Ontario, Canada: ‘De strengste maatregelen. Politie mag iedereen aanhouden. Buren verraden is maatschappelijke verantwoordelijkheid’

Overheden in de hele wereld gaan steeds verder in wat zij de strijd tegen het coronavirus noemen. Weinig overheden gaan echter zo ver als die van Ontario, de Canadese staat. Want de lokale overheid heeft laten weten dat de politiebevoegdheden ongekend zijn uitgebreid. De politie mag mensen nu zomaar, zonder reden, tegenhouden én aanspreken op straat, om te vragen waarom ze buiten zijn, en waar ze naartoe denken te gaan. Daarnaast worden burgers vriendelijk edoch dringend verzocht hun buren aan te geven als die zich niet aan de coronamaatregelen houden.

“We hebben de strengste maatregelen genomen van heel Noord-Amerika,” aldus de regionale premier Doug Ford in een video die ook op het Internet is gezet. “De moeilijke waarheid is dat elke volksgezondheidsmaatregel die we los hebben gelaten met een enorm hoge prijs komt voor mensen en hun levens. Maar we zijn altijd bereid geweest te doen wat nodig is.”

“We hebben het bewuste besluit genomen om tijdelijk de bevoegdheden van de politie uit te breiden voor zolang het bevel om thuis te blijven van kracht is,” ging een vrouwelijk lid van het regionale gezag verder: Christine Elliott, de zorgminister van de staat Ontario. “Vanaf nu heeft de politie de bevoegdheid om ieder individu dat niet in een woonhuis is om, ten eerste, te vragen waarom ze niet thuis zijn en, ten tweede, om hun woonadres op te geven. De politie heeft nu ook de autoriteit om een vervoersmiddel te stoppen en het individu [erin] te vragen waarom hij zijn woonhuis heeft verlaten.”

En er is meer. “Onze inspecteurs gaan er ook voor zorgen dat zij die echt fysiek naar het werk móéten zich totaal aan de gezondheidsmaatregelen houden. Werknemers en werkgevers let op, dit is jullie laatste waarschuwing,” aldus een ander lid van de autoriteiten.

Tijdens de presentatie kon het publiek ook inbellen en een vraag stellen. Een burger wilde dat graag doen, en vroeg Ford en Elliott wat er gebeurt als iemand niet wenst mee te werken met de vragen van een nieuwsgierige agent; iemand die rustig over straat loopt, niemand kwaad doet, maar niet thuis is.

“Dan handel je in strijd met de wet,” aldus Elliott op buitengewoon kalme toon. De politie mag je dan dus ook zo behandelen.

Tenslotte vraagt de beller, wat als je ziet dat je buren zich niet aan de maatregelen houden, “bijvoorbeeld doordat ze thuis een feestje geven.” Wat wordt er dan van je verwacht als oplettende burger? Moeten de autoriteiten dan ingeschakeld worden?

“Wat betreft bellen om mensen te verraden, om de autoriteiten te informeren, kijk, we hebben allemaal een persoonlijke verantwoordelijkheid,” antwoordt Elliott daarop. “Als het betekent dat we daardoor levens redden dan denk ik dat we moeten nadenken over wat je maatschappelijke verantwoordelijkheid is als een individu om er zorg voor te dragen dat je anderen niet bekrachtigd en een hele boel andere individuen in je huis te verwelkomen.”

De Canadian Civil Liberties Association (de Burgerrechtenbeweging van Canada) heeft vrijdag, de dag waarop deze maatregelen werden aangekondigd, “zwarte vrijdag” genoemd en “de dag waarop burgerrechten werden vernietigd.”

“Willekeurige politiecontroles tijdens COVID zijn ongrondwettelijk, en ze veronderstellen dat degenen die buiten zijn of rijden schuldig zijn,” aldus Michael Bryant, die de CCLA leidt.

Journalist Desmond Cole, die ook het boek The Skin We’re In: A Year of Black Resistance and Power geschreven heeft, reageert geschrokken op de afgekondigde maatregelen. “Beangstigend,” zegt hij in Canadese media. Het zijn “draconische boetes en maatregelen,” gaat hij verder.

Cole linkt zijn kritiek aan ‘racial profiling’ van agenten tegen minderheden. “Het is eng om te bedenken hoe gemakkelijk dit eenvoudig kan worden aangekondigd en [burgerrechten] volledig worden weggevaagd … je bevordert geleidelijk de cultuur waarin dat normaal wordt, waarin we moeten gehoorzamen.”

