‘Miljoenen kiezers krijgen een middelvinger van partijen als D66: ons democratische systeem begint te ontrafelen’

Columnist Sid Lukkassen kruipt bij gelegenheid van het hervatten van de formatiegesprekken onder leiding van Herman Tjeenk Willink in de rol van de oppositieleider. Wat zou hij in die functie moeten zeggen? Lukkassen besloot het op te schrijven. Het resultaat is een speech die Wilders, of een oppositieleider in algemene zin, zou kunnen geven ter inleiding op de coalitieonderhandelingen.

Ik doe een beroep op u, vanuit verbinding en verbroedering, opdat wij één land zullen blijven. Ons mooie Nederland, dat wij kennen in zijn heldere wateren, zijn groene dijken en drassige polderlandschappen. Het Nederland dat ons thuis is – het thuis dat wij delen met medeburgers van vele politieke stromingen.

Ik spreek u aan – collega-volksvertegenwoordigers, leiders van politieke partijen, het staatshoofd en koningshuis, alle inwoners van dit land. Het is de taak van de politicus, van de gekozen volksvertegenwoordiger, om er alles uit te halen voor onze kiezers binnen de mogelijkheden van het parlementaire systeem. Maar ook om kritisch naar dat systeem te kijken en het te benoemen, wanneer onze democratie haar grenzen bereikt – wanneer de uitputting van dit systeem in zicht komt.

Dan blijkt dat het voor een democratie niet houdbaar is, wanneer een groep kiesgerechtigden zó stelselmatig en zo lang, buiten substantiële regeringsmacht wordt gehouden. Het is de bittere realiteit dat wij als politici de maatschappelijke onvrede kanaliseren via argumenten en debatten. En dat mensen die op ons ‘populisten’ stemmen, dit dikwijls doen als een ‘last resort.’

Bij de anti-lockdowndemonstraties, gele hesjes-manifestaties, boerenprotesten en de toeslagenaffaire werd duidelijk hoeveel mensen het water aan de lippen staat. Als we kijken naar de ontrafeling van de vertrouwensband tussen burger en politiek en de voortvloeiende miltante wending van ontevreden burgers, kunnen ook bijvoorbeeld Black Lives Matter en Extinction Rebellion worden genoemd. Zodoende benadruk dat ik hier juist vanuit het oogpunt van maatschappelijke stabiliteit en houdbare vrede, de verbroedering en de nationale eenheid onderstreep.

De belangen van de winnaars van de globalisering en de verliezers ervan, worden niet gebalanceerd afgewogen en bediend binnen dit parlementaire gremium: de gekozenen zijn ook steeds minder een dwarsdoorsnede van de bevolking. Dat een techmiljonair een bedrag schenkt aan de kosmopolietenpartij D66, waar andere partijen voor rond moeten bij dertigduizend mkb’ers, bevestigt dit beeld volledig.

Als u de PVV blijft uitsluiten, in nauwe zin van nu onmiddellijke coalitie-onderhandelingen, en in bredere zin van bestuurlijke invloed, dan is het een kwestie van tijd totdat we verzeild raken in grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheid – een oppositionele verhouding tussen burgers en overheid zal ingesleten raken.

Zelfs de Canadese linksliberale filosoof Charles Taylor trok al de conclusie, dat een democratie naar inhoud en substantie geen democratie kan blijven, wanneer een grote minderheid geen serieuze kans maakt op meeregeren, en tóch geacht wordt via belastingen de wensen van de meerderheid te bekostigen en de wetten die de kleine meerderheid over de grote minderheid uitvaardigt, te gehoorzamen.

Hier spreek ik in bredere zin, en omsluit ook partijen als FVD en SP. Door politieke partijen uit te sluiten, vergemakkelijkt de coalitie van ‘mainstream’ partijen ons werk – we kunnen ieder kabinetsvoorstel bekritiseren en hoeven nergens verantwoordelijkheid voor te nemen. En als de boel dan uiteindelijk instort, dan blijkt dat onze handen schoon zijn dat ons geen blaam treft voor het beleid waar de mensen tegen te hoop lopen.

