Column Paul Cliteur: Fidan Ekiz moet de Pim Fortuynprijs weigeren, en de onderscheiding aan Lale Gül laten

‘Fidan, over die Fortuynprijs: jij volgend jaar,’ vindt hoogleraar Paul Cliteur. Op de negentiende sterfdag van de naamgever van de onderscheiding werden twee genomineerden voor de Pim Fortuynprijs bekendgemaakt. Schrijfster Lale Gül, maar ook presentatrice Fidan Ekiz. Lale moet hem winnen, vindt hij.

Schrijfster Lale Gül (24) en tv-presentatrice en columniste Fidan Ekiz (45) zijn genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs, lees ik. Dat heeft jurylid Joost Eerdmans (50) donderdag bekend­gemaakt op de 19e sterfdag van de naamgever van de onderscheiding.

Allebei prima vrouwen natuurlijk, maar toch is het gelijktijdig nomineren van deze twee een fout. Fidan Ekiz is een succesvolle vrouw op een hoogtepunt van haar professionele leven, werkend voor de publieke omroep waar zij – naar ik aanneem – goed verdient. Lale Gül is nog maar net uit huis, zonder financiële middelen en – hopelijk – nu goed verdienend aan haar succesvolle boek. Dat geld zal ze nodig hebben, want Gül, geboren in Nederland, plukt nu de wrange vruchten van het halfslachtige Nederlandse integratiebeleid. Halfslachtig wil zeggen: met de mond schone ambities belijden maar terugschrikken voor de consequenties.

De ouders van Lale kunnen in Nederland wonen, een premodern wereldbeeld koesteren met achterlijke opvattingen over de plaats van de vrouw en dat vraagt nu zijn tol. Alleen al dat men nu aanslaat op het woord “achterlijk” (en ja, dat doe ik bewust!) is een illustratie van het probleem. “Oh, foei, achterlijk – dat mag je niet zeggen”, roepen de schijnheiligen in koor. En elke maatregel om de premodernen “bij de tijd” te krijgen wordt als “in strijd met de rechtsstaat” of met een ander excuus van tafel geveegd. En zo kan het gebeuren dat een meisje met migratieachtergrond geen Nederlands meisje kan worden. Haar hele leven lang niet. Geboren in Nederland, maar toch cultureel in Turkije gebleven.

Ayaan Hirsi Ali is al langs geweest in dit schijnheilige landje en nu is daar Lale Gül. Er zullen nog heel wat van die vrouwen moeten komen. En dat is wreed en wrang.

Natuurlijk had Nederland al 20 jaar geleden moeten gaan doen aan ‘opvang in de eigen regio.’ Dat wil zeggen: de opvang van Ayaan en nu Lale, hier in eigen land. Met een eigen huis en een eigen politieagent voor de deur. Maar omdat Nederland dat niet doet, is Lale aangewezen op ‘crowd-funding.’ Die vindt nu plaats onder leiding van Uitgeverij Prometheus en u kunt meedoen door haar boek te kopen.

En Fidan, ik zou me gewoon even terugtrekken. Je bent een fantastische meid, maar voor jou is die prijs nu niet zo van belang. Jij volgend jaar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. rutte leugenaar

  Waarom mag je niet zeggen dat de is-lam een achterlijke totalitaire ideologie is die geen ruimte laat voor andere levensvormen in een democratie die ze verwerpen ?

  Ik begrijp niet dat er nog mensen zijn die vinden dat de is-lam passend in een rechtstaat en democratie terwijl de is-lam die rechtstaat en democratie niet erkent.

  Achterlijk is dus volledig op zijn plaats

  1. Edjan

   +

  2. Beukman

   Waarom mag je niet zeggen dat de is-lam een achterlijke totalitaire ideologie is die geen ruimte laat voor andere levensvormen in een democratie die ze verwerpen ?

   Je mag dat best zeggen hoor.

   1. rutte leugenaar

    dank je bukhol , fijn dat je die ruimte laat !

  3. Spoetnick

   @rutte leugenaar: niet alleen de is-lam is een achterlijke godsdienst.
   Ook de mensen die vinden dat dat niet gezegd mag worden zijn achterlijk.

  4. Monty

   Eigenlijk moeten we gewoon de islam als geloof of ideologie verbieden de moskeeën sluiten en koran ook verbieden toch?

   Het kan gewoon de geschiedenis heeft het ons geleerd.

   1. Edjan

    Monty. Het zou een goed idee zijn om vrijheid van godsdienst alleen te geven aan godsdiensten die zelf ook vrijheid van godsdienst toepassen. Dus niet aan de islam die andere godsdiensten onderdrukt en probeert uit te roeien zoals de islam doet zo gauw ze in de meerderheid is. Zie onder andere Libanon, Egypte en ook Turkije.

