Duitse journalist begrijpt er niets meer van: ‘Wat Rutte doet druist in tegen politieke en morele wetten maar er is geen publieke verontwaardiging’

De Duitse journalist Thomas Kirchner vindt het onbegrijpelijk wat er in Nederland gebeurt. Hij kijkt naar de politiek, volgt het op de voet, en voor hem is het duidelijk: premier Mark Rutte heeft zich op een vreselijke manier gedragen. Hij liegt en bedriegt. Maar wat schetst Kirchners verbazing? Rutte zit er niet alleen nog steeds, maar het Nederlandse publiek vindt dat blijkbaar wel best!

“Er gebeuren fascinerende dingen,” aldus de journalist voor Süddeutsche Zeitung. Die fascinatie begon vorig jaar met de pandemie, zegt hij. Toen zei Rutte eerst dat hij voor groepsimmuniteit ging. Korte tijd later wilde hij daar niets meer van weten, “en zelfs bestreed hij dat woord überhaupt te hebben uitgesproken. Maar ik had het zelf gehoord! Dat was het moment waarop ik dacht: he, wat is daar aan de hand?”

Hij vond het ongelooflijk dat in het parlement de meerderheid dat allemaal geen probleem leek te vinden. Hoe kon dat? Had Rutte het land en de politiek dan zou stevig in een houtgreep?

En dat is niet alles. Kirchner werd ook getriggerd door de toeslagenaffaire. Wat betreft “positie Omtzigt, functie elders” zegt de journalist: “Toen zwart-op-wit stond dat Rutte de waarheid niet had gezegd, dacht ik: nu is het voorbij. Vooral toen Rutte zei dat hij het zich verkeerd had herinnerd, want zo’n uitspraak is nooit waar. Nooit! Dan gaan bij mij alle alarmbellen af. ”

Maar, zegt hij, wonder boven wonder overleefde Rutte het. “Maar het grootst was mijn verwondering over het gebrek aan publieke verontwaardiging. Wat daar gebeurde druist volgens mij in tegen politieke en morele wetten.”

Alleen zit ‘m daar natuurlijk precies de kneep. In Nederland zijn die politieke en morele weten al lang verbeurd verklaard. Dat Kirchner ook opgevallen. “Ik vind realistische politiek meestal positief, ik houd ervan als politici in oplossingen denken en niet meteen met de moraal komen aanzetten. Maar te weinig strijd schaadt de democratie. Met een pragmatische oplossing van deze crisis doet Nederland zichzelf geen goed,” zegt hij.

Wat Rutte betreft, die moet van Kirchner wieberen. En snel een beetje. Gebeurt dat niet dan voorziet hij grote problemen voor de Nederlandse democratie. “Dan raken mensen gewend aan politieke toestanden die niet normaal zijn. Een premier die niet de waarheid spreekt, is niet normaal,” zegt hij.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal, en word lid van onze groep op Facebook.

En dan een waarschuwing voor mensen die zeggen dat ze voorstander zijn van de democratie. Want, Kirchner zegt ook: “Als daar geen noemenswaardige verontwaardiging over ontstaat, erodeert de politieke cultuur. Dan verliezen kiezers het vertrouwen. Dat is voer voor de vijanden van de liberale democratie. En die zijn toch al sterk genoeg.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. STOP FVD

  Is dat net zo’n “journalist” als MvdG met de Duitse evenknie van DDS? Me dunkt. En dat liegen en bedriegen is een kwestie van interpretatie, de rechtse rakkers met Wilders voorop vonden dat hij al schuldig was voordat hij uberhaupt zichzelf had kunnen verdedigen. Dus dan doet zo’n debatje er ook niet meer toe en maakt het niet zo veel uit wat Rutte nog zegt (onschuldig tot het tegendeel bewezen is). Dat tegendeel echter is nooit bewezen, en dat zit Wilders vooral dwars.