“Dit is een verlengsel van wat Zwarte mensen, inheemse mensen, moslims, en andere gediscrimineerde groepen in deze provincie altijd meemaken… al deze politiemaatregelen zijn een manier om te zeggen dat het niet de schuld van de autoriteiten is, maar van het individu.”

In Ontario is de kans dat een lid van een minderheid Covid-19 oploopt groter dan de kans dat een blanke Canadees dat overkomt. Daarom denken ook de Liberale Partij én de Groene Partij dat deze maatregelen een ontzettend negatieve impact zullen hebben op hun gemeenschappen… en uiteindelijk dus racistisch en discriminerend zullen uitpakken. Want de politie zal vooral ingezet worden in gebieden waar er veel besmettingen zijn.

Mike Schreiner, de leider van de groenen, verwoordt het zo: “We kunnen ons niet uit een pandemie werken met politiemaatregelen. We moeten mensen steunen en voor hen zorgen, niet de politie op hun dak sturen.”

In reactie op de aankondiging van de regering heeft de politie van Ontario al laten weten dat ze niet van plan zijn om zomaar willekeurige stopacties uit te voeren, en mensen tegen te houden om ze vervolgens te vragen waarom ze eigenlijk buitenshuis zijn.

Word gratis en voor niets lid van mijn Telegram-kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, en volg mij op Twitter!

Daarom zegt de organisatie die de hoofdagenten van de staat vertegenwoordigd dat de maatregelen dan toch maar worden aangepast.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Max Aue

  “De moeilijke waarheid is dat elke volksgezondheidsmaatregel die we los hebben gelaten met een enorm hoge prijs komt voor mensen en hun levens. “

  Dat geldt ook voor Nederland.

  1. coenzoon

   En maar doordrukken met de slijterij. Het fascisme is geen Italiaanse hobby meer maar wereldwijd een probleem . Fascisme die proberen vol te houden dat de wereld in een pandemie verkeert terwijl er over 18 nog geen 3 miljoen doden zijn genoteerd inclusief de duizenden extra genoteerde omdat men die in de administratie vergeten was.

   Corona is een hoax ! Als u niet wil vechten voor uw grondrechten en vrijheden zal het nieuwe bruin u volledig onderwerpen. De wereld is doodziek enkel niet lichamelijk maar in hun kop.

   1. DubbelZout

    “nog geen 3 miljoen doden zijn genoteerd”

    Inderdaad, wat stelt 3 miljoen doden nu eigenlijk voor
    Ik bedoel: een moslim als je nieuwe buurman is vele malen erger
    Je moet alles wel in het juiste perspectief zien toch ?

    1. coenzoon

     Al meermaals herhaald maar in het land der doven is 1 oor koning. Probeer eens te achter halen hoeveel influenza doden er vallen per griep seizoen domme jongen ! Suc6

 2. Gebande_3

  Tijd om weer eens te beweren dat we in Nederland in een van de ergste en strengste dictaturen leven.

  1. Harry Haller

   Kokkie, wist je dat we in Nederland in een van de ergste en strengste dictaturen leven? Had je niet in de gaten, he?

   1. Monty

    Het wordt niet voor niets het ‘Noord-Korea aan de Noordzee’ genoemd.

   2. Max Aue

    Mijn goede vriend woont toch al jaren niet meer in Nederland?

  2. coenzoon

   Zoek is op hoeveel influenza doden er per griep seizoen vallen en reken dan is terug wat het deel van corona is domme brulkikker.

   Je kan die stupide bull shit dus blijven herhalen maar de cijfers veranderen niet slimpie

   1. Branzino

    @coenzoon
    Ik heb die cijfers paraat:
    * Gemiddeld per kalenderjaar in Nederland ruim 4.000 doden en wereldwijd bijna 600.000
    * In 2020 in Nederland ruim 20.000 coronadoden en wereldwijd bijna 3 miljoen.

    Maar wat wil je daarmee dan aantonen?

 3. Harry Haller

  ““Het is eng om te bedenken hoe gemakkelijk dit eenvoudig kan worden aangekondigd en [burgerrechten] volledig worden weggevaagd … je bevordert geleidelijk de cultuur waarin dat normaal wordt, waarin we moeten gehoorzamen.”

