Jan Roos verbaasd door lage asperges-teelt door “aanhoudende kou”: “Waar blijven die beloofde palmbomen?”

Vorig jaar rond deze tijd kregen telers ongeveer 4,50 euro voor een kilo asperges. Maar dit jaar kunnen ze daar maar liefst 7 euro voor rekenen. De reden? Het koude weer houdt aan. Daardoor steken asperges minder vroeg de kop op dan normaal. Opiniemaker Jan Roos vindt het maar verbazingwekkend allemaal. Hem zijn, zegt hij, jarenlang “palmbomen beloofd” in verband met de opwarming van de aarde. “Waar blijven die?” vraagt hij verbouwereerd op Twitter.

De NOS komt met het brekende nieuws dat asperges dit jaar flink duurder zijn dan vorig jaar. “Vorig jaar rond deze tijd kregen telers ongeveer 4,50 euro voor een kilo. Nu ligt dat rond de 7 euro”, zegt een woordvoerder van ZON fruit & vegetables tegen de staatsomroep. “De prijs is stabiel want er zijn weinig pieken in de aanbodkant.”

De reden is dat asperges heel afhankelijk zijn van het weer. Als het een paar weekjes warm weer is gaat het razendsnel. Maar daar zit hem nou net de kneep: het is dit jaar langer koud dan normaal.

Aspergeteler Henk Sturing uit Hooghalen zegt tegen RTV Drenthe dat hij zich vooralsnog geen zorgen maakt. Ja, het is kouder dan normaal, maar tot nu toe kunnen hij en de andere telers nog net voldoen aan de vraag. “Vorige week zaterdag hadden we een kistje over en afgelopen zaterdag hadden we een half kistje over. Verder waren we helemaal leeg. Dat is mooi, maar wel spannend, want je wilt de hele dag genoeg hebben,” aldus Sturing die daarbij ook opmerkt dat hij met enige regelmaat gebeld wordt door andere telers.

Hij hoopt dan ook dat de aarde de komende weken wat opwarmt, zodat er meer asperges kunnen groeien en hij dus meer kan verkopen.

Opiniemaker Jan Roos vindt het allemaal maar wat merkwaardig. Want, schrijft hij op Twitter, is het niet zo dat we jarenlang te horen hebben gekregen dat de wereld door klimaatverandering razendsnel verandert, dat de aarde opwarmt, en dat we daardoor allemaal hitteproblemen hebben? Zoals Jan het verwoordt: “Waar blijven die beloofde palmbomen met papegaaien nou toch?”

Andere Twitteraars hebben een vergelijkbare visie op dit nieuws als Roos. Dan laat bijvoorbeeld weten: “In het kasje met die 1000 euro, de vele onderste stenen en het kwartje van Kok. Erik Scho merkt ironisch op dat ze in Den Haag nog “van die parkieten” hebben, “misschien toch een klein begin.”

“Aan de talrijke klimaattoppen kan het niet liggen,” merkt Koos van Zoelen op over de klimaattoppen die met grote regelmaat gehouden worden. “Eerder aan het klimaat zelf. Het is, ongevraagd, een andere weg ingeslagen.” En Mark Miyek concludeert bij wijze van grap dat er maar één mogelijk antwoord is: Greta Thunberg heeft de wereld gered.

In de tussentijd wacht Jan nog steeds op zijn palmbomen… en de telers op hun asperges.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Max Aue

  Jan Roos weet niet het verschil tussen weer en klimaat.

  Best wel onnozel.

  1. leukeditter

   pleur op man..de waterstand stijgt ook 60 meter in 2030,, als jij dat gelooft ben je echt gestoord.. ik ben visser in zeeland en in 40 jaar is het water nog geen centimeter gestegen!!! nou moet het wel opschieten met die 60 meter

   1. Edjan

    leukeditter. Zo staat het niet in Trouw en zo staat het niet op Joop. En de feiten tellen niet, aldus Max de onnozele.

 2. Aborifa

  De collectieve waanzin groeit gestaag.

