De schaduwzijde van Bitcoin en andere crypto’s: centrale banken nemen hele staten in hun ijzeren wurggrepen

Econoom Frits Bosch neemt het fenomeen van Bitcoins onder de loep. Spaarders denken er een vrijhaven gevonden te hebben, maar pas op: de centrale banken bereiden zich al voor om hun zeggenschap ook uit te breiden naar deze ‘coins’. Frits: “De volmaakte wurggreep.”

Banken worden steeds meer naar de rand van het financiële spectrum gedrongen. Spaarders en deposito-houders balen stevig vanwege het feit dat een negatieve rente geheven wordt: absurd! Ze worden gedwongen hun heil te zoeken op de beurs, of in de Bitcoin en de talrijke varianten.

Centrale banken en overheden zijn ongelukkig met deze ontwikkeling want de cryptocoins worden gecreëerd door particuliere instellingen, die niet of amper onder officieel toezicht vallen. De coins worden gedistribueerd door particuliere platforms als Ayden en PayPal. De functie van banken wordt uitgehold.

Maar het wordt nog erger. Centrale banken werpen zich op voor de uitgifte van de munten om het monetaire systeem te controleren en het niet in handen te laten van de ongecontroleerde particuliere instellingen. Particulieren kunnen dan rechtstreeks een rekening openen bij de centrale bank. Voordeel: de staat gaat niet failliet, geen maximale maar complete depositogarantie en minder kosten. Tel uit je winst!

Waar gaat dit heen? Dit gaat naar een monetair systeem dat nog veel meer in de ijzeren grip komt van centrale banken. De volmaakte wurggreep, maar in uw voordeel, althans dat denkt u. De rol van de staat, de overheid, wordt almaar belangrijker.

Steeds minder bankkantoren. Steeds meer internet betalen. Nu de opkomst van de coins. Zuid Amerika is al vergeven van de cryptovaluta, omdat de nationale munteenheden weinig meer waard zijn en ten ten prooi vallen aan devaluatie en inflatie. We drijven steeds verder weg van de Gouden Standaard en steeds afhankelijker van “vertrouwen” in een wereld zonder vertrouwen. De rol van de banken zal verder uitgespeeld raken.

Er lijkt geen houden aan. Leef er maar mee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. rutte leugenaar

  banken zijn criminele organisaties.

  Vanaf 1 juli mag u bij abn-amro 5 euro aftikken voor elke contante opname – als u meer dan 10k per jaar gebruikt – + 0,5% transactiekosten. Abn is een maffia organisatie. Overgaan naar en andere bank zal niet nuttig blijken omdat de rest van het kartel al volgen. Betalen om je eigen geld te krijgen.

  De overheid is het domste jongetje van de klas. Men heeft de beschikking over contant geld wat men nog enigzins kan reguleren. Agenda 2030 wil contant uitbannen dus is er ingezet met een ontmoediging beleid zoals de staatsbank abn laat zien.

  Er zullen dus vele alternatieve vormen van betalen ontstaan waar de roverheid geen grip meer op heeft. De crypto munten zijn het voorbeeld maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Zoals we allen hebben kunnen ervaren zullen metalen , delfstoffen , voedsel en vele andere aken gewoon manieren voor betalen worden.

  Onze roverheid ziende blind en horende doof komt over 10 jaar met , ja u heeft makkelijk praten met de kennis van nu had de beslissing toen ………………….

  Wat een vreselijk arrogant decadent dom volk !

  1. Lucky Luke

   Het betalen met contant geld is bij mijn beste weten grondwettelijk vastgelegd en dat kunnen ze ze echt niet veranderen, dan moet ¾ van het parlement voor zijn en dat gaat niet lukken.

   1. rutte leugenaar

    Plaats hier de wetstekst dan even !

    Jouw weten is verre van correct !

    1. rutte leugenaar

     Komt de wetstekst nog ?

     1. Lucky Luke

      Vroeger op school geleerd, edoch de regels zijn nu veranderd,
      Nu gaat het als bolgt;

      Rol overheid: zorgen voor veilig betalingsverkeer
      De overheid schrijft niet voor welk betaalmiddel u moet gebruiken. De banken besluiten dat zij het mogelijk maken om elektronisch te betalen, zoals pinnen. De rol van de overheid ligt bij de wetgeving en het houden van toezicht op het betalingsverkeer.

      Ministerie van Financiën

 2. usb3.0

  Maar dat willen deze staten toch ook? mensen zijn zelf te dom om te poepen als het gaat om geld, iedere burger die contactloos betaald is te dom om te begrijpen wat hier achter zit..

  1. rutte leugenaar

   Wel lekker makkelijk voor aarts lui naïef stemvee in de volg modus.

 3. alla-af sn-akbar

  Je moet tegenwoordig al betalen om je eigen geld op te nemen. Het wordt steeds gekker.
  Nederland zou dit niet moeten pikken. Maar Nederland is een slap zooitje bankhangers geworden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.