Verbodsfetisjisten RIVM en Raad voor de Volksgezondheid gaan los: alcohol weg uit supermarkten en snackbars dicht

De enorme betutteling van Nederlanders gaat gestaag door: de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving zou graag willen dat Nederlandse gemeenten meer bevoegdheden krijgen om snackbars en junkfoodketens uit steden te weren. Ondertussen roept ook het RIVM op om alcohol uit supermarkten te verbannen. 

De beste manier om de gezondheidsproblemen aan te pakken zou zijn om de gemeenten meer bevoegdheden geven, aldus de Volksgezondheidsraad. Ze willen dat Nederlandse gemeenten de mogelijkheid krijgen om een zogenaamd overschot aan snackbars en fastfoodwinkels aan te pakken. Een fijne boodschap voor ondernemers in deze sectoren, die dankzij de coronacrisis toch al in zwaar weer verkeren.

Tegenover RTL Nieuws klagen snackbareigenaren dan ook terecht dat zij, zoals zo vaak, worden weggezet als de boosdoeners:

“Wat is nu gezond en ongezond eten? Er wordt altijd gedaan alsof je zelfmoord aan het plegen bent als je een patatje eet.”

Ondertussen komen adviseurs van het RIVM met de volgende boodschap: alcohol zou alleen nog maar mogen worden verkocht in slijterijen. Ze willen ook de alcoholverkoop ontmoedigen door wijn en bier uit de supermarkten te halen. Daarnaast adviseren ze ook om suikerhoudende dranken extra te belasten, aldus de Telegraaf.

Waarmee het haast lijkt alsof men alles wat niet gezond is in de ban probeert te doen. Van de zotten: het is inderdaad problematisch dat steeds meer Nederlanders overgewicht krijgen, maar dit soort acties zal echt niet direct helpen. Als de lokale snackbar verdwijnt, gaat men gewoon thuis meer frituren. Bovendien is niet iedereen die af en toe een biertje of een frietje nuttigt direct ongezond bezig. Uiteindelijk zijn mensen ook gewoon zelf verantwoordelijk voor de keuzes die ze maken, en niet de overheid.

Maar maak dát maar eens duidelijk bij die intens vermoeiende bemoeials in Den Haag, die menen elk aspect van ons leven te moeten sturen. Ga weg, RIVM en volksgezondheids-interessantdoenerij-raad!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. plakband

  De bedoeling van deze bemoeienis:
  De omzet van coffeeshops moet omhoog.

 2. Cootje

  Ha ha het verdien model is kopen in Duitsland en verkopen in Nederland , zonder bonnetje , of zwart gelakt

  1. coenzoon

   te stom om te bedenken dat verhogingen in Nederland de koopdrift in Duitsland verhoogd. Gooien we ook de tank nog even vol !

 3. Edjan

  Eerst moesten de sigaretten weg van de staat. Dat is ze gelukt. Nou moet ik zeggen dat de fabrikanten er ook een enorme kankerzooi van gemaakt hebben. De goorste troep gooiden ze erin.
  Maar het succes van de staat smaakt naar meer. Suiker aanpakken. Fabrikanten gooien zowat overal suiker in (of glucosesiroop). Mensen worden steeds vetter. Zout flikkeren ze ook overal hopen in.
  Als het maar “lekker” is, vreten de mensen er veel van en verdient de fabrikant meer geld.
  Het heeft dus best een positieve kant dat de overheid zich hier mee bemoeit. Er wordt al 20 jaar geprobeerd om tot een heren-akkoord te komen tussen overheid en bedrijfsleven: zonder resultaat.

  Maar er zit ook een “maar” aan. De overheidsbemoeienis groeit onderhand zowat tot in de hemel. Overal bemoeien ze zich tegenaan. Compleet met straf als je niet doet wat ze willen. Daar is een woord voor: Chinaficatie.

  1. Cycle25

   Dan mogen ze gelijk Peter Jan Rens aan de hoogste boom hangen 🙂

 4. usb3.0

  De islam is ook tegen alcohol

  1. Cootje

   Ja maar ook tegen een varkens saté , dus niet drinken , geen varkensvlees , en naaien met het licht uit op de lucht af . Geef mij portie maar aan fikkie

   1. usb3.0

    Het valt elk gezond weldenkend mens natuurlijk wel op

  2. Monty

   Geen handen schudden. Nu mag je wel met gezichtsbedekkende kleding dragen.
   Is zelfs verplicht in OV en overheidsgebouwen.

   Snap niet dat Wilders dit nog niet heeft doorzien.
   Het is overduidelijk corona is door de islam gecreëerd.
   En de wereld loopt er met open ogen in.

 5. Xenon

  Bart schrijft: Als de lokale snackbar verdwijnt gaat men gewoon thuis meer frituren.
  Oplossing: Ook de frituursnacks in de supermarkt verbieden….whahaha

 6. rafi

  Alleen in het Kamerrestaurant zullen ze nog wel alcohol mogen nuttigen.

 7. Gerda2

  Laat de overheid zich maar met de geestelijke gezondheid bezighouden i.p.v. de regeltrutterij in EU-verband, waarover in dit artikel gesproken wordt.
  (Suiker in allerlei voedingsmiddelen, daar kan ik me wel wat bij voorstellen).
  Op de duur bemoeit de overheid zich overal mee. Voor mij liever niet.

 8. Harry Haller

  De kosten voor de gezondheidszorg bedragen ongeveer 115 miljard per jaar, het hoogste bedrag op de Rijksbegroting.

  Het grootste deel van de zorgkosten wordt gesoupeerd door mensen die door hun ongezonde leefstijl allerlei kwalen hebben ontwikkeld.

  Logisch dat de overheid daar wat aan wil doe. Maar verbieden blijft altijd de slechtste optie. Een uitgebreide en intensieve voorlichtingscampagne voor gezond leven & eten, zal meer resultaat afwerpen en minder frustratie opleveren. En dan niet met een opgeheven vingertje maar door een rijkdom aan alternatieven te bieden varierend van gratis Ottolenghi kookboeken tot smakelijke afvalcursussen, ondersteund door humorvolle en informerende communicatie.

  Zo is het roken ook teruggedrongen. En wie is daar rouwig om?

  1. Heinz

   Graag draag ik bij tot een gezonde levenstijl. Aan mij zal het niet liggen.

   1. coenzoon

    jij zit boordevol suikers giffles

  2. usb3.0

   De regering is hypocriet, als men er geld uit kan slaan dan heeft dat de voorkeur, zo wil men graag druks legaliseren hoe ziek ben je dan, neem van mij aan dat druks pas slecht is voor een mens…

  3. Max Aue

   Het roken is wel degelijk teruggedrongen met verbodsbepalingen en het prijs-instrument.

   Deze aanpak zou ook kunnen worden gekozen voor ongezond eten: snackbars verbieden, vlees veel duurder, suiker belasten etc.

   1. Stanly2000

    Ernst staat blindelings achter de regering. Wat er ook wordt gezegr of gedaan, hij staat er achter. Een gehoorzame volgeling.

    1. Edjan

     Stanly, zo is het helemaal.

 9. STOP FVD

  Tja helaas zijn veel mensen niet slim genoeg te bedenken dat je niet elke dag naar McDonalds kan gaan, niet echt gezond (ook niet te vreten, maar de meningen zijn verdeeld). En dan moet je wat.

  Dat ze de peuken uitbannen dat vind ik helemaal prima, smerige stinkdingen waar andere mensen weer last van hebben. Het maakt mij niet zoveel uit dat de buurman elke dag een frietje haalt, dus hoe ver wil je gaan met betutteling. Sommige mensen hebben het wel nodig in elk geval……

  1. Albion

   excact!

  2. Harry Haller

   STOP FVD (zet je caps eens uit): stel je eens voor dat de overheid er in slaagt om 20% op de zorgkosten te besparen. Dan kan er 22 miljard aan nuttiger dingen worden uitgegeven. En de premies gaan omlaag in plaats van ieder jaar omhoog!

  3. ikweetwatikwil

   Wat zou je zeggen van al die mensen die dit land binnen komen , niet betalen maar wel halen. Zo ook bij de gezondheidzorg waar de regering al jaren op bezuinigd, ook dat nog.
   De bevolking levert steeds meer in zonder dat ze het doorhebben . Alle dingen die het leven gezellig maken worden verboden onder het mom van slecht voor de burger. Zal ik dat zelf even uitmaken?
   Een stinkende sigaret! Ga eens bij mensen in huis die 1 of twee honden hebben. Zal ook wel verboden worden.

   Nederland wordt steeds zeurderiger. Kijk waar we nu zijn, ze lopen buiten met gevallen voor hun mond die op gasmaskers lijken . Gezellig hé.

  4. usb3.0

   stopje is natuurlijk de hypocrisie zelve, want stopje vindt dat druks gelegaliseerd moet worden

 10. Albion

  Citaat uit het artikel:”Het is inderdaad problematisch dat steeds meer Nederlanders overgewicht krijgen, maar dit soort acties zal echt niet direct helpen.”

  Waarna wordt beweerd dat men dan thuis gaat frituren.

  Misschien, maar niet waarschijnlijk. Tuurlijk kan je thuis patat gaan frituren, maar denk dat het minder schadelijk is dan overal die stupide Amerikaanse zooi te koop.
  Inderdaad, af en toe een patatje, dat hoeft niet ongezond te zijn.
  Of de wereld beter af is met overal die tokkie-McDonalds en die KFC hutten etc, dat betwijfel ik.

  Feit is en blijft dat we ons alllemaal scheel betalen aan rokers en dikke snackmensen (9% !!!! van het totale zorgbudget gaat op aan tabaksverslaafden)
  Ik vind dan niet meer dat je kan zeggen, het is mijn zaak. Nee dat is het niet. Want we moeten allemaal krom liggen om je medische rekening te betalen als het mis gaat.
  En filtersigaretten moeten helemaal weg. Rol gewoon een shaggie zoals altijd in de jaren 70. Toen tabak nog tabak was en er geen andere rotzooi in zat. Daahaag ga toch weg met die ongezonde snackzeugen en filter-wegpinkers die ze overal neergooien….

 11. Pieter48

  Sinds wanneer regeert in ons land de rivm? Het zal mij niet verbazen als onze regeerders deze plannen gaan uitvoeren. Wij hebben al zoveel bezuinigingen en regels over ons heen gekregen dat we deze onzin ook wel zullen pikken. De bevolking van ons land is verworden tot een stel makke schapen.Dat hebben ze in Den Haag al lang door. Stukje bij beetje word het minder leuk in ons land.We worden op veel fronten voor de gek gehouden.

  1. ikweetwatikwil

   Mee eens Pieter48

  2. AS210854

   Inderdaad, stukje voor stukje meer China en noord Korea.

 12. Drollevanger

  Is er iemand hier die echt denkt dat, als er op de zorg wordt bezuinigd, het geld teruggesluisd wordt naar het volk.
  Ga naar het strand of de bos verder dromen.

 13. 56RdK

  De kosten van de gezondheidszorg lopen de pan uit. Klopt!
  Grootste oorzaak: de allochtoon, verzot op suiker en vet, op eenzijdig voedsel! Schijt hebbende aan geldende regels. Dankzij hun cultuur en religie/ideologie.

  En nu het plan om alcohol te verwijderen uit supermarkten, is de opmaat naar de inclusieve of te wel islamitische samenleving!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.