 3. STOP FVD

  Oh mijn god! Het staat er echt. Als je je die vraag stelt heb je er echt niets van begrepen. HET GAAT SOWIESO OM GEMIDDELDEN. Nu is het, vorig jaar 26 april was het warmer dan nu, klopt dat verhaal wel? TE TRIEST VOOR WOORDEN! En hier gaat zo’n mafkees van een nep-journalist het nog op zijn schoolkrantje plaatsen ook. Ik heb nog hoop dat hij gewoon cynisch is en het een grapje blijkt te zijn, maar gezien zijn hoofd weet ik wel genoeg!

 4. struisvogelpolitiek

  Heb geduld Jan. Eerst komen de zwartjes, dan de palmbomen.

  1. Dirk Jansen

   😂

  2. Edjan

   Struis +++++++

  3. Jack Flash

   Struisvogelpolitiek
   😂

 5. Branzino

  Als het al een paar zomers extreem warm weer is en we nauwelijks meer ijskoude winters kennen, hoor je idioten als Jan Roos nooit. Die man is echt niet serieus te nemen, maar dat doet hij zichzelf waarschijnlijk ook niet.

  1. M. Brandenburg

   Misschienomdat die zomers eigenlijk er niet zijn geweest, maar dke er zijn omdat men de oudee extremen uit de boeken aan het gummen is. Om het narratief vast te houden moet men af van het verleden, het verleden laat namelijk heel andere zaken zien, en wat op het internet staat verdwijnt nooit meer, dus moet het volledig uit de boeken verdwijnen alsof het nooit gebeurt is. Je weet dat een partij aan de verkeerde kant van de gescheidenis staat wanneer ze feiten uit het verleden gaan verwijderen, zodat het zogenaamd niet is voorgevallen. En de links totalitairen staan erbij en zien dat het goed is want keiharde fgeiten die je tegenspreken moet je niet willen dan maar censuur en wegmaken.

  2. CZ

   Aldus Branzino Van Velenamen!

 6. 56RdK

  Jan, dat weet je toch, van die palmbomen!
  Die zijn versnipperd en opgebrand in onze biocentrales. Net zoals als al die miljoenen andere bomen! Die centrale moeten namelijk draaien, want anders worden de miljardeninvesteringen er niet uit gehaald!
  Is voor het klimaat, weet je wel!

 7. Harry Haller

  Jan Roos beseft, zoals vele weldenkenden, dat we aan de vooravond staan van een kleine ijstijd waarvoor de voorlopers zich nu al zachtjes aan aandienen.

  1. Edjan

   O ja, tussen 2030 en 2050, geloof ik. Het klimaat wordt bepaald door de stand van de aardas en of de aardbaan om de zon elliptisch is of rond. Verder heeft de zon ook cycli in haar activiteit.
   Althans, dat dachten ze vroeger. Nu hebben “geleerden” “ontdekt” dat dit helemaal fout is, en dat het klimaat helemaal alleen maar bepaald wordt door hoeveel CO2 de mens produceert. Wat een vooruitgang! We hoeven alleen nog maar naar Greta te luisteren.

   1. Edjan

    Alle mensen met een andere mening zijn onnozele idioten die je niet serieus kunt nemen. Althans volgens de twee narcisten die in feite éen narcist is.

   2. Max Aue

    Mijn goede vriend voorziet een ijstijd, mogelijk al over 50.000 jaar.

    ht*ps://www.trouw.nl/nieuws/wanneer-begint-de-volgende-ijstijd~b7b9c1c4/

    1. Harry Haller

     Kleine ijstijd, Aue, kleine.

     (Wiki): “De Kleine IJstijd is de relatief koude periode die duurde van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw. Gemiddeld lag de temperatuur in West-Europa zo’n 1 à 2 graden onder de waarden die tegenwoordig worden bereikt. Wereldwijd lagen de gemiddelde temperaturen 0,5 tot 1 graad lager dan tegenwoordig.”

     1. Max Aue

      Lees even bij, goede vriend, je praat onzin.

      ht*ps://www.nu.nl/klimaat/6052164/we-hebben-de-zwakste-zon-in-jaren-maar-daar-merk-je-bijna-niks-van.html

     2. Fax uit Darmstad

      Max
      U heeft gelijk als NU.nl het zegt is het zo. Tenminste dat denken voornamelijk Belgen.

     3. Harry Haller

      Nu.nl

      Het was al een tijdje te merken dat je hard achteruit ging, Aue.

