ABN AMRO, van voormalig directeur Gerrit Zalm (VVD), krijgt fikse boete van 480 miljoen euro

Dat Gerrit Zalm (VVD) niet altijd zuiver op de graat was, was al bekend. De omstreden ABN AMRO-bank heeft vandaag genoegen genomen met een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie, omdat de bank tekortgeschoten zou zijn met betrekking tot het voorkomen van witwaspraktijken.

Gerrit Zalm, die ooit begon als politicus bij de VVD – en later doorschoof naar de top van het bankwezen – blijkt allerminst zuiver te zijn geweest in zijn bewindvoering. Hij neemt daarmee ABN AMRO, de bank waarvoor hij ‘dienstbaar’ was mee in zijn vrije val, in een witwasschandaal dat zijn weerga niet kent.

Inmiddels zijn er door het Openbaar Ministerie drie mensen aangemerkt als verdachte. Een van die verdachten is Gerrit Zalm. De aanklacht luidt als volgt: “ABN AMRO werd er van verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen.”

Daarna vervolgt de ABN AMRO op sociale media: “Dus ik hoop dat we daarmee in elk geval het juiste signaal afgeven en een stuk vertrouwen kunnen terugkrijgen bij jou als klant”.

Maar nee dus. We komen namelijk terecht in een rijtje van mogelijke fraude en corruptie, hetgeen veel VVD-bestuurders de afgelopen tijd getroffen heeft. Het AD legt uit:

“Dat gebeurde op een dusdanige wijze dat de bank ook schuldwitwassen wordt verweten. Dit houdt in dat de bank redelijkerwijs ook echt een vermoeden moet hebben gehad dat bepaalde geldstromen niet deugden, maar vervolgens niets of te weinig heeft gedaan om dit te bestrijden. Dit is een ernstiger verwijt.

Kenners gingen er al langer vanuit dat er waarschijnlijk nog een flinke boete zou volgen. Dat verantwoordelijke bestuurders waarschijnlijk niet ook buiten schot zouden blijven bij het onderzoek van het OM, komt niet als een verrassing.”

Het ziet er dus naar uit dat Gerrit Zalm achteraan kan sluiten in de rij van VVD’ers die worden vervolgd door Justitie. Eerder al werd voormalig partijvoorzitter Henry Keizer onderzocht voor potentiële malafide deals in het begrafeniswezen, maar ook Jos van Rey, Mark Verheijen en Klaas Dijkhoff kwamen in opspraak voor het bemachtigen van vermogen dat hen strikt genomen niet toekwam.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Cycle25

  Vereniging Van Dieven…niets teveel gezegd..

  1. Aborifa

   FVD Fereniging Van Dieven. Ze kunnen niet spellen.

 2. Gebande_3

  Kenneth meent: Gerrit Zalm, die ooit begon als politicus bij de VVD – en later doorschoof naar de top van het bankwezen – blijkt allerminst zuiver te zijn geweest in zijn bewindvoering.

  Wiki meent echter: Na het behalen van het diploma hbs-A studeerde hij algemene economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (doctoraalexamen 1975). Hij was in deze tijd actief lid van de PvdA en afdelingsvoorzitter in Enkhuizen.

  Gebande meent: Feiten en DDS, een moeilijke combinatie.

 3. Max Aue

  “Dit is lasterlijke demagogie. Zalm was geen VVD-bestuurder toen hij bij ABN AMRO werkte. We komen nu terecht in een rijtje van mogelijke fraude en corruptie, hetgeen veel VVD-bestuurders de afgelopen tijd getroffen heeft. ”

  Dit is lasterlijke demagogie. Zalm was geen VVD-bestuurder toen hij bij ABN AMRO werkte.

  1. Max Aue

   Herstel, er ging iets fout in het bericht, het moet luiden:

   “We komen nu terecht in een rijtje van mogelijke fraude en corruptie, hetgeen veel VVD-bestuurders de afgelopen tijd getroffen heeft. ”

   Dit is lasterlijke demagogie. Zalm was geen VVD-bestuurder toen hij bij ABN AMRO werkte.

   1. Ad Fundum

    @Max, Gerrit Zalm was populair onder het bankpersoneel, zogezegd een “unieke figuur” . Men had geen weet over strapatsen.

   2. sonny

    max@
    Feiten benoemen als demagogie is pas écht belachelijk, je hebt totaal geen semantisch begrip!
    Bah,bah!

    1. CZ

     @Sonny: Én Van Velenamen steunt zijn eigen betoogje met één van zijn eigen creaturen uit zijn eigen reeks van vele namen.

    2. Max Aue

     Ik leg net uit dat het juist geen feiten betreft, Sonny.

  2. coenzoon

   Waar hij werkte doet niets af aan zijn falen tról. Zalm is 1 van jouw fatsoenlijke competente bestuurders miesgasser. Of dat nou op het ministerie is of bij ABN.

