Mafklapper Arnon Grunberg steunt machtsbeluste Rutte: ‘Omtzigt is detail, hij mag premier niet ten val brengen!’

Volkskrant-columnist Arnon Grunberg lijkt helemaal van de wereld te zijn losgezongen. In demissionair premier Mark Rutte ziet hij een nieuwe Bill Clinton die onterecht hard wordt aangevallen. We moeten Rutte op onze blote knieën bedanken dat we géén Brexit-referendum hebben gehad, of dat Rutte een soort van Trump 2.0 is geworden. Ondertussen heeft Rutte wél het vertrouwen in de democratie en rechtsstaat ernstig aangetast, maar daar horen we Grunberg niet over. Want dat zou slechts een “detail” zijn.

De Volkskrant krijgt het voor elkaar om de meest waardeloze column over de formatiegesprekken te publiceren. ’s Lands ultra-mafklapper Arnon Grunberg mag op hallucinante wijze Rutte met voormalig president Bill Clinton vergelijken en ziet in CDA’er Pieter Omtzigt een nieuwe Monica Lewinsky. Clinton mocht niet worden afgerekend op Lewinsky aldus Grunberg, en zo mag Rutte niet worden afgerekend op Omtzigt. Je gelooft je ogen niet:

“Pieter Omtzigt is Ruttes Monica Lewinsky, waarmee ik niet wil suggereren dat Omtzigt en Rutte een seksuele relatie hebben onderhouden; dat kan, maar daar weten we niets van. Het gaat erom dat een dergelijk detail een in dit geval demissionair premier (of partijleider) niet ten val zou mogen brengen. Overigens heeft Rutte zijn excuses aan Omtzigt aangeboden, iets wat Clinton bij mijn weten tegenover Lewinsky heeft nagelaten.”

Dat Rutte ‘sorry’ heeft gezegd zou deze kwestie dus in een klap laten verdwijnen? Ga toch weg. Dat Grunberg al jaren in een parallelle wereld leeft, dat wisten we al. Maar hij lijkt nu een nieuw dieptepunt te hebben bereikt. Ruttes situatie en handelen vergelijken met Trump of de Brexit raakt kant noch wal.

Sterker nog: Rutte heeft met zowel de toeslagenaffaire als de Omtzigt-kwestie het vertrouwen in de democratie en rechtsstaat ernstig geschaad. Dat afdoen als slechts een “detail” is gewoon te triest voor worden. Rutte wilde een kritisch Kamerlid, dat al half werd weggepest door zijn eigen partijtop, weg promoveren naar het kabinet om hem zo in het gareel te krijgen. Dat heeft echt helemaal niets te maken met een buitenechtelijke affaire in het Witte Huis.

Grunberg heeft dus weer eens een triester dan triest verhaal opgeschreven. Hij probeert Ruttes anti-democratische acties wit te wassen en af te doen als een “detail.” Te treurig voor woorden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Max Aue

  Het overtuigende betoog van Grunberg toont aan dat de publieke opinie begint te kantelen. Het besef dringt door dat Rutte op grond van een veel te dun verhaal is gekruisigd in een giftig mengsel van een mediahetze en politiek opportunisme.

  1. Cootje

   Moet nog een halfjaar duren , dun liegen met de bijnaam pinokkio

  2. Freba

   Max, wat val je door de mand. Als een “Jodenjongen” het zegt is het Waarheid. Jullie komen vast in dezelfde Synagoge. Sjalom met de acties in het Beloofde Land.

 2. Freba

  De heer Grunberg positioneert zich als het Linkse Geweten van NL. Meneer behoort ook tot het volk der Intriganten en Opportunisten, Sjalom. Grunberg is zelf een detail in de schrijverswereld. Niets te melden. Ga lekker terug naar NY…

 3. Chee

  Arnold grunberg toont met zijn betoog je aan , dat hij kompleet van het paadje is.
  Het besef bij het overgrote deel van de bevolking, zoals de peilingen aangaven afgelopen weekend, dat Rutte glashard heeft lopen liegen begint nu ook in de politiek en de jongeren organisaties binnen te sijpelen.
  Rutte heeft het vertrouwen in de politiek zwaar beschadigd met zijn omtzicht gate.
  Het is slechts een kwestie van enkele momenten dat Rutte zal moeten aftreden, de meeste main stream media suggereren dit al.

 4. Nikita

  kom hier al direct de eerste beste idioot tegen op DSS er is hier niets veranderd zie ik . DOEIIIIIIIIII.