      Maar dat je zo zou afzakken had ik niet verwacht.

   3. Max Aue

    “O ja, tussen 2030 en 2050, geloof ik.”

    Het lijkt me inderdaad een kwestie van geloof. Wetenschappelijk zijn er geen aanwijzingen voor.

 8. Canta

  Als je niet het verschil begrijpt tussen het weer en het klimaat dan moet je even kijken
  naar de jaren waarin de elfstedentocht mogelijk was.
  2 januari 1909
  7 februari 1912
  27 januari 1917
  12 februari 1929
  28 februari 1929
  16 december 1933
  30 januari 1940
  6 februari 1941
  22 januari 1942
  8 februari 1947
  3 februari 1954
  14 februari 1956
  18 januari 1963
  21 februari 1985
  26 februari 1986
  4 januari 1997
  Als je daar naar kijkt dan zie je dat ze vroeger vaker werden gehouden
  en dat de laatste nu al 24 jaar terug is.
  Bovendien zie je hier regelmatig vogels die we kennen uit zuidelijke landen.
  En voor Jan Roos: er zijn zat mensen die een palmboom in hun tuin hebben geplant en die doen het prima. Bovendien zijn er duizenden halbandparkieten ( een papagaaiensoort) die het hier al bijzonder goed doen en zich welig voortplanten.

  1. Fax uit Darmstad

   En wat zegt dit lijstje dan? En de rest van je commentaar is onzin.
   1 voorbeeld:
   palmboom gekweekt tot -24

   1. Max Aue

    Welk punt wilde maken, Darmstad? Meen je daar geen sprake is van opwarming van de aarde?

    1. Fax uit Darmstad

     Opwarming van de aarde?
     Oh, ik begrijp het, u bent een klimaat wappie.

    2. coenzoon

     opwarming van de aarde max anus ? volgens de dagelijkse weerberichten loopt de natuur twee maanden achter op haar cyclus domme tról

   2. Canta

    Fax uit Darmstad
    Dit lijstje laat zien dat het steeds langer duurt voor er weer een elfstedentocht mogelijk is. Conclusie: de winters zijn steeds minder koud.
    Je kan wel zeggen dat de rest onzin is maar dan moet je wel aangeven waarom dat volgens jou zo is. Die halsbandparkieten waar ik het over had zijn tropische vogels.
    Ik heb er regelmatig wel 10 of meer in de tuin zitten. Een jaar of 15 geleden zag je die vogels niet hier vrij rondvliegen, je zag ze alleen in een kooitje.
    Verder zou je eens moeten kijken wat er in Groenland gebeurt. Een land dat zijn naam geen eer aandeed want het was praktisch helemaal wit van de sneeuw.
    Vandaag de dag is er meer groen te zien dan de inwoners ooit hebben meegemaakt.
    Kennelijk hoor jij tot die mensen die hun ogen gesloten hebben omdat ze de realiteit niet onder ogen willen zien. Bang dat je iets moet inleveren van je luxe Nederlandse leventje?

    1. Fax uit Darmstad

     Geeft u mij eens antwoord op de vraag waarom u denkt dat uw constatering de mensheid in de gordijnen moet jagen. Dat het klimaat verandert is een feit, maar waarom wilt u altijd hetzelfde klimaat?
     Is dat omdat u denkt dat u aan de klimaat knoppen mag draaien? En dat u kunt beslissen wat voor u perfecte klimaat is?

     1. Canta

      Fax uit Darmstad
      “Waarom wilt u altijd hetzelfde klimaat?”
      Het gaat niet om het feit of ik altijd hetzelfde klimaat wil. Op zich is iets warmer best lekker. Het gaat er echter om wat die verandering van het klimaat met onze planeet doet. En zeker wij als Nederlanders zouden ons daar wat meer zorgen over moeten maken. Nooit bij stil gestaan dat 1/3 van ons land nu al onder de zeespiegel ligt? Nooit bij stilgestaan of wij, bij de stijging van de zeespiegel, ons nog steeds tegen het water kunnen beschermen. In de Pacific zijn er al eilandjes die langzaam aan het verdwijnen zijn vanwege die stijging.
      En ja, het zal onze tijd nog wel duren maar niet die van onze kinderen en kleinkinderen.
      De Aboriginals hebben een mooi uitgangspunt: je hebt deze planeet te leen van je kinderen. En omdat je je kinderen het beste toewenst betekent dat ook dat je zuinig bent op deze planeet.
      Zouden wij, westerlingen, nog wel wat van leren.