Misschien komt er dan alsnog een PVV-regering, of van partijen die nu al decennia in oppositie zijn. Maar dit zal voor Nederland en onze democratie een ravage opleveren, omdat we dan in crisissfeer uit het niets een ambtelijk apparaat zullen moet inwerken op onze beleidsplannen en levensbeschouwelijke overtuigingen; dit zijn visies en waarden die haaks staan op het huidige globalistische denken, of we dit nu neoliberaal, kosmopolitisch of cultuurmarxistisch noemen.

U klopt uzelf op de borst dat u te moreel verheven bent om met ons op inhoudelijke gronden tot beleid te komen, maar het aantal stemmen dat wij krijgen neemt niet af. Het gevolg is louter dat grote groepen in ons gezamenlijke Nederland, zich definitief afkeren van politiek. Daarom zei ik dat het mijn plicht is om de grenzen te benoemen van wat in mijn macht ligt en het ook aan te geven waar ons democratische systeem begint te ontrafelen.

Besef dat ik slechts opnieuw verhelder wat de kern van politiek is: het kanaliseren, via debat en argument, van het maatschappelijke onbehagen, wat gepaard gaat met het streven om onze diepst gevoelde waarden mee te geven aan het beleid. De uitoefening van geweld en macht wordt via ons parlementaire systeem uitgekanaliseerd in verbale slagenwisselingen in plaats van lijfelijke: dat is onze beschaving. Maar als u deze functie onklaar maakt, door uzelf moreel verheven op te stellen en miljoenen kiezers de middelvinger te geven, dan zet u de bijl aan de wortel van onze gedeelde beschaving. Dit is conform de politiek-filosofische literatuur, die loopt van Hobbes tot Locke en Schmitt.

Ik verzoek u dus om serieus met ons de coalitieonderhandelingen aan te gaan, gelet op niet uw en onze directe politieke belangen, maar op het lange termijn belang van de nationale eenheid.

 

Hoogachtend, de oppositieleider

U kunt Sid Lukkassen volgen via Telegram, zijn nieuwsbrief en steunen via BackMe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. STOP FVD

  Sid Lukassen? Die ver rechter, schrijver van een prachtige ultra rechtse roman, die oproept tot geweld tegen POLITIEKE tegenstanders, en HIJ schrijft dit prachtige stuk (met natuurlijk het woord cultuurmarxisten).

  Wederom niemand zal dit lezen of interesseren. Hij die riep “niettemin zal het beschermen en versterken van de Nederlandse identiteit voor de partij van Thierry Baudet vermoedelijk prioriteit blijven.”

  Het is wel duidelijk wat voor belangen hier behartigd worden!

  1. coenzoon

   Als je 25 zetels politiek buiten sluit door een cordon sanitair is de kans kans erg groot dat die handeling zich gaat wreken pipo.

   De oproep tot geweld mag nog wel iets luider doorklinken. Het uitsluiten in de inclusieve linkse samenleving heeft immers lang genoeg geduurd pipo

   Het is wel duidelijk wat voor belangen hier niet behartigd worden!

   1. STOP FVD

    Hahaha, pipo!!! Wat een jankerdje ben je weer wappie! Misschien moeten ze anders lekker gaan fuseren, dan heb je er wat aan. Net als overigens al die versplinterde linkse partijen.

    Slechts 25 zeteltjes, dat is minder dan de grootste partij en bijna net zo groot als D’66. Dus wat denk je te vertellen te hebben? En nogmaals NIEMAND aan de andere kant wil een fascist/narcist/racist als enige vorm van leider hebben. Dus terecht uitgesloten!! En dat blijft gebeuren zolang die gasten rare dingen blijven roepen.

    Succes met je burgerlijke ongehoorzaamheid, en wellicht je oproepen tot geweld. Prachtig hoor! Alleen complotdenkende wappies zoals jij kunnen dit bedenken.

    1. coenzoon

     inhoudelijk niets te melden pipo

     1. Harry Haller

      STOP FVD is een sukkel van de buitencategorie: zo dom en immens onwetend kom je ze maar zelden tegen.

