruik van strafbare leuzen tijdens zo’n demonstratie om hemel en aarde en zelfs het OM te bewegen om in te grijpen. Het scanderen van Khaybar, Khaybar tijdens een betoging in 2017 heeft tot een veroordeling geleidt.

Maar veel te vaak is de uitkomst een volledig andere. Na het laatste incident in Rotterdam werd het geweld door de VVD wethouder veroordeeld en werd er meegeleefd met de Joodse gemeenschap. Pijnlijk werd het toen achteraf bleek dat er van contact met hen geen sprake was geweest en na het zoveelste incident de gemeenschap zo murw geslagen is dat er van aangifte doen zelfs geen sprake meer is.
Het past niet om enkel voor de bühne mee te leven en om enkel voor de publieke opinie aan te geven dat er daadkrachtig tegen antisemitisme wordt opgetreden. Blijkbaar wordt een obligaat telefoontje naar een van de usual suspect binnen het ambtenarennetwerkje voldoende geacht en is daarmee de thermometer in de samenleving gestoken. Dat de daadwerkelijk betrokkenen daarmee niet gezien, gehoord of laat staan geholpen zijn schijnt niet relevant te zijn en het vertrouwen is daarmee kapot.

Wanneer gaan we echt ingrijpen? Wij willen naast de Joodse gemeenschap gaan staan. Desnoods met hen of zelf aangifte gaan doen. Wij willen de moeilijke discussie aangaan de pijn benoemen en wortels uitroeien daar waar ze zitten, zoals bijvoorbeeld in het (informele) islamitische onderwijs. Wij willen gaan doen wat anderen al te lang beloofd hebben en antisemitisme in Nederland definitief tot het verleden laten behoren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Borreby Duytsch

  “…Het Joodse volk kent een lange geschiedenis van uitsluiting, vlucht en verkettering…”

  Maar… waarom dan?
  Daar zal dan toch wel een reden voor zijn?

  1. Bolkestein

   1400 jaar Islam bijvoorbeeld? Je krijgt het anti-Semitisme alleen ons land uit als je het Islamitische gezwel uit ons land verwijdert.

   1. Borreby Duytsch

    Ze werden ver voor het onstaan van de islam ook al overal weggeschopt, Bolkestein.

    1. Edjan

     Borredy. De joden kwamen naar Europa zo rond 50 na C. Ze vormden kleine gemeenschappen in vrnl. Italië en Zuid-Frankrijk. Later verspreidden ze zich over heel Europa.
     Een theorie zegt, dat ze zeer gesloten gemeenschappen vormden en ook meenden dat zij de bijbel beter konden uitleggen.
     In elk geval leefde ze volgens hun eigen regels waaronder ook regels voor hygiëne. Ze dronken uit hun eigen bronnen.
     Toen de pest uitbrak, werden de joden daardoor veel minder vaak besmet. Dat zou goed een gevolg kunnen zijn van hun hygiëne-regels. Echter de christenen dachten dat de joden hun bronnen en putten besmet hadden en daarom uit hun eigen bronnen dronken.
     Als straf werden de joden opgesloten in schuren die in brand werden gestoken of in tonnen gespijkerd en de rivier in gegooid.
     Toen werd de bijbel er ook nog eens bijgehaald (de dood van Christus) en kreeg je het verschijnsel dat waar straf is, ook wel schuld zal zijn.

    2. ManX

     Wat is volgens Borreby de reden dat de Joden (ook voor het ontstaan van de islam) overal werden weggeschopt?

     1. Edjan

      Daar ga jij geen antwoord op krijgen want deze sokpop hoopt met zijn zgn “neutrale” vragen bepaalde antwoorden los te krijgen waar een andere sokpop dan weer verder mee kan.

     2. Borreby Duytsch

      Ik weet het niet ManX, daarom mijn vraag.

     3. ManX

      Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat je vanuit je Stormfront-achtergrond alsmede eerdere antisemitische uitspraken en rein-Nederlandsche opmerkingen, wel degelijk het antwoord voor jezelf weet.