   3. september

    Dit lijstje zegt alleen dat de kans er op steeds kleiner wordt.Er kunnen natuurlijk nog steeds koude perioden voorkomen.,zoals de afgelopen tijd.En er zijn die hier ook niet het verschil tussen weer en klimaat snappen. En ik zag ook dat er in 1929 2 in een jaar zouden zijn gereden. Dat is altijd 1 keer per jaar

  2. Harry Haller

   Elfstedentocht op:

   12 februari 1929
   28 februari 1929

   Twee maal in 1 jaar??

  3. coenzoon

   wat wil je zeggen domme tról , de natuur loopt twee maanden achter door de kou zeggen de milieuspecialisten in het journaal

   het is erg koud voor de tijd van het jaar !

   blijft merkwaardig , als het ze uitkomt misbruiken tróllen het weer om its te zggen over het klimaat maar als het nit past heeft het weer geen binding met het klimaat.

   hypocriet tróllen, voorlopig is het te koud voor de tijd van het jaar en hebben we geen elf stedentocht gehad dombo !

   1. Max Aue

    Ja het weer is de laatste weken aan de koude kant maar de opwarming gaat gewoon door.
    Ik weet zeker dat zelfs de niet al te snuggere Demmink dit onderscheid kan maken.

    1. coenzoon

     wat is het nu domme zuigende tról ?

     is het weer nu wel gerelateerd of niet gerelateerd aan het klimaat.

     Net beweerde je nog dat er geen binding is decadente strónt vlé®k !

     1. Max Aue

      Op heel grote afstand is het weer wel gerelateerd aan het klimaat maar de plaatselijke koude aprilmaand zegt niets over de harde trend van de opwarming.

 9. WWW

  Na de oogst laten ze de asperges uitschieten. Het zijn dan wel geen palmbomen, maar wel mooi om te zien.

 10. Beukman

  Is Roos inderdaad precies zo dom als hij eruit ziet? Hij lijkt te denken dat de wereld ophoudt aan de grens van Nederland.

  Hier de gemiddelde temperatuur op aarde over de laatste decennia. Niet iets om vrolijk van te worden.
  En nou maar hopen dat bij Roos het kwartje gaat vallen.

  berkeleyearth.org/global-temperature-report-for-2020/

  1. Max Aue

   “Is Roos inderdaad precies zo dom als hij eruit ziet?”

   Ja, maar mogelijk nog dommer.

   1. coenzoon

    max anus kietelt bukhol even, ze hebben het samen zo fijn de rugridders ! Lekker tróllen en vooral inhoudsloos zuigen

    het maakt bukhol geen reet uit hoe dom de strónt vlé®k eruit ziet

    bukhol : de strónt vlé®k heeft net gepleit dat er tussen weer en klimaat geen binding is sukkeltje

   2. Beukman

    Dat kan niet.

    1. Max Aue

     😄

  2. Fax uit Darmstad

   Dat zegt niets, we meten pas sinds 3 eeuwen.
   Oh je er is 1,3 graad bijgekomen in 270 jaar.
   Wat is dan volgens u het grotere plaatje?
   Dat we allemaal in de hel terecht komen?

   1. Fortiori

    Als binnenkort de stand van de aardas gewijzigd wordt, dan verandert Nederland in een groep van kleine eilandjes waarbij Haarlen precies op de evenaar komt te liggen. Dan krijgen wij onze palmbomen, bamboe bossen en een vulkaan op de Holterberg. Iedereen tevreden.

    1. coenzoon

     quote Als binnenkort de stand van de aardas gewijzigd wordt end

     Wie draait aan het wieltje ? timmerfrans ?

     1. Fortiori

      Professor Lupardi.

     2. Beukman

      Ik dacht aan kolonel Olrik.

     3. coenzoon

      ik dacht bukhol en de strónt vlé®k , die geloven immers heilig in die klimaatidioterie

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.