Kijk! Wybren van Haga schittert voor Bosma: ‘Kamervoorzitter is geen erebaantje… wij willen iemand uit oppositie!’

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de nieuwe Kamervoorzitter – wie dat ook moge worden – legde FVD’er Wybren van Haga uit wat zijn partij wil. En die wens is heel duidelijk: er moet een Kamervoorzitter komen die uit de oppositie komt. Alleen op die manier kan er misschien nog iets van dualisme gecreëerd worden. Natuurlijk denken VVD en D66 daar heel anders over, want die gaan voor het voorzitterschap van D66’er Vera Bergkamp. 

“De Kamervoorzitter is de bewaker van de orde, de spreekbuis van de Tweede Kamer, en de persoon die in die functie de Kamer haar democratische tanden geeft,” aldus Van Haga vanochtend. “En als het parlementaire debat dreigt weg te zakken in het moeras van de macht zal de Kamervoorzitter door moeten bijten, en moeten laten zien dat de Kamer de baas is, en niet het kabinet. Als macht en tegenmacht in elkaar dreigen te lopen, dan moet de Kamervoorzitter ingrijpen.”

Het is dus geen erebaantje waarop je iemand kan zetten die even weggepromoveerd moet worden, zoals Annemarie Jorritsma (VVD) voorstelde tijdens de inmiddels mislukte informatie die geleid werd door haar en D66’er Kajsa Ollongren.

De afgelopen jaren is de Kamer steevast buitenspel gezet, legde Van Haga ook uit. “De doctrine van ‘geen actieve herinnering aan'” heeft ertoe geleid dat het parlement gewoon genegeerd wordt, en werkelijk bijna niets meer heeft in te brengen. Rutte regeert, de overige ministers knikken ja en de Tweede Kamer mag nog even stempelmachine spelen.

Daarbij haalde Van Haga ook uit naar de vrouw die op dít moment de Kamervoorzitter is, Khadija Arib. De afgelopen vier jaar heeft zij, zei Van Haga, ministers laten wegkomen met het simpelweg weigeren antwoord te geven op vragen van Kamerleden. Dit kan en mag niet gebeuren in de nieuwe periode. Hij wil daarom weten hoe de kandidaten daarover denken, wat zij precies gaan doen, en hoe ze ministers voor de verandering eens willen dwingen antwoord te geven op lastige vragen.

Van Haga en het FVD willen daarom dat de volgende voorzitter sowieso uit de oppositie komt. Dan is het dus nog een keuze tussen Khadija Arib en Martin Bosma. Maar ja, die eerste was de afgelopen jaren voorzitter en heeft er een puinhoop van gemaakt. Kamerleden aan wie ze een hekel heeft laat ze nooit uitspreken, terwijl ministers overal mee wegkomen. En van dualisme heeft deze vrouw, afkomstig uit machtspartij PvdA, nog nooit gehoord.

Dus wat nu? Renske Leijten van de SP interrumpeerde Van Haga en stelde hem natuurlijk de vraag: er komt een nieuwe coalitie, maar we weten nog niet wie daar deel van gaan uitmaken. Wat als de partij van de voorzitter daar opeens toch aan meedoet? Moeten er dan nieuwe verkiezingen komen om de voorzitter te kiezen?

Het antwoord daarop was uiteindelijk bevestigend van Van Haga, maar hij maakte natuurlijk ook duidelijk dat er al een kandidaat is die lid is van een partij die steevast uitgesloten wordt door de andere partijen. Het gaan dus om Martin Bosma. De PVV mag sowieso niet meedoen, dus het is voor FVD nogal makkelijk kiezen in de eerste ronde.

Maar ja, als Bosma in de eerste stemmingsronde de minste stemmen krijgt, dan wordt hij geëlimineerd en gaan alleen Arib en Bergkamp door naar de tweede ronde. En wat dan? Als Bosma niet één van de twee kandidaten is die overblijft is het devies vrijwel zeker: stemmen op de kandidaat wiens partij momenteel geen deel uitmaakt van de coalitie. En dat betekent: op Arib, niet op Bergkamp van D66.

Gelukkig zijn we daar nog niet. Want Van Haga maakte duidelijk dat het voor FVD op dit moment een heel simpele keuze is: Martin Bosma van de PVV verdient de stem van de FVD-parlementariërs. En terecht natuurlijk, want niet alleen kan Bosma dit werk prima aan, hij is ook nog eens écht onafhankelijk.