      Maar je wordt er natuurlijk gelijk afgeflikkerd als je dat hier zou oppennen.

   2. Mireille

    Ook dan no niet @ Olleke Bolleke. In bepaalde rechtse kringe is het gebruikelijk om de Joden te verketteren. Trouwens ook het Katholicisme. Gestaalde Protestanten in de VS bijvoorbeeld. “Negen van de tien Joden in de Verenigde Staten zijn van mening dat antisemitisme een probleem is in het land, en hebben grote angst dat het zal blijven toenemen, volgens een recent onderzoek van het Amerikaanse Joodse Comité. De enquête is de grootste en meest uitgebreide onder Joden over het onderwerp Jodenhaat in de VS tot nu toe, aldus de Times of Israel. (Bron: Joods Nederland)”

    1. Edjan

     Mireille. In bepaalde rechtse kringen? Ach toch.
     Anti-semitisme speelt vooral in mohammedaanse kringen, verder in veel linkse kringen want zij en de mohammedanen zijn dikke vrienden, alleen vermommen de linksen hun antisemitisme nogal eens als antizionisme. Dat klinkt beter en is politiek correcter.
     Verder is antisemitisme te vinden bij de neo-nazi’s maar dat stelt qua grootte heel weinig voor.
     En tot slot wordt het door links geprojecteerd op PVV en Baudet. Hoewel ik het eerst mailtje of tweet nog steeds moet zien waaruit dat rechtstreeks blijkt. Ik hoor alleen maar dat die en die dat en dat gehoord heeft of gezegd heeft. Kunt u mij een rechtstreeks bewijs tonen?

     1. Loelap

      Kijk maar eens op het linkse forum Joop. Als daar een artikel over Israël verschijnt,
      dan komen er ineens in een mum van tijd zo’n 175 reacties. Allemaal mensen die anders nooit reageren. Wat opvalt is dan de enorme haat die uitgespuugd wordt.
      Joden haat verpakt in Israël haat.
      Als het gaat over China, Rusland, Quatar dan zijn er nauwelijks reacties, de reacties die er zijn, zijn mat.

     2. Vanduinen

      Het CIDI, de bron. Tenzij u deze organisatie niet betrouwbaar acht, geeft de beste informatie.

  2. Loelap

   Ze zijn gewoon slimmer, dat wekt nu ook nog enorme jaloezie op, bij mösl8ms maar ook bij Links en extreem Rechts.
   De katholieken zaten eeuwen achter de Joden aan omdat ze Jezus vermoord hebben vandaar dat de ellende voor dit volk al voor het ontstaan van de islâm begon.
   Het is trouwens in de bijbel ook voorspeld dat ze altijd vervolgd zullen worden.

   1. Borreby Duytsch

    Zo slim zijn ze blijkbaar niet, Loelap.
    Een ezel stoot zichzelf niet al te vaak aan dezelfde steen.

    1. Loelap

     Ze zijn wel slimmer! Dat kan jij als antīsēmīet natuurlijk niet uitstaan.

   2. Gerda2

    Volgens mij zijn er onder de joden procentueel de meeste Nobelprijswinnaars.

    Loelap, het waren niet alleen de katholieken, die achter de joden aanzaten.
    Ook bepaalde protestantse kerken waren (zijn?) antisemitisch.

    1. Edjan

     Gerda, het is helaas nog veel erger. Zo ongeveer heel Europa was zwaar antisemitisch bij het uitbreken van WOII. Ook in Nederland. De joden zijn hier voornamelijk door de Nederlandse politie uit hun huizen gehaald terwijl de buren totaal ongeïnteresseerd toekeken (Marga Minco het bittere kruid).
     Ze waren net weg of de Nederlandse buren begonnen hun huizen leeg te stelen en te bewonen. De joden werden door de Nederlandse Spoorwegen naar de vernietigingskampen getransporteerd. De weinigen die terug kwamen op het einde van de oorlog, werden aan de grens vaak geslagen alsof ze van vakantie terug kwamen. Hun kunst en kostbaarheden waren gestolen ze moesten achterstallige huur en belastingen betalen (Amsterdam).
     Hun schilderijen hangen nog in veel musea die weigeren ze terug te geven. Bijvoorbeeld in Maastricht.