     2. STOP FVD

      Haha, omdat het niet aansluit bij wappiegedrag? LOL! En Harry, neem een bakkie koffie man!

    2. usb3.0

     stopje is natuurlijk zelf de aller grootste jankerd hier die meent dat 25 zetels (dat is 1.880.000 kiezers) niets voorstelt, stopje schaar ik ook onder de landverraders, een islamverheerlijker die Nederland kapot wil hebben…

    3. usb3.0

     stopje is een fascistische vaccinazidrammende coronafetisjist oftewel een vaccinaziwappie/coronawappie

 2. coenzoon

  QUOTE Als u de PVV blijft uitsluiten, in nauwe zin van nu onmiddellijke coalitie-onderhandelingen, en in bredere zin van bestuurlijke invloed, dan is het een kwestie van tijd totdat we verzeild raken in grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheid – een oppositionele verhouding tussen burgers en overheid zal ingesleten raken. END

  Die kans is natuurlijk levensgroot ! Als je ziet wat randdebiel SS met haar zielige aanhang voor demonstratie kan veroorzaken moet je eens kijken wat 25 zetels aanhang voor mogelijkheden hebben. Het is enkel een kwestie van organiseren. Kunnen ze weer zeiken over burgerlijke ongehoorzaamheid en andere linkse kul

 3. NO8DO

  Dat een techmiljonair een bedrag schenkt aan de kosmopolietenpartij D66, waar anderen partijen voor rond moeten bij dertigduizend mkb’ers, bevestigt dit beeld volledig.

  Over de geldstromen vanuit Amerika richting duistere BVtjes van de PVV, welke in de tijd het miljoen reeds ver overschreden hebben, zwijgen DDS, Sid en de PVV liever over.

  1. coenzoon

   nee hoor , die giften aan de PVV zijn openbaar flapdrol.

   De gift aan d66 probeerde men stil te houden ! Klein nuance verschilletje nono !
   Overigens zouden we ons drukker moeten maken over het geld wat de jihaadbruid heeft geschonken aan de palestijnen. Nederlands belastinggeld uitgedeeld aan extremisten.

   1. Monty

    ”die giften aan de PVV zijn openbaar flapdrol.’

    Waarvan een groot deel uit Amerika afkomstig, actief ingezameld via zijn eigen stichting hiervoor in Amerika opgezet.

    Hoeveel invloed wil je binnen halen uit het buitenland?

   2. STOP FVD

    Is ook een leugen, je lijkt Rutte wel. Onzin dat het stil geprobeerd werd te houden, ten slotte worden ALLE giften openbaar gemaakt, wappie!

  2. Cootje

   Individueel een penthouse ontvangen , reiskosten declaraties woon-werkverkeer Nederland Brussel , terwijl je pertinent in Brussel woont ?

 4. Harry Haller

  Een uitstekende ‘Troonrede’ van Lukkassen, waarin ik mij volledig herken.

  1. Edjan

   Haller ++++++++

 5. halo1

  Het maakt denk ik weinig uit of ze nu wel of niet uitgesloten worden: bij onderhandelingen loopt het dan toch stuk of er worden onaanvaardbare door-de-pomp-eisen aan de PVV gesteld. Alleen een absolute meerderheid op den duur kan een gelouterde PVV redden: andere naam, verbreding, meer psychologie erin, zowel links als rechts, hard en zacht…kortom: een echte Volkspartij: NVP.

  1. coenzoon

   mensen zijn hypocriet , als hun kind 20 jaar in de wacht moet voor een sociale huurwoning loopt men te vloeken en te tieren maar zodra de staatstv weer een zielig plaatje brengt uit e.o.a kamp roepen diezelfde lui “ga die mensen halen ” .

   Waar we die mensen moeten laten is even niet belangrijk
   Wie die mensen gaat voeden is even niet belangrijk
   Waar die mensen gaan werken is even niet belangrijk
   Waar die mensen gaan recreëren is even niet belangrijk
   Wat de totale kosten zijn is even niet belangrijk

   Vooral oogkleppen ophouden en lekker populistisch blijven roeptoeteren dan komen we er wel ! Zolang men de feiten niet wil zien wordt er niets opgelost.

   stem sociaal, stem PVV

   1. Harry Haller

    Zo is dat coenzoon. Het grote deel van de Nederlandse kiezer heeft geen benul en het geheugen van een pantoffeldiertje.

