Positie CDA-leider Hoekstra aan zijden draadje na nieuwe lekken: hij wilde Pieter Omtzigt ‘tot de rede brengen’

De kwestie-Omtzigt is nog bij lange na niet opgelost, er zijn vandaag namelijk enkele geheime notulen van de ministerraad geopenbaard waaruit duidelijk wordt dat het kabinet meerdere malen heeft gesproken over kritische Kamerleden en wat te doen met hen. Uit de notulen, en bronnen rondom het kabinet, wordt duidelijk dat ook CDA-leider Wopke Hoekstra uit alle macht probeerde om het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt te temperen. De positie van Wopke Hoekstra lijkt hierdoor onhoudbaar. 

Opnieuw puik speurwerk van de toeslagenbuldogs van RTL Nieuws: ze hebben enkele geheime notulen van de ministerraad in handen gekregen over de toeslagenaffaire. Uit de notulen wordt duidelijk dat kabinetsleden steen en been aan het klagen waren over kritische Kamerleden en hun controlerende functie – wat toch frappant is aangezien dat de taak is van Kamerleden.

Met name CDA’er Pieter Omtzigt werd veelvuldig besproken door ministers van álle coalitiepartijen: VVD, D66, ChristenUnie en zelfs zijn eigen CDA. Partijleider Hoekstra gaf zelfs aan dat zijn partij hem ‘tot rede probeerde te brengen.’ Uit de notulen blijkt dat Hoekstra zelf gezegd heeft dat ze alles hebben geprobeerd om Omtzigt in het gareel te krijgen:

“We hebben geprobeerd de heer Omtzigt te sensibiliseren (tot rede te brengen, red.), maar dat is niet gelukt.”

De positie van Hoekstra als minister en mogelijk ook als CDA-leider wordt hierdoor onhoudbaar. Tijdens het beruchte formatiedebat op 1 april speelde hij nog de onschuld zelve, maar inmiddels is duidelijk dat Hoekstra zelf ook nauw verweven was met de lobby om Pieter Omtzigt het zwijgen op te leggen. Hoekstra gaf zélf aan dat zijn partij Omtzigt probeerde te dwarsbomen.

De notulen maakt dus duidelijk dat Omtzigt voor langere tijd, volgens de notulen al sinds 2019, werd tegenwerkt door zijn eigen partij. Geen wonder dat het Twentse Kamerlid uitgeput thuiszit. Als je zo door je eigen partijtop wordt benadeeld en tegengewerkt in je werkzaamheden, verlies je natuurlijk alle hoop in een eerlijk politiek speelveld. Er lijkt nog maar één optie over te zijn na deze explosieve onthullingen: het CDA moet radicaal schoon schip maken en Hoekstra de laan uitsturen. Er is gelogen, de vermoorde onschuld gespeeld en vooral héél veel informatie achtergehouden. Stuk voor stuk politieke doodzondes, die de minister van financiën eigenlijk nog maar op één manier kan afkopen: door af te treden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. StemPzeweg

  CDA is van gisteren. Weg met die partij!

  1. Lucky Luke

   Daar is een woord voor, geldt ook voor de VVD en D66, het woord, ja,ja MACHTSGEILHEID.

 2. Cootje

  De beruchte lijken uit de kast en er komen er nog veel . Kabinet Rutte 4 wordt een farce

 3. Cootje

  Heerlijk hoe journalisten / de echte / het nep kabinet met het nep parlement om zeep helpen . En iedere keer een stukje minder vertrouwen in onze bananen republiek met een ondemocratische rechtsstaat en maar wijzen met het vingertje naar Orban

 4. Drostemannetje

  De echte journalisten zitten dus bij RTL Nieuws en niet bij de NOS Staatsomroep.

 5. Edjan

  Regelmatig wordt op deze site door sommigen het lijk van de trias politica opgegraven en misbruikt.
  Wij moeten dan geloven dat de drie machten (uitvoerende, wetgevende en rechterlijke) onafhankelijk van elkaar zijn.
  Mensen die bijv. beweren dat het proces tegen Wilders een politiek showproces is, op verzoek van de overheid door de rechter uitgevoerd, wordt voorgehouden dat de rechterlijke macht echt heus waar onafhankelijk is. Steeds minder mensen geloven dat.

