Volkomen “neutrale” Tjeenk Willink weet het nu al zeker: ‘Mark Rutte is het probleem niet, er zijn vele schuldigen!’

Kijk eens wat leuk! De man die neutrale, objectieve gesprekken moet hebben met de verschillende Kamerfracties heeft voordien al laten weten wat in zijn ogen het probleem is. Nee, niet Mark Rutte. Het ligt aan “vele” mensen. Dat weet hij al, zonder met de betrokken fractieleiders gesproken te hebben.

In de Volkskrant legt informateur Tjeenk Willink uit wat er volgens hem aan de hand is in deze fase van de formatie: “‘Je kunt veel van Mark Rutte zeggen, maar niet dat hij de enige is die deze bestuursstijl draagt. Ook andere fractievoorzitters zijn daar de afgelopen jaren verantwoordelijk voor geweest,” aldus de nieuwe informateur.

Wat de opdracht van de Tweede Kamer betreft, daarin staat helemaal niet dat mensen mogelijk een “probleem” hebben met Rutte. “In de opdracht die de Tweede Kamer mij heeft gegeven wordt geen enkele persoon genoemd. Daarin staat alleen dat de Kamer een andere bestuursstijl wenst. Dat is een veel fundamentelere vraag dan een vraag over personen,” aldus Tjeenk Willink die daarmee vergeet te vermelden dat Rutte de personificatie én grote aanjager is van die bestuursstijl.

En dan is hij er nog niet, hoor. Want om even honderd procent duidelijk te maken waar hij staat, laat de nieuwe onafhankelijke (haha) informateur weten: “Ik vind het moeilijk te accepteren als er wordt gezegd: ‘het deugt allemaal niet’ over iemand die tien jaar premier is geweest van het land.”

Deze man moet dus praten met Gert Jan Segers, die aangegeven heeft specifiek een probleem te hebben met Rutte. Hij moet praten met Lilian Marijnissen, die duidelijk gezegd heeft geen vertrouwen te hebben in een VVD geleid door Rútte. Met een Baudet, die precies hetzelfde heeft laten weten. Met Eerdmans, voor wie dito geldt. Met Ploumen. En ga zo maar door. Steeds weer hebben fractieleiders aangegeven specifiek een probleem te hebben met Rutte. Maar volgens meneer de nieuwe informateur is dat allemaal onzin.

Het is een raadsel hoe deze man op objectieve, neutrale en afstandelijke wijze de informatiefase kan ingaan. Zoals HP/De Tijd-journalist Ton F. van Dijk schrijft op Twitter:

En zelfs Bart Nijman van GeenStijl vindt dat Tjeenk Willink afgedaan heeft en per direct vervangen moet worden:

In een andere tweet stelt Van Dijk vervolgens: “Dit is een mediator die een van de partijen al op voorhand in het gelijk stelt en de andere afvalt. Publiekelijk.”

Word gratis en voor niets lid van mijn Telegram-kanaal én volg mij op Gab.

Dit moet natuurlijk einde oefening betekenen voor Herman Tjeenk Willink. Hij valt critici van Rutte nú al af, maar pretendeert vervolgens heel goed zonder last te kunnen fungeren als informateur. Daar trapt helemaal niemand in. Deze zogenaamde éminence grise is in werkelijkheid een sokpop van Rutte. Dat kan niet bestaan, want hij werkt in opdracht van de hele Tweede Kamer – en niet voor de minister-president persoonlijk.

Ga maar terug naar huis, lekker achter je geraniums zitten, Tjeenk Willink! Dat lijkt me veel beter voor je… en zéker voor het lánd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Monty

  ”Nee, niet Mark Rutte. Het ligt aan “vele” mensen.”

  Ook deze man valt niet serieus te nemen.
  Wie is er eigenlijk wel geschikt voor deze taak?

  Misschien moeten er gewoon maar weer nieuwe verkiezingen komen. Laat Omzigt een eigen partij opzetten.
  Iedereen blij.
  Kunnen we weer vooruit gaan kijken i.p.v.
  zeuren over het verleden.

