Fleur Agema (PVV) neemt zelftests-deal Hugo de Jonge onder de loep: ‘Vulde farmacieconcern Roche z’n zakken?’

Fleur Agema (PVV) eist duidelijkheid van zorgminister Hugo de Jonge over berichtgeving dat het Zwitserse farmacieconcern Roche zijn zakken zou vullen met zelftests. De Jonge heeft dan ook wat uit te leggen, want volgens berichtgeving deed het bedrijf dat zelfs aan de hand van een innige samenwerking met onze minister van Volksgezondheid.

PVV-zorgwoordvoerder Fleur Agema wil nu dus weten hoe de samenwerking tussen de farmaciereus en het ministerie van Volksgezondheid (VWS), onder leiding van Hugo de Jonge, precies in zijn werk is gegaan. Het bedrijf verdient maar liefst €46,5 miljoen dankzij een order die door het ministerie van het CDA’er is geplaatst. Dit miljoenenbedrag is niet aanbesteed, en zonder openbare bieding aan slechts één bedrijf gegund.

Daarom heeft Agema de minister vijftien schriftelijke vragen gesteld om meer duidelijkheid te krijgen over de uitgave van tientallen miljoenen belastinggeld.

Zo wil Agema weten wat de reactie van VWS is op de bewering dat het ministerie de farmaceut Roche “bijzonder behulpzaam is geweest” bij het verkrijgen van een grote voorsprong op de concurrentie die ook corona-zelftesten ontwikkelt.

Vragen over de twijfelachtige commerciële tussen De Jonge en Roche zijn er dan ook genoeg. Want hoe is de selectie van de zelftest van Roche gegaan? Aan welke criteria moest deze voldoen en wie bepaalde dat eigenlijk? Een goede vraag blijft of De Jonge niet al van tevoren wist dat er niet genoeg zelftests geleverd konden worden. Was het ministerie van Volksgezondheid hier eigenlijk wel van op de hoogte, of heeft De Jonge wellicht informatie achtergehouden?

Dat de prijs van de Roche-test uiteindelijk hoger uitviel dan van tevoren was ingecalculeerd roept ook de vraag op of dit te maken had met de schaarste van de zelftest, of dat er misschien zelfs wel onderlinge prijsafspraken zijn gemaakt. Agema hamert er dan ook op dat ze de exacte reden wil weten waarom de zelftesten uiteindelijk relatief duur werden aangeboden door het farmacieconcern.

Tot slot wijst Agema minister De Jonge er ook nog even op dat in buurland Duitsland al een maand eerder gewoon een zelftest te vinden was in de schappen van budgetsupermarkt Aldi. Dat ging weliswaar om een zelftest van een andere fabrikant, maar waarom heeft De Jonge er dan niet voor gekozen om ook met andere partijen in zee te gaan? Waarom heeft De Jonge zich zo vastgebeten in zijn deal met Roche?

De Jonge heeft drie weken de tijd om de Kamervragen van Fleur Agema te beantwoorden. Hij zal, gezien de sceptische toon van de vragen, zich flink moeten inspannen om het PVV-Kamerlid ervan te overtuigen dat er niets onoorbaars gebeurd is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Gebande_3

  Het bedrijf verdient maar liefst €46,5 miljoen dankzij een order die door het ministerie van het CDA’er is geplaatst.

  Verdienen?
  Hebben we het over omzet, bruto of netto-winst.
  Openbare aanbesteding kost gemiddeld 3 maanden.
  Geeft Fleurke deze extra tijd aan Hugo of komt ze dan vragen waarom het allemaal zo lang duurt?

  1. Cootje

   Hé L.u,Len,tje onderhands aanbesteed , kan en mag waarschijnlijk alleen in een bananen republiek waar we anders nog een paar banken hebben die zich ook niet aan de regels hielden , miljarden winsten net als toen de bouwfraude afkopen voor een paar 100 miljoen kom je niet van in het arme huis ,:de dankbaarheid van de gunning kan 10 taille jaren later worden uitgekeerd , volgens mij is geen openbare aanbesteding met zulke bedragen verplicht

   1. Gebande_3

    Het vrijdagmiddagborreltje op de soos is hard aangekomen denk ik.

 2. STOP FVD

  Goed zeg van Fleur! Wat een kanjer. Openbare aanbestedingen kosten tijd, die is en was er niet, maar wel lopen zeuren dat het allemaal zo snel gaat. Zo’n bedrijf die artikelen levert maken inderdaad winst, anders klopt er iets niet aan het businessmodel. Dus was is precies het probleem, zal ook de heer De Jonge zich afvragen.

  Maar ze is heel goed bezig, lekker de aandacht opvragen over iets onzinnigs wat haar op zich geen donder interesseert. Maar dan heeft ze ook even in de spotlights mogen staan. Mooi hoor Fleur!

  1. DavidS1976

   Wat mongo$l ben je ook! Lees het bericht nog eens.

   1. STOP FVD

    Bericht heeft geen inhoud!