Wordt voor het laatste nieuws gratis lid van mijn Telegram-kanaal… en word lid van onze gezellige groep op Facebook-alternatief MeWe!

Dus Martin for president! En ja, dat komt van iemand die verder weinig heeft met de PVV. Maar dit gaat niet om die partij, dit gaat om onze democratie!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Marija

  Helemaal eens met Lukassen.
  Zie net het kamerdebat over de nieuwe voorzitter.
  Openheid en helderheid haha.
  Kaag/66 doet nog snel na overleg met Rutte een kandidaat uit eigen gelederen naar voren schuiven, voorkomen moet worden dat Martin Bosman het zou worden, want hij is van PVV. De man is al jarenlang vice-voorzitter tot volle tevredenheid.
  Hij zou dus m.i. de logische opvolger zijn van Karib.
  Men kent hem en weet dat hij het goed doet.
  Ollongren D66, Kaag D66, Bergkamp D66.
  Dat komt Kaag goed uit, die ambities heeft MP te worden, wat G.od moge verhoeden.
  De stank is nog niet opgetrokken of de spelletjes (uitsluiten) worden weer volop gespeeld.
  Kaag is onbetrouwbaar, (even snel een onderonsje met Rutte en hoppa een nieuwe kandidaat uit haar eigen partij komt in beeld); Kaag is veel erger dan Rutte en heeft eendubbele agenda.

  1. coenzoon

   uiteraard heeft kaag een dubbele agenda. klaus schwab beheert haar agenda !

   1. Vanduinen

    Een goede boekhouder beheerst dubbel boekhouden…

    1. CZ

     Vanduinen Vanvelenamen.

  2. Marija

   En eens met Wybren van Haga

   1. Mireille

    Vera Bergkamp is een mooie vrouw. Helder in haar betoog, niets pushends niets afdwingends.

    1. rafi

     Ze is toch van het COC?

     1. Vanduinen

      Zoiets is mogelijk in ons land, heel gelukkig. Je wordt er niet voor vervolgd.

    2. Aborifa

     Nogal zweverig.

    3. Marija

     Ben je ook een pot?

     1. Mireille

      @Marija, Ik ben een Aliën, ik bezoek mijn aardse vrienden ‘nachts. Dat “pot” neem ik als een bevestging mee in mijn beoordeling over u als persoon.

     2. Harry Haller

      Ja, Mireille is ook een pot.

      Eigenlijk is het W.H. Aue, maar die valt ook op het eigen geslacht.

     3. usb3.0

      mirielle is van het tegennatuurlijke

  3. Mireille

   Stel je niet aan @Marija

  4. Bunky01

   Helemaal eens. Reeds vooraf bekokstoofd. Wie gelooft er nu nog in oprechtheid van alles wat er “den Haag” geschiedt?

 2. coenzoon

  Het handje klap akkoord tussen de jihaad bruid en de pathologisch leugenaar heeft al lang plaats gevonden.

  Beide hebben geen herinnering meer aan de gesprekken gisteren in het debat !

  1. rafi

   Of het korte termijn geheugen van die Jihadbruid is er gisterenavond uit geramd door haar palestijntje in het kader van het bedrijven van de liefde.

 3. EvertB

  Heb zojuist een weddenschap afgesloten dat Vera Bergkamp tot nieuwe Kamervoorzitter wordt verkozen. Niet zo moeilijk vind ik als je weet dat Martin Bosma sowieso om bekende redenen afvalt en Arib als verzoening wordt geofferd.
  Het CDA zal meegaan in de gezamenlijke kabinetskandidaat Bergkamp: na de fikse ruzie tussen Arib en staatssecretaris Knops (CDA) over de verhuizing van de Tweede Kamer zal het CDA voor D66’er Bergkamp kiezen.
  Een kleine onzekerheid is dat er blanco of bewust ongeldig (een stem op iemand die zich niet gekandideerd heeft (bijv. Omtzigt)) wordt gestemd.

  1. Edjan

   Dat is de deal; Rutte premier en Bergkamp voorzitter TK.

  2. Max Aue

   Het is moeilijk te voorspellen, Evert, maar als ik met het mes op de keel moet wedden wed ik op Arib. Ik geloof niet dat er rond het voorzitterschap deals zijn gesloten en elk Kamerlid anoniem en individueel zijn keus kan bepalen. Dan lijkt me Arib de beste papieren te hebben.