  De tweede kamer moet de overheid c0ntr0leren zonder last of ruggenspraak. Zo staat het geschreven maar wie dit doet, wie zich dus gedraagt als volksvertegenwoordiger en niet als partijvertegenwoordiger, krijgt onder uit de zak. Hij word kapot gemaakt en ook daar wordt nog over gelogen.

  Nederland is op weg van een kartelpolitiek naar een oligarchie.

 6. Bunky01

  Wederom een inkijkje in de duistere krochten van de macht. Stel vragen en er wordt geprobeerd je monddood te maken. Alle onwelgevallige vragen gaat men uit de weg of het antwoord wordt verdoezeld in een verhaal waar niemand meer iets van begrijpt. Het befaamde rookgordijn. Waarheid, oprechtheid en vooral dienstbaarheid worden met minachting voor de kiezer met voeten getreden. Blijkens de nu uitgekomen berichten, komt de rol van dhr Hoekstra wel heel dubbel over. Blijkens dezelfde berichten wordt de opmerking over de rol elders voor dhr Omzicht, wel heel erg relevant, ondanks alle opmerkingen die de verkenners en anderen hierover hebben gemaakt. Het Chinese en Russische politburo is hierbij vergeleken een toonbeeld van rechtschapenheid. Alle betrokkenen moeten zich doodschamen. Ze hebben het schandaal met betrekking tot de toeslagen willens en wetens willen toedekken. Hoog tijd dat er (figuurlijk) koppen gaan rollen. Wie gelooft er nu nog een zogeheten gezagsdrager op zijn of haar woord.

 7. EvertB

  De positie van ‘het rechtsstatelijk geweten van de Tweede Kamer’ CDA’er Pieter Omtzigt is ijzersterk. Zowel voor met name Rutte als ook voor zijn voorman Hoekstra is het nu buigen of barsten: maakt men nu na de motie van afkeuring eindelijk ernst met de beloofde nieuwe politieke bestuurscultuur of blijft men traineren en talmen?

  1. StemPzeweg

   Klopt helemaal EvertB. Persoonlijk denk ik niet dat een grote omslag in het bestuurscultuur mogelijk is als Rutte aanblijft. Deze man heeft zijn geloofswaarheid verspeeld

  2. Emma Louise

   Volledig correct.

   Het heimelijk en verduisterend handelen van Rutte en Hoekstra gaat tegen de grondwet in. Onze democratie onwaardig.

 8. Cootje

  Waar is onze flapdrol?

  1. Mark Auel

   Hopelijk op de intensive care met een slangetje door zijn neus en snakkend naar adem.

   1. Cootje

    Je voel je toch niet aangesproken ?

   2. CZ

    Inderdaad, en de stank van de domme taalnazi is niet te harden.

 9. Aborifa

  Welke macht zit er achter die lekken?

 10. Lucky Luke

  Hoekstra is Fries niewaa, wel er is geen betere Fries dan een DiepFries.

 11. Niet L niet R

  Pinokkio Rutte en Hoekstra , zijn met het zelfde sop overgoten!
  Puur macht politiek!

 12. waterman

  Mijn coalitie is binnen enkele dagen gereed. PVV, VVD, CDA, Ja21, SGP, BBB. Een rechtse regering, maar dan wel zonder Rutte. Deze malloot heeft zijn tijd gehad. Waar wacht Hamer nog op. Dit gaat zo maanden duren, terwijl het in een oogwenk klaar kan zijn. De enige die steeds weer in de weg staat is Rutte en Hamer zelf. En zonder FvD, want die hebben er alleen maar een onrealistische studentikoze bende van gemaakt.
  En houd GVD nou eens op met dat cordon sanitair. Het is toch godgeklaagd dat je zo’n partij met 2 miljoen Nederlanders buiten spel zet? Waar haalt Rutte het lef vandaan?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.