Topviroloog is klaar met negativiteit van RIVM: ‘Selectief cijfergebruik om mensen te motiveren voor het beleid!’

Het heeft veel te lang geduurd, maar experts zijn dan eindelijk zo ver dat ze de moed verzameld hebben om zich uit te spreken tegen het wanbeleid van het kabinet én het wangedrag van het RIVM. Vooraanstaand viroloog Louis Kroes van de Universiteit Leiden zegt nu dat het RIVM overduidelijk selectief informatie selecteert en communiceert met het publiek. Die informatie is steevast bijzonder negatief, ook als de volledige cijfers juist reden voor optimisme zijn.

Louis Kroes is hoofd Medische Microbiologie én hoogleraar Klinische Virologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Hugo de Jonge en Jaap van Dissel kunnen hem dus niet snel wegzetten als “nepexpert die niet weet waar hij het over heeft,” of zels maar als een “kwakzalver.” Maar hij heeft wél een indringende boodschap, die dwars tegen het lockdownbeleid van De Jonge, Van Dissel en de hele RIVM ingaat.

Kroes zegt vandaag namelijk tegen BNR Nieuwsradio dat het volstrekt belachelijk is dat het RIVM consequent selectief en veel te negatief over de voorgang van de “coronapandemie” praat. Als er iets positiefs gebeurt wordt dat totaal genegeerd, terwijl cijfers die mogelijk negatief bezien kunnen worden juist worden opgeblazen. Een voorbeeld hiervan is dat de sterftecijfers al máánden flink aan het dalen zijn. Dat is goed nieuws zou je denken. Maar nee, het RIVM en het kabinet negeren dat feit totaal, en focussen zich alleen maar op de “oplopende besmettingscijfers.”

“We zien dat de sterfte sinds begin dit jaar een continue daling vertoont, wat een uitermate gunstig teken is,” aldus Kroes terecht. “Als dat als gegeven een meer centrale plaats krijgt, krijgt ook het hele beloop van de epidemie een ander perspectief.”

Maar ja, er is natuurlijk een réden dat positieve cijfers niet vermeld worden. En ja, Kroes is zich daar ook van bewust. Want, gaat hij verder, “menig persconferentie werd de afgelopen weken begonnen met de mededeling dat de cijfers nog te hoog zijn en dat het nog niet goed gaat. Daar hebben we toch te maken met het enigszins selectieve gebruik van cijfers, om mensen te motiveren voor het afgekondigde beleid. Ik vind dat je daar dus mee moet oppassen.”

Dat kan deze man wel zo zeggen, maar het RIVM en het kabinet wíllen dat natuurlijk liever niet verkondigen. Want als duidelijk wordt gemaakt dat de sterftecijfers drastisch aan het afnemen zijn dan denken mensen misschien toch bij zichzelf dat die belachelijke lockdown en andersoortige antidemocratische regels misschien toch een tikje overtrokken zijn. Daarom wordt er steeds maar weer gewezen naar “besmettingscijfers,” ook als die besmettingen niet in sterftes of zelfs maar in ongecontroleerde IC-opnames resulteren.

Het was maanden geleden al tijd om over onze angst heen te stappen. De sterfte aan corona is alleszins onder controle. Nu moeten we de boel weer opengooien. Ziektes en virussen zijn altijd onderdeel geweest van het menselijk leven, en dat zal nooit anders worden. De idiote wens om ons daar helemaal tegen te immuniseren is niet alleen achterlijk en onhaalbaar, maar resulteert ook nog eens in grootschalig lijden – in méér lijden dan een virus kan veroorzaken, en zeker in lánger lijden dan veroorzaakt kan worden door zo’n virus.

Word gratis en voor niets lid van mijn Telegram-kanaal én volg mij op Gab.

Dus ja, luister naar professor Kroes. Het gaat prima! Openen die terrassen, openen die winkels, openen die restaurants, en openen die theaters en voetbalstadions! En als er dan toch nog mensen ziek worden, het zij zo. Dat hoort erbij. Het zorgsysteem kan het duidelijk aan, het sterftecijfer is alleszins onder controle, de rest moeten we gewoon accepteren als zijnde deel van het leven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Chee

  RIVM vanaf dag 1 in de corona crisis, leugens goochelen met cijfers of rare interpretatie daarvan en rijkelijk overdrijven .
  Per slot. Hebben we het hier over een griep en niet Ebola oid, niks meer niks minder.

