Trammelant bij het CDA houdt aan: angst voor scheuring na bijna onvermijdelijke clash tussen Omtzigt en Hoekstra

Achter de schermen bij het CDA is het nog steeds onrustig. Men probeert alles om de eenheid in de partij te herstellen, men vreest namelijk voor het ergste: een scheuring tussen partijleider Hoekstra en het populaire Kamerlid Omtzigt. De partij lijkt tot op het bot verdeeld te zijn over de kwestie, wat de formatie weinig goed doet. 

Vandaag hervat PvdA-mastodont Herman Tjeenk Willink in zijn rol als informateur de gesprekken met alle politieke partijen. Alleen achter de schermen vreest men het ergste: hoe vruchtbaar zijn de gesprekken als één van de grootste partijen intern op een scheuring afstevent? Burgemeester Liesbeth Spies is naar voren geschoven om de desastreuze Kamerverkiezingen te analyseren en ondertussen moet de nieuwe partijvoorzitter, Marnix van Rij, het vertrouwen tussen Hoekstra en Omtzigt zien te lijmen, meldt Trouw.

De gevestigde partijen zijn, logischerwijs, zenuwachtig over wat er allemaal wel niet gebeurt bij het CDA. CDA’er Pieter Omtzigt haalde in zijn eentje vijf zetels binnen, maar zit overwerkt thuis. Dankzij de fluistercampagne van zijn eigen partijtop. Maar nu probeert dezelfde partijtop het ‘vertrouwen’ te herstellen.

Maar denkt men nu echt dat dit zo gedaan is? Omtzigt is de dupe geworden van de rot binnen zijn eigen regentenpartij. Bovendien weet hij dat hij een invloedrijke positie heeft op dit moment, als populairste politicus van Nederland. Het CDA zal veel moeten goedmaken om Omtzigt binnenboord te houden, waardoor het erop lijkt dat Omtzigt de kaarten in handen heeft wat betreft de formatie. Men kan alleen maar om tafel gaan met het CDA als de ‘kwestie-Omtzigt’ opgelost is, en een scheuring is allesbehalve de oplossing. Buiten de Haagse slangenkuil geniet Omtzigt veel steun van CDA-prominenten en stemmers, en zij willen liever niet dat hun partij in zee gaat met Rutte – toch dé eindverantwoordelijke voor de door Omtzigt blootgelegde toeslagenaffaire.

Het CDA stevent dus af op een impasse: de kring rondom Hoekstra wil maar al te graag regeren, maar de Omtzigt-aanhang juist niet. Uiteindelijk is de partijtop van het CDA afhankelijk van wat de mening van Omtzigt zelf is, maar die blijft voorlopig (tactisch) stil. Kan het CDA de rust en reinheid bewaren die nodig is om weer te gaan regeren? Uiteindelijk zal de knoop moeten worden doorgehakt: óf Hoekstra eruit, óf Omtzigt, óf één van de twee moet een behoorlijke sloot water bij de wijn doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. JochemX

  Dit probleem speelt al van ver voor de verkiezingen. Dus wat is het punt?

 2. rafi

  Het is heel simpel: Omtzigt en De Jonge eindigden nek aan nek, en de laatste werd het dankzij vervalsingen door het bestuur. Hoekstra deed niet mee, want ongeschikt: meer bestuurder dan politicus, zegt hij ZELF ook. Bestuursvoorzitter Ploum trad terug, nu rest oude bestuur nog. En hun wanbeleid moet hersteld worden. Dus dat betekent: De Jonge, vrucht van dat wanbeleid, viel af: Omtzigt moet partijleider worden. En dan Rutte IV uitsluiten. Dat is hoe je vertrouwen herstelt.

  1. Gebande_3

   Waarschijnlijk heeft het CDA weinig vertrouwen in uw oplossing.

   Rutte IV uitsluiten?
   Hoe met 15 zetels als 4e partij?

   1. rafi

    Ik weet ook wel hoe klein zij zijn geworden. Maar wat moet ik dan schrijven? Niet uitsluiten?

