Extremistisch geweld in Mozambique, NOS wijst schuldigen aan: ‘komt door westerse gaswinning’

Jihadisten in het noordoosten van Mozambique lijken ineens te zijn gaan jagen op zo’n beetje alles dat beweegt. Grove mensenrechtenschendingen zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Toch lijkt de NOS liever voorbij ideologische motieven te willen kijken en beweert doodleuk dat dit brute geweld een reactie is op ‘westerse gaswinning’ in de regio.

De situatie in het noordoosten van Mozambique lijkt te zijn begonnen als een haast stereotype vorm van neokolonialisme. In 2010 werden er voor de kust van Mozambique grote gasbellen gevonden (de grootste ter wereld). Westerse bedrijven begonnen flink te investeren, maar natuurlijk profiteerde de lokale bevolking hier nauwelijks van. Dat komt bijna altijd door een zwakke overheid met corrupte leiders, die hun kans zien om zichzelf en hun eigen kliek (of stam) enorm te verrijken. Dát is meestal het probleem, en niet ‘westerse bedrijven’.

Maar de NOS doet alsof westerse gaswinning ertoe heeft geleid dat de lokale bevolking ineens is geradicaliseerd en hun frustraties zijn gaan botvieren op de lokale bevolking. Daardoor lijkt het net alsof die bedrijven er maar voor moeten zorgen dat het door hun geïnvesteerde geld ook bij de lokale bevolking terecht moet komen, wat natuurlijk onzin is.

En het vreemdste is nog dat de NOS in het artikel zelf allerlei andere mogelijke motieven aanhaalt voor waarom er nu een jihadistische opstand aan de gang is in die regio. Drugssyndicaten die al jaren in dezelfde regio actief zijn bijvoorbeeld.

“Veel Mozambikanen vermoeden een verband tussen de jihadisten en georganiseerde misdaadsyndicaten die Cabo Delgado al jaren gebruiken als doorvoerhaven van drugs uit Afghanistan, die in Noord-Mozambique aan wal wordt gebracht. Dat verklaart onder meer waarom de jihadisten de bewoners van de dorpen massaal op de vlucht jagen en regeringstroepen tegenhouden.”

Een beetje raar om ‘het westen’ de schuld te geven van zo’n escalerend conflict, terwijl er veel meer redenen voor zouden kunnen zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. sonny

  Jaja, klagen en kreunen, is stereotiep gedrag van inactieve, slappe mensen!

  1. Mark Auel

   Lekker belangrijk wat er in dat apenland gebeurt.

   1. Fax uit Darmstad

    Nou, nou uw voorouders komen hier vandaan hoor, althans volgens sommigen.

 2. Fax uit Darmstad

  Het lijkt de NAM wel.
  Hier is ook extreem gewelddadige jihadisme in het noordoosten. Die willen geld.
  Het heeft te maken met de activiteiten van westerse bedrijven in de regio, waaronder ook Nederlandse. Gaswinning speelt een grote rol in de regio.
  De investeringen in de gasindustrie stegen explosief, maar de lokale bevolking bleef achter.

  1. Monty

   ”De investeringen in de gasindustrie stegen explosief, maar de lokale bevolking bleef achter.”

   En….. de lokale bevolking moet gewoon hun mond houden vette pech voor hen dat hun huis is beschadigd. Had je daar maar niet geboren moeten worden of gaan wonen.

   Dat is tenminste de reacties van velen op dit forum.

 3. Max Aue

  “Het extreem gewelddadige jihadisme in het noordoosten van Mozambique heeft te maken met de activiteiten van westerse bedrijven in de regio, waaronder ook Nederlandse. Gaswinning speelt een grote rol in de regio.

  De werelden van de jihadisten en deze gasbedrijven botsten in de afgelopen dagen duidelijk, nadat strijders van een Mozambikaanse islamitische groepering de havenstad Palma hadden ingenomen. Tientallen mensen werden vermoord, onder wie Zuid-Afrikaanse en Britse expats die werkzaam waren voor het Franse gasbedrijf Total. Duizenden Mozambikanen en expats sloegen op de vlucht.”

  Het artikel van de NOS geeft aan dat een en ander met elkaar te maken heeft en legt dat helder uit.
  Wout geeft er een merkwaardige draai aan door over schuld te spreken maar dat moet wellicht verklaard worden uit het feit dat hij het artikel waarnaar hij verwijst niet goed las.

  1. sonny

   Ernst@
   Je reageert vanuit verouderde inzichten, korte termijn geheugen laat het afweten!
   Jawel, dat is alzheimer dan wel korsakov, mijn condoleances!

   1. right

    sonny@
    moet je niet doen!
    Laat deze notoire dwarsligger links liggen!
    Zelfs de kleur van een gezond grasveld, omschrijft hij als zijnde ‘blauw tot oranje’

   2. sonny

    Oorlogje spelen, makkelijk geld, vermeerdering en gratisgeld, zijn de enige motivatie’s van de bewoners op dat continent!
    En ze blijven maar piepen, gesteund door de ‘wokie’s’ !

  2. Wally

   Tientallen mensen werden vermoord. Dat zeg je zelf ook al. En door wie ook alweer? Vreemd genoeg laat je dat pint onvermeld en das jammer. Even terzijde, hoeveel ‘vluchtelingen’ heb je al in je huis wonen?

  3. coenzoon

   domme tról , iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen ook de jihadisten decadente tról

   makkelijk geld beuren en anderen beschuldigen is voor woke people geen probleem toch decadente tról

 4. EmmerZ

  De laatste 15% inheemse Europeanen hebben een pathologisch schuldgevoel. Dat is zeer lucratief voor de anderen. Verder hebben we geen culturele trots en geen in-groep voorkeur. De overname door andere sterkere volkeren is aardig op gang onder het mom van klimaat-migratie. Nog even afwachten en slavernij zal wel weer worden ingevoerd, de Verlichting volledig teruggedraaid. Maar de woke groene linksen zullen blij zijn.

