Gezondheidsraad biedt perspectief: periode tussen twee prikken kan naar twaalf weken

De Gezondheidsraad concludeert dat het interval tussen de eerste en tweede dosis van de vaccins van Pfizer en Moderna kan worden verlengd naar twaalf weken. Dat betekent dat veel meer mensen op korte termijn hun eerste inenting zouden kunnen krijgen. Dat meldt de NOS.

Momenteel is het zo dat het tweede Moderna-vaccin zo’n vier weken na de eerste prik wordt gezet. Voor Pfizer zit er zes weken tussen. Het (belabberde) vaccin-beleid van demissionair minister Hugo de Jonge is nog steeds vrij voorzichtig met de vaccinvoorraad, omdat er steeds meer rekening wordt gehouden met eventuele vertragingen. Maar nu zegt de Gezondheidsraad dus dat het in principe goed mogelijk moet zijn om iedereen op z’n minst die eerste prik te geven, zolang ze binnen twaalf weken die tweede ook maar krijgen.

Aan de andere kant adviseren ze ook om het interval terug te brengen naar wat de farmaceuten adviseren, als er géén schaarste is. Dus twaalf weken tussen beide prikken aanhouden is prima als het écht niet anders kan, maar het is ‘onwenselijk’ als het wél anders kan:

“Wanneer er voldoende vaccin beschikbaar is, zou het interval teruggebracht moeten worden naar dat wat in de productinformatie van de verschillende vaccins wordt aanbevolen.”

De Jonge zal het advies waarschijnlijk wel gewoon over gaan nemen, waardoor er in de praktijk nog niet veel verandert. Maar in principe kan hij er dus wel gewoon flink op los prikken, als hij eens wat ruggengraat zou tonen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. coenzoon

  huppa , weer een gokje met een vaccin.

  Ze weten werkelijk niet wat ze aan het doen zijn !

 2. AFCAMICHEL

  Maar uhm er zou toch eerst binnen 6 weken een tweede prik gedaan moeten worden

  Als het niet in en in triest zou zijn dan zouden we er met zijn allen hartelijk om kunnen lachen !

 3. M. Brandenburg

  De leugen was dat wanneer je gevaccineert bent ben je veilig, die leugen i inmiddels achterhaalt want ze willen nog steeds alle links totalitaire vrijheidsberovingen blijven doorvoeren ook op hen die gevaccineert zijn. Maar nu komen ze dus met een actieve redenen om de lockdowns en links totalitaire maatregelen sowieso in plaats te houden, want als je eerst na 2 a 3 weken veilig zou zijn, is dat nu dus pas na 15 , dat is toch een extra drie maanden waar angst gezaaid kan worden onder hen die al een vaccine hebben gehad. daarnaast word het tijd om eens duidelijk vast te stellen van hoeveel besmettingen we uitgaan. wat we testen is maar een fractie, de 98% die niets merkt is de eerste 8 maanden volledig genegeerd, waardoor we weten dat het aantal werkelijke besmettingen minimaal 4 keer zo hoog zijn dan wat geregistreerd is, maar ook tot wel 8 keer zo hoog kunnen zijn zoals de wijk Charlois in Rotterdam waar men via onderzoek van het rioolwater tot de conclusie kwam dat zker 2/3 van de mensen daar al besmet waren, en dat zal niet de enige wijk zijn, het is ook de reden waarom je niets meer hoort van de uitkomsten van het rioolwater dat opndrzocht word op besmettingen. Als de uitkomsten in het voordeel van de Coronasekteleden zou zijn, had het groot nieuws geweest, nu is het als het rapport over een open Horeca leidt tot minder besmettingen word doodgezwegen, zoals eerder het punt ventilatie absoluut werd doodgezwegen en niet meer mocht worden onderzocht en wetenschappers onder druk werden gezet om niet met de media te praten over hun bevindingen…

  Zij die anderen de mond snoeren hebben in de geschiedenis nog nooit aan de goede kant van de samenleving gestaan.

  1. coenzoon

   👏👏👏👏👏👏👏👏👍👌

   1. Mireille

    Heeft u het begrepen?

    1. coenzoon

     jij ?

  2. Max Aue

   “De leugen was dat wanneer je gevaccineert bent ben je veilig, die leugen i inmiddels achterhaalt want ze willen nog steeds alle links totalitaire vrijheidsberovingen blijven doorvoeren ook op hen die gevaccineert zijn.”

   Je zou een uitzondering kunnen maken voor mensen met een vaccinatiepaspoort. Vindt M. Brandenburg dat een goed idee?

   1. coenzoon

    nee , vaccinatie biedt immers geen enkele zekerheid domme tról

    1. Max Aue

     Waartegen biedt het geen zekerheid, coenzoon, tegen het krijgen van corona of het besmetten van anderen met corona?

  3. Edjan

   Brand. +

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.