  2. Marija

   +++++

  3. Meriadoc Brandebok

   Als het CDA de VVD uitsluit moet het CDA in een heel links kabinet met ruim zeven partijen. Het zou het einde van het CDA betekenen. Zo dom is het CDA ook weer niet. Omtzigt is trouwens geen leidersfiguur. Nooit geweest.

   1. rafi

    Al eens gedachten aan nieuwe verkiezingen? Je bent geen sterke analist. Nooit geweest.

    1. Meriadoc Brandebok

     De partijen hebben nieuwe verkiezingen uitgesloten. Een motie van dien aard is reeds verworpen. Zulke verkiezingen zouden overigens min of meer een en dezelfde uitkomst opleveren.

     Los daarvan wil jij kennelijk een partij met 34 zetels, de winnaar van de verkiezingen, en een politicus met bina 2 miljoen gekregen stemmen uitsluiten. Je bent nogal een anti-democraat. Of ben je juist bang voor democratie?

     1. coenzoon

      quote De partijen hebben nieuwe verkiezingen uitgesloten. end

      hoezo bokje , is het partijkartel in het achterkamertje er al uit ?

      Overigens is de winnaar van de verkiezingen fvd ! 6 zetels winst , absolute winnaar dus dom bokje.. beh beh beh

     2. Meriadoc Brandebok

      Nee, men wenst Nederland niet opnieuw in verkiezingen te storten, omdat men midden in een crisis zit én de verkiezingen op min of meer dezelfde uitslag zullen uitdraaien.

      De FvD heeft de verkiezingen niet gewonnen. De VVD heeft de verkiezingen gewonnen. En van alle lijsttrekkers/kamerleden verkreeg Rutte de meeste stemmen.

     3. coenzoon

      jouw mening doet niets ter zaken , als er geen coalitie komt , en die kans is het meest aanwezig , komen er gewoon nieuwe verkiezingen

      die gifslang van d66 speelt hoog spel maar bindt mogelijk wat in na dat péçdó schandaal in haar clubje

      nogmaals + 6 zetels is de grootste winnaar maar zelf dat begrijpen is te moeilijk voor je pindabrein. winnen , gewonnen , winnaar , snap je volgorde dom hok

     4. Meriadoc Brandebok

      Als je mij wilt uitmaken voor pindabrein moet je eerst maar eens fatsoenlijk Neerlands leren spreken en schrijven, allochtoon. Begin maar met: “hoe plaats ik komma’s voorafgaand aan een bijzin.”

      Maar goed, de partijen hebben nieuwe verkiezingen uitgesloten. Dus dan komen ze er ook niet. Bovendien weet men wel dat zulke verkiezingen ongeveer een en dezelfde uitslag opleveren, dus dat het geen zin heeft om die te houden.

      Het gaat er bij verkiezingen niet om hoeveel zetels je erbij krijgt. Nee, op een totaal van 150 zetels gaat het erom wat het totaal aantal zetels is dat de kiezer je toebedeeld. De VVD is dus de grootste winnaar (10 zetels op afstand van de tweede partij) en staat in de peilingen op winst.

 3. Gebande_3

  Afsplitsing van Omtzigt heeft alleen verstrekkende gevolgen bij nieuwe verkiezingen.
  Anders is hij eenzaam en alleen op zijn eigen politieke eilandje.

 4. Marija

  Pieter Omtzigt is al een aantal keren onderuit gehaald door zijn partij en Rutte.
  Ik denk dat zijn tijd nu is gekomen om terug te slaan.
  Hij zal het ook spuugzat zijn hoe hij is behandeld. Niemand weet het beter dan hij.
  Pieter veel sterkte in de slangenkuil, je kan het en ze aan.

 5. Pauline Kummer

  Voor mijn dagelijkse info volg ik altijd Trouw. Een goed geformuleerde (spaarzaam) reactie in deze site op een topic neem ik mee in mijn opinie vorming.

 6. Max Aue

  Omtzigt is een autistische splijtzwam met de flexibiliteit van een looien deur. Het is ook volstrekt logisch dat iedereen die probeert een regering te vormen bezig is met dit probleem. Maak die man minister van een ministerie met grote problemen, ik zeggen. Nog beter is het dat hij overstapt naar FvD. Kan hij aan de zijlijn uitleggen dat het allemaal een zooitje is.

