FVD “betreurt” afsplitsing amper twee maanden na verkiezingen: ‘Het land hunkert naar oppositie’

Forum voor Democratie reageert teleurgesteld op de afsplitsing van drie van de acht Kamerleden van de partij. Op social media laat de nog vijfkoppige fractie weten het te betreuren dat Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders hun eigen Kamerfractie starten, en nog geen twee maanden na de laatste verkiezingen de deur bij de beweging van Thierry Baudet alweer achter zich dicht trekken.

“Juist in deze tijd, waarin Forum voor Democratie de enige echte oppositiepartij in de Tweede Kamer is en de enige brede stem tegen het huidige verwoestende kabinetsbeleid, zou gezamenlijk optrekken onder één naam, wat ons betreft, altijd een betere keuze zijn geweest, in het belang van het land, onze leden en onze kiezers,” geeft de partij als verklaring. Maar, zo voegt de achtergebleven fractie daar aan toe: “Hun beslissing staat hen uiteraard vrij.”

FVD belooft verder ‘in de toekomst constructief samen te werken’ met de nieuwe fractie. De partij van Baudet ziet zich dat als “verplicht aan onze achterban” maar ook aan Nederland, “dat hunkert naar een solide oppositie.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Monty

  Bekijk het van de positieve kant.
  FvD heeft nog 5 zetels, dat is 2,5 keer zoveel als 4 jaar geleden.

  1. Branzino

   @Monty
   Maar wat gaan de leden doen? En de fractie in de Eerste Kamer? Gaat die laatste aansluiting zoeken bij gelijkgestemden, zodat ook die sterker worden? Nanninga en Otten komen daarvoor in aanmerking en op grote afstand misschien zelfs de PVV. In ieder geval is ook de grote vraag wat Hiddema gaat doen, die dezelfde bezwaren als Van Haga tegen die 5 mei-poster en andere “gekkigheid onder FvD-leden” (citaat van Hiddema) had.

 2. Beukman

  „In de afgelopen tijd is er binnen de fractie van FVD een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt”, staat in het statement van Van Haga. Waar de politicus precies op doelt is op dit moment niet bekend.

  aldus mijn krant.

  Maar ongeveer duidelijk is het wel. Haga heeft de laatste tijd herhaaldelijk kritiek geuit op de puberale acties van Baudet. Onlangs nog op de onsmakelijke wijze waarop deze de coronamaatregelen de Dodenherdenking insleurde.

  Haga, de volwassen versie van Baudet, is ook een rasopportunist. Hij heeft nu Forum handig als springplank gebruikt voor zijn eigen carrière.
  Ongetwijfeld zal Haga nog een paar van de beste Forummers meelokken, waardoor zijn oude partij nog verder verwordt tot een paar sektarische gelijkhebbers die niemand serieus neemt.

  Baudet, is dit niet een goed moment om de stekker eruit te trekken?

  1. Max Aue

   Zoals door mij hier al herhaaldelijk gememoreerd: Baudet is politiek volstrekt incompetent en mist elk talent om meer mensen dan zichzelf te leiden, hoewel zelfs dat laatste kan worden betwijfeld.
   Het probleem voor Baudet is niet alleen dat hij racistische en fascistische en volstrekt wereldvreemde ideeën koestert, zijn probleem is zijn incompetentie, narcisme en gebrek aan zelfbeheersing. Een puber in de politiek. Het is deerniswekkend maar ook een goede zaak dat deze man nu volledig onderuit gaat.

  2. arnoud

   zou wel willen he Beukman, dat FVD de stekekr er uit trekt, dan kan jij ook samen met stopje een vreugde dansje maken op de tafel

   1. Beukman

    Projectie, mijn beste.

 3. Max Aue

  Vieze van Haga is een kleine krabbelaar en zal waarschijnlijk niet een fusie met JA21 zoeken. Hij verliest dan namelijk de bonus van het fractievoorzitterschap.

 4. Beukman

  Van Haga zegt na Baudets tweede essay over ophef als essentieel onderdeel van zijn politiek nog te hebben geprobeerd met de partijleider in gesprek te gaan. „Ik heb uitgelegd dat ik mijn werk niet kan doen als er telkens taboes worden doorbroken. We zijn dágen in gesprek geweest, maar we zijn er niet uit gekomen. Begrijp me niet verkeerd: een taboe doorbreken kan soms functioneel zijn. Maar als je telkens de pijn opzoekt die mensen hiervan hebben, dan wordt voor mij een grens overschreden.”

  Bron: De Telegraaf

 5. Mar

  Je kon het zien aankomen maar toch sneller dan verwacht.

 6. Beukman

  Ik ben benieuwd of deze afsplitsing ook zal leiden tot een koerswijziging van DDS.

 7. Monty

  Waarom weet ‘Rechts’ zich niet te bundelen en samen te werken?

  Hoe zouden zij ooit een kabinet kunnen samenstellen als ze al niet eens een partij kunnen groot maken en houden.

  1. Edjan

   +

 8. Edjan

  Je kunt van Haga een “krabbelaar” vinden of voor mijn part een “verrader” maar feit is, dat hij (net als de eveneens opgestapte Henk Otten) weet hoe je politiek moet bedrijven, praktisch is en leiding aan de partij zou kunnen geven. Dit in tegenstelling tot Baudet die telkens voorrang geeft aan zijn “filosofische inzichten” die vaak op een verkeerde manier geuit worden en soms een bedenkelijke inhoud hebben.
  Jammer, ik denk dat het nu wel einde oefening is voor het FvD.

  Ik ben tegen deze (ondemocratische) EU en tegen de vrijwel onbegrensde massa-immigratie en had gehoopt dat het FvD hier gewicht in de schaal kon leggen.