 5. sonny

  Moet je die koppen zien, op bijgaande afbeelding!
  jeetjemina, bah!

  1. sonny

   Ze moeten méér fruit eten, bananen bijvoorbeeld!
   Is goed voor het humeur, tenminste dat zegt verzorger van Artis!

   1. Max Aue

    Sonny voelt zich een heuse kerel achter z’n toetsenbordje.

    1. right

     max@
     Hoe voel jij de wereld en jezelf, achter jouw toetsenbord?
     Je misplaatste meerderwaardigheidgevoel, en arrogantie, verstopt angstvallig je ultieme narcistische domheid!
     En je hebt het zelf niet in de gaten!

    2. sonny

     ernst@
     Wat heb jij tegen bananen?
     Het verhoogt de suikerspiegel, helpt goed tegen neerslachtigheid!
     Vieze naargeestige moraal heb je!
     Blijf positief, en als dat niet lukt, ga eens naar psychiater!

     1. Max Aue

      Ik heb niets tegen bananen, ik heb er zojuist eentje opgepeuzeld.

 6. Monty

  ”Dat komt bijna altijd door een zwakke overheid met corrupte leiders, die hun kans zien om zichzelf en hun eigen kliek (of stam) enorm te verrijken.
  Dát is meestal het probleem, en niet ‘westerse bedrijven’.”

  De westerse bedrijven kijken niet met wie ze zaken doen. Als het maar zo goedkoop mogelijk kan.
  Al gaat dat ten koste van de arme lokale bevolking.
  Hoe noem je zulke mensen?

  1. Fax uit Darmstad

   Monty’s

  2. J. Punt

   De arme bevolking halen daar ook streken uit. Gif in zwembadwater, bedrijfsauto’s onklaar maken, diefstal. Geloof je het niet? Ga er maar heen als blanke. Geen geld is spelen met je leven. Voor $20 heb je een gewapende local als vrijgeleide een dag lang

   1. Monty

    Wat is j.

  3. Freba

   Want wie in het Westen wil er nou 5 euris betalen per liter 95 betalen bij eerlijke verdeling. En 5000 voor een Iphone, als de Chinese slavinnetje “eerlijk” betaald zouden worden.
   Dus de afstammelingen van de VOC dienen zich koest te houden…….over moraliteit.
   Halveer de wereldbevolking en iedereen blij, gezond en voldoende te eten en een fatsoenlijk dak boven zijn hoofd. Maar zolang de “kerkelijk leiders” zich alleen maar richten op de stompzinnige voortplanting verandert er niets.

 7. Wally

  Er zijn mensen die ALLES wat in de wereld gebeurt willen wijten aan 1 bepaalde groep, dat heet racisme trouwens…. maar bij dit soort oerdeugers mag dat allemaal. Maar pas op als je een andere kleur noemt…

 8. Kleurloze Politiek

  Nou de NAM is niets beter dan de kwestie in Afrika
  Groningers lopen nu ook al bijna 20 jaar achter de feiten aan en hopeloos zonder enige vooruitgang ..
  En wat te denken van Shell die er uit puinhoop maakt in Nigeria Nigir en Kameroen.. waar veel boeren hun land zijn verloren door giftige gassen van raffinaderijen..

  Dat we er vrij weinig van horen is omdat de pers daar niet zo gretig is als hier.
  En daarbij kunnen de burgers in dat soort landen vaak niets beginnen tegen zulke grote machten als Shell en Total..

 9. J. Punt

  Helaas hangt alles bij elkaar van de Corruptie, vriendjespolitiek en verslaving aan westerse miljarden. Het ‘staatshoofd’ heeft dan voldoende geld om zijn verzameling van tientallen handgemaakte Italiaanse sportauto’s in een van zijn gouden paleizen. Het leger is uitgerust met troep uit 1947 en totaal ongemotiveerd. De bandeloze jihad heeft alle tijd om op hun gemak de weerloze burgers te kwetsen en terroriseren. Niet mee bemoeien en GÉÉN NL militairen erheen. Een opmerking verkeerd daar en na je leven te hebben gewaagd wordt je door linkse nietsnutten voor de rechter gesleept. Dat heet verraad.

 10. Stanly2000

  Is het optrekje van de heer van Buren al verkocht?

 11. Freba

  Nee dan hebben wij NL-ers het beter gedaan met de Groningers met hun gasbellen onder zich. Die hebben ruimschoots geprofiteerd van de honderden miljarden die de belletjes hebben geproduceerd. Vandaar dat zij nu al meer dan 10 jaar op de centjes zitten te wachten. Het zijn van Klootz*** heeft niets te maken met je politieke voorkeur, ras, geloof of wat dan ook. Oliewinning/gaswinning aldaar is Slavenhandel 2.0. Je koopt gewoon de Roverhoofdman van een plaatselijke stam om. Geeft hem een BENZ, een gouden klok, veel vrouwen en de zaak is beklonken. De rest kan de pleu**** krijgen. Zo gaat dat al duizenden jaren. En wordt ook nooit beter. Een menselijk trekje. Dus van ALLE MENSEN; wit/zwart/bruin/etc.

 12. Cycle25

  Ach gos, de NOS met hun gigawatt budget aan stroom gaat weer eens hypocriet wijzen, pleur toch op…Soros gajes.

  De staatszender gaat met de dag een groter gevaar vormen voor de samenleving.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.