  1. Niet L niet R

   Jij hebt een mentaliteit van een pissebed!

   1. coenzoon

    belediging van een pissebed

    een decadente tról die anderen tot autist wil bestempelen moet de strónt vlé®k van DDS zijn !

 7. Drollevanger

  Over het algemeen huldigt het CDA uitstekende standpunten, maar een ongeveer 1/3 van hun kiezers hangen enkele zeer foute standpunten aan dat zijn de baasjes van de rolmopshonden met op de vensterbank een sanseferia.
  Deze laatsten willen voor anderen zorgen, goedschiks of kwaadschiks, gezorgd zal er worden.
  Dus de door hen verpleegden zullen nooit een eigen zelfstandig leven leiden en de voorkeur van hun apenliefde gaat uit naar vooral de negroide medemens. Hun te primitieve leven moet worden geregeld via hun kerkdonaties.
  Dit is op een notendop de oorzaak van de onmin binnen het CDA.
  Een groot deel loopt achter de wel eerlijke meneer Omzicht aan, maar ook een ander groot deel is deugend.

 8. J.C.

  De heer Omtzigt kan, als hij zichzelf genoeg respecteert, na de behandeling, die hem ten deel is gevallen bij de eerste verkenningsronde voor de formatie van een nieuwe kabinet, alleen nog maar op het juiste moment afsplitsen, met gelijkgezinde CDA’ers en een nieuwe partij oprichten, die net als hij zelf wel christelijke normen en waarden heeft.

  1. Max Aue

   Omtzigt is gek genoeg om het CDA te laten scheuren. Mogelijk is hij ook nog slim genoeg om te beseffen dat dit hem naar de politieke marge gaat voeren.

   1. coenzoon

    inhoudelijk wat te melden tról . Je gewauwel raakt kant noch wal domme jongen

 9. Kleurloze Politiek

  Die hele motie van afkeuring en wantrouw was één grote poppenkast..
  De problemen binnen het CDA waren al heel groot en dat nog dat de formatie überhaupt plaats vond..
  Dus de kwestie “functie elders” kwam het CDA verdomd goed uit.
  Om van de interne problemen en formatie problemen te maken.
  Terwijl Hoekstra willens en wetens dit uitvoerig met Rutte heeft besproken..

  En nu komt het, ook Omzigt wist van zijn functie verandering omdat hij hoog op de kieslijst stond.
  En dat betekent ook het CDA ministers en staatssecretarissen zou leveren.

  En zeker als mee regerende partij is het niet meer dan normaal dat je als derde partij ook een prominente rol krijgt.

  Want stel je eens voor dat een zwaargewicht als Omzigt binnen het CDA geen prominente rol zou krijgen dan zou dit land ook weer te klein voor zijn aanhangers.
  Kijk je kunt als CDA lid geen oppositie voeren terwijl het CDA zelf ook in de regering zit.
  Omdat elke wetsvoorstel dat door de gevormde regering word ingediend ook de volledige steun krijgt van de mee regerende partijen krijgt.

  Dus jij bent en neemt als partijlid ook deel aan dat wetsvoorstel.
  Dat wil zeggen dat Omzigt hoe dan ook zich niet tegen zijn partij kan keren.

  1. coenzoon

   wat een onsamenhangend gewauwel ! Geen touw aan vast te knopen.

   Gelukkig heeft rutte geen enkele herinnering over gesprekken betreffende Omzigt ! boek is dus dicht , leugen 11.372 is gepasseerd

 10. Michael M

  Als ik mocht kiezen voor betrokkenheid, betrouwbaar en functioneel tussen beide heren dan kies ik voor Omtzigt. Dat is een man van hart en nieren. Dat kun je van velen binnen dit kabinet niet zeggen.

  1. AS210854

   👍👍👍👍👍👍👍 helemaal met u eens.

  2. Niet L niet R

   Ben het volkomen met u eens!

 11. Niet L niet R

  Een hele goede en juiste oplossing zou zijn, als het volledige bestuur van het CDA zou aftreden!
  Vele problemen zijn terug te brengen tot de mentaliteit van een groot deel van dit bestuur!
  Als het bestuur op deze wijze voortgaan, blijft er van het CDA bijna niets meer over!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.