 5. Edjan

  Wat Grunberg voor het gemak maar overslaat in zijn überlinkse prietpraatverhaaltje, is iets waar Omtzigt juist veel aandacht aan besteedde: het langzaamaan teloor gaan van de democratie.
  Een Tweede Kamer die gebonden is aan ijzeren regeerakkoorden is geen volksvertegenwoordiger meer maar een partijvertegenwoordiging. Het is dan wél gemakkelijker voor de regering: lekker slagvaardig, zo zonder inspraak en toezicht. Komt het beleid van de regering teveel in tegenspraak met de resten van democratie, dan wordt dat “opgelost” door wegmoffelen , verzwijgen en liegen.
  Tweede kamer-leden die het spel braaf meespelen, worden beloond met een mooi regentenbaantje. Zij die doen waarvoor ze gekozen zijn, kunnen het wel vergeten.

  Als je er vóor bent dat het volk zo weinig mogelijk inspraak heeft, is dit een mooie oplossing. Maar als je er vóor bent dat het volk zo weinig mogelijk inspraak heeft, ben je feitelijk ook voor afschaffing van de democratie.

  Mensen kunnen het zien gebeuren en kunnen dus nog een paar jaar kiezen voor partijen die de democratie willen laten voortbestaan, maar helaas, de interesse in “boer zoekt vrouw” is vele malen groter.

  Jammer.

  1. rafi

   Die parlementsleden moeten eens hun betrekking, zoals Omtzigt doet, leren en willen beschouwen als de MOOISTE in dit land! Ze moeten zo immuun worden voor andere baantjes, zoals burgemeester. Ze moeten met hun allen leren beseffen, dat zij in die functie de baas in dit land zijn. Dualisme! De uitvoerende macht moet weer sidderen voor het parlement.
   De VVD’ers zijn verder mensen, die niet toevallig het meest met corruptie en integriteitskwesties te maken hebben. Hun achterban bestaat vooral uit maatschappelijk succesvolle rijkelui. En hoe wordt je dat? Al gauw door te parasiteren op vertrouwen van anderen. En die dan vervolgens een poot uit te draaien. Zo is ook ooit de adel adel geworden. Door crimineel gedrag. Daardoor herkennen ze veel van zichzelf in Rutte en steunen ze hem. de VVD mag daarom niet beloond worden met Rutte IV. Terug naar eerlijkheid en oprechtheid in de politiek.

  2. Meriadoc Brandebok

   De regenteske manier van besturen is weliswaar niet volledig democratisch, maar ook niet ongrondwettelijk. Belangrijker is echter dat het effectief is: in plaats van wekenlang lüllen in de Tweede Kamer kan er direct worden gepoetst.

   Zonder dichtgetimmerde regeerakkoorden wordt de politiek stroperig, traag en instabiel. Daarom stemmen mensen ook op Rutte.

   1. Edjan

    Meriadoc. Ik weet niet waarom mensen op Rutte stemmen. Zijn guitige ogen? Zijn kaarsrechte scheiding? Het feit dat hij door alle media de hemel in wordt geprezen? Er zullen stellig ook mensen zijn die de politiek volgen en het met zijn beleid eens zijn.
    citaat:
    “De regenteske manier van besturen is weliswaar niet volledig democratisch, maar ook niet ongrondwettelijk. Belangrijker is echter dat het effectief is: in plaats van wekenlang lüllen in de Tweede Kamer kan er direct worden gepoetst.”
    Dat deze manier van besturen effectief is, geloof ik graag. De toezichthoudende en inspraak hebbende functie van de Tweede Kamer is grotendeels uitgeschakeld. Tweede Kamer-leden die dit spel meespelen, worden beloond, zij die doen wat zij moeten doen, worden bestraft.
    Ik vind jouw opmerking: “is weliswaar niet volledig democratisch, maar ook niet ongrondwettelijk” een understatement. Met democratie heeft deze wijze van regeren weinig meer van doen.

 6. rafi

  Het is heel erg wat Rutte de afgelopen tien jaar allemaal al gedaan heeft aan ondermijnends tegen de democratische rechtstaat en tegen de Trias Politica. En dan daarbij ook nog onbeschaamd liegen. Als hij met dit alles weg zou komen, wat God verhoede, schept dit ook voor na hem een afschuwelijk precedent. Rutte en de VVD is als een demon die het hardste schreeuwt vlak voordat hij uitgeworpen wordt door Christus uit een bezetene. Lees het Nieuwe Testament er maar op na. Maar nu moet doorgepakt worden: cordon sanitaire rondom Rutte, dus rondom Rutte IV. Men zal zien, dat, als men doorbijt, het vertrouwen bij het kiezersvolk in de politiek erg gegroeid zal zijn. En dat is honderd maal belangrijker dan het lot van de individuele persoon Rutte.

  1. Mireille

   Pittig stuk, het NT. Of je er wijzer van wordt mbt Rutte vraag ik mij dan toch af. Dan maar het FvD met twee valse profeten.

