[Filmpje] Spanje zet leger in om enorme Marokkaanse migrantenstroom in te dammen

Bij de grens tussen Marokko en de Spaanse enclave Ceuta ontstond maandagochtend een enorme migrantenstroom. Zo’n 6000 illegale immigranten wisten de grens te passeren. Het Spaanse leger is nu ingezet.

Volgens Reuters gaat het inmiddels om zo’n 8000 illegale immigranten die over de grens zijn geklommen of via het water de enclave zijn binnengezwommen. De Spaanse regering zegt inmiddels als zo’n 4000 illegalen terug te hebben gestuurd naar Marokko.

Opvallend is dat Spanje zwijgt over de passieve houding van Marokko in deze situatie, terwijl de regionale autoriteiten van Ceuta felle kritiek uiten op het Noord-Afrikaanse land. Volgens Reuters beweren “onafhankelijke experts” dat de Marokkaanse regering de migratiestroom toe heeft gestaan om de Spaanse regering onder druk te zetten. Spanje zou namelijk rebellenleider Brahim Ghali uit de Westelijke Sahara hebben opgenomen in een ziekenhuis.

Marokko heeft niet op de aantijgingen gereageerd, maar het is wel duidelijk dat het land de illegale immigranten geen strobreed in de weg heeft gelegd. En waar europarlementari√ęrs zoals Tineke Strik (GroenLinks) alleen maar kunnen mekkeren over mensenrechten, en dat het zielig is dat illegale immigranten verdrinken tijdens de oversteek naar Europa, ziet Marokko het sturen van horden mensen puur als een machtsmiddel.

“Tien jaar geleden was de wereld in shock toen er 63 doden vielen op zee. Helaas hebben we sindsdien nog veel meer verdrinkingen moeten aanschouwen, ondanks duidelijke wetgeving die verplicht dat zij gered moeten worden en veilig aan land moeten kunnen komen. De EU moet zijn verantwoordelijkheid nemen en humaan en gezamenlijk handelen,” aldus Strik in een na√Įeve tweet.

En dat terwijl overduidelijk is dat er misbruik van de situatie wordt gemaakt. In de praktijk komt het erop neer dat illegale immigranten hier aan land komen, een aanvraag doen, liegen over hun situatie, vervolgens weg moeten maar niet weggaan. Afspraken maken met landen om ze terug te nemen lukt niet, dus zitten wij met de gebakken peren. ‘Ja maar dat is nou eenmaal de wet’, zeggen types als Strik dan. Ammehoela. Uitzetten!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. leukeditter

  terugschieten die bende

 2. Edjan

  Als D66 en GL hun zin krijgen, is het al inhumaan dat die mensen zover moeten lopen, over hekken moeten klimmen, moeten zwemmen en in gammele bootjes varen.
  D66 en GL pleiten er al lang voor om ze netjes met vliegtuigen op te halen in hun landen die ze verlaten willen en ze hier netjes geld, zorg en een huis te geven.

 3. Rieks

  Laten we de Spanjaarden te hulp schieten, dat is nog eens solidariteit.

  1. Edjan

   Nederland zal wel een stel van die “vluchtelingen” opnemen. Bij wijze van solidariteit.

 4. AS210854

  Spanje heeft helemaal gelijk. Wat hier gebeurt is met inwilliging van Marokko is schandalig. Gelijk alle Marokkanen in Europa terug sturen via de enclave ceuta.

 5. HD

  Het nieuwe kabinet met Hamas schatje Kaag en haar Marrokkaanse vriendje Faras zullen wel zorgen dat dit gajes naar Nederland zal komen.
  En Rutte die mag premier worden op de gestelde voorwaarde van Kaag dat hij zijn bek zal houden, Mark hartstikke blij.

  1. Mireille

   Uwaarom praat u over gajes? Heeft u ze ontmoet?

   1. AS210854

    Ervaringen en dat is al erg genoeg. In Nederland is dit statistisch bewezen.

   2. rutte leugenaar

    leegvreters zijn gajes wím ! Enig idee hoeveel van de gelukszoekers er nog in de bijstand zitten en hoeveel zelfstandig in hun onderhoud voorzien. Gajes van d richel ouwe travo.

   3. Wally

    Jij nog nooit begrijp ik…. oogjes toe maar weer hoor!

   4. usb3.0

    Waarom veranderd mireiltje het onderwerp..

 6. alla-af sn-akbar

  Dit komt allemaal voort uit het feit dat wij hier in Europa de regel hebben dat je zodra je voet zet op Europese bodem je recht op asiel hebt. Dat wordt ook nog volledig ondersteund door het EU-hof. Een linkse inquisitie die criminelen pertinent weigert terug te sturen want dat is tegen hun mensenrechten. Over het recht op een veilige samenleving voor de Europese burgers hebben we het maar niet. Dit soort regels zijn idioot en hadden allang aangepast moeten worden. Een van de redenen dat de Britten eruit gestapt zijn.

 7. Spoetnick

  Aldus Tineke Strik: Ten years ago the world was shocked by the Left-to-die boat, which led to 63 deaths.

  Nou ja, the whole world ???
  Ze bedoelt natuurlijk de linkse schreeuwers in het Europarlement. Die kennen geen wereld buiten hun eigen luxe geldverspillende omgeving. En ja, vergeleken met ca 700 vetbetaalde europarlementari√ęrs zijn 63 dode gelukzoekers natuurlijk bijna 10%. Maar de hele wereld ‘shocked’ ……
  Over hoeveel milliprocent gaat het eigenlijk ????

  Europarlementari√ęrs kunnen zoooo vreselijk overdrijven.
  Het lijkt hun vergoeding wel, die is ook zo overdreven.
  Daar kun je best wat asielzoekers voor in huis nemen.
  Gebeurt dat wel eens ?

 8. Wally

  1 woord…. Marokko….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerci√ęle emails stuurt.