Achterbannen PvdA en GroenLinks smeken Ploumen en Klaver om niet met Rutte te regeren

Deze week staat de hervatting van de kabinetsformatie op het programma. De grote vraag is: welke partijen die afgelopen april nog een motie van wantrouwen tegen Rutte steunden, zijn nu wél bereid om met de nog immer niet afgetreden premier te regeren? Bovenaan het nominatielijstje staan niet alleen CDA en D66, die sowieso geen motie van wantrouwen steunden, maar ook PvdA en GroenLinks.

Maar vanuit de achterbannen van de beide linkse partijen wordt niet echt happig gereageerd op het idee van vier jaar met Rutte in een kabinet zitten.

Het prominente PvdA-lid Sander Terphuis was fel: “Doe het onze mensen niet aan, doe het de partij niet aan en doe het Nederland niet aan.” Een andere aanhanger van de partij zegt dat de ‘angst haar nu al om het hart slaat.’

Ook bij GroenLinks is de achterban niet happig op een kabinet-Rutte/Klaver. Een oud-wethouder vreest dan een “heel slechte uitslag” bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, en vanuit Nijmegen reageert raadslid Huub Bellemakers met: “Rutte staat symbool voor de verkeerde cultuur.”

Later deze week moet blijken of partijleiders Ploumen en Klaver zich kunnen laten overhalen plaats te nemen achter de formatietafel, samen met de VVD-minister-president.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.