 7. Cootje

  Volgens mij is hij een echte vriend van Wilders , dol op bootjes toeristen , dol op het gesis van de lichtgetinten bevolking tegen over de dames , en gek op de toebedeelde subsidie stromen voor deze toekomstige ondernemers. Als Grünberg behoord tot je vriendengroep ben je op zeker het andere deel van de bevolking kwijt , wie stop je in een hokje Pinokkio ?

 8. Max Aue

  Ephimenco plaatste (met dank aan Meriadoc) een betoog met gelijke strekking in Trouw:

  “Het had een weekeinde van bezinning moeten worden met accenten op leed en wederopstanding. Maar kennelijk sloeg bij velen de verbeelding op hol met Pasen. Zo droeg Mark Rutte (VVD), als product van intersectionaliteit tussen Christus en Pilatus voor sommigen, zijn kruis op de Via Dolorosa en vond hij toch de tijd om zijn handen in onschuld te wassen. Langs die weg die naar de executieplaats leidt, stond de loerende Gert-Jan Segers (CU) opgesteld als dienstdoende Farizeeër terwijl elders verscholen Sigrid Kaag (D66) in de peilingen de vruchten van haar Judasstreek kapitaliseerde. Een beetje te veel van het goede, dunkt me.

  Als aanhanger van scheiding van kerk en politiek hoort u me niet over een mogelijke Passion 2.0 fantaseren, ook omdat ik nog steeds niet weet of over de nietige kwestie ‘functie elders’ wel of niet, en dan door wie, is gelogen. Ik zit nog steeds met vragen over de stellige ontkenning in de Kamer van de toenmalige D66-verkenner Kajsa Ollongren, die toch niet de beste politieke vriendin is van Rutte in een Kaag-constellatie: “We hebben met niemand, met geen van de fractievoorzitters ook gesproken over een ‘functie elders’ voor de heer Omtzigt.”

  Ollongren, Jorritsma en Rutte houden alle drie vol dat het onderwerp zo terloops ter sprake kwam dat ze dit zijn vergeten. Stel je eens voor dat dit trio de waarheid spreekt, dat onderwerp Omtzigt teruggebracht wordt tot een onbeduidend zinnetje tussen neus en lippen door dat een ambtenaar toch op papier heeft gezet, waar praten we dan eigenlijk over? Wat is de waarde van een nachtelijk oververhit debat met moties van afkeuring en wantrouwen? Wat is ook de waarde van de theatrale uitvoering van PVV-leider Wilders als grofgebekt Geweten van de Natie (plots omhelsd door commentatoren die hem normaal verfoeien)?

  In plaats van bezinning zijn de sluizen van haat opengezet
  Wat ik wel zeker weet aan het einde van dit paasweekeinde, is dat in plaats van bezinning de sluizen van haat, wrok en rancune open zijn gezet op de sociale media. Een roedel wolven en een troep hyena’s die van (extreem)links tot (extreem)rechts elkaar vonden (bien étonnés!), sloten een onnatuurlijk verbond om de tanden te zetten in wat ze als een politiek overschot beschouwen. De man dus die 10 jaar lang Nederland bestuurde, 8 jaar regeringsstabiliteit bracht, 4 opeenvolgende verkiezingen won en bijna 2 miljoen stemmen op zijn naam kreeg.

  Over het verloop van de informatie durf ik niet te speculeren. Wel lees ik dat volgens 2500 panelleden bij Hart van Nederland Rutte desondanks op kop ligt om opnieuw premier te worden (24 procent), vóór Wilders (23 procent) en Kaag (13 procent). Ook weet ik dat, volgens peilingen van Maurice de Hond, de VVD met Rutte als lijsttrekker weliswaar nu zes zetels zou verliezen in geval van nieuwe verkiezingen, maar nog steeds als eerste en winnende partij uit de strijd zou komen.

  Dat wil zeggen een Mark Rutte, democratisch gezuiverd door een vijfde overwinning op rij die op weg is naar zijn vierde kabinet. Probeer dan onze nationale Lazarus uit te sluiten!”

  1. Cootje

   De man die 10 jaar bestuurde en onder zijn leiding en onder zijn bezuinigingen Nederland de nummer 1 positie exporteur narcotica bezorgde plus de ondermijning plus de integratie van onderwereld bovenwereld verwezenlijkte waar banken niet ongeschonden uitkomen. En nu zit aan te hikken tegen een monster van 40 miljard omzet , welke regeringsstabiliteit ? Als ondermijning is gevestigd in alle lagen van de bevolking . Nederland in 10 jaar verkwanselt met geld weggeven zuid Europa en in Nederland alles uithollen en bezuinigen

 9. Edjan

  Even wat tegengas op Volkskrant, Grunberg en Aue.
  De Süddeutsche Zeitung:

  Niederlande:Eine Welt voll Lug und Betrug

  Der niederländische Premier Mark Rutte hat mit seinem Verhalten dem Politikbetrieb enormen Schaden zugefügt.