 2. Max Aue

  Tjeenk Willink is een wijze man die probeert een neurotische media-storm tot bedaren te brengen.
  Hij snapt ook dat het zeer ondemocratisch zou zijn om een man die 2 miljoen stemmen heeft behaald zonder een deugdelijke aantal echt terzijde te schuiven. Dat breekt ons vroeger en later allemaal op.

  1. Human Beast

   Aldus het Aue fossiel.

  2. siemoon

   8 miljoen hebben niet deze man gekozen.

   1. Max Aue

    Maar de mensen die we wel gekozen hebben kozen voor deze man.

    Zo ingewikkeld is dat toch niet?

    1. Marija

     Die kozen voor de partij!

  3. Max Aue

   aantal = aanklacht

  4. usb3.0

   maxje reageert hier structureel tegen elke topic in, is het iedereen opgevallen.
   maxje is natuurlijk een smerige fascist een vuile hond die terug gaat naar zijn eigen kots.

   “Maar de mensen die we wel gekozen hebben kozen voor deze man.”

   WE?! nee hoor helemaal niet 1.880.000 kiezers zeker niet en de rest is gewoon dom volk, erger nog, die heeft ervoor gezorgd dat de d666 overal tussen zit, het is vergif, en jij ook

   1. STOP FVD

    Stickie!! Bakkie koffie man? Je lijkt het nodig te hebben!

  5. macsjang

   Ja, hij is bij lange na niet zo wijs als jou. Maar jij pretendeert enerzijds niet alleen de slimste nitwit te zijn, maar anderzijds zeker de meest onnozele opruiende zielepiet die op dit forum zijn taalbraaksels spuit. Normaliter reageer ik niet op anderen, ik schrijf dingen van me af en verder niets, maar jij bent zo’n low-life…….probeer eens iets zinnigs met je leven te doen. Beterschap!

  6. coenzoon

   nee domme wím , de pathologisch leugenaar heeft geen twee miljoen stemmen getrokken. De vvd heeft twee miljoen stemmen getrokken. Als pinokkio wil weten hoe groot zijn aanhang is had ie op een onverkiesbare plaats moeten gaan staan ! Ben je werkelik te dom om dit te begrijpen domme jongen ? je blijft immers de waanzin herhalen dat de persoon pinokkio twee miljoen stemmen heeft gehaald.

   Overigens wordt Wilders al jaren aan de kant geschoven door decadente tróllen zoals jij terwijl die hij ook twee miljoen stemmen haalt. Ben je nu echt zo hypocriet wím ?

 3. Mar

  10 jaar terug was Rutte niet ongeschikt. Toen ging de vlag uit.

 4. Heras

  Ze hebben die man niet voor niks informateur gemaakt: hij is niet objectief: en zal ook nooit de vvd afvallen.
  In 1 ding heeft hij gelijk, alle partijen hebben de eeuwige lockdown gesteund. Die zijn ook schuldig. Alleen fvd heeft later ingezien dat dit beleid funest is voor nederland.
  Kan de man ook de schuldigen opzoeken van de verkiezingsfraude, te beginnen bij de vvd/d66 clan.

  1. Max Aue

   “hij is niet objectief: en zal ook nooit de vvd afvallen.”

   Heras kan ook niet alles weten maar Tjeenk Willink is van de PvdA.

  2. STOP FVD

   Hahaha, wat heeft de FVD ingezien dan? Hoezo ga jij ervan uit dat ze gelijk hebben, WAT was er gebeurd als we net als de fascisten van FVD net zouden doen alsof het een griepje was geweest? Tja, dat zullen we nooit weten, maar ik weet zeker dat je dan Braziliaanse?Amerikaanse taferelen had gehad. Maar FVD waardig wordt natuurlijk geroepen dat die cijfers daar overdreven zijn en nooit kunnen kloppen, “ze zullen wel elke dode als corona dode hebben opgeschreven”.

   1. Janna47

    @STOP FVD
    Dat gebeurt ook ja. Veel mensen die overlijden, ook in de ziekenhuizen, aan andere aandoeningen, worden toegevoegd aan de corona lijst….maar dat geloof jij toch niet, want jij weet het beter toch?

