Farid Azarkan (DENK) dient harde motie van wantrouwen in: “Helemaal klaar met dit kabinet”

Tijdens zijn inbreng in het debat over de toeslagenaffaire zojuist in de Tweede Kamer liet diende Farid Azarkan meteen een motie van wantrouwen in. Want, zegt de DENK-leider, hij is “helemaal klaar met dit kabinet.” Zijn motie werd mede ingediend door Geert Wilders (PVV), Wybren van Haga (FVD), Caroline van der Plas (BBB) en Sylvana Simons (BIJ1).

Farid Azarkan mocht het spits afbijten in het debat over de toeslagen-notulen, en liet geen spaan heel van het kabinet. Het was, zei de DENK-leider, een absolute schande hoe er omgegaan was met de Toeslagenaffaire, en dan met name met de ouders die ten onrechte van fraude beschuldigd werden en daardoor financieel geruïneerd werd. Omdat hij die situatie zo vreselijk vindt diende hij meteen een motie van wantrouwen in, die al ondertekend was door vertegenwoordigers van vier andere partijen: PVV, FVD, BIJ1 en BBB.

De motie leest:

“De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat uit de vrijgegeven notulen blijkt dat de regering de Kamer om politieke redenen bewust onvolledig, onjuist en ontijdig heeft geïnformeerd, en dat dit in strijd is met artikel 68 van de Grondwet; constaterende dat uit de vrijgegeven notulen blijkt dat ministers in de Ministerraden meermaals hebben gesproken over het tegenwerken van Kamerleden; het sensibiliseren van een Kamerlid, en het ‘inkaderen’ van kritische Kamerleden; overwegende dat dit buitengewoon schadelijk is omdat het de suggestie wekt dat kritische [leden] van de Kamer Buitenspel gezet moet[en] worden; overwegende dat in het licht van onder meer de toeslagenaffaire versterking van vertrouwen in de overheid en versterking van de rol van de Kamer als tegenmacht tegenover de regering een urgente opgave is; van mening dat deze gang van zaken ernstige schade heeft toegebracht aan het vertrouwen van de burger in de overheid en aan de parlementaire democratie; zegt het vertrouwen in het voltallige kabinet op.”

De ondertekenaars van de motie zijn een bonte verzameling, want er zijn partijen aan de uiterste linker- en rechterflanken van de Tweede Kamer bij betrokken. Sylvana Simons heeft de motie ondertekend voor BIJ1. Caroline van der Plas deed dat in naam van BBB. Wybren van Haga deed dat voor FVD. En Geert Wilders tenslotte zette zijn handtekening eronder voor zijn PVV.

Er wordt nog in de eerste termijn gestemd over deze motie. Aangezien de coalitiepartijen elkaar nog steeds lijken te steunen is de belangrijkste vraag nu of de héle oppositie zich achter de motie schaart, of dat het bij een déél van de Kamer blijft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. rutte leugenaar

  En nu steun vanuit het partijkartel.

  1. Mark Auel

   Dat kan je wel op je buik schrijven!

   1. rutte leugenaar

    Ik schrijf niets op me buik strönt vlëk maar je geeft onverkort weer dat de politiek draait met en om het partijkartel en dat het met politiek bedrijven niets te maken heeft. Het verwerpelijke old boys netwerk houdt elkaar in stand.

    Stem sociaal , stem PVV

    1. STOP FVD

     Er gaat geschiedenis geschreven worden vandaag, ik ben het namelijk met je eens, niet zozeer het laatste punt, maar wel dat de fractievoorzitters van de VVD en CDA de heren in het strafbankje de hand boven het hoofd houden.

     1. STOP FVD

      Alhoewel Kuijk natuurlijk niet de fractievoorzitter is maar daar wel staat als CDA woordvoerder.

 2. AidemediA

  STEUN !!

 3. AidemediA

  Maar het gaat niet gebeuren dat rutte en zijn volgelingen moeten opstappen. Gehoord, rob jetten en sophie hermans, die wat af wauwelen. De coalitie pressie gaat daar voor zorgen. Helaas.

 4. Mireille

  Dat had u gedacht! Jesse Klaver gaf het al aan. In een volgende kabinet (tot Rutte) moeten wij wat zorgvuldiger/netter met elkaar omgaan. Een kabinet Rutte IV is in de maak!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.