     1. Gerda2

      Ik weet het Edjan.
      Maar Loelap ’s verhaal had vooral betrekking op religies/kerken.

      Een aantal jaren terug heb ik (volgens mij op de televisie) een 5-delige BBC serie gezien genaamd “The Story of the Jews” van Simon Schama.
      Hierin werd de geschiedenis van het Jodendom van de oorsprong tot de 21e eeuw behandeld.
      Antisemitisme bestaat al heel lang.

     2. Gerda2

      Edjan @ Zo ongeveer heel Europa was zwaar antisemitisch bij het uitbreken van WOII.

      Dat lijkt me toch wel wat overtrokken.
      Ik denk dat het veel mensen helemaal niet interesseerde.

     3. Gerda2

      Edjan, ik ben net nog eens naar informatie op zoek geweest over antisemitisme net voor het uitbreken van de WOII.
      Het was erger dan ik dacht.
      ————–
      Europese Joden voor de Tweede Wereldoorlog
      Aan de vooravond – Bernard Wasserstein

      “In de zomer van 1939 zaten er buiten het Derde Rijk meer Joden in kampen dan in het Derde Rijk zelf.”

      historiek.net/europese-joden-voor-de-tweede-wereldoorlog/18957

  3. usb3.0

   er is weer een nieuwe nick bij gekomen

 2. Gebande_3

  Tanya Hoogwerf, de nummer 3 van Code Oranje (NUL zetels volgens Maurice) doet deze verkiezingen een gooi naar een Kamerzetel.

  Een echte realist zo te zien.

  1. Max Aue

   Volgens alle peilingen gaat Code Oranje het niet halen in de Kamer, dus die akelige Tanja al helemaal niet.

 3. Mireille

  Dat Joden zichtbare symbolen zoals keppeltjes en davidsterren al jaren niet meer zichtbaar durven dragen en blijvend gebukt gaan onder de druk van haat…? Zou ze dat zo gezegd hebben? Over die Davidsterren? Ik kan het mij niet voorstellen…Een keppeltje gaat nog.

 4. Dick Orwell

  Dan moet de NPO ook op zwart. Met hun aan leugen grenzende eenzijdige berichtgeving over Israel. Want dat is na islam de 2e reden voor het stijgende antisemitisme in Nederland.
  Bij het 70 jarig bestaan had het journaal nog een onvervalst agitatie propaganda stukje gemaakt.
  Een splitscreen met aan de ene kant feestende Israelis en aan de andere kant (zielige) rellende Palestijnen bij de grens met Gaza.
  Om te kotsen.

 5. Eppo123

  Overal steken de Joden er met kop en schouders bovenuit, of het nu sociaal-economische, financiële-, wetenschappelijke- etc. aangelegeheden betreft. Het Jodendom is een verrijking voor onze samenleving, in tegenstelling tot diverse lieden uit (Noord)Afrika. Links en Islam kennen veel meer dezelfde waarden als het om persoonlijke ontwikkeling gaat, zo ook de Westerse wereld en het Jodendom, respectievelijk collectivisme vs. individualisme. Bepaalde lieden moeten eens ophouden anderen de schuld te geven, van hun eigen falen. Steek zelf de handen eens wat meer uit de mouwen.

  1. Loelap

   Spijker op de kop. Vandaar de haat.

  2. Max Aue

   Dit lijkt een pleidooi voor positieve discriminatie.

   1. usb3.0

    ja en maxje vindt dat als het over de Joden gaat, niet kunnen natuurlijk, want maxje is antisemiet tot op het bot

  3. Brenda Welsh

   U weet er te weinig vanaf. De orthodox georiënteerde Joden kennen een strak geregisseerd familie patroon waarbij je als niet Jood weinig houvast aan hebt. Praat eens met Arnon Grunberg.

