Verrassing! Planbureau haalt bouw-ambitie 1 miljoen huizen onderuit: ‘Gaat nooit lukken, groot tekort aan vaklui!’

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) schoffelt de ambitie van diverse politieke partijen om in tien jaar tijd zo’n 1 miljoen woningen te gaan bouwen, finaal onderuit. De bouwsector draait al op zijn volledige capaciteit en op korte termijn is daar weinig aan te veranderen. Het enige alternatief: quasi -ommunistische eenheidsworstbouw. Jottem!

Bijna alle politieke partijen wilden op de een of andere manier het woningtekort aanpakken. De één wilde honderdduizend huizen per jaar bij gaan bouwen en de ander pleitte zelfs voor een compleet nieuwe stad. Maar al die ideeën zijn volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) compleet onrealistisch, zo meldt de NOS:

“De bouwsector zit op de top van zijn kunnen, draait volop, en toch is er de wens om nog sneller te bouwen. Daar zitten grenzen aan”, zegt onderzoeker Frans Schilder van het PBL.

Nou, flink balen dus! Maar dan zit Nederland dus de komende jaren nog steeds met een flink probleem. ‘Gelukkig’ heeft het PBL een mogelijke oplossing! Eentje die zo uit een beleidsplan van een communistische staat lijkt te komen: ‘fabriekswoningen’. In de praktijk zal dat neerkomen op een grote reeks kleine huisjes: een soort Vinex-wijk 2.0.

Opvallend is wel dat ditzelfde PBL wijst op een groot obstakel voor het oplossen van het woningtekort: de overheid zelf. Die legt namelijk allerlei eisen op aan woningen, waardoor gemeenten langer bezig zijn met de goedkeuring van bouwplannen. Minder eisen en meer capaciteit bij de gemeente zou een deel van de oplossing kunnen zijn. Alleen zit de kans er dan dus wel dik in dat er enorm veel ‘prefab’-woningen worden gebouwd. Hetzelfde bouwplan voor steeds hetzelfde huis (met minimale aanpassingen) is natuurlijk makkelijk goed te keuren. En dat zal Nederland het uiterlijk geven van een communistische, Oost-Europese staat ergens in de jaren ’70. Overal dezelfde dodelijk saaie flats. Allemaal gelijk, allemaal lelijk, allemaal even mistroostig.

En vergeet niet: al die nieuwe woningen moeten ook ergens gebouwd worden. Langzaam maar zeker stevenen we dus af op een mogelijke situatie waarin buitenwijken van steden en landbouwgrond wordt opgeofferd voor gemakzuchtige architecturale eenheidsworst. Alsof iedere gemeente een stukje Almere door de strot krijgt geduwd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Max Aue

  “Het enige alternatief: quasi -ommunistische eenheidsworstbouw. Jottem!”

  Helder verhaal weer.

 2. coenzoon

  Echt niet , vaklui genoeg. Stranden op procedures en vergunningen is oorzaak 1 van te weinig bouwen

  1. hans-e-pans

   Ach er is een heel simpele manier om niet zoveel woningen te hoeven bouwen, en je houdt als Roverheid nog eens over ook.

   Maar het zal wel niet mogen van Angela M. want dat is degene die in de EU de lakens uitdeeld.

 3. Edjan

  Ik heb de eenheidswoningen gezien in Roemenië en Moldova. Hoge, grote flats, van binnen en van buiten verwaarloosd, veel te hoge traptreden, rioleringspijpen in het trappenhuis, de centrale verwarming deed het al jaren niet meer dus iedereen had een afvoerpijp voor het houtkacheltje gemaakt en die van onder tot boven met ijzerdraadjes aan de voorgevel vastgemaakt. Als het woei, wiegde het hele afvoerbos in de wind.

 4. Aborifa

  Een goede stap richting de zo gewenste gelijkheid.

 5. Mar

  Het is ook best wel erg natuurlijk als jouw huis er precies hetzelfde uitziet als het huis van de buren en overburen.

  1. Harry Haller

   Er staan 3,5 miljoen nagenoeg dezelfde eengezinswoningen in Nederland, Mar. En ja, dat is inderdaad heel erg. Het straatbeeld is uniform, waar je ook kijkt. Maakt jou dat blij?

   1. coenzoon

    tuurlijk maakt dat marxistische Mar blij.