    1. Monty

     Dus is het toch een goed idee om deze godsdienst te verbieden. Echter wat gaan we doen met de mensen die deze godsdienst op een vreedzame manier belijden?

     De blauwdrukken om een godsdienst te verbieden zijn al eens geschreven en met succes uitgevoerd.

     1. Jannes-46

      Ja, en met al die moslims die onophoudelijk en massaal protesteren tegen alle moordpartijen die uit naam van hun god en profeet zijn gepleegd, wat doen we daar mee.

  5. Meriadoc Brandebok

   De islam is een religie, geen ideologie. Een religie gelooft in een opperwezen: een hogere macht boven de mens. De ideologie, zoals het communisme, fascisme of nazisme, belijdt geen hoger doel dan de mens. Daarom galmen ideologieën naar verloop van tijd uit, terwijl religies eeuwig blijven bestaan.

   Een religie zou men in wezen ideologisch kunnen noemen. Elke religie staat een manier van leven voor

   1. Jannes-46

    De islam is een uiterst gewelddadige en achterlijke doctrine, anders niet.

  6. Jannes-46

   Dan verdient Geert Wilders dus eigenlijk die prijs.

 2. Edjan

  De islam is geen godsdienst maar een veroveringsideologie. En de islam is in de meeste landen waarin de meerderheid van de mensen mohammedaans is, de staatsgodsdienst. Ze duldt geen andere meningen naast zich en daarmee is ze totalitair. Het woord “achterlijk” is volledig op zijn plaats.

 3. Drollevanger

  Dat meisje heeft een hoger IQ zoals vaak gebeurt bij moslimmeisjes(zie de verschillende schoolresultaten van islamitische jongens en meisjes) De islamitische vrouw lijkt een stuk slimmer dan haar broertjes, ooms en vaders.
  Dit genetische verschil in IQ lijkt in veel moslimlanden te spelen. Daar ging de heersende Patriarch, in het verre verleden al over naar het juk van Mohammed om een dreigende overheersing door het vrouwelijke deel van de populatie een halt toe te roepen.
  Toch zal en heeft, in veel Westerse landen het Stockholm syndroom, al bij vooral de linsche medemens toegeslagen. Vooral bij het Deugende vrouwvolk.
  Wij Europeanen zijn lang voor dit kwaad behoed omdat in onze populatie de intelligentie-genen evenwichtig onder vrouwen en mannen werden verdeeld.

 4. Drollevanger

  Ik ben tegen massale immigratie, en daarnaast tegen godsdiensten waarbij afvalligen zich in het openbaar niet af kunnen keren, zonder in levens gevaar te komen, is geen geloof. Zoiets noemde men in mijn tijd een ideologie. Een religie zonder afvalligen bestaat volgens mij uit idioten.
  Maar een meisje dat, hoewel ze volgens voornoemde ideologie als vrouw maar de helft waard is als een man, en toch tegen deze misstanden durft protesteren , behoort een standbeeld naast dat van Kenau Simons Hasselaar te krijgen. Naast steun uit de overheid.
  Begin eens met het uit het land verwijderen van de bedreigers van dat meisjes.
  Want zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 5. Bolkestein

  Natuurlijk verdient Fidan Ekiz de Pim Fortuyn Prijs wel.

 6. 56RdK

  Chapeau Paul, chapeau! TeamLale@!

 7. 56RdK

  Inderdaad @Jannes-46,
  Wat doen we met al die protesterende moslims die telkens na elke aanslag, gedaan uit naam van de islam, massaal de pleinen en straten bevolken om hun afschuw en afkeer te uiten?
  Wat doen we met die tientallen duizenden?
  Oh wacht, foutje, die demonstreren dan tegen hun onbevallige cartoons, cabaret en kritiek op de islam.

  Ja, Geert Wilders, net zoals wijlen Hans Janmaat en Pim Fortuyn, zij voorzagen en voorzien het, dat de islam een zéér groot gevaar is voor onze vrijheid en veiligheid, een groot gevaar voor dappere vrouwen zoals een Ali en een Lale, vrouwen die zich gelijk stellen aan de man. Omdat dit 2021 is! Omdat de overige politicy naief, achterbaks en hypocriet zijn. Net zoals in de jaren dertig vorige eeuw.

 8. Drollevanger

  Is er hier iemand die durft wat het meisje GUL deed. Ik denk dat ik maar weg zou kijken. Dat is makkelijker en vooral veiliger zeker voor een afvallig islamitisch meisje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.