Walgelijk Big Brother-gedoe: bedrijven bespioneren eigen werknemers, slappe overheid vindt het allemaal wel oké

Nu thuiswerken als werkvorm in razend tempo populair is geworden, blijkt er ook een enorm gevaar te zijn ontstaan. Door wantrouwen vanuit werkgevers jegens hun eigen werknemers is er een drang naar digitale controle ontstaan. Steeds meer bedrijven grijpen naar 1984-achtige spionagesoftware. En wat doet de overheid, die ons zou moeten beschermen? Die maakt zich enkel druk om ‘proportionaliteit van de maatregelen’.

Wat hier midden in de pandemie aan het gebeuren is, is echt hartstikke eng. Nederlandse bedrijven grijpen steeds meer naar “monitoringssoftware” om hun eigen medewerkers te bespioneren. Op die manier hopen ze te kunnen controleren wat hun werknemers eigenlijk doen terwijl ze thuiswerken. Dat doen ze onder andere door het aantal muisbewegingen en toetsaanslagen van een thuiswerker in de gaten te houden. Dat meldt de NOS. Beweeg je te weinig met je muis of typ je te traag? Dan kan het zomaar zijn dat de baas eventjes gaat bellen!

Het is absurd dat de NOS hiervoor het eufemisme ‘gluurapparatuur’ gebruikt. En het is nog veel absurder dat de Autoriteit Persoonsgegevens zich voornamelijk bekommert om “de proportionaliteit” van dit soort maatregelen. Daarmee suggereren ze eigenlijk dat het in sommige gevallen gewoon prima is dat een werkgever je zó (letterlijk) over je schouder meekijkt.

De hierboven genoemde voorbeelden lijken op het eerste gezicht misschien nog enigszins onschuldig, maar eigenlijk is dit gewoon een vorm van ‘keylogging’-software. Dat betekent dat het in principe ook mogelijk moet zijn voor een werkgever om te achterhalen wát je precies typt. Je zult als werknemer maar net je wachtwoord intypen… En laten we nou niet doen alsof bedrijven goede digitale beveiliging hebben. Als zo’n server met dit soort informatie wordt gehackt (wat om de haverklap gebeurt), dan ligt zo alles op straat en zijn de gevolgen niet te overzien.

Maar los daarvan is dit een onaanvaardbare inbreuk op de privacy van werknemers, die zich nota bene in hun eigen huis bevinden. De overheid moet het gebruik van dit soort software zo snel mogelijk verbieden. Er zijn domweg geen beroepen te bedenken waarvoor dit soort software überhaupt “proportioneel” is. Dat de Autoriteit Persoonsgegevens de bal terugkaatst naar werkgevers, die zich “moeten afvragen of software nodig is en of het anders kan”, is het zieligste zwaktebod sinds Rutte voor het eerst opperde “geen actieve herinnering” te hebben aan zijn gejok.

Nu werkgevers en overheid samenspannen om werknemers als tikslaven te behandelen, is er nog maar één ding te bedenken: in acite komen! Iedereen die bij een bedrijf werkt dat hier gebruik van maakt of wil maken, moeten daartegen in verzet gaan. Dien een klacht in bij de werkgever (en de vakbond!) en vertrek als er niet snel wat mee wordt gedaan. Werk niet mee aan het normaliseren van Big Brother-spionagesoftware! Dit is namelijk Nederland. En niet de Truman Show.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Aborifa

  Niet iedere thuiswerker is betrouwbaar. Helaas.

 2. Appelstroop

  Die spionage software voor de gek houden is nog makkelijker dan je baas voor de gek houden, dat zijn echt een paar regels code.

  Wat ik heb gemerkt bij bedrijven is dat sommige bazen echt geen enkel benul hebben van IT en automatisering. Ik had mijn complete dag werk geautomatiseert met wat simpele software en wat macro’s, braaf gemeld natuurlijk. Maar met al dat thuiswerken nu, is de verleiding wel heel groot voor sommigen zoiets niet te melden en een luizenbaantje te creeren, daar kun je jaren mee wegkomen als je een beetje slim bent.