   2. Mar

    @Harry Haller

    Is het weleens anders geweest in Nederland? Wijken die gebouwd zijn in de jaren 50/60 zijn overal in Nederland hetzelfde met dezelfde huizen in diverse groottes. Ook in de jaren daarna hetzelfde principe.
    Wonende in Zuid-Holland zie ik dezelfde soort wijken als in bijvoorbeeld Drenthe (Emmen).
    En zelfs de duurdere koopwoningen kom je overal in Nederland tegen.
    Verderop bij mij is een wijk verrezen met de duurdere koopwoningen (vanaf 4 ton). Er is wat variatie maar de straten zijn zo smal dat je kan zien wat de overburen op hun bord hebben liggen.
    En die huizen zie je nu door het hele land verrijzen in de woonwijken voor mensen met wat meer te besteden.
    Trouwens, zelfs het grote land Amerika kent dit verschijnsel. Door heel Amerika zijn wijken met dezelfde soort woningen. Alleen daar zijn de huizen vrijstaand en verschilt het huis van de buren, maar zie je het terug in de straat verderop.

    Een uniek huis krijg je alleen als je een stuk grond koopt en het huis zelf ontwerpt en bouwt.

    1. Harry Haller

     Je hebt helemaal gelijk Mar. Maar zeg dan niet zo laatdunkend “Het is ook best wel erg natuurlijk als jouw huis er precies hetzelfde uitziet als het huis van de buren en overburen.”

     Dat is inderdaad erg. Het maakt Nederland tot zo’n oersaai, eenvormig, gelijkgeschakeld, uniform kutland zonder kraak of smaak. Van het begin af aan is de planologische indeling verkeerd geweest, het geboorte-overschot nooit onderwerp van discussie geweest en heeft de rigide, rechtlijnige ambtenarenziel met liniaal en sjabloon het gewonnen. We denken dat het normaal is, maar het is NIET normaal. Het is een ramp. We zijn er aan gewend, dat is heel wat anders.

     1. Max Aue

      “Het maakt Nederland tot zo’n oersaai, eenvormig, gelijkgeschakeld, uniform kutland”

      Mijn goede vriend haat Nederland en woont in Duitsland.

      De vraag is waarom hij hier komt om ons mooie land af te zeiken. Mogelijk is het heimwee in vermomming en spijt over de emigratie.

     2. coenzoon

      heeft max anus inhoudelijk een bijdrage of blijft het weer bij inhoudsloos gewauwel ?

     3. Edjan

      Je hoeft maar een paar km over de Belgische grens te rijden of het ziet er al heel anders uit. Duidelijk zelf ontworpen huizen, lang niet altijd mijn smaak maar in elk geval origineel: zo wou de eigenaar het hebben.

      In Nederland worden de meeste mensen maar in gelijksoortige huisjes gepropt.

     4. Harry Haller

      Max Aue vindt 3,5 miljoen nagenoeg dezelfde eengezinswoningen prachtig! Het liefst ziet hij er 7 miljoen. Hij vindt het heerlijk om door al die duizenden identieke woonwijken te rijden: hij voelt zich daardoor overal thuis.

      Max Aue is een echte Nederlander: hij haat originaliteit, creativiteit en authenticiteit. Architectuur doet hem niets – de gelijkvormigheid en eentonigheid van de starrre tekenlineaal geeft hem gemoedsrust. Dat heeft zo’n getourmenteerde, rigide geest ook hard nodig.

     5. coenzoon

      autisten houden van regelmaat

    2. Mar

     @Harry Haller

     Werd geïnspireerd door de toon van het artikel. Fabriekswoningen zijn sowieso een grote reeks kleine woninkjes, regelrecht gekopieerd vanuit een communistische staat.

     Nou ben ik opgegroeid in de tijd dat ieder kind een eigen kamer niet gewoon was, alleen beschikbaar voor de rijken. Kom zelf uit een gezin van 5 kinderen. Broer had een eigen kamertje en de 4 meiden sliepen in 1 slaapkamer. Man komt uit een gezin van 10 kinderen en woonde in een klein huisje met 1 slaapkamer. 4 meiden sliepen in het kamertje, 6 jongens op de zolder in 3 stapelbedden. Zijn ouders sliepen beneden in de woonkamer op een opklapbed.

     Daar hoef je tegenwoordig niet meer om te komen. Ieder kind moet wel een eigen kamer, anders raakt het beschadigd.

     Sorry, ben in een cynische bui.

 6. Cycle25

  En Rutte gaat in gesprek om het Chinese “poldermodel” door te voeren, je weet wel…tientallen miljoenen lege woningen in ghost-city’s.

  ht*ps://youtu.be/R83Ww5nSmSc

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.