  Dat is inderdaad erg eng. De politiestaat breidt zich als een olievlek uit over de hele wereld.

 4. Monty

  De macht en invloed van Rutte reikt ver.

  1. Harry Haller

   Nee hoor, jij loopt nog los.

   1. Monty

    Het Nederland van dictator Rutte staat nu model voor Canada.

    Dan heeft Rutte een behoorlijk invloed op diverse regeringsleiders.
    Of zouden die het allemaal zelf bedenken?

    1. Max Aue

     😃

 5. StemPzeweg

  Rutte tóch!

  Zijn macht over de wereld is kennelijk en stuk groter dan ik dacht

 6. plakband

  Uit deze rapportage blijkt overduidelijk dat de juiste maatregelen niet kunnen worden genomen.
  De probleem veroorzakende groepen kunnen niet worden aangepakt. Vanwege privacy, discriminatie, aanpakken van minderheden, etnisch profileren en meer van dat soort politieke stokpaardjes.
  Vandaar dat de gehele bevolking moet worden aangepakt.
  De goeden moeten onder de kwaden lijden.
  Daar heeft de “moderne” politiek de samenleving heen gevoerd.

  1. Monty

   ”De probleem veroorzakende groepen kunnen niet worden aangepakt.”

   Iedereen weet natuurlijk dat wereldwijd de allochtonen in die en ons land corona verspreiden en de ziekenhuizen bedden bezet houden.

   Maar niemand durft het uit te spreken toch?
   En geen enkele policus of media durft de vinger op de zere plek te leggen.

 7. rafi

  Als ze in Canada zo het leven denken te dienen, hebben ze het mis, want zo dien je enkel de dood, want zo zijn alle mensen al levende een beetje dood. In plaats van een paar die aan Corona zullen overlijden.

 8. Beukman

  Het is inderdaad eng, met name omdat een overheid niet geneigd is om verworven macht later weer af te staan.
  In Nederland zou bij iedere vrijheidsbeperkende coronamaatregel moeten worden vastgelegd op welk moment deze weer zal worden ingetrokken.

  1. Max Aue

   Heeft Beukman het idee dat onze overheid de coronamaatregelen zal handhaven als de pandemie is geluwd? Welk motief zou ze erbij kunnen hebben?

   1. Edjan

    Max, de overheid krijgt al eeuwen lang steeds meer macht. Op dit moment is de burger vrijwel machteloos tegenover de overheid. Het experiment met democratie is alweer grotendeels afgelopen. Volksvertegenwoordigers zijn partijvertegenwoordigers geworden en de politiek (het overheidsbeleid) wordt bepaald in achterafkamertjes waarbij de “onderdanen “(!) buitenspel staan.
    Corona heeft dit streven (om de democratie af te schaffen) een flinke boost gegeven.
    Allerlei maatregelen worden in een vloek en een zucht doorgedreven onder het mom van “volksgezondheid”. Max wil ons doen geloven dat de maatregelen weer worden ingetrokken als de volksgezondheid dit toelaat. Dat horen we nu al een jaar (van zowel overheid als Max): “nog 2 weken volhouden dan wordt het weer als vroeger”. Maar na 2 weken wordt die worst weer 2 weken verder gehangen. Dat gaat nu zo al een jaar. Max roept dat dat komt omdat mensen die zijn politieke ideeën niet delen zich niet goed genoeg aan de “maatregelen” houden. Het is dus “hun eigen schuld” aldus overheidsdienaar Max.
    Als Max in de verte een gezagsdrager meent te ontwaren, stort hij zich eerbiedig in het stof om daarna verkwikt op te staan, zich om te keren en het grauw bestraffend toe te spreken.

    Maar de kans dat de overheid al die ondemocratische maatregelen nog eens ooit terug draait wordt inmiddels steeds kleiner.

   2. Beukman

    Max, ik koester een gezond wantrouwen jegens de overheid, en ken ook de mechanismes van hoe een bureaucratie zichzelf in stand probeert te houden.

  2. Edjan

   Beukman, dit ben ik helemaal met je eens.

 9. september

  Zo als het daar in Canada gaat,is het hier gelukkig niet.En dat wordt het niet.En we leven in Nederland niet in de ergste dictatuur.