 6. Cootje

  Corona gaat het verschil maken treft de polderde Nederlander individueel vol in zijn kruis . Democratie met achterkamertjes en vriendjes politiek , worden door de Nederlanders veroordeeld maar de Nederlandse genen het is een ver van mij bed show en het treft mij niet en een ander moet het maar opknappen wordt versterkt door individueel leed , en bij de trouwe achterban van het liberale soort worden die nu op hun wenken bedient , hun anti tegen over geldverspilling van de staat , worden ze nu zelf bedelaar van de staat alleen hun hoogmoed hun hand op te houden maar wel te stemmen op die macht heeft het nog niet genoeg zeer gedaan , nu is het balletje gaan rollen met D reizen en volgen er meer , nog een half jaar Corona ellende en de verhoudingen worden goed zichtbaar , de getroffene gaan zich roeren en het draagvlak gaat veranderen , en in de kamer 26/28 rechtse zetels kan in de maatschappij makkelijke uitgroeien tot draagvlak 50/60 zetels , en dan zijn de rapen gaar .dus nu 26/28 zetels geen aandacht aan besteden kan hard terug komen . De Corona rekening moet nog worden betaald

  1. coenzoon

   De corona rekening is nagenoeg onbetaalbaar en zal ons zeker 30 jaar achtervolgen !
   Wanbeleid is erg duur beleid maar helaas pas zichtbaar voor de buhne achteraf

 7. Marija

  Helemaal eens met Lukassen.
  Zie net het kamerdebat over de nieuwe voorzitter.
  Openheid en helderheid haha.
  Kaag/66 doet nog snel na overleg met Rutte een kandidaat uit eigen gelederen naar voren schuiven, voorkomen moet worden dat Martin Bosman het zou worden, want hij is van PVV. De man is al jarenlang vice-voorzitter tot volle tevredenheid.
  Hij zou dus m.i. de logische opvolger zijn van Karib.
  Men kent hem en weet dat hij het goed doet.
  Ollongren D66, Kaag D66, Bergkamp D66.
  Dat komt Kaag goed uit, die ambities heeft MP te worden, wat G.od moge verhoeden.
  De stank is nog niet opgetrokken of de spelletjes (uitsluiten) worden weer volop gespeeld.
  Kaag is onbetrouwbaar, nog erger dan Rutte en heeft eendubbele agenda.

 8. Meriadoc Brandebok

  Een partij die zo heeft verloren als de PVV past in de kern bescheidenheid. Ik geloof dat Wilders heeft aangegeven in de oppositie te willen gaan. Dit is wat Tjeenk Willink ongetwijfeld ook zal rapporteren.

  1. coenzoon

   wie had er verloren domme bok ? kijk de uitslagen nog is na want kennelijk zit er een keuteltje dwars waardoor je benauwde onzin gaat mekkeren

   1. Max Aue

    is = eens

    1. usb3.0

     Aldus taalvarken, nsb-er en fascistische taalnazi maxje

  2. Marija

   Geert gaat inde oppositie als het niet anders kan.
   Hij wil graag deelnemen aan de regering.

 9. Monty

  ”Misschien komt er dan alsnog een PVV-regering, of van partijen die nu al decennia in oppositie zijn. Maar dit zal voor Nederland en onze democratie een ravage opleveren, ”

  Dan zal de wens van Wilders zijn Amerikaanse weldoeners in vervulling gaan.
  Wilders zal dan laten zien hoe je een land kan de-islamiseren.

  Ben benieuwd hoe hij dit voor ogen heeft?

 10. 56RdK

  Goed verhaal, zal alleen nergens landen. Daarvoor is het politieke landschap in dit land te lang verziekt en te verrot. Van Binnenhof tot ministerie, van school tot universiteit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.