  1. coenzoon

   Was dat dan anders bij mexicaanse griep of sars ?

   het is een fabeltjeskrant in het haagse fabeltjesland

   1. Monty

    ”het is een fabeltjeskrant in het haagse fabeltjesland”

    Misschien is het je nog niet opgevallen maar corona gaat verder dan alleen het Haagse.

    Heel de wereld heeft er mee te kampen.

 2. Edjan

  Onder de vlag van de coronacrisis vaart al meer dan een jaar een modderschuit:
  meer geld en macht naar de EU: er is zelfs een transferunie opgetuigd om geld van noord naar zuid te sluizen.
  Er is een plan tot wederopbouw maar dan veel groener, dus met enorme aantallen windmolens, zonnecellen en biomassacentrales. Waar het geld vandaan moet komen om dat te betalen, is me een raadsel. Feit is, dat het nooit terug verdiend zal worden. Feit is, dat energie erg duur zal worden en op veel momenten uit zal vallen.

  Het is dus (voor sommigen) heel belangrijk om de coronacrisis zo lang mogelijk te laten doorgaan. Als er geen corona was geweest, had hij uitgevonden moeten worden.

 3. Max Aue

  De foto boven het artikel lijkt me niet correct.

  1. Harry Haller

   Het begint al goed: Max Aue heeft NIETS inhoudelijks te melden en staat met zijn scheve bek vol tanden.

   1. coenzoon

    ALWEER , NIETS inhoudelijks te melden en staat met zijn scheve bek vol tanden.

 4. Harry Haller

  Hear, hear! Ware woorden van Louis Kroes gebracht door uw eigen DDS.

  Nu, kom er maar in kwakzalvende Max Aue, Bukman en Piet Sandrino.

  1. Max Aue

   Ik denk dat de Overheid geneigd was de berichten niet al te positief voor te stellen omdat de burger zich slecht aan de maatregelen houdt, goede vriend.
   Voor de feitelijke maatregelen maakt het niet uit; die zijn gebaseerd op de harde besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames. Die stegen helaas, dus een communicatie die de indruk wekt dat het allemaal wel meevalt is natuurlijk niet helpend.

   Gelukkig lijkt er nu wel enig licht aan het einde van de tunnel. Ik verswacht dat we volgende week ferme versoepelingen kunnen verwachten.

   1. Harry Haller

    “Ik denk dat de Overheid geneigd was de berichten niet al te positief voor te stellen omdat de burger zich slecht aan de maatregelen houdt, goede vriend.”

    Aue geeft impliciet toe dat we voortdurend zijn voorgelogen door het RIVM en de overheid vanwege veronderstelde onnozelheid.

    Dat daarmee onvoorstelbare economische ellende en malaise is aangericht onder middenstand wuiven ze vol dedain weg: de Nederlander is dom en achterlijk en moet tegen zichzelf beschermd worden.

    1. Max Aue

     Voorgelogen is niet juist, goede vriend, men probeerde te voorkomen dat burgers de ernst van de situatie zouden onderschatten. Zeker gelet op het feit dat de naleving van de regels steeds verslapte was dat verstandige Overheidsvoorlichting.

     1. coenzoon

      voorgelogen met de meest extreme modellen in het meest extreme scenario max anus.

      Dat is dus hele domme voorlichting die nooit de praktijk benaderd waardoor je de geloofwaardigheid verliest max anus

     2. Harry Haller

      Aue: misschien is het goed dat je dit stukje tekst nog eens doorleest, voor je persisteert in je rigide, waanzinnige commentaar:

      “Kroes zegt (…) dat het volstrekt belachelijk is dat het RIVM consequent selectief en veel te negatief over de voorgang van de “coronapandemie” praat. Als er iets positiefs gebeurt wordt dat totaal genegeerd, terwijl cijfers die mogelijk negatief bezien kunnen worden juist worden opgeblazen. Een voorbeeld hiervan is dat de sterftecijfers al máánden flink aan het dalen zijn. Dat is goed nieuws zou je denken. Maar nee, het RIVM en het kabinet negeren dat feit totaal, en focussen zich alleen maar op de “oplopende besmettingscijfers. We zien dat de sterfte sinds BEGIN DIT JAAR EEN CONTINUE DALING daling vertoont, wat een uitermate gunstig teken is,” aldus Kroes. “Als dat als gegeven een meer centrale plaats krijgt, krijgt ook het hele beloop van de epidemie een ander perspectief.”