  3. Stanly2000

   EvertB heeft gewonnen!!

   1. EvertB

    *plop*

    klokklokklokklokklokklok

 4. Monty

  ”Maar ja, die eerste was de afgelopen jaren voorzitter en heeft er een puinhoop van gemaakt.”

  Gek nog niet zolang geleden waren er lovend reacties voor haar.

  tps://www.dagelijksestandaard.nl/2021/02/achterbaks-anonieme-kamerleden-pakken-kamervoorzitter-arib-aan-wegens-banden-met-pvv-ze-heult-samen/

 5. Robert75

  Bosma is natuurlijk de beste kandidaat maar iedereen begrijpt dat die het niet wordt. Maar wel moedig solliciteren voor een functie waarvan je bij voorbaat al weet daar niet voor in aanmerking te komen.

  1. Max Aue

   Iedereen begrijpt dat hij het niet wordt. Bosma is lid van een ondemocratische partij die de rechtsstaat niet onderschrijft en gedraagt zich meer als een vrolijke clown dan als een serieus Kamerlid.

   De Kamerleden zijn niet gek.

   1. Monty

    Het is ook vreemd dat juist iemand van de Wilders voorzitter wil worden van zoals Wilders het meerdere malen noemde een ‘nepparlement’.

    1. Robert75

     Is het geen nepparlement dan? 5 jaar geleden werd Arib gekozen niet omdat ze de beste kandidaat was maar omdat ze ook de Marokkaanse nationaliteit heeft. Waar Wilders op tegen is. Want je dient gewoon de Nederlandse nationaliteit te hebben als je de belangen van Nederland vertegenwoordigd. Een heel normaal standpunt die vele landen overigens hebben trouwens.

     En nu wordt Bergkamp de nieuwe Kamervoorzitter. en ook hier geldt niet omdat ze de betere kandidaat zou zijn, maar achterkamertjes politiek. Het onderonsje tussen D66 en VVD is allang beklonken natuurlijk. En zo kijkt de tweede kamer niet naar kwaliteit maar naar politieke kleur.

     En dat is eigenlijk al bewijs genoeg dat Wilders gelijk had in zijn kritiek over dit nepparlement

     1. Monty

      Dus Rutte en Kaag hebben een meerderheid van de kamer weten te overtuigen dat Bergkamp de beste kandidaat is.

      Waarom hebben Wilders en Baudet niet deze overtuigingskracht om hun man als beste naar voren te schuiven?

     2. Heinz

      Dan had Wilders zich niet in alle gevallen buitenspel moeten spelen met zijn Islam fobie. Hij heeft nooit echt willen meedoen.

     3. Aborifa

      Bergkamp is scheel; daarmee kan je alle kanten op. Zoals bleek uit haar speech.

   2. rafi

    En dat zeg jij? ‘Ondemocratische partij die de rechtstaat niet onderschrijft’ (hoe moet dat laatste trouwens?)? Na alles wat er gebeurt is onder en door Rutte? Jij, die een racist is, gezien het feit dat je de Turkse vrouw van Omtzigt ‘dat soort volk’ noemde, dat slechts is voor Holland?

    1. rafi

     gebeurD is, bedoel ik (ik begin Aue’s frequente taalfouten al over te nemen, zie ik)

 6. Pieter48

  De kans dat D66 de belangen van de gewone hardwerkende burgers in ons land gaat behartigen is erg klein. Eerst worden de klimaat waanideeën er doorheen gejast daarna worden we nog meer aan de Brusselse vergader tijgers
  uitgeleverd.Dan komen er nog meer stokpaardjes van D66 aan de beurt.Wie het hier niet mee eens is in de regering krijgt te maken met een erg boze en super arrogant hoogopgeleide mevr.Kaag. Het word gemakkelijk regeren voor D66 omdat de meeste hoge ambtenaren links zijn en er ook D66 aanhangers verkeren onder deze stille beleidsmakers.Zoals ook bij de belasting slurpende en niet onafhankelijke staatsomroep.Populisme ontstaat wanneer de kiezers zich niet meer vertegenwoordigd weten door de politiek. Dus er breken goede tijden aan voor de populisten.

  1. Max Aue

   “De kans dat D66 de belangen van de gewone hardwerkende burgers in ons land gaat behartigen is erg klein.”

   Ook de niet gewone Nederlanders die rustig hun werk doen verdienen een vertegenwoordiging in de Tweede kamer.