   De stinkende beerput gaat langzaam verder open. Je zal toch maar VVD gestemd hebben. Dan houdt je dit soort witte boorden criminelen in het zadel.

   1. Max Aue

    houd

    1. right

     max@
     schrijffouten corrigeren, omdat je toevallig docent Nederlands bent!
     Groep3 basisonderwijs!
     Wat een arrogantie, je krijgt bijna plaatsvervangende schaamte!

     1. CZ

      “( . . . ) omdat je toevallig docent Nederlands bent!”

      No way! Max Van Velenamen is een matige havist die goed heeft opgelet tijdens de lessen Nederlands. Verder beweegt hij hemel en aarde om te kunnen zuigen, de tegenreactie is hem daarbij om het even.

     2. coenzoon

      Afleidng is belangrijker dan inhoud. De tröl heeft geen inhoudelijke bijdrage. Strönt vlëk is een decadente hoop dampende smurry.

    2. usb3.0

     Het probleem van taalnazi’s is niet zozeer het walgelijke moralistische toontje dat ze uitslaan, maar dat ze door hun gezever de aandacht verschuiven van de inhoud naar de vorm, waardoor de discussie stopt.
     Dé tactiek om hun gebrek aan argumenten te verhullen.

 4. plakband

  Een bank is gewoon een geprogrammeerde robot.
  Deze robot wordt behandeld alsof het een mens is.
  Maar de robot voelt geen schaamte, pijn, armoe of gevangenisstraf.
  De bestuurders van de robot, de werkelijke schuldigen, blijven buiten schot.

 5. HD

  Heel bijzonder dat een VVDer voor fraude gepakt zal worden. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  Gerrrrit sluit even een dealtje met het OM want anders gaat linke Gerrrrit babbelen en stort de hele corrupte VVD en bankwezen in elkaar. 👍👍👍

  1. Heinz

   Mee eens, helemaal correct. Wat denk je als Graus gaat praten?

 6. HD

  De schurk die Nederland schaterend van het lachen de euro aan naaide.

  1. Heinz

   De Euro is een gewilde valuta internationaal. Ook voor mij.

  2. Meriadoc Brandebok

   Gerrit Zalm is destijds bij de invoering van de euro zelf belazerd door de Duitsers en de Fransen.

 7. HD

  Hans Gerritsen PVDA, neemt zelf ontslag als burgemeester en ontvangt tot pensioen
  € 800.000,-
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Heinz

   “Afgesloten hoofdstuk

   Hans Gerritsen zegt, ondanks de kritiek, niet van plan te zijn om te af te zien van verder wachtgeld. En hoewel de oud-burgemeester nog steeds een sollicitatieplicht heeft, laat hij weten geen functie meer te willen in de politiek. “Ik ga niet meer actief een rol spelen. Het is een afgesloten hoofdstuk. Ik heb nog weleens gesolliciteerd. Dat lukte niet, dus dan ben je aangewezen op een regeling.”

   Dat prikt, ik moet het met minder doen.

 8. sonny

  Geld regiert die Welt!
  Aber wer regiert das Geld?

  1. right

   sonny@
   Oude rijkdom wordt beheert door een machtige elite!
   ‘De nieuwe rijkdom’ door machtige criminelen!

   1. Max Aue

    beheerd

    1. coenzoon

     Beheren
     Ik beheer
     Hij beheert

     Domme sukkel

     TT geen VT of VVT sikkel
     Naar decadente volk die taalnazi” s

     1. Max Aue

      En het is ‘wordt beheerd’

      Google maar eens op ‘t Kofschip.

 9. LifeBuddy

  Dit laat goed zien hoe extreem arische sLinkse beelden inmiddels zijn genormaliseerd tot Criminelen Oplichting. Zend opsporing verzocht maar 3 keer per week uit!!!

 10. Aborifa

  Zalm is een prima kerel. Al dat gescheld doet daar niets aan af.

 11. coenzoon

  Levert een draadje over het extreem gestegen aantal zelfmoorden slechts 5 reacties op en zijn de verachtelijke huiströllen er niet te vinden komen we hier nu al 33 reacties tegen om een witte boorden crimineel te verdedigen.

  De huiströllen laten zich weer van hun beste kant zien. Zielige decadente meelopers!

  1. Cycle25

   Dat leger, genaamd liberalen geven geen zak om zelfmoorden mits ’t fout gaat in een chique witte hockey gemeente. Net zoals 30.000 gezinnen, ook daar geven ze niets om immers zijn het toch maar arme sloebers genaamd : subsidie-sukkels alias subsidie-criminelen.

   Rutte is feitelijk beloond met het criminaliseren van deze groep en het geeft goed aan uit welke drek deze mensen bestaan.

   1. Aborifa

    mits => tenzij

 12. Pauline Kummer

  Nog een geluk dat de bank voor een deel van de staat is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.