  Het Nederlandse volk prikt daar gelukkig doorheen en ziet een Rutte die de niet de politiek in is gegaan om mensen dwars te zitten en een Rutte die het in Rutte IV nog beter gaat doen!

  1. rafi

   Niet alleen is het zo, dat Rutte’s gelieg en bedrieg keihard bewezen is via hetgeen Ollongren zwart op wit in de vorm van die notulen bij zich droeg, Rutte was al schuldig zodra hij geboren werd.

   1. STOP FVD

    Zoals ik al zei, interpretatie is geen bewijs. En je laatste opmerking bewijst verder mijn punt.

    1. rutte leugenaar

     De uitspraken zijn feiten domme jongen en geen interpretatie sukkel. Raadpleegt een woordenboek domme jongen.

     1. STOP FVD

      Geen idee wat je eigenlijk zegt. Maar het zal wel weer gewauwel zijn.

   2. rutte leugenaar

    Iedereen 1000 euro erbij
    Folkert komt niet vervroegd vrij
    De onderste steun komt boven mh17
    Geen eurobonds
    Geen cent meer naar zuid Europa
    Er komt geen mondkspjesplicht
    Er komt geen avondklok
    De avondklok draai ik als eerste terug
    De avondklok MOET uiterlijk om 21:00 hr ingaan.
    We hebben nooit geweten van de toeslagen affaire
    We hebben nooit over omzigt gesproken

    Enz enz
    Welke interpretatie wil de stoofpot loslaten op de leugens van de pathologisch leugenaar ? De stopidiooit heeft er geen herinnering aan dat is duidelijk .

    Oprutte met die lülhannes.

    1. STOP FVD

     Oprutte gaat niet gebeuren wappie! Je kan nog meer opsommingen maken, leg je er nou gewoon bij neer. Rutte IV komt eraan, en als het geen Rutte IV is dan wordt het wel Kaag I. Ook goed.

     1. rutte leugenaar

      Probeer het voor 1 keer eens inhoudelijk dorpsidioot. Een jihad bruid als MP hoever kan je zakken idioot. Rutte is een pathologisch leugenaar dus moet ie opzouten want hij is ongeloofwaardig de leugenaar. Gelukkig ben jij van hetzelfde slag dus je selectiviteit is begrijpbaar in je subjectieve gewauwel.

   3. Vanduinen

    Het lijkt wel een bijbelse profetie, @rafi!

  2. J. Punt

   Zalig die naïeve, kop in het zand babbels van de ‘andere kant’ meestal is dit altijd(-) provocatie. Morgen is de mening waarschijnlijk alweer 180 graden gedraaid !

 2. Edjan

  Citaat uit artikel:
  “… Wat Rutte betreft, die moet van Kirchner wieberen. Gebeurt dat niet dan voorziet hij grote problemen voor de Nederlandse democratie. “Dan raken mensen gewend aan politieke toestanden die niet normaal zijn. Een premier die niet de waarheid spreekt, is niet normaal,” zegt hij.
  In Nederland is dat wél normaal. De Nederlander kijkt liever naar “boer zoekt vrouw” en “temptation island” en “goede tijden slechte tijden”; voor de Nederlander is alles een soap. Politiek ook. De grote baas heeft wat zitten rommelen, het zwarte scháa p van de familie kwam er toevallig achter en de hele familie werd boos; de grote baas heeft zich er handig uit gelúld en nu heeft het lang genoeg geduurd: het is niet meer interessant.

  In Nederland is de ongeïnteresseerdheid al gevestigd, de democratie hard op haar retour en de technologie (een van de pijlers waarop onze samenleving rust) zal ook wel op termijn verdwijnen.

 3. trutje

  Komt omdat Rutte al 10 jaar liegt we weten niet meer beter. Vraag me altijd al af of Rutte ook tegen de koning liegt want hij is een pathologische leugenaar.