   1. CZ

    Nee hoor, je liegt zoals altijd. Max Van Velenamen.

  2. Bunky01

   Helemaal de spijker op z’n kop. De kartelpartijen;ze draaien ze liegen, ze zitten er voor eigen gewin.
   Het CDA ; de vermoorde onschuld
   De VVD ; wat het ook kost, we willen de macht
   D66 ; het volk is gepeupel

   En een groot aantal andere partijen waait braaf met de wind mee.

 7. Max Aue

  “En die wens is heel duidelijk: er moet een Kamervoorzitter komen die uit de oppositie komt.”

  Dan wordt Haga op zijn wenken bediend met Arib.

  1. Aborifa

   Arib dient de koning van Marokko.

 8. maraton

  Je kunt echt niet met droge ogen eisen dat Bosma door deze kamer gekozen wordt.
  Hij is lid van een partij waarvan de hoofdman dit parlement een NEPparlement heeft genoemd.
  Overigens heeft Wilders nieuwe verkiezingen voorgesteld.
  Beetje dom van Geert.Als in de tussentijd de troep van viespeukje Graus naar buiten komt gaat hij nog meer verliezen.

 9. Aborifa

  Denk, heeft weer een nieuwe schreeuwlelijk. Van Baarle, de kleine Öztürk.

 10. Meriadoc Brandebok

  In de regel wordt een politicus uit één van de grootste fracties Kamervoorzitter. Ik sluit niet uit dat er voor Bergkamp is gelobbyt, maar een politieke koehandel lijkt me onwaarschijnlijk. Wat moeten VVD en CDA daarvoor terugkrijgen? Ik denk niet dat Kaag regeringsposten gaat opofferen voor Bergkamp.

  Arib had in wezen geluk toen zij in 2017 verder mocht als Kamervoorzitter. De PvdA was gedecimeerd, maar Arib verkreeg genoeg stemmen, zelfs toen zij het opnam tegen het CDA.

  In principe moet het verder niets uitmaken natuurlijk. De coalitie maakt geen onderdeel uit van het kabinet. Het gaat om kwaliteiten.

  1. Vanduinen

   Als…Mevr.Bergkamp de verkiezing vanmiddag wint, dan weet ik al wat Wilders gaat roepen…
   “Zie je nou wel? Slechts 1 telefoontje van Kaag naar Rutte (afgelopen zondagavond) was genoeg.
   En hij heeft nog gelijk ook!…Hoeiiii

 11. ikweetwatikwil

  Kijkende naar de meest geschikte , kiest men natuurlijk voor Bosma.

  1. Aborifa

   Hij sprak zojuist klare taal. Bergkamp was zweverig.

  2. Marija

   Mee eens

   1. Vanduinen

    Bosma heeft het liefst een voorzitter uit het midden van de oppositie.
    NRC: Bosma wil lid van de oppositie als nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Het staat er echt in, @Marija ! 2 uur geleden, kijk op de website of Google maar. Mee eens 😃😃😃?

 12. Hamer Sikkel

  Parlementariër von Haga werd vandaag weer op de vingers getikt door het CIDI vanwege zijn retweet inzake de antisemitistische complotsite Frontnieuws over het coronabeleid van de joodse staat Israël.

 13. Harry Haller

  Bosma maakt geen schijn van kans. En de Kamer heeft duidelijk gemaakt dat zij niet discrimineert door een Marokkaanse een rondje voorzitterschap te geven. Maar het moet niet te gek worden natuurlijk: overdaad schaadt, dus een tweede termijn zit er niet in.

  Alvast gefeliciteerd met je overwinning Vera Bergkamp!

 14. Beukman

  Haga zijn baas, Baudet, is de afgelopen jaren een flink aantal keren pijnlijk tot de orde geroepen door Arib, toen hij er blijk van gaf de regels niet te kennen en ook nog eens de Kamervoorzitter schoffeerde door het beter te weten. Baudet vernederde zichzelf hierbij ook nog eens door al vloekend de Kamer uit te benen.

  Waarom zwijgt Haga hierover? Dit zal toch zijn voorkeur voor Bosma hebben beïnvloed. Bovendien hebben Haga en Wilders in de achterkamertjes zitten beraadslagen over wie het moet worden.

 15. Beukman

  Het is Bergkamp geworden. Weldra breekt hier de hel los over geheime kartelafspraken en koehandeltjes. Kom maar op, Geert en Haga.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.