    1. STOP FVD

     Haha, kennelijk weten de wappies het hier beter. Want jij gelooft toch dat ze worden toegevoegd aan de corona lijst (en ik geloof dat niet). Dus hoezo weet ik het beter, JIJ weet het beter.

     1. usb3.0

      De grootste wappies jawel stopje en maxje, namelijk de fascistische vaccinaziwappies bij uitstek, menen ook iets te moeten zeggen hier

   2. leukeditter

    stop toch met je ellendige smerige praat idioot!! in de VS is er geeeen oversterfte….. 2018 pct. 93,5% 2019 89,7% en 2020 92,4% dus bek houden over de VS en hier gaat er helemaal bijna niemand meer dood , dus Baudet heeft in deze en overigens vrijwel alle gevallen gelijk in

    1. STOP FVD

     Hahaha, heb je aandelen Baudet of zo? Hoe ver zit je arm er bij hem in? Schoothondje van fascistje. Maar je bevestigd mijn punt, de FVD laat iedereen weten dat de cijfers overal overdreven worden. Maar dat is logisch om te roepen, want anders kan je nooit volhouden dat het maar een griepje is.

     Dus leugens om andere leugens als waarheid er uit te laten zien, DAAR staat de facistische beweging FVD voor. En maar lopen janken dat Rutte een klein leugentje heeft verteld. Hypocrietjes!! (en wappies natuurlijk)

     1. usb3.0

      Vaccinaziwappie stopje, die hier wél zijn fascistische gedachtegoed plempt

     2. leukeditter

      cijfers worden idd overdreven ja, vallen nauwelijks nog doden maar daar hoor ik ze niet over, nu er weer versoepeld lijkt te worden gaan ze weer zeiken over volle icees wat totaaaaal niet aan de orde is. de schade door dit killervirus wordt enorm maar niet door de doden etc. maar door de idiote maatregelen. binnenkort is het gedaan met de maatregelen want niemand gaat dit nog pikken en rutte kan oppleuren en een baantje zoeken aan de leesband in de uien , ga jij gelijk mee schoft

     3. usb3.0

      Als leugenclown rutte oprot krijg je heks kaag die om de hoek komt dat is hé-lé-maal een probleem…

 5. Appelstroop

  Kan hem deels gelijk geven, de hele politiek, het hele ambtenaren apparaat, de media, etc. het is een grote corrupte bende die elkaar mooie baantjes geeft, het hand boven het hoofd houdt en vooral erg goed voor zichzelf zorgt. Rutte is hier een symptoom van, niet de oorzaak.

  Ik verwacht 0,0 verandering als iemand anders het stokje overneemt.

  Het blijft ongelukkig uitgedrukt, in een tijd dat de pijlen vooral gericht zijn op de persoon Rutte en niet de hele corrupte cultuur.

 6. Beukman

  En Tjeenk Willink kan het weten.
  Sommigen maakten zich vorige week enorm druk dat het om in de uitgelekte memo’s om de poppetjes ging. Welnu, Rutte is ook een poppetje. Het zou niet over hem moeten gaan.

  Hier nogmaals uit mijn kwaliteitskrant:

  Inmiddels heeft Rutte ook de nieuwe verkenner achter zich staan: Herman Tjeenk Willink verklaarde gisteren dat Rutte de vorming van een nieuw kabinet niet in de weg staat. In de opdracht die hij van de Kamer kreeg gaat het immers niet om personen, maar om de partijen, stelde hij. Dat Rutte nu wordt gezien als de verpersoonlijking van de huidige gesloten politieke cultuur vindt hij bovendien „wat overdreven” — daar hebben meerdere partijen immers decennialang aan meegedaan. „Je kunt van iemand die tien jaar premier is geweest niet beweren dat er niets van deugt”, zei Tjeenk Willink daar over. En: „Ik herinner eraan dat iedere maandag fractievoorzitters bij elkaar kwamen om de bestuursstijl van vandaag te bestendigen.”