 6. usb3.0

  De Joden zijn het volk van God, vandaar de haat..

 7. Mar

  Tanya Hoogwerf moet toch eens gaan praten met rabbijn Lody van de Kamp, die o.a het volgende laat optekenen:

  Hij is zowel bezorgd over antisemitisme als over moslimhaat – en over de manier waarop die twee soms met elkaar verstrengeld zijn geraakt.
  “Ik ben huiverig voor mensen die een overdreven aandacht voor antisemitisme hebben, of een overdreven liefde voor Is­raël – soms is dat gewoon een manier van verzet tegen de moslimgemeenschap in Nederland. Dat heb ik ook met de term ‘joods-christelijke samenleving’. Waar komt die term vandaan? Voor de oorlog hadden Joden nog steeds niet overal gelijke rechten in Nederland, en vervolgens is onze gemeenschap gedecimeerd. Nee, als ik die term hoor, dan voel ik mij als Jood gebruikt om moslims uit te sluiten, en anderen te weren.”

  Tijdje terug heb ik dit gelezen en dacht er gelijk aan bij dit schrijfsel van Tanya Hoogwerf.

  1. Rene van der Grijp

   Het geblaat van dit soort linkse joden is overbekend, Marretje. Rechtse joden weten wel beter. Je hebt zeker ook een hoge pet op van Arnon Grunberg?

   1. Edjan

    Correct. Linkse joden zijn meer links dan joods en dus zijn ze vóor de Palestijnen en dus zijn ze vóor de mohammedanen en dus zijn ze tegen Israël.
    En Anton Grunberg is een matige schrijver.

    1. Rene van der Grijp

     Er is nog iets dat speelt: linkse joden kiezen voor minderheden omdat ze zichzelf ook als minderheid zien. Vandaar dat ze instinctief solidair zijn met de “islamitische gemeenschap”.

     Hier klinkt een echo uit het verleden: de joden van de Frankfurter Schule zagen dat precies hetzelfde.

     Hoe dan ook blijft het verbijsterend dat deze linkse joden volkomen blind zijn voor het feit dat de islam inherent antisemitisch is. Ontkennen is zinloos want de islamitische geschriften puilen uit van de jodenhaat omdat ze Mohammed niet als profeet erkenden.

   2. Mar

    @mijnheer van der Grijp

    Ook weer zoiets. Men moet wel zeggen en doen wat past bij de gedachte van rechts, want anders is men een foute/linkse/nep jood. Een echte goede jood is net als rechts Nederland tegen islam en moslims en links.

    Zo niet dan vallen alle negatieve labels en eigenschappen die men maar kan bedenken hen ten dele en dat is dan geen antisemitisme, hoor.

    1. Rene van der Grijp

     Niet zo hysterisch, Marretje.

     Ik bevind mij in gezelschap van vele rechtse joden, die precies weten waar het gevaar voor hen vandaan komt. Ze zijn al volop aan het emigreren.

     1. Mar

      @Mijnheer van der Grijp

      Er verhuizen meer mensen uit Israël naar Nederland dan omgekeerd.

     2. Rene van der Grijp

      “De Joodse gemeenschappen in Europa verkeren in crisis. Als reactie op de toename aan antisemitische incidenten stijgt de emigratie van West-Europese Joden naar Israël de afgelopen jaren.

      Frankrijk, waar de helft van alle racistische incidenten tegen Joden is gericht (terwijl zij minder dan één procent van de bevolking uitmaken), is koploper. Sinds 2006 zijn zo’n 40.000 Franse Joden naar Israël geëmigreerd, waarvan 20.000 in 2014 tot en met 2016.”

      ht*ps://www.trouw.nl/nieuws/europa-verdient-zijn-joden-niet-nu-ze-opnieuw-moeten-vrezen-voor-lijf-en-goed~bbb8e0a2/

  2. Max Aue

   Dit is scherp gezien. Veel reaguurders hier etaleren hier een hypocriete liefde voor Joden maar dat staat in functie van hun moslimhaat.
   Joden hebben dat meestal wel door, ze beseffen dat islamofobie antisemitisme is met een andere doelgroep. Als de wind even draait zijn ze weer het doelwit. De hysterische haatgevoelens die Joden als Lodewijk Asscher, Job Cohen en Soros hier ten deel valt is op rdit punt een teken aan de wand.