  So etwas soll vorkommen in der Politik, und erst recht bei der Regierungsbildung: Da werden geheime Absprachen gemacht, Pöstchen vorab verteilt, und ja, manchmal versucht man eben auch, bei der Gelegenheit einen notorischen Störenfried in die Wüste zu schicken.

  Es ist nur so: Man sollte sich nicht dabei erwischen lassen. Und wenn man doch dabei erwischt wird, sollte man es nicht leugnen. Auf gar keinen Fall sollte man das Parlament und die Öffentlichkeit kalt lächelnd belügen. Genau das ist nun in den Niederlanden geschehen. Ob Mark Rutte nun bewusst gelogen oder wegen “falscher Erinnerung” die Unwahrheit gesagt hat: Der amtierende und eben erst wiedergewählte Premier ist durch sein vollkommen unglaubwürdiges Verhalten in der ‘Omtzigt-Affäre’ von einem Tag auf den anderen eines großen Teils seines politischen Kapitals verlustig gegangen. Vermutlich wird es noch eine Weile dauern, bis Rutte selbst einsieht, dass er nicht Regierungschef bleiben kann.

  Der Rechtsliberale hat mit seinem Vorgehen dem ganzen niederländischen Politikbetrieb einen kaum wiedergutzumachenden Schaden zugefügt. Der Vertrauensverlust, den dieser Skandal und dessen Nichtaufarbeitung bei den in diesen Krisenzeiten ohnehin verunsicherten und misstrauischen Bürgern bewirkt, ist kaum zu überschätzen. Ein Zufallsfoto hat, was sonst hinter den Kulissen abläuft, auf die öffentliche Bühne gezerrt. Zu besichtigen ist, was oft vermutet, aber selten so gnadenlos deutlich dokumentiert wird: eine Welt voll Lug und Betrug.

  Via: briefje van Jan.

  1. rafi

   Enorm bedankt, Edjan, en Jan Dijkgraaf!

  2. Aborifa

   Ik blijf anti-duits. Laat die moffen hun eigen boontjes doppen!

 10. Mireille

  Geen woord over de onderzeeboten Baudet en van Haga die het op de volksgezondheid gemunt hebben met hun volksoptredens.

  1. rafi

   Tja, de Suddeutsche Zeitung kan niet over AL het Nederlandse nieuws berichten.

 11. AS210854

  Dat moet een ” diebiel ” zeggen die het kunst vond om een telefoonboek voor te lezen.😂🤣😂🤣

 12. Duckday

  Bill Clinton heeft net als RUTTE de boel flink belazerd

 13. Beukman

  Arnon Grunberg merkt op:

  Toen ik donderdag de antidemocratische partijen zogenaamd in naam van de democratie de messen in de rug van de premier zag steken, herinnerde ik me de Republikeinse vechtmachine onder leiding van Starr uit 1999 en ik wist genoeg. Toen ik mijn progressieve vrienden op Twitter de antidemocratische partijen voor een keer zag toejuichen, wist ik eveneens genoeg.
  Het dier mens heeft de moraal uitgevonden om zijn bloedhondengedrag mee te excuseren.
  Nooit heb ik op Rutte gestemd. De VVD is niet mijn partij, zal dat nooit worden.
  Maar het bovenstaande in overweging nemend pleit ik met enige hartstocht voor vrijspraak voor Mark Rutte.

  1. Beukman

   Amen.

   1. Max Aue

    Amen.

 14. Yoyo

  Mafklapper Is wel erg vriendelijk uitgedrukt.
  Arnon is bij deze definitief af.

 15. 56RdK

  Sterker nog: Rutte heeft met zowel de toeslagenaffaire als de Omtzigt-kwestie het vertrouwen in de democratie en rechtsstaat ernstig geschaad. En niet alleen met die kwesties!
  Want: afschaffing referendum, overheveling van (het beheer van) onze pensioengelden naar Brussel, Marakeschverdrag, Oekrainegedoe, Demmink, etc. etc.

  En die Grunberg, een volkomen doorgeslagen idioot die nergens een podium zou moeten krijgen of hebben.

 16. Max Aue

  Grunberg lichtte zijn stelling gisteravond in Op1 toe en kreeg bijval aan de tafel van Rottenberg en Toorenburg.

  Grunberg verwoordt het rechtsstatelijk heel erg goed en lijkt ook het gevoel van de meerderheid in Nederland te verwoorden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.