    1. Neerlander

     Zoals jij altijd geen inhoud hebt, alleen poep.

     1. STOP FVD

      Mooi!

    2. AS210854

     Nee dat van jou dan?🤮

    3. coenzoon

     hahahaha , 50 miljoen euris inhoud domme jongen

  2. Neerlander

   zoal altijd praat je weer poep.

  3. coenzoon

   hahahahaha tijd genoeg domme jongen als je kijkt naar de tijdlijn. Een openbare aanbesteding had zelfs eerder kunnen plaats vinden domme jongen.

   follow the money maar dat duurt gemiddeld iets langer met jouw pindabrein.
   build back better heeft ruim twee maanden geduurd voordat je begreep dat het echt gebeurde en de berichtgevers geen wappis waren. We geven je dus nog even respijt zodat je rustig kunt laten bezinken dat deze 50 miljoen euro deal stinkt ! Je komt er wel onwetende.

  4. usb3.0

   fascistische vaccinazidrammer stopje vindt het normaal dat er over de ruggen van angstige mensen exorbitant veel wordt verdient..

 3. Cootje

  Goed zo Fleur houd ze onderdruk . Want met het vingertje wijzen naar orban kunnen ze als de beste

 4. Gebande_3

  Simpele Fleurke vraagt zich af waarom Hugo voor scholen geen Aldi sneltesters heeft gekocht?
  Beter goedkope Aldi handel dan kwaliteitsspullen van Roche.
  Hoe moet je als minister zo een onverantwoorde stellingname beantwoorden in voor Fleurke begrijpelijke taal?
  Nog even en Fleurke gaat voorstellen ziekenhuizen met Aldi instrumentarium uit te rusten, zo een bloeddruk meter van €16,99 is toch goed genoeg?
  Oh, wat heeft Fleurke toch een warm hart voor de gezondheidszorg.

  1. Stanly2000

   Zelftesten niet voor testen bij klachten, bij verhoogd risico of voor toegang
   De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig. Gebruik daarom zelftesten niet als u:
   coronaklachten heeft;
   dichtbij iemand met corona was;
   terugkeert uit een hoog-risicogebied;
   Maak in bovenstaande gevallen nog steeds een testafspraak bij de GGD. Bij de GGD wordt u door een professional getest en de testmethoden nauwkeuriger. De uitslag is dan betrouwbaarder.
   Zelftesten zijn ook niet bedoeld als toegangstest. Daarvoor gaat u in de toekomst naar speciale testlocaties waar u een negatief testbewijs krijgt.

   Waarom een dure “onbetrouwbare” zelftest gebruiken als er ook een goedkope “onbetrouwbare” versie is.

   1. Gebande_3

    U lijkt mij een echte Lada rijder.

    1. coenzoon

     jij een Daf 33 ! Altijd vooraan in de file

     1. Stanly2000

      Eindhovens Glorie!

     2. coenzoon

      vergane glorie dank zij de politiek !

    2. DubbelZout

     Met trekhaak
     Dat zijn de ergste

     1. coenzoon

      nee zoutloos , dat zijn de ergste , smakeloos en hulploos

   2. M. Brandenburg

    Mag ik van jou een bron die aangeeft dat de goedkope Aldi zelftesten slechter zijn dan de bestelde zelftesten met een foutmarge van maar liefst 40%, inderdaad die dure test geeft in 40 van de 100 testen een foute negatief. Laat dat even op je inwerken met je achterlijke opmerkingen

  2. coenzoon

   kan u de kwaliteit verschillen even duiden of wauwel je maar wat uit de onderbuik ?

   1. Stanly2000

    Kokkie wauwelt wel vaker!

 5. usb3.0

  Natuurlijk vullen die hun zakken, of menen de voorstanders van het fascistisch vaccinazibeleid dat deze mensen het voor de kostprijs doen?

 6. DubbelZout

  Fleur Klagema

  1. coenzoon

   dijenkletser zoutloos , echt geweldig , heb je daar nu de hele dag op gepuzzeld

   op argumenten met Fleur eens sukkeltje ?

   1. DubbelZout

    Nee hoor, dat schud ik zo uit mijn mouw
    Natuurlijke aanleg denk ik

    1. coenzoon

     ben je toch nog ergens rdelijk goed in ! proficiat met deze nutteloze skill

 7. Niet L niet R

  Ook hier weer duidelijk een bewijs, dat Hugo de Jong niet geschikt is voor zijn functie, hij mist kennis en opleiding!
  Hoelang moeten wij met deze minister nog doorgaan?

 8. Niet L niet R

  Ik lees reacties, waarbij ik mij afvraag, of die personen De BLO school wel hebben doorlopen,trieste zaak!

 9. siemoon

  hier een zeer goedkope test . hier hebben ze mij geen geld voor gegeven . je stopt een vinger in je gat en een vinger in je mond na 2minuten wisselen .als je geen verschil proeft heb je carona.. ik verdien hier geen 46 miljoen mee..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.