     3. coenzoon

      die daling van de sterftecijfers weigeren de drie tróllen ook structureel te erkennen.

      Aller hande onzin verhalen hebben de drie al gepresenteerd

     4. Max Aue

      De opnamecijfers van ziekenhuizen lopen de afgelopen weken op en het R-getal lag tot gisteren boven de 1. Dat is een voorspeller van IC-opnames en sterfte.

     5. coenzoon

      nee sukkel , je gewauwel is wederom onzin , ondanks het hoge R-cijfer (een gokje met een arbitrair getal) daalt het aantal sterfte gevallen.
      Het aantal sterfte gevallen is een maat voor de actuele dreiging van covid.

      Kennelijk is het RIVM niet eens in staat om een behoorlijk R-cijfer te produceren. Het is koffiedik kijken daar en tegen is het sterftecijfer een actuele weergave zonder domme reken statistieken en andere onbetrouwbare factoren.

      Eigenlijk bewijs je dagelijks wat een onbetrouwbare laffe hond je bent strónt vlé®k die graag nonsens en onwaarheden wenst te posten. Best wel zielig als je zo een domme tról bent en je denkt dat je ver verheven bent boven andere mensen. Een decadente strónt vlé®k dus met dom inhoudsloos gewauwel van aan elkaar gebreide onzin beweringen.

   2. Chee

    @domme max weer door de bocht.
    Er is geen dragend bewijs dat de maatregelen genomen door het kabinet op het advies van aandachtsho@rtj@s van dissel osterhaus ook daadwerkelijk geholpen hebben.
    Het weer heeft de grootste invloed de besmettingen, hoe toevallig net als met de normale influenza ook.
    De overheid had de IC capaciteit met gemak kunnen verdubbelen of meer,immers hebben duizenden is of artsen en verpleegkundigen zich aangemeld bij overheid en ziekenhuizen maar werden categorisch geweigerd.
    Er staan meerdere ziekenhuizen gewoon leeg die je zo weer kan optuigen tot corona ziekenhuis, waardoor de reguliere zorg niet zoals nu in het geding komt.
    Klein dingetje nog in 2018 lagen de IC afdelingen ook vol met influenza patiënten, alleen word dat feit even onder het tapijt geveegd, mmmmmhhh

 5. Max Aue

  Wat DDS niet zal melden is dat leden van het OMT, gelet op het feit dat ziekenhuizen op omvallen staan en bezwijken over de stijgende opnames, met klem waarschuwen tegen het versoepelen van maatregelen.

  1. Brenda Welsh

   Waarschijnlijk doen zij dit niet om achteraf geen kopij te hebben om los te gaan vooral wanneer het totaal misgaat. Wie schrijft die blijft.

  2. coenzoon

   kan de strónt vlé®k dat even cijfermatig onderbouwen of wauwelt max anus maar weer wat uit zijn reet ?

 6. Brenda Welsh

  “Aanslag op een vaccinatie locatie verijdeld” Vandaag in Nos teletekst. Kun je nagaan waartoe een openlijke discussie vanaf een kermiswagen door een enkele politicus kan leiden.

  1. Chee

   @Brenda is ook verantwoordelijk de dood van Pim Fortuyn, immers meldt @brenda dat ze een groen links stemmer is .

   1. Max Aue

    “Brenda is ook verantwoordelijk de dood van Pim Fortuyn, immers meldt brenda dat ze een groen links stemmer is”

    Vergis je niet, dit soort waanzin tref je hier dagelijks aan.

  2. J. Punt

   Dat is bij voorbaat de schuld van fvd? Een beetje hoog JOOP gehalte dat antwoord. Daar is ook nooit iemand ergens schuldig aan en hoeven alleen maar steeds anderen de schuld te geven dat ze niet in hun droomwereldje leven kunnen.

