Tiranniek Utrecht vermaalt grondrechten tot pulp, beperkt demonstraties tot 200 deelnemers: ‘De juiste balans!’

De gemeente Utrecht heeft op basis van advies van de GGD besloten om een maximumaantal deelnemers voor demonstraties op te leggen. Ze gebruiken het coronabeleid als argument om nu nog maar 200 deelnemers per demonstratie toe te staan, iets wat lijnrecht tegenover de grondwettelijke demonstratievrijheid ingaat.

In Utrecht zijn ze kennelijk wel een beetje klaar met demonstraties van fatsoenlijk formaat. Dat je het ergens niet mee eens bent is prima, maar dan mag je dat in die gemeente nu nog maar met 199 anderen uiten. Dat zegt althans de GGD, die tot voor kort nog ging over de gezondheid van burgers, maar tegenwoordig gewoon eigenhandig kan beslissen om essentiële grondrechten aan te tasten.

De GG durft namelijk te beweren dat slechts een maximum van 200 deelnemers per manifestatie nog veilig en te overzien is. De GGD “adviseert” (lees: dicteert) hier dus eigenlijk een repressief en antidemocratisch beleid. Een woordvoerder van de gemeente vertelt:

“Het zit in de haarvaten van ons gemeentebestuur om demonstraties te faciliteren. Het is natuurlijk ook een grondrecht. Maar we moeten niet vergeten dat we in een lockdown zitten. Het is voor ons ook elke keer zoeken naar de juiste balans.”

Ammehoela! Wat nou juiste balans? Ze zijn gewoon bang voor escalerende corona-demonstraties en trappen daarom keihard op de rem. Want als ze echt alléén rekening wilden houden met coronamaatregelen en moeite wilden doen om het beheersbaar te houden, dan had de GGD wel gekozen voor een maximumaantal personen per vierkante meter. Maar nee: gewoon alle demonstraties reduceren tot een prima te negeren aantal, zodat de boodschap van de actievoerders gewoon ook altijd genegeerd kan worden. Wel zo gemakkelijk!

Vanaf nu dus in Utrecht, binnenkort wellicht ook in de rest van Nederland: geen boze menigtes van enig formaat meer vormen. Mooi makkelijk voor de gemeente! Tweehonderd man hou je namelijk nog wel een keer in bedwang, drieduizend is een heel stuk lastiger. En doorrrrr gaan we met het coronabeleid!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Joachim Ziemszen

  “ Ze zijn gewoon bang voor escalerende corona-demonstraties en trappen daarom keihard op de rem.”

  Inderdaad, en dat lijkt me heel verstandig.

  1. sonny

   Geen commentaar!

  2. right

   No comment.

  3. pasco

   F*ck Ernst!

  4. werikke

   F*ck Ernst!

 2. gustav

  “maximumaantal deelnemers voor demonstraties ‘rechts’ georiënteerden”
  ‘linkse’ groeperingen, BLM en verdere ‘tinto’ gerelateerde groeperingen zijn uitgezonderd mbt deze regel!

 3. Sabreur

  Ok, dan gaan we met 200 in Ondiep demonstreren, en 200 in Lombok, 200 in Tuinwijk, 200 in Pijlsweerd, 200 in Wittevrouwen, 200 in Centrum, 200 in Kanaleneiland, 200 in Overvecht-Noord, 200 in Overvecht-Zuid, 200 in Zuilen, 200 in Lunetten, 200 in Hoograven, 200 in Oog in Al, 200 in Transvaal, 200 in Tuindorp, 200 in Voordorp, 200 in Oudwijk, 200 in Sterrenwijk, 200 in Rivierenwijk en 200 in Tolsteeg.

  Zijn we toch met 4000 mensen onze vrijheid aan het beleven. Creativiteit kent geen tijd

 4. liefdevol rechts

  Leuk hé, dat ze dat ook maar eens doen met demonstraties van BLM of KOZP

 5. de ziender

  Hebben we het in de gaten? Alle democratische rechten gaan er aan!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.