Femke Merel van Kooten over notulengate: ‘Maffiapraktijken, Grapperhaus (CDA) is als de consigliere van Rutte’

De manier waarop er in de ministerraad gesproken werd over het desinformeren van de Tweede Kamer door belangrijke informatie bewust achter te houden zijn wat voormalig Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten (Splinter) betreft “maffiapraktijken.” Daarbij functioneerde minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) als “de consigliere” van premier Mark Rutte (VVD). 

De toeslagen-notulen hebben flink wat losgemaakt bij de Tweede Kamer, maar ook bij voormalige Tweede Kamerleden. Femke Merel van Kooten sprak daarover in de podcast Op z’n kop, en lichtte de rol van minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) eruit. Die fungeert als de ‘consigliere’ van premier Rutte, analyseerde de oud-parlementariër. “Dat kun je je haast niet voorstellen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dat zijn maffiapraktijken.”

Van Kooten neemt bepaald geen blad voor de mond neemt over de toeslagenaffaire, en met name nu over de nieuwe controverse rond de notulen uit de ministerraad. Uit die notulen blijkt dat meerdere bewindspersonen, van meerdere partijen, besloten om de Tweede Kamer niet volledig te informeren. Ook uitten ze mét elkaar kritiek op kritische parlementariërs die lastige vragen stelden aan bewindslieden inzake de toeslagenaffaire. Daarbij moesten met name Pieter Omtzigt (CDA) en Helma Lodders (VVD) het ontgelden.

Volgens de notulen stelde minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) voor om toenmalig staatssecretaris Menno Snel (D66) te helpen bij het versturen van informatie aan de Tweede Kamer waarbij net gedaan werd alsof het kabinet de Kamer gaf waar het om vroeg, terwijl dit feitelijk niet zo was. Maffiapraktijken dus. Van Kooten daarover: “Waarbij Grapperhaus dus de consigliere van Rutte is.”

In de Italiaanse maffia is de consigliere de hoogste adviseur van de peetvader (de maffiabaas). Samen met de onderbaas vormen de peetvader en de consigliere de “administratie” van de maffiafamilie. Hij is degene die (juridisch) advies moet geven aan de peetvader (of baas), en fungeert hij als schakel tussen de boven- en onderwereld. maar die uiteindelijk wel moet doen wat de baas beslist. Daarbij moet hij soms ook de boel “schoonmaken” om problemen voor de baas zelf te voorkomen. Hij functioneert daarbij ook vaak als middle man tussen de baas en de mensen die misdrijven uitvoeren.

Volgens Van Kooten is dat dus de functie die Grapperhaus feitelijk heeft in het kabinet.

Het interview met het voormalige Kamerlid namen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen op voor hun podcast Op z’n kop. voor NPO Radio 2 en PowNed. De gehele aflevering, met speciale gast voormalig Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten, komt vandaag rond het middaguur online.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Max Aue

  Prettig dat we van Merel af zijn. Deze kleine krabbelaarster konden we missen als kiespijn.

  1. rutte leugenaar

   Op inhoud ben je het dus eens met haar net zoals de meerderheid van Nederland. Verstandig besluit strönt vlëk.

  2. Cootje

   Maar let op de journalist heeft meer informatie en gooit het op het juiste moment naar buiten , Rutte ruim 10 jaar demoniseren van de Nederlandse bevolking heeft concurrentie van de echte journalistiek die meest links gevormd is en een leuke nieuwe luis in de pels .

 2. rutte leugenaar

  Ze heeft gelijk, maffiapraktijken !

  1. STOP FVD

   Natuurlijk heeft ze gelijk, want dit past precies in je anti Rutte straatje, leuk voor je. Hoop dat je er van geniet! Je hebt het nodig pessimist!

   1. rutte leugenaar

    Slechts idioten en fascisme houden Rutte in het zadel.

    Ik ken de acties van de despoot niet goedkeuren jij kennelijk wel wappie !

    1. STOP FVD

     Als er iemand een fascist is is het je baasje Baudet wel, maar ja omdraaien he, daar ben je goed in!

 3. STOP FVD

  Kan niet wachten totdat het online komt, oh wacht, dat kan ik wel. De mening van een niksnut, whocares! Haar verhaal is hier natuurlijk waarheid, want het schopt tegen de schenen van de gevestigde orde. Knap hoor!

  1. rutte leugenaar

   Inderdaad de mening van een niksnut! Kan niet wachten totdat het inhoudelijke wederwoord online komt ! Vrees dat het nooit komt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.