Zwabberend Code Oranje gaat roemloos ten onder: 0 zetels voor Urgenda-partij Richard de Mos

In de aanloop naar de verkiezingen beweerden veel BT’ers (Bekende Twitteraars) dat Code Oranje onderschat werd door de peilers. Richard de Mos en kornuiten zouden echt wel in de Tweede Kamer komen. Met gemak. En misschien wel met meer dan één zetel ook. Niet dus: het werd een gênant fiasco. Zelfs in Den Haag kreeg Code Oranje minder stemmen dan een partij als JA21. Wat een afgang!

Bij Code Oranje hadden ze ontzettend veel zin in 17 maart. Want, wisten ze eigenlijk wel zeker, ze zouden het parlement in komen rénnen. Een vernieuwende beweging die “ombudsmanpolitiek” bepleit. En dan was er ook nog eens hele horde BT’ers die de partij steunden:

Volgens De Mos zelf was Code Oranje al aan het “oprukken naar twee zetels.” Alles ging volgens plan:

Voormalig DDS-columnist Jan Roos wist het dan ook zeker. De peiling van Maurice de Hond, die stelde dat Code Oranje niet in de Tweede Kamer zou komen, zat er naast. Heel erg naast. “Alleen in Den Haag haalt Richard de Mos al een zetel,” aldus Jan.

Want De Mos was “de keizer van Den Haag.” Appeltje-eitje. Hoppa.

En toen kwamen de uitslagen gisteren en vannacht binnen. Code Oranje was in geen velden of wegen te bekennen. In Den Haag kreeg de partij maar 5% van wat nodig is voor een Kamerzetel. Vijf procent. Ter vergelijking: D66 en de VVD behaalden iets meer dan een halve zetel in alleen die stad.

Als we dan naar de behaalde stemmen kijken zien we dat Code Oranje maar 3.413 stemmen kreeg. Dat zijn er bijna 100 minder dan JA21. Zelfs de ChristenUnie ‒ toch niet een enorme partij in de Hofstad ‒ krijgt er met 3.718 meer.

De reden dat Code Oranje zo gefaald heeft is mij wel duidelijk: deze partij wilde alles zijn voor iedereen, en stond daardoor uiteindelijk in de ogen van de kiezer nergens voor. CO werd gepresenteerd als ‘rechts’, en ook gesteund door wat rechtse figuren, maar had op nummer vier een eiser staan in de Urgenda-zaak: de walgelijke klimaatzaak waarbij eisers en rechters beslisten dat de belastingbetaler over de knie gelegd moest worden om belachelijke internationale ‘klimaatdoelen’ te halen.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Parler!

Code Oranje verloor omdat de partij nergens écht voor stond. Er was kans om toe te slaan (zie wat JA21 gedaan heeft, en de enorme winst voor Forum voor Democratie), maar de gekozen strategie was écht de verkeerde. Als De Mos over vier jaar nog steeds de Tweede Kamer in wil moet hij dan wél duidelijke keuzes maken. Want op deze manier vis je stééds achter het net, en kan de partij zichzelf beter Code Schaamrood-op-de-kaken gaan noemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. halo1

  Een prima analyse Michael! + de toch 2e-hands-autoverkoper-uitstraling van de Mos. Hoorde vanmorgen dat Thierry ernstig teleurgesteld is met zijn 8 zetels..vandaar die stilte!

 2. ikweetwatikwil

  Halo 1 Ik zag toch anders een filmpje waar in Baudet zijn 8 zetels aan het vieren was.

  1. halo1

   Ja..kan wel zijn.. maar Smolders zei dat vanmorgen op BNR (8.45 u.)..het verbaasde mij ook.. maar Thierry had op veel meer gerekend…

 3. Gebande_3

  Voormalig DDS-columnist Jan Roos wist het dan ook zeker. De peiling van Maurice de Hond, die stelde dat Code Oranje niet in de Tweede Kamer zou komen, zat er naast. Heel erg naast. “Alleen in Den Haag haalt Richard de Mos al een zetel,” aldus Jan.

  Natrappen is een vervelende eigenschap van rancuneuze mensen.
  Maar hoe zit het met uw eigen voorspellingen betreffende VVD, D66 en FvD?
  Ook aan u is een groot voorspeller verloren gegaan.

 4. DubbelZout

  Het probleem is aanhangers van dit soort partijen alleen maar rondjes draaien in hun eigen populistische bubbel waar ze elkaar maar steeds bevestigen in het eigen gelijk
  Vanochtend nog een Forum aanhanger gehoord op de radio , zo van “ja want op Facebook was iedereen heel enthousiast over Thierry en dat we heel veel zetels zouden gaan halen, maar dat valt nu best wel tegen”
  Ja duh, welcome to the real world…

  1. halo1

   De radio weet wel wie ze aan het woord laten.. nooit de stokpaardjes van de (tegen)partij natuurlijk.. hoe naief kan je zijn?

 5. Max Aue

  Heel prettig, ik vond die De Mos een onsmakelijk type.

 6. ikweetwatikwil

  Gebande 3 Ik heb niets voorspeld. Wat ik vermoede is uitgekomen. Veel vrouwen hebben op Kaag gestemd omdat ze een vrouw is en veel medewerking kreeg van de media. Of die zelfde vrouwen het programma van D66 hebben gelezen , daar heb ik twijfels bij. Ze hebben gestemd op een vrouw.

  PVV heeft 3 zetels verloren , jammer. Maar Wilders blijft een luis in de pels en dat is een prettige gedachte.

  1. Loelap

   Je werd inderdaad dood gegooid met Kaag. Je kon de TV niet aanzetten of Kaag kwam in beeld.

   1. Aborifa

    Het mediakartel. Onderzoekje naar de rol van NPO zou wel op zijn plaats zijn.

 7. Logica

  Sympathie voor de Mos maar de kans dat JA21 in de kamer zou komen leek me groter.

 8. Aborifa

  De Mos issun gâhwe pik. Maah nie bùitûh De Haag.

 9. Bolkestein

  Code Oranje brak niet door de kiesdeler omdat de concurrentie te sterk was. PVV en FvD waren te vormvast en JA21 heeft de ruimte op rechts ingenomen. Ik had hem best (terug) in de TK willen zien komen. Als PVV-Kamerlid kon ik hem wel waarderen. Ervaring leert ook dat als een nieuw opgerichte partij de kiesdeler, de minimaal vereiste kritische massa voor levensvatbaarheid, niet haalt zo’n beweging een dood paard is waar verder nog aan gaan trekken eigenlijk verloren tijd en energie en andere middelen is. Jammer, maar het is niet anders. Bijvoorbeeld Nederland Mobiel en EénNL haalden eerder op 1000 stemmen na de kiesdeler niet. Saillant detail: Voor EénNL stond als tweede achter lijsttrekker Marco Pastors Joost Eerdmans op de lijst. Het is Joost Eerdmans wel gelukt met JA21 en daarmee feliciteer ik hem van harte.

 10. Michael M

  Geen jonge knullen en meiden meer laten stemmen in de toekomst. Stemrecht alléén nog toebedelen aan personen welke een huis huurt of koopt en moet werken om de huur, en rekeningen te moeten betalen en werken voor hun eigen levensbehoeften. Dus geen stemrecht meer voor jonge thuiswonenden vanaf 18 meer. Zodoende krijgen we werkelijke stemmen. Dus geen stemrecht meer voor jeugd, jongeren dat geen inzicht heeft in werken voor je geld en huis en geen kennis van politiek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.