  Vanaf vandaag ontvangt Tjeenk Willink de fractievoorzitters om te spreken over hun voorkeuren. Dat gaat in een opvallende volgorde: kleine partijen ontvangt hij als eerst, en niet de grootste partij, zoals gebruikelijk is. „Nieuwe fractieleiders hebben een frisse blik.” Vrijdag mogen de grotere partijen langskomen, met hekkensluiters D66 en de VVD. Tjeenk Willink heeft een creatieve oplossing voor de eis van de Kamer dat de gespreksverslagen straks openbaar worden: „Ik sluit niet uit dat ik op een gegeven moment tegen fractievoorzitters zeg: zijn er nog dingen die je onder vier ogen met mij wilt bespreken?” Er zal volgens Tjeenk Willink door de straks formerende partijen een beknopt regeerakkoord moeten komen dat de Tweede Kamer meer ruimte geeft. Dat zou moeten leiden tot een andere bestuursstijl met „meer dualisme en macht en tegenmacht”.

  1. Jannes-46

   Welke elitaire-grachtengordel-kwaliteitskrant mag dat dan wel zijn?

 7. AS210854

  Als je zegt dat Rutte niet het probleem is, zeg dan ook wie dan wel. Weereens een uitspraak van lek me het vesje. 🤮

 8. Gebande_3

  Onbegrijpelijk dat de 2e kamer zo een verkeerde keuze betreffende de formateur heeft kunnen maken.
  Ik bepleit dat MvdG met secondant FB tot formateurs benoemd worden.

 9. Duckday

  De FLOP is al in aantochtMen valt direct de andere kant aan.
  Stop met dit geld verslindend en nutteloos overleg.
  Het eerste handje klap is al klaar kamer voorzitter is al beklonken door D66 en VVD we blijven gewwon het oude doen.

  Gewoon direct opnieuw verkiezingen er is geen enkel vertrouwen tussen Hoge kak madam en ik lieg niet ik weet het niet meer maar ik spreek de waarheid.
  Stop met al die onzin.
  En het CDA U stampt wel een medewerker die op komt voor de bevolking de grond in
  maar ja is het CDA eigen
  Gewoon nieuwe verkiezingen

 10. STOP FVD

  En als jij zegt dat hij wel het probleem is is het wel goed? Dat is dan toch ook vooringenomen?

  Rutte heeft terechtgestaan maar is niet veroordeeld, hij is slechts beoordeeld, en sommige mensen hebben iets sterkere bewoordingen gebruikt dan de andere. Om deze meneer dan maar meteen af te serveren omdat hij volledig terecht roept dat hij niet alleen het probleem is lijkt me duidelijk iets van de PVV/FVD.

  JIJ roept “Steeds weer hebben fractieleiders aangegeven specifiek een probleem te hebben met Rutte.” “Maar volgens meneer de nieuwe informateur is dat allemaal onzin.”

  Dat laatste klopt inderdaad, want dat is ook onzin, dat heb je er bij verzonnen om een “beter” artikel te hebben.

  1. andergeluid

   Rutte is op het matje geroepen bij Klaus Zwaffel :):) Klaus Schwab dat zijn werk nog niet af was van Agenda 2030

 11. Edjan

  Ik dacht dat het over de bestuursstijl ging.
  Al een hele tijd zijn er dichtgetimmerde regeerakkoorden. Die zijn er niet voor niets gekomen. In de periode ervóor wilden regeringen nogal eens snel vallen omdat er voor een bepaald besluit geen meerderheid te vinden was. Dat was niet heel erg handig. Door van te voren met elkaar op alle belangrijke onderwerpen af te spreken wat het standpunt zou zijn (=regeerakkoord) werd het regeren eenvoudiger en stabieler. Dat vonden toen velen, niet alleen de VVD of Rutte. Het had ook een nadeel. Partijen waren akkoord met zo’n regeerakkoord en dwongen hun Tweede Kamerleden om ook dienovereenkomstig te stemmen. Daarmee werden het partijvertegenwoordigers ipv. volksvertegenwoordigers (die zonder last en ruggenspraak kunnen stemmen= grondwet).
  Voeg daarbij een beloning voor “brave” partijvertegenwoordigers (mooi regentenbaantje) en
  voeg daarbij ook dat de regering zich niet langer verplicht zag om de Tweede Kamer altijd juist en volledig te informeren (= grondwet), en we zitten in wat nu “de Rutte-doctrine” wordt genoemd. Rutte was hier een ware grootmeester in, maar de Tweede Kamer geeft nu dus aan dat ze het liever anders ziet.