   Islamofoben en antisemieten zijn mensen met een racistisch wereldbeeld, ze putten hun ideologische racistische inspiratie uit dezelfde troebele bron. De doelgroep kan veranderen maar de mentaliteit is hetzelfde. De NSB-ers van eertijds zijn de PVV- en FvD-ers van nu.

 8. Rene van der Grijp

  “Het scanderen van Khaybar, Khaybar tijdens een betoging in 2017 heeft tot een veroordeling geleidt.”

  Daar kijk ik van op. De meeste mensen hebben trouwens nog nooit van Khaibar gehoord. Zeker niet de linkse islamknuffelaars.

 9. Edjan

  Nou, die is nieuw voor mij. Dus als populisten antisemitisme verwerpen, doen ze dat omdat ze eigenlijk islamofoob zijn. Want de mohammedanen zijn antisemisch (dus dat geven ze wel toe) maar de populisten bestrijden enkel en alleen de mohamedanen door misbruik te maken van het anti-antisemitisme maar in werkelijkheid zijn de populisten dus zowel antisemitisch als homofoob. Jaja. Een Jezuiet zou het niet kunnen verbeteren. Het geheel klinkt wel een beetje gekunsteld maar dat is voor links geen probleem.

  1. Mar

   @Edjan

   “Dus als populisten antisemitisme verwerpen, doen ze dat omdat ze eigenlijk islamofoob zijn.”

   Dat is wel heel kort door de bocht gaan maar het klopt ergens wel. Het verwerpen van antisemitisme heeft bij hen een dubbele bodem. Ze komen op voor de joodse medemens, mits die wel bereid is de door hun toegedichte slachtofferrol te beamen en er niet genuanceerder tegenaan te kijken en als belangrijkste, ook hekel hebben aan islam en moslims plus deze het liefste uit Nederland verwijderd te zien worden. Populisten willen dat de door hun uitgekozen slachtoffers van onrecht zich gedragen zoals zij dat voor ogen hebben. Conform de regels van rechts.

   1. Edjan

    Dit nog maar eens lezen
    h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2017/05/imam-in-denemarken-bestrijd-de-joden-en-dood-hen/

    1. Mar

     Dat is Denemarken. Wij wonen in Nederland.

     1. The devil and the deep blue sea

      En jij denkt dat moslims in Denemarken woonachtig verschillen van hen die in Nederland wonen in hun gedachtegoed, indien zo dan ben je de naïviteit ver voorbij.

     2. Edjan

      Mohammedanen zijn in de eerste plaats mohammedanen. In de tweede plaats ook, in de derde etc. En pas op de laatste plaats nemen ze de identiteit aan van het land waarin ze wonen. Maar dat vind jij vast geweldig?

 10. 56RdK

  De enige remidie om het aan te pakken is het per direct sluiten van islamitisch gerelateerd onderwijs, zoals scholen, weekendscholen en internaten. Zodat de jeugd daar niet meer geestelijk kan worden vergiftigd c.q. kan worden mishandeld.
  En daarna de moskeeën.

  Maar ja, goddienstvrijheid, vrijheid van onderwijs hoor je dan.

  Ja, voor religiën, niet voor satanische ideologieën die eeuwen lang tot op heden voor moord en doodslag hebben gezorgd, voor onderdrukking en wreedheid, voor intolerantie en dominantie, kortom die de vrijheden, veiligheid en vrede van samenlevingen bedreigen en vernietigen!

  Dus ja “Oranje boven”, om een strijdkreet uit de jaren 40-45 te herhalen!

 11. Sando

  Noem mij eens een Europese land op waar moslims welkom zijn juist nergens begin daar maar eerst eens mee code oranje!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.