 4. Janna47

  Je schaamt je toch dood om in zo’n land te wonen!
  Met zo’n stel criminelen aan het roer, die ons land hebben laten verworden en er een bananenmonarchie van hebben gemaakt. En de sufferds slapen rustig verder. Kijken inderdaad naar leuke goedkope filmpjes en minderwaardige showtjes…hebben weinig anders in hun mars kennelijk. En ja, daarmee krijgen ze wat ze verdienen…

  1. STOP FVD

   Gut gut Janna heeft ook een woordje van een ander mee gekregen, beter goed gestolen dan zeker?

   Ik schaam me meer voor al die egoistische lieden die alle corona maatregelen aan de laars lappen omdat ze hun vrijheid zo missen, en dat biertje op het terras.

   Vertel, wat heb jij in je mars?

   1. Nikita

    Stop idioot is zo langzamerhand helemaal van het padje af hahahahahaha man man man GET A LIFE stumperd.

    1. STOP FVD

     Hahahahaha, mooi!

   2. Cootje

    Egoïstische lieden die op een terras gaan zitten is niets mis mee , jij mag met je vriend van Baalen op zijn terras gaan zitten , die protesteert nu in de hemel op een apart terras helemaal alleen , hij zit bij zijn vrienden dus als je je aangesproken voelt , en je bent gelijk van de Corona discussie af . In Kiev kom je hem niet meer tegen . Kunnen we hier op gemak een biertje nemen en meedoen aan de indirecte belastingheffing , Btw loonbelasting accijns en milieu belasting en gemeente belasting , maar dan heb je ook een lekker biertje van 3,50 / 5 €

  2. Nikita

   O dan in 1 keer wel Nederland en geen Europa ???? man je kletst waardeloos uit je nek .

  3. Nikita

   Reactie geld voor september niet voor jou Janna47 sorry

  4. Nikita

   Yep ik zit dan ook lekker bij het circuit van Portugal heerlijk .

   1. STOP FVD

    Goed verhaal, lekker kort. Blijf er anders meteen.

    1. Nikita

     Dat doe ik al jaren Jankerd hahahahahahaahahaah

    2. Nikita

     Beter kort maar krachtig dan in 20/30 zinnen een hoop geleuter en niks nieuws .Ga wat doen meid je loopt jezelf in de weg .

 5. september

  Wat moet zo,n duitse journalist nou over Nederland zeggen,laat hij zich maar met Duitsland bezig houden.

  1. STOP FVD

   Ook dat.

  2. rutte leugenaar

   wil je weten hoe ze de eigen minister de oren wassen sukkeltje ?

   geef eens antwoord op deze persconferentie sukkeltje

   h**ps://www.youtube.com/watch?v=PSvAyAj2yWc

   Zowel de minister als de voorzitter van het duitse OMT in hun hemd door een zorgverlener.

   Vaccineren beschermt en voorkomt niet !!!!! mogelijk een milder ziekte verloop en dat is alles sukkeltje . Probeer het voor 1 keer is inhoudelijk zwetskop.

 6. yellow thread street

  Er zijn vele landen waar de mensen toch elke keer weer op dezelfde dictator blijven stemmen.

  1. STOP FVD

   Als een land een dictator heeft dan zijn er waarschijnlijk geen verkiezingen.

   1. Nikita

    Erdogan,bolsenaro en er zijn er nog wel een paar meer die knakker uit china,maar goed je snapt wat ik bedoel stop idioot ??

    1. Monty

     Wil je nu werkelijk Rutte vergelijken met Erdogan en bolsenaro?

     Die zullen zich diep beledigend voelen.