  Snap de werkgevers dus wel een beetje, is ook een nieuwe situatie dit, dus de wetgeving zal moeten worden aangepast hoever een bedrijf mag gaan met monitoren van werknemers in een thuissituatie.

 3. STOP FVD

  Neem eerst even een bakkie koffie man, jeetje wat ga je tekeer op niks af. Er wordt een toename van het bestellen van het software gesignaleerd. Oftewel, het gebeurde voor corona ook al. Om wat voor reden dan ook. In het bericht staat ook :

  Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt weinig klachten van werkenden.

  Nu kan dat natuurlijk komen omdat werkenden het simpelweg niet weten. Als ze het wel zouden weten dan moet je dat uiteraard niet zomaar accepteren, maar je opmerking “Dien een klacht in bij de werkgever (en de vakbond!) en vertrek als er niet snel wat mee wordt gedaan.” geeft aan dat je geen idee hebt hoe het eigenlijk gaat bij een werkgever.

  Alsof om te beginnen (veel) mensen bij een vakbond zitten (in ieder geval niet de nu thuiswerkenden). En alsof een vakbond het even op gaat lossen. En vertrek als er niet snel wat mee gedaan wordt? Hoe dan? Vind even snel een nieuwe baan, en oh ja voordat je dan daar begint even vragen of ze gebruik maken van die software.

  Volslagen los van de wereld ben je met je overdreven reactie. Maar dat moet natuurlijk, anders leest helemaal niemand het.

  1. coenzoon

   domme decadente tról heeft weer geen idee hoe het werkt

   bekijk eens goed de laatste update van teams !!!!!!!!

   hoelang in de vergadering
   hoeveel activiteit enz enz

   Alles wordt geregistreerd van de thuiswerker

  2. usb3.0

   stopje is nog van de stasi tijd, gaat zelf echt tekeer als een dolle hond met z’n volslagen overdreven reacties…

 4. hans-e-pans

  Natuurlijk vindt de Roverheid het prima omdat ze hetzelf ook doen en/of de gegevens over de thuiswerker willen hebben van werkgever. Appeltje eitjes zou je dus kunnen zeggen.

 5. Mar

  Alsof de baas niet in de gaten houdt wat een werknemer op de computer op de werkvloer doet.

  Er wordt niet vermeld of het gaat om thuiswerken op een laptop van de zaak of dat je inlogt vanaf je privé-computer.

  Hetzelfde geldt voor een mobieltje met abonnement van de zaak. Ook daarop kan een werkgever zien of de telefoontjes strikt werkgerelateerd zijn of dat je familie of kennissen in het buitenland belt voor een half uur of zo.

  Een half ei verhaal, waarin niet tot in detail hoe en wat wordt verteld.

  1. coenzoon

   mens , hoe krijg jij toch altijd zoveel dom geblaat bij elkaar ?

   Nee, de werkgever mag u niet volgen op de PC op de werkvloer of thuis. Dat is wettelijk verboden conform de AVG. Zelfde geldt voor de telefoon. Buiten sporig gebruik zal eerst met u besproken moeten worden alvorens een werkgever daar onderzoek naar mag doen.

   Ne even naar de software waar dit artikel over gaat. De laatste update van TEAMS geeft de organisator na afloop van de meeting een compleet overzicht van wie aanwezig, hoe actief , hoelang actief , opnemen gesprekken , terug luisteren (ook door mensen buiten de meeting ) enz enz

   Verdiep je eerst eens in waar het overgaat . Nu kakel je als een kip zonder kop zoals we gewend zijn.

   beterschap !

   1. usb3.0

    Daarbij is het zo dat je niet bereikbaar hoeft te zijn voor je werkgever

 6. usb3.0

  Diegene die hier het roeptoeteren dat het allang gebeurt zijn ook diegene die de privacy overboord willen mieteren en het prima vinden dat de eu zegt dat een regering beslist over het lichaam van de burger..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.