  1. Beukman

   Forum blijft stuurloos achter. Hiddema zal het ook wel weer voor gezien houden.

 9. Robert75

  Ja dat had je kunnen weten met een zetelrover als Van Haga in de partij.

  1. Monty

   Wilders is er ook ‘groot’ mee geworden.

   1. Robert75

    Ja in zekere zin heb je gelijk. Wilders heeft ook een zetel geroofd. Maar beide kan je niet met elkaar vergelijken. Wilders stapte uit de VVD fractie wegens politieke geschillen. Omdat Wilders een andere mening had over Islam en zich daar vrijuit tegen wilde uitspreken. Wat die niet kon toen die nog deel uit maakte van de VVD fractie. En als je het niet eens bent met bepaalde standpunten van de partij kan je beter opstappen en voor jezelf beginnen.

    Van Haga is een ander verhaal. Daar gaat het niet zozeer over politieke geschillen maar over de instelling van Baudet. En dat is natuurlijk wel een wereld van verschil. Dan had die ook 2 maanden geleden die knoop kunnen doorhakken. En gewoon met de JA21 fractie in zee gaan.

    Van Haga wil gewoon zijn eigen partijtje hebben. En dat die daarvoor met messen in andermans rug moet steken. Ja boeien denkt die.

    1. Beukman

     Haga moet inderdaad hebben geweten met wie hij in zee ging toen hij zich een paar maanden terug bij Forum aansloot.
     Op dat moment was het een win-win-situatie: Thierry kreeg er een stemmenkanon bij, voor Haga was het een nieuwe stap in zijn carrière.
     Dat het tevens een springplank naar de volgende zou blijken zal hij waarschijnlijk op dat moment nog niet bedacht hebben: daar is de man te opportunistisch voor.

 10. Meriadoc Brandebok

  Deze scheuring is interessant. Haga had een groot aantal voorkeursstemmen en zat het percentage van Baudet op de hielen. Hij was geroemd en befaamd binnen de FVD. Zou hij nu al zijn kiezers meenemen?

  Het zat er al langer aan te komen natuurlijk. Haga had kritiek op die poster en heeft dat intern vast kenbaar gemaakt. Baudet was te onvolwassen om die kritiek ter harte te nemen.

  1. Tepelkloofje

   Wybren geroemd en gefaamd zeg je? Dan hebben wij toch naar een ander verhaal gekeken, denk ik.
   Onder de oorspronkelijke FvD-achterban wordt Wybren gezien voor wat hij werkelijk is: een vuile rat die nooit de partij binnengelaten had mogen worden. Het feit dat hij niet alleen met open armen werd ontvangen maar ook nog eens op plaats twee van de lijst werd gezet, heeft veel kwaad bloed gezet. Nu die rat eindelijk weg is, is het kwaad reeds geschied en zal het een lange tijd duren voordat FvD het vertrouwen van al die oorspronkelijke kiezers teruggewonnen heeft – als dat al ooit gbeuren zal.

 11. arnoud

  Koren op jou molen het Stopje precies wat jij zo graag ziet. nu dans jij wel op tafel zeker.

 12. Monty

  Misschien was dit wel een vooropgezet plan. FvD werd te groot, links heeft Haga en vrienden laten infiltreren om zodoende forum van binnen op te blazen.

  Misschien zit Rutte hier wel achter?
  Met die drie zetels kan Rutte misschien net de meerderheid behalen.
  Of valt er gewoon niet met Baudet te werken, dat kan natuurlijk ook.

  1. EvertB

   Als Rutte hier achter zit hoort hij achter de tralies.

   1. Monty

    Daar zorgt Wilders toch al voor.

 13. Evil Zorro

  Het excuus dat Baudet achter hun keuze zit raakt kant noch wal. Alsof ze niet wisten dat Thierry met originele ideeën als die poster kan opdraven. Is het olijke drietal trouwens niet op de hoogte van de opkomende FvD advertenties? Wordt er geen email naar de kopstukken gestuurd voor goedkeuring? De media heeft hem wat dat betreft al zwart genoeg gemaakt met verdachtmakingen om nu “ja maar Baudet” te janken. Tip aan Thierry: stop met uitgerangeerde beroepspolitici in uw rangen binnen te laten.

  1. rickardinho

   Of stop gewoon de club te leiden als een dictator, en op eigen initiatief domme posters ontwerpen zonder andere Kamerleden daarin te betrekken.

 14. rickardinho

  Thierry Thierry, het is tijd om je conclusies te trekken vriend. Als je wil dat jouw beweging echt wat voor elkaar krijgt stap je op. Het draait niet om jou en je enge ego, het gaat om het programma en de meningen van de leden. Maar je bent in je hoofd een beetje teveel in jezelf gaan geloven en je denkt dat je een of andere Messias bent, maar dan ben je niet, je bent een opgeleid projectiel, niet geschikt voor politiek. Het theater zal je beter staan. Ik weet wel dat als jij er nog zit en er komen nieuwe verkiezingen mijn stem echt niet naar forum gaat. Niemand kan die clown toch nog serieus nemen.

 15. Tepelkloofje

  Je was gewaarschuwd, Thierry. Eén kijk in de ogen van die Wybren en je zou moeten weten dat die man niet te vertrouwen is. Meester Hiddema wist dat: er is een reden dat hij weigerde Wybrens hand te schudden tijdens jouw lijstpresentatie.
  Met al die boeken die je leest, gooi er af en toe eens een boek over psychologie in. Niet theoretische of historische psychologie, maar toegepaste psychologie. En onthoud de les die je nu op de harde manier hebt geleerd: die Wybren is niet te vertrouwen. Kaag ook niet, maar dat is een ander verhaal.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.