   2. Cootje

    Waarschijnlijk ook geen Amsterdamse boten parade . Het is fijn als je mag zeggen wat je denkt , en dat mag in Nederland maar meer is het dan ook niet , de belasting druk is hier zo hoog en ze geven je geld weg aan de buren of ze zeggen kom maar hier wonen dan hebben wij van die gekken die voor je werken . De elite van Nederland verdienen met misdaden miljarden aan het witwassen of manipuleren van rentes , en betalen dan 750 miljoen€ boeten , zonder individuele strafvervolging , let op Zalm die heeft een goed old boys netwerk, je ouders mogen verrotten in de zorg instellingen , en met onze hoge belastingdruk welke instelling functioneert naar behoren in Nederland , de verkiezingen hier zijn een farce en de politieke elite zitten er voor zich zelf of voor de banen carroussel , een dictator of een dictaat uit Brussel zit geen millimeter tussen , en in Azië / Afrika verlangen er hele bevolkingsgroepen terug naar hun dictator , dus met het morele vingertje wijzen is een voorrecht en verder gewoon betalen

 7. Zcooby

  Zie ik parallellen met een Duitse politicus in 1930 die ook het hele volk achter zich kreeg?? ik zeg alleen wat ik denk .

  1. Bus 103

   Vermoeddellijk leeft u in het verleden, 1930 is ver terug, 1830 (het jaar van de Begische Revollutie)nog verder weg.Het heeft geen zin terug te koppelen.

 8. Paardenmiddel

  En wat denkt dat deze journalist dat we moeten doen?? Trutte aan zijn haren wegslepen? En wat te denken van merkel???
  Hoe gaat duitsland dat oplossen??

 9. Michael M

  Het Nederlandse publiek interesseert zich al 10 jaar lang niet in politiek. Als ze politiek echt begrepen hadden dan hadden we nu niet zo’n slechte verkiezingsuitslag gehad waar de meeste op Rutte stemden en aan het roer het rampenschip D666 met Kaag in je maag. Mensen interesseren geen politiek. Misschien gaan de meesten zich pas met politiek bezighouden als de zorgpremie met 500 euro in de maand omhoog gaat, de benzine 6 euro de liter kost, kinderopvang 1000 euro per maand, en de toilet papier met 40 euro per tien rollen gaat kosten en we niets meer te vertellen hebben. Dan zullen we echte duidelijke verkiezing cijfers zien.

 10. rexm

  Rutte heeft de geschiedenis van de voormalige DDR, goed gelezen, rijp voor een tribunaal.

 11. 56RdK

  Zei Pim Fortuyn niet ooit: “Wee het volk dat onnozel is!”
  En Pim was een visionair, voorzag de toekomst!

 12. Marija

  Hoe kan je in een land overvol met ontzettend veel nationaliteiten, gelukszoekers en andere-landers, nu een stabiele regering hebben.
  Het lijkt vrijwel onmogelijk met zoveel mensen die niets met ons land hebben en die het aan de k.ont zal roesten hoe het hier gaat? Vertel eens?

 13. Lucky Luke

  Ja meneer Kirchner, Nederlanders zijn een volk zonder ruggegraat met de meeste kamerleden voorop. Voor een Nederlander is het allerbelangrijkste in z’n leven datie op vakantie mag op Mallorca. Liegen en bedriegen van politici zijn we zo gewend dat we het niet eens meer merken en langzamerhand stijgen we op lijst van corrupte landen. Het blijft een land van dominee’s en kruideniers.

 14. sonny

  De duitser snapt niet dat Nederlanders, nog steeds “heil Rutte” zeggen!
  Een verdwaasde kudde, gelijk zijn landgenoten in 1940.

 15. alla-af sn-akbar

  Nederland bestaat zo langzamerhand uit een slap zooitje bankhangers. Als er een aflevering van the masked singer of andersoortige debielen TV voor is zitten er 3,5 miljoen zultkoppen naar te koekeloeren. Maarja, de romeinse keizers wisten het al, brood en spelen om het volk zoet en dom te houden.

 16. Niet L niet R

  Pinokkio Rutte heeft ons land als lachertje van de EU gemaakt. Hoe moet hij daar nog enige macht voor Nederland uitvoeren in belangrijke zaken voor ons land!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.