  1. coenzoon

   Wist je dat je een sukkel en leugenaar bent lummel. Mensen die voorspelde dat er een vaccinatiedwang zou komen hebben gelijk gelijk gekregen maar worden door jou weggezet als wappie. Mensen die de avondklok en mondmaskers voorspelde waren complotdenkers. 1 land begint met een stukje waanzin en de rest volgt blindelings. In de wereld van de woke denkers mag je immers niet achter blijven van de rest. Je bent een bijzonder hypocriet figuur , daar blink je in uit. Heb je toch 1 eigenschap waarin je excelleerd.

   Hopelijk volgen op dit soort achterlijke maatregelen breed verzet en desnoods een burgeroorlog. Het is toch ongehoord hoever men denkt te moeten gaan om een virus met een mortaliteit van 0,03% te misbruiken om je bevolking al zijn burgerrechten af te nemen.

 10. Mireille

  Australië…veel geroemd om de zeer strenge immigratieregels heeft nu ook maatregelen genomen t.a.v. Corona. Er geldt nu een algemeen in en uitreisverbod. Hier gaat het veel te soft, probeert men het vaccinatie paspoort aan te vechten. Hadden wij maar zo’n regering.

  1. coenzoon

   Leg is uit dom gedrocht . Als de maatregelen zo goed gewerkt hebben waarom gaat men om de week zo een beetje in lock down ? Ook in Australië is men niet virus vrij net zoals in de rest van de wereld.

   Slechts debielen proberen te verkopen dat je een air born virus kunt beteugelen met lock downs ,avondklok en mondkapjes. Best wel triest maar de zogenaamde experts verdienen er lekker aan. Blijf je ze maar volgen blind molenpaard.

   1. Branzino

    @coenzoon
    “Ook in Australië is men niet virus vrij net zoals in de rest van de wereld.”
    En elders op deze site suggereer je glashard, dat er geen corona-virussen worden aangetoond. Corona ontkennen is dom, wordt ontraden, maar is hier wel toegestaan. Maar dat zou je dan wel consequent moeten doen, anders begrijpt niemand je meer. Dat kost nu al moeite genoeg.

    1. coenzoon

     Corona is een hoax decadente tröl. Hoe moet ik het noemen voor je zodat je het blijft begrijpen ? Zou je immers niet verder in verwarring willen brengen want je al behoorlijk van het padje.

     Al een onderzoek gevonden zodat we de centen kunnen gaan opstrijken ?

     1. Beukman

      Rennie trоlt:
      Corona is een hoax decadente tröl.

      Ga dat maar eens aan de inwoners van Manaus (Brazilië) vertellen.
      70 procent raakte besmet. Een deel overleed onder vreselijke omstandigheden, in de ziekenhuisgangen happend naar adem, als vissen op het droge.

      Men dacht daarna groepsimmuniteit te hebben bereikt.
      Mooi niet. Brazilië blijkt door het gebrek aan maatregelen een ideale broedplaats voor covid19 om eens lekker te muteren.
      Op het moment walst er een nieuwe golf over de arme bevolking heen. De ziekenhuizen liggen vol, er is geen zuurstof meer, personeel is zwaar getraumatiseerd.

      Allemaal aanstellers volgens mijn vriend Rennie. Hoax.

    2. september

     Hallo Branzino en anderen,je moet je maar niks aantrekken van Coenzoon,want die vindt iedereen die het niet met hem eens is een sukkel een leugenaar en dom.Gewoon maar blijven komen.Is maar een minderheid die zo denkt.En gewoon maar blijven komen!

     1. Branzino

      @september
      Dank voor de tip, maar ik ken @coenzoon al jaren, onder vele nicks en vind hem vermakelijk. De grootste fout die je hier kunt maken is hem serieus nemen. Het enige wat aan hem nu en dan verandert is zijn taalvaardigheid. Soms zijn het mooie zinnen, soms gebral. Ik dacht ooit, dat er verschillende personen waren onder dezelfde nickname. Maar dat lijkt me te ingewikkeld.

 11. Branzino

  De situatie in Canada wijkt slechts op details af van die in Frankrijk, Italië en nog wat landen. En daar is het al veel langer zo, onderbroken met korte perioden van later weer teruggedraaide versoepelingen. Alleen die suggestie van aangeven van overtredingen, die weliswaar heel voorzichtig als suggestie werd gedaan, is nieuw.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.