  Het lijkt me niet dat Rutte de eerst aangewezene is om de Rutte-doctrine om te buigen.

 12. rafi

  Ik ben het helemaal eens met dit artikel en die twee Twitteraars. Vertrouwen is onlosmakelijk verbonden met personen. Mark Rutte is ziek. Door en door ziek. Er moet inderdaad een andere informateur komen. Wie heeft deze eigenlijk voorgesteld? Ik hoorde ook de naam van Kim Putters vallen. Ook al PvdA. En vertrouweling van … Rutte. Als Rutte bepaalde cijfers van het CPB nodig heeft, belt hij Putters gewoon op en Putters levert het gewenste ‘onderzoeksresultaat’. Nogmaals: wie heeft die namen naar voren gebracht? Nee, een veel betere informateur zou bv. Gert Schutte van het vroegere GPV zijn. In DIE man had iedereen terecht altijd het volste vertrouwen.

 13. HD

  Dus Segers die ditmaal eerlijk is geweest met zijn uitspraak niet meer met onder Rutte te willen en kunnen werken kan beter ontslag nemen.
  Of diep door het spot gaan, of gewoon sorry zeggen, iets wat Rutte heeft uitgevonden.

  1. andergeluid

   Segers kan toch ook gewoon als Rutte zeggen ik heb er geen herinnering meer aan

 14. Piet Klein

  Tjeenk Willink blijft verbazen. Waar een marathon debat in de Tweede Kamer geen antwoorden kreeg of vond weet Willink dat het niet aan Rutte ligt maar aan de cultuur. Het is helemaal zijn opdracht niet en bovendien is de vraag waar hij dit vandaan haalt of hebben we te maken met het orakel Willink. Het past natuurlijk prima in de route van het vergoelijken van Rutte. De redenering is dan er waren vele schuldigen dus is niemand schuldig. Daar klopt natuurlijk helemaal niets van. Mocht het orakel Willink de waarheid hebben gevonden dan betekent dat er meer personen schuldig zijn aan het dumpen van Omtzigt nadat deze het ernstige falen in de toeslag affaire boven tafel krijgt. Als er meer personen schuldig zijn dan mogen al deze personen vertrekken. Het lijkt er op dat Willink koerst op nieuwe verkiezingen. De conclusie is dat Willink wel op een heel bijzondere wijze zijn rol pakt en wederom bij draagt aan het wantrouwen in het politieke Den Haag.

 15. usb3.0

  Beetje bagatelliseren, ja maar hullie doen het ook?!

 16. rexm

  Als na 10 jaar je hersenen zijn aangetast door hoogmoed en List & bedrog, wordt het tijd dat je van het Haags toneel verdwijnt.
  Geef hem een enkelband met verbinding naar een leugendetector, zodat je hem nog een beetje in de peiling kan houden.
  Het begint nu met het nieuwe leiderschap, wat een onzin, kun je dat ergens kopen of een diploma in halen, burgers, List en Bedrog begint weer.
  Jaren geleden kont je een aardstralenkastje kopen, ook niet goed voor je hersenpan.
  We zijn diep gezonken in Nederland met een stelletje malloten, wanneer komt het gezonde verstand weer, juist direct nieuwe verkiezingen.

 17. andergeluid

  Tjeenk Willink is de man die het 4 jaar geleden ook niet voor elkaar kreeg als formateur waarom krijgt deze man dan weer deze taak?????
  En onafhankelijk??????????????????? Onafhankelijk is iemand die niet partijdig is
  En eigenlijk niets met de politiek heeft
  Het mag dan ook nooit een oud kamer lid zijn of een lobbyist

 18. Jannes-46

  De wens is de vader van de fossiele gedachte.

 19. Drollevanger

  Die vent is nog ouder dan ik. En ik zie al geen kans om de vierdaagse te lopen.

 20. Drollevanger

  Ik had nog liever Wiegel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.