 7. EmmerZ

  Uitstekend artikel, klopt helemaal. Ik kan er oa nog aan toevoegen:

  Met dank aan het Verdrag van Versaille, de Duitse overheid van 1933 en de baby boom, leven we nu in een sterk vergrijsd land. Dus vol met mensen die doodsbang zijn voor ziektes. Een slimme ondernemer kon dit prima zien aankomen sinds 1960, geen crisis of noodsituatie dus. Maar er is bewust niks mee gedaan door incompetente korte termijn visies van overheden en kiezers. Een gebrek aan vrijemarktwerking en vrijheid dus.
  Er is sprake van een flink wegbezuinigd socialistisch staats-zorgsysteem. Hierin mag de vrije markt geen (gebroken) vinger helpen vanwege staatslicenties en andere wettelijke bepalingen. Het zal je misschien verbazen maar de oplossing is, zoals altijd en overal: MINDER bemoeizucht van de staat. Laat 17,5 miljoen mensen vrij onderhandelen, niet een klein percentage belasting-gesponsorde elite op het pluche. In de afgelopen 10 jaar zijn 6 ziekenhuizen gesloten, deze zijn NIET heropend. Met het uitgegeven nood-geld had de gehele zorg vijfmaal gefinancierd kunnen worden, inclusief nieuwe gebouwen.

 8. STOP FVD

  Volgens coenzoon als reactie op goed ingelichte bron Max :

  “nee sukkel , je gewauwel is wederom onzin , ondanks het hoge R-cijfer (een gokje met een arbitrair getal) daalt het aantal sterfte gevallen.
  Het aantal sterfte gevallen is een maat voor de actuele dreiging van covid.”

  Deze meneer of mevrouw denkt de waarheid in pacht te hebben. Het r-cijfer zegt iets over hoeveel mensen anderen kunnen besmetten, als dat boven de 1 ligt neemt het aantal besmettingen in principe toe. Al die mensen die vervolgens besmet worden gaan toch niet (allemaal) dood?

  Dus als jij alleen de dood ziet als gevaar voor corona, dan ben jij toch de (kies zelf een benaming, je hebt er nog al wat zelf gebruikt). Jij beweert dat als je niet dood gaat aan corona het dus niet erg is. Dus jij beweert dat al die mensen die er niet aan dood gaan maar er wel ernstig ziek van worden dat dat onbelangrijk is. Een paar weken aan de beademing in het ziekenhuis, daarna paar weekjes revalideren in een zorgtehuis om vervolgens nog even een paar maandjes thuis bij te komen voordat het weer normaal is.

  Ik weet het niet, maar volgens mij snap JIJ het niet helemaal, veel zijn daar al achter, maar ik dacht laat ik het toch nog even onder je aandacht brengen.

  1. coenzoon

   kan stopje ons even haarfijn uitleggen hoed de R-factor bepaald wordt of heeft de tról deze kennis niet in huis ?

 9. Max Aue

  De viroloog Bonte, lid van het OMT meldt vandaag: “Bijna alle infecties worden nu veroorzaakt door de Britse variant. Maar de Braziliaanse variant (P1) neemt toe. Deze lijkt minder gevoelig te zijn voor huidige vaccins. De voorgestelde versoepelingen zouden deze variant weleens in het zadel kunnen helpen.”

  1. coenzoon

   Welke variant het is zal me worst zijn strónt vlé®k het gaat om het aantal doden door het virus en dat vindt je terug in de extreem lage sterftecijfers domme tról !

   corona is een hoax en de hoax is bijna onhoudbaar tról !

 10. J. Punt

  Alleen dat ik dan niet elke keer dat gezever van die paljassen hoef aan te horen en te zien. Het complot is duidelijk, Airplay, zodat de loopjochies en meisjes van dat instituut misschien hopen op erkenning eer en misschien een glimmende medaille. Anders terug het hok in en pootjes geven.

 11. P. Puk

  Opzouten met dat RIVM en die bebaarde kabouter. Ze hebben ons lang genoeg voor de gek gehouden en “meegeregeerd”. Parlementaire enquete zou mettertijd op zijn plaats zijn.

 12. J. Punt

  De ‘moments of Fame’ zijn té verslavend voor die stoffige grijze muizen om te doen waarvoor ze betaald worden namelijk hun bek houden en achter virusjes en griepjes aanhobbelen. Meer niet!

  1. rutte leugenaar